Wat is er in de winter in Châtel te doen na het skiën? 7 tips voor gezinnen

0
282
Rondje om het meer wandelen, precies lang genoeg voor kinderen die onderweg met sneeuw willen spelen.
Rondje om het meer wandelen, precies lang genoeg voor kinderen die onderweg met sneeuw willen spelen.

Wat is er in de winter in Châtel te doen? Natuurlijk kun je er skiën, maar wat als je voor de afwisseling iets anders wilt doen of een deel van het gezin liever niet op de lange latten staat? Saskia deelt haar tips voor andere winterse activiteiten met kinderen.

Winter in Châtel: dit is er te doen voor gezinnen

Natuurlijk ga je tijdens een vakantie in de winter in Châtel erheen om te skiën. Er ligt een gigantisch wintersportgebied en je kunt er zelfs naar Zwitserland skiën. Maar soms wil je ook wat anders of zijn er gezinsleden die wel van de winter houden maar niet van skiën. Dan is er gelukkig in Châtel en omgeving genoeg te doen. Onze tips lees je in dit blog.

Lees hier ons blog over skiën in Châtel.

#1 Zwembad in Châtel: Forme d’O

Zwemmen is met kinderen altijd een goed idee. Als mijn zoon hoort dat er in Châtel een zwembad is komt meteen de vraag: “Gaan wij ook zwemmen?” Natuurlijk doen we dat. Dus na een ochtend skiën verzamelen we onze zwemspullen en lopen we naar zwembad Forme d’O.

Bij de kassa krijgen we beide een andere kleur bandje. Dan blijkt een deel van het zwembad (het wellness-gedeelte) alleen voor volwassenen te zijn. Dat slaan wij dus over. Omkleden, spullen in het kluisje en vooraf douchen. Wij zijn er klaar voor. 

Het binnenbad bestaat uit twee gedeeltes. Rechts kun je baantjes zwemmen en links is het recreatieve gedeelte. Er zijn twee kleine glijbanen en een watersproeier. Aan de kant van het bad staat een rek met waterspeelgoed. “Denk je dat ik een bal mag pakken daar?” vraagt mijn zoon. Ja hoor, dat mag. Opeens zie ik in het water een raar plateau, wat is dat? Het blijkt een trampoline te zijn. In het zwembad staan er drie en al snel zijn we samen aan het springen. Wat grappig, dit heb ik niet eerder in een zwembad gezien.

Het zwembad van Châtel heeft een klein buitenbad. Daar ben ik erg benieuwd naar. Terwijl wij door het warme water lopen valt er zachtjes sneeuw op ons hoofd. Hoe gaaf is dat, buiten zwemmen terwijl het sneeuwt! We relaxen op een van de bubbelbanken en kijken naar de badmeester die het sneeuw opzij schuift. “Gaan we weer naar binnen?” hoor ik naast me. Mijn zoon vindt het binnen spelen leuker dan buiten zitten. Terwijl hij verder speelt in het water, relax ik op een van de ligbanken die om het zwembad staan.

Handig om te weten over zwembad Forme d’O in Chaâtel:

  • Openingstijden: in de winter dagelijks van 10 tot 19.30 uur en op vrijdagavond tot 21.30 uur.
  • Entreeprijzen: een familiekaart voor 4 personen (waarvan maximaal 2 volwassenen kost 26 euro.

De informatie over openingstijden en entreeprijzen is uit 2019. Check altijd vooraf op de website van Forme d’O de actuele informatie.

Gaaf, zwemmen terwijl het sneeuwt in zwembad Forme d'O in Châtel.
Gaaf, zwemmen terwijl het sneeuwt in zwembad Forme d’O in Châtel.
Binnen is het niet heel groot, maar we vermaken ons prima.
Binnen is het niet heel groot, maar we vermaken ons prima.

#2 Binnenspeeltuin Parc C L’Aventure

Tegenover het zwembad is sinds kort een binnenspeeltuin te vinden. Mijn 9-jarige zoon heeft de folder al gespot in het folderrek van ons hotel. Daar wil hij graag heen. Ok, doen we. Dus een andere dag gaan we aan het einde van de middag naar Parc C L’Aventure. Hoewel de folder een jungle avontuur belooft, zien we binnen een vrij standaard kliminstallatie staan die we kennen uit andere binnenspeeltuinen. Voor kinderen maakt dat niet uit, maar ik had er iets andere verwachtingen van.

Terwijl hij met een bal heen en weer slingert en een duik neemt in het ballenbad, ga ik aan een van de tafeltjes zitten. Met een slee kan hij van een rollerbaantje af, dat gaat flink hard. Nog even klimmen en klauteren en dan staat hij bij mijn tafeltje: “Ik heb honger en dorst.” Geen probleem, want bij Parc C L’Aventure kunnen we terecht voor een panini Nutella en iets te drinken.

Dan ontdekt hij dat er een Playstation staat. De rest van de tijd vermaakt hij zich daarmee. Later vraag ik hem voor welke leeftijd Parc C L’Aventure leuk is: “Voor kinderen tot ongeveer 9 jaar, ik ben er eigenlijk al net te groot voor. De Playstation vind ik wel nog erg leuk.” Hij zegt precies wat ik al dacht. Hoewel in de folder staat dat deze binnenspeeltuin geschikt is voor kinderen t/m 12 jaar, ligt onze adviesleeftijd een stuk lager.

Handig om te weten over binnenspeeltuin Parc C L’Aventure:

  • Openingstijden: in de winter dagelijks geopend van 10 tot 19 uur.
  • Entreeprijzen: 10 euro voor kinderen van 3 t/m 12 jaar, twee volwassenen mogen gratis mee.

De informatie over de openingstijden en entreeprijzen is uit 2019. Check voor een bezoek altijd eerst de website van Parc C L’Aventure.

#3 Wandelen met kinderen bij Lac Vonnes

Vanuit ons hotel lopen we in tien minuutjes naar Lac Vonnes. Dit meer is voor de helft bevroren, in de andere helft van het meer staat een installatie die water oppompt voor de sneeuwkanonnen. Rondom het meer is een wandelpad, hier lopen wij een rondje.

Aan Lac Vonnes staat het smokkelmuseum dat ingaat op de smokkelroutes tussen Frankrijk en Zwitserland. Wij hebben net wat te weinig tijd, maar bij de Tourist Office hoor ik dat ze er ook Nederlandstalige uitleg hebben. Mocht je naar dit museum gaan, vraag dan even naar de Nederlandse hand-out.

De bekende Châtel-letters staan bij het Lac Vonnes. Overdag vallen ze wat weg tegen de sneeuw, maar ’s avonds zijn ze mooi verlicht. 

Een deel van Lac Vonnes is nooit bevroren door de apparatuur die erin staat.
Een deel van Lac Vonnes is nooit bevroren door de apparatuur die erin staat.
Rondje om het meer wandelen, precies lang genoeg voor kinderen die onderweg met sneeuw willen spelen.
Rondje om het meer wandelen, precies lang genoeg voor kinderen die onderweg met sneeuw willen spelen.
De #CHATEL letters staan bij Lac Vonnes.
De #CHATEL letters staan bij Lac Vonnes.

#4 Maison de Fromage, het ‘kaasmuseum’ in Abondance

Vanuit Châtel is het 15 minuten rijden naar Abondance. Dit plaatsje is bekend van de Abondance kaas waar ze in deze regio erg trots op zijn en waar ze regelmatig prijzen mee winnen. Je kunt er tijdens een vakantie in de winter in Châtel niet omheen.

Net buiten Abondance staat het Maison de Fromage, oftewel het kaasmuseum. Niet groot, maar wel veel mogelijkheden voor kinderen om zelf aan de slag te gaan. Bij de informatieve borden hangt ook uitleg in het Nederlands en de plaatjes spreken grotendeels ook voor zich. Mijn zoon vermaakt zich met alle educatieve spelmogelijkheden, hij vindt het allemaal reuze interessant.

Alle bezoekers krijgen wat kaas om te proeven. Bij het museum hoort een winkeltje waar streekproducten te koop zijn. Een leuke plek om souvenirs te kopen.

Na een bezoek aan het Maison de Fromage is het leuk om Abondance in te gaan. Het klooster is de bekendste bezienswaardigheid. Helaas is deze gesloten als wij er zijn.

Heb je sleetjes mee? Dan is er bij Abondance een helling waar je goed kunt sleeën. Deze helling zie je aan de rechterkant als je vanaf het Maison de Fromage naar het centrum van Abondance loopt.

Handig op te weten over Maison de Fromage:

  • Openingstijden: in de winter van dinsdag t/m zaterdag van 9.30 tot 12 uur en van 14 tot 17.30 uur.
  • Entreeprijzen: volwassenen betalen 5 euro, kinderen van 8 t/m 15 jaar 4 euro en jongere kinderen mogen gratis naar binnen.

Dit zijn de openingstijden en entreeprijzen in 2019. Check voor je bezoek altijd de actuele gegevens op de website van het Maison de Fromage.

Op weg naar het 'kaasmuseum' in Abondance.
Op weg naar het ‘kaasmuseum’ in Abondance.
Quiz over kaas oplossen.
Quiz over kaas oplossen.
Er is genoeg voor kinderen te doen. Maar een koe melken valt niet mee...
Er is genoeg voor kinderen te doen. Maar een koe melken valt niet mee…
Hier kun je goed souvenirs kopen.
Hier kun je goed souvenirs kopen.

#5 Huskytocht

Ik dacht altijd dat een sledetocht met husky’s alleen in Scandinavië kan. Helemaal verkeerd, want dit kan ook in de Franse Alpen!

Er is keuze uit een sledetocht waarbij je zelf de slee bestuurt of een sledetocht waarbij een begeleider dat doet. Wij gaan mee met een huskytocht waar ik zelf aan de slag mag. Dat blijkt een hele inspannende bezigheid te zijn. Meesteppen als we omhoog gaan, de slee wat bijsturen en vooral heel veel op de rem staan, want we gaan hard.

Mijn zoon zit te genieten in de slee en ik vind het steeds spannender worden. Ik druk harder op de rem en ben dolblij als de begeleider vraagt: “Zal ik het even overnemen?” Dat ‘even’ wordt de rest van de terugweg. Mijn zoon mag samen met de begeleider achterop de slee staan. Ik kijk zittend in de slee naar het landschap en de rennende honden voor de slee. Wauw, wat een ervaring.

Meer weten over de verschillende huskytochten in de omgeving van Châtel? Lees dan het blog dat ik eerder schreef over onze sledetocht met husky’s

 

#6 Uiteten in Châtel en omgeving

De regio rondom Châtel is bekend van de beroemde Abondance kaas. Ik ben geen kenner en had er eerder nooit van gehoord, maar je kunt er tijdens een vakantie in de winter in Châtel niet omheen. Overal zijn kaasgerechten te koop en het gerecht ‘Berthoud’ is daarvan de echte lokale specialiteit. 

Wil je echt goed eten? Dan is restaurant La Ripaille in Pré la Joux een aanrader. Vriendelijke bediening, gezellige sfeer en zo lekker eten. Vanuit Chatel rijden we er in 10 minuten heen.

We hebben ook in het toeristische gedeelte van Châtel gegeten, in een straatje met restaurants vlakbij de skilift. Hier zijn ze duidelijk gericht op toeristen. In hoog tempo krijgen we ons eten dat ook duidelijk met minder liefde is gemaakt.

In Abondance eten we bij brasserie Telemar’K. Mijn zoon kiest voor frietjes en een burger. Ik grijp de kans aan om voor de derde keer ‘Berthoud’ te eten. Zo lekker.

Tot slot eten we een keer bovenaan de skilift die vanuit Châtel omhoog gaat. Hier is zowel een buffetrestaurant als een a la carte restaurant. Wij kiezen voor de laatste. Zoals vaak in wintersportgebieden is het eten op de berg duurder dan beneden, dat is hier ook het geval. Maar na een ochtend skiën zijn we hongerig en hebben we dat er zeker voor over. 

Berthoud in restaurant La Ripaille.
Berthoud in restaurant La Ripaille.
Ik krijg er geen genoeg van en ook de Berthoud in brasserie Telemar'K smaakt goed.
Ik krijg er geen genoeg van en ook de Berthoud in brasserie Telemar’K smaakt goed.
Daarna is deze Berthoud in het toeristische gedeelte van Châtel wel een tegenvaller....
Daarna is deze Berthoud in het toeristische gedeelte van Châtel wel een tegenvaller….

#7 Naar de boer voor Abondance kaas

Natuurlijk willen we een stukje Abondance kaas meenemen naar huis. Het leukste is om de kaas rechtstreeks bij de boer te kopen. Langs de weg van Châtel naar Abondance is een boerderijwinkel te vinden, te herkennen aan een bordje bij de boerderij. Even opletten, anders rij je er voorbij.

We mogen bij de koeien kijken, iets dat mijn zoon erg leuk vindt. Vooral als we jonge kalfjes zien, zo schattig. Van de boerin krijgen we uitleg over het maken van kaas, voor ons als Hollanders een bekend verhaal.

Altijd leuk, jonge kalfjes knuffelen.