Huskytocht in de Franse Alpen, onze ervaring in Abondance

Een huskytocht in de Franse Alpen, Saskia had niet verwacht dat het kon. Maar het is echt zo, hiervoor hoef je niet naar het hoge noorden. Ze ging naar het dorpje Abondance, vlakbij skigebied Portes du Soleil en 15 minuten rijden vanuit Châtel.

Op weg naar de husky’s

Vanuit Châtel rij ik samen met mijn 9-jarige zoon naar Abondance. Hier gaan we een huskytocht in de Franse Alpen maken. Ik vind het best spannend. Want hoewel ik husky’s er lief uit vind zien, ben ik helemaal geen hondenliefhebber.

“Wat gaan we nou precies doen mama?” klinkt het naast me. Mijn zoon kan zich moeilijk een voorstelling maken van een huskytocht. Het idee dat honden een slee trekken vindt hij maar een raar gedachte.

Wil jij nu alvast een indruk krijgen van onze huskytocht? Bekijk dan dit filmpje:

Via een smalle weg rijden we vanuit Abondance richting Lac des Plagnes. Daar gaan we de honden en hun begeleiders ontmoeten. Ik parkeer de auto en hoor de husky’s al blaffen.

Locatie Lac des Plagnes, startpunt van onze huskytocht in de Franse Alpen:

Ontmoeting met de husky’s

We geven de begeleiders van de huskytocht een hand en staan dan afwachtend te kijken. “Jullie mogen wel naar de honden toe” zegt een van de begeleiders. Mijn zoon laat zich dat geen twee keer zeggen en staat al bij een van de honden. Die stopt meteen met blaffen en laat zich uitgebreid aaien. Een voor een gaat mijn zoon langs de honden. Allemaal krijgen ze een knuffel die ze dankbaar in ontvangst nemen. Dit uitje is voor hem nu al geslaagd.

Zelfs ik vind deze honden erg leuk en sta ze al snel te knuffelen. Wat zijn de husky’s zacht en lief. Voor deze honden hoef je echt niet bang te zijn.

We worden luid welkom geheten.
We worden luid welkom geheten.
Van voorzichtig aaien....
Van voorzichtig aaien….
.... naar een uitgebreide knuffel.
…. naar een uitgebreide knuffel.

Uitleg over de slee

Dan roept een van de begeleiders mij en vertelt een heel verhaal over hoe de slee werkt. Ok, ik moet dus zelf de slee besturen… Het lijkt me erg leuk, maar ik vind het ook spannend. Ik krijg de instructie dat ik nu goed op de rem moet staan, ondertussen spannen zij de honden voor de slee. 

“Jij mag hier zitten” krijgt mijn zoon te horen en hij gaat voor mij in de slee zitten. Zodra alle deelnemers de honden voor hun slee hebben is het tijd om te gaan.

Zie je mij heel stevig op de rem staan?
Zie je mij heel stevig op de rem staan?

Huskytocht door de sneeuw

Zo, dan blijkt een huskytocht hard werken te zijn. Het eerste stukje gaan we omhoog en ik moet steppen op de slee. Ik krijg het warmer en warmer. Ik doe mijn rugzak af en leg die bij mijn zoon in de slee. Dat scheelt al iets. Nog even doorsteppen en dan zijn we op vlak terrein.

De husky’s zijn enthousiast en rennen over het besneeuwde pad. Een van de begeleiders loopt vooraan en ik mag hem niet voorbij gaan met mijn slee. Vanwege hoog risico op lawines zijn ze extra voorzichtig. Op dit tempo vind ik het leuk om achterop de slee te staan en deze te besturen.

Over een smal bospad.
Over een smal bospad.
In het dal is wat meer ruimte, al blijven we een smal pad volgen.
In het dal is wat meer ruimte, al blijven we een smal pad volgen.

Wat gaan de husky’s snel….

Na een tijdje wordt het pad erg smal en moeten we lopend achter de slee dit stuk passeren. Daarna gaan we verder. Pfieuw, nu gaat het wel erg hard. Links en rechts van mij staan bomen en we passeren een beekje. Ik vind het steeds spannender worden en in mijn hoofd ontrolt zich een scenario waarbij mijn slee op hol slaat en mijn zoon eruit wordt gelanceerd. Stiekem ben ik blij dat ik dan hoor dat we gaan keren om terug te sleeën.

Nu gaan de honden nog harder en ik merk dat ik in paniek raak. Even weet ik niet meer hoe te remmen, om een seconde later heel hard bovenop de rem te gaan staan. De husky’s stoppen. Gelukkig neemt een van de begeleiders het van me over. Ik mag in de slee zitten en mijn zoon mag achterop staan om samen met de begeleider de slee te besturen.

Mijn zoon vindt het fantastisch om achterop de slee te staan.
Mijn zoon vindt het fantastisch om achterop de slee te staan.

In de slee genieten van de huskytocht door de Franse Alpen

Nu zijn we beide helemaal blij. Ik geniet vanuit de slee van het mooie landschap en de bijzondere ervaring van een sledetocht met husky’s. Mijn zoon is dolenthousiast dat hij achterop mag staan en zo ‘zelf’ kan sleeën. Na een tijdje vraagt de begeleider of ik weer achterop wil staan, maar nee, laat mij maar in die slee zitten.

Veel te snel zijn we nu terug bij het beginpunt. Opnieuw worden alle honden uitgebreid geknuffeld. Het zijn echte schatjes.

Echt genieten als ik op de slee mag zitten.
Echt genieten als ik op de slee mag zitten.
Na afloop van de huskytocht door de Franse Alpen bij Abondance nemen we afscheid van de honden.
Na afloop van de huskytocht door de Franse Alpen bij Abondance nemen we afscheid van de honden.

Onvergetelijke ervaring

Een huskytocht in de Franse Alpen is een onvergetelijke ervaring. Hoewel ik best gespannen op de slee stond en zelfs even in paniek raakte, had ik dit niet willen missen. Het is zo bijzonder om de honden door de sneeuw te zien rennen terwijl je zelf op de slee staat of zit. 

Een huskytocht is voor kinderen indrukwekkend. Mijn zoon heeft er lang over nagepraat en liet aan iedereen de foto’s zien. Hij had na afloop nog wel uren willen knuffelen met de honden en zij vast ook met hem.

Want hoewel husky’s flink hard kunnen blaffen, zijn het wel ontzettend aanhankelijke dieren die graag worden geaaid. 

Uren had hij nog wel kunnen knuffelen met de honden.
Uren had hij nog wel kunnen knuffelen met de honden.

Huskytocht in de Franse Alpen: praktische informatie

Wil jij ook een huskytocht in de Franse Alpen doen? Dan is het belangrijk om vooraf na te denken of je zelf de slee wilt besturen of niet.

Tijdens onze sledetocht met husky’s mochten we zelf de slee besturen, wat ik dus best spannend vond. Maar goed, ik ben geen held met snelheid. Onze huskytocht kost 44 euro voor volwassenen en 25 euro voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. De tocht is gratis voor kinderen van 5 tot 6 jaar (prijspeil 2019). Meer informatie is hier te vinden.

Een andere optie is om te kiezen voor een huskytocht waarbij je zelf in de slee zit en deze wordt bestuurd door een pro. Hiervoor kun je terecht in La Chapelle d’Abondance, zie deze website voor meer info. 

Trek warme kleding aan (skikleding is prima) en draag bij koud weer handschoenen. Ook stevige schoenen is handig. Na afloop van de huskytocht hangt er een ‘hondenaroma’ om je heen, ik vond het zelf prettig om aan het einde van de dag te kunnen douchen en mijn kleding kon uithangen.

Wist jij dat het mogelijk is om een huskytocht in de Franse Alpen te doen? 

Meer lezen

Op zoek naar meer wintersport-tips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de toeristenbureaus van Savoie Mont Blanc en Abondance. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.