Alanya met kinderen: leuke activiteiten voor het hele gezin!

0
124
Alanya-met-kinderen-amfitheater

De kans is groot dat je Turkije vooral als vakantiebestemming kent met de resort vol pret voor kinderen. In Turkije vind je ook prachtige resorts, maar het land heeft veel meer dan dat te bieden. Zo is er een grote geschiedenis en prachtige natuur. Nicky bracht in april 2024 een bezoek aan Alanya en ontdekte wat Alanya met kinderen nog meer te bieden heeft voor gezinnen met kinderen.

Bekijk hier direct de prijzen en meer informatie van het resort waar ik verblijf!

Activiteiten in Alanya met kinderen

Tijdens mijn tripje naar Alanya heb ik in een paar dagen tijd onwijs veel gezien en gedaan. Turkije heeft mij dan ook heel erg verrast met de mooie natuur en rijke cultuur en geschiedenis. Ik heb prachtige stukjes van Alanya met kinderen gezien en deel deze heel graag ook met jou en misschien word je wel net zo verrast als ik.

Tijdens mijn bezoek aan Alanya verbleef in het Green Garden Resort.

Lees hier mijn ervaring over het resort!

Green Garden Resort

Sapadere Canyon

Tijdens mijn eerste activiteit trokken wij met ons busje het taurusgebergte in richting de Sapadere Canyon. Het is ook mogelijk om dit met een jeep te doen voor een avontuurlijker gevoel. Wanneer je door het taurusgebergte rijdt, kijk je je ogen uit. Je bevind je opeens in een stukje ongerepte natuur met veel groen, hoge bergen en kliffen.

Taurusgebergte Alanya met kinderen

Kijk onderweg goed om je heen, want er is veel moois te zien. Aangekomen bij de Sapadere Canyon zie je al veel jeeps en busjes staan van andere toeristen. Ik zou dan ook aanraden om de Sapadere Canyon in de ochtend te bezoek om de meeste drukte voor te zijn en bovendien de hoge temperaturen in de zomer te voorkomen. Helemaal met kinderen!

Alanya met kinderen
Weg naar de waterval

Je loopt door de Sapadere Canyon over houten paden, waardoor deze activiteit goed te doen is met kinderen. Het is zelfs mogelijk om de wandeling met een kinderwagen of buggy te lopen, maar het pad is wel smal, waardoor het een obstakel kan zijn met het passeren van andere gasten op het pad. In totaal is het een wandeling van 600 meter met op het einde een mooie waterval.

Sapadere canyon Alanya met kinderen

Onderweg kan je ook op verschillende plekken met een trappetje naar beneden om dichter bij het water te komen. Hier mag je namelijk ook zwemmen. Langs het pad vind je nog verschillende kleine watervalletjes.

Dim Grot

Een andere activiteit die op de planning stond was een bezoek aan de Dim Grot, ook wel bekend als druipsteengrot. Deze grot is namelijk ontstaan door het oplossen van kalksteenrotsen. De grot is ongeveer 1 miljoen jaar oud en is in totaal maar liefst 410 meter lang. In de grot kan je kiezen voor de lange route van 350 meter waarbij je uitkomt bij een meertje in de grot of je kan kiezen voor de korte route van 50 meter.

Dim Grot

In de grot loop je over een pad, maar door de vochtigheid in de grot kan dit wel erg glad zijn. Let dus vooral met de kinderen goed op. Het is totaal niet koud in de grot wat je misschien niet gelijk verwacht.

Dim grot Alanya met kinderen

Op de weg naar de Dim Grot rijd je langs de Dim Rivier. Hier vind je vele restaurantjes waar je even kan stoppen voor een hapje en drankje. Wij hebben hier geluncht bij Klas Piknik. Ik vond dit een erg leuke locatie waarbij je plaats neemt aan tafeltjes die boven de rivier hangen.

Dim rivier Alanya met kinderen

Bezoek aan Manavgat

Mijn bezoek aan het plaatjes Manavgat heb ik gecombineerd met verschillende activiteiten. Allereerst stond er een boottocht over de Manavgat rivier op de planning. Dit was een leuk tochtje, waarbij je kan genieten van het lekkere weer en ondertussen de mooie omgeving kan bewonderen. Er zijn ook voldoende schaduwplekken op de boot aanwezig, dus er is voor ieder wat wils.

Op de boot waar ik op zat waren ook twee ruime toiletten aanwezig. Tijdens de boottocht maak je ook een stop bij het strand. Terwijl je zelf een duik in het water neemt, wordt je lunch bereid. Hier kan je kiezen uit forel of kip. Hierbij krijg je salade en stukjes brood. Je luncht op de boot om ondertussen weer terug te varen naar de opstapplaats.

Manavgat rivier Alanya met kinderen

Na de boottocht brachten wij een bezoek aan de Kulliye Moskee in Manavgat. Deze moskee heeft 4 mineratten en is erg indrukwekkend. De moskee is gratis te bezoeken en bij de ingang staat een bak vol met lange rokken en sjaals. Dit is om je gepast te kunnen kleden voor je de moskee bezoekt. Het is een mooie manier om de kinderen zo kennis te laten maken met de cultuur van je vakantieland.

moskee Kulliye

Alanya met kinderen moskee

Daarna brachten we een bezoek aan de Bazaar van Manavgat. Deze vindt plaats op maandag en donderdag. Op de markt vind je veel groente, fruit en kruiden. Maar ook de typische kleding kramen. De merkproducten die verkocht worden zijn namaakproducten dus betaal zeker niet de hoofdprijs. Probeer dan ook altijd af te dingen.                             

Markt Manavgat

Vervolgens hebben wij nog een bezoek gebracht aan de waterval van Manavgat. Deze waterval is maar liefst 40 meter breed en daardoor erg indrukwekkend. Bij de waterval vind je nog leuke toeristische winkeltjes waar je een souvenir kan scoren en een kids gedeelte met een snoepwinkeltje, bestuurbare auto’s en een kleine gamehall.

manavgat waterval Alanya met kinderen

Manavgat met kinderen ontdekken

Daarna was het tijd om naar onze laatste stop van vandaag te gaan. We reden verder naar de ruines van de havenstad Side. Hier bezochten we het Side Antique Theatre. In totaal passen er tussen de 15 en 16 duizend toeschouwers in het theater die nu nog steeds wordt gebruikt voor optredens. Het is een indrukwekkend stukje geschiedenis.

Amfi theater

Na ons bezoek aan het amfitheater liepen wij verder langs het water naar de Apollon Temple. De tempel is rond 150 na Christus gebouwd en gratis te bewonderen. Zoals je op de foto kan zien is het dan ook een populaire bezienswaardigheid

Appolon Tempel

Wij hebben de dag afgesloten met een diner in de haven bij Elia Restaurant & Lounge.

Lekker eten en drinken in Alanya

Bezoek Alanya centrum

Zoals ik al eerder schreef heeft Alanya met kinderen veel mooie geschiedenis te bieden. De volgende activiteiten hebben mij dan ook weer verrast met de al het moois in de stad. Wij brachten een bezoek aan de Rode Toren die je vindt in de haven van Alanya. De toren heeft zijn naam te danken doordat de bovenste rand van de toren is gerestaureerd met rode stenen. De toren werd in de 13de eeuw gebouwd en diende samen met de 6,5 km lange vestigingsmuur als verdediging voor de stad.  

Centrum Alanya met kinderen ontdekken

Daarna brachten wij een bezoek aan het kasteel van Alanya. Het kasteel staat boven op een berg en is te bezoeken door middel van een kabelbaan. Je stapt in de kabelbaan vlak bij het mooiste strand van Alanya, Kleopatra Beach. De kabelbaan gaat 160 meter omhoog en de rit duurt ongeveer 5 minuten terwijl je wordt getrakteerd op een wijd uitzicht over Alanya met kinderen. Vanaf de kabelbaan is het nog een kleine klim naar het kasteel toe, waarbij je over een houten pad loopt en verschillende uitzichtpunten hebt. Er zijn ook meerdere trappen op de route dus een kinderwagen kan je hier niet gebruiken.

Uitzicht over Alanya

Eenmaal boven aangekomen zie je nog verschillende overgebleven elementen van het kasteel, zoals de poort, torens en de muren. Bij het kasteel vind je nog een steile weg omhoog met eettentjes en de Suleimand moskee.

Alanya met kinderen - ontdek het kasteel

Wij hebben hier geluncht bij Restaurant Gardenia. Terwijl je hier geniet van lekker eten heb je prachtig uitzicht!

Alanya met kinderen - genieten bij restaurant

Bekijk hier direct de prijzen en meer informatie van het resort waar ik verblijf!

Verblijf in Alanya met kinderen

Tijdens mijn bezoek aan Alanya verbleef ik in het prachtige Green Garden Resort. Dit is een kindvriendelijk resort met vele faciliteiten en activiteiten voor zowel de kids als de volwassenen.

Lees hier mijn uitgebreide ervaring van het Green Garden resort met kinderen!

Bekijk hier direct de prijzen en meer informatie van het resort waar ik verblijf!


Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Europa? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Corendon. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.