10 redenen om in de meivakantie naar Catalonië te gaan

In de meivakantie naar Catalonië, dat deed Saskia al eerder. De periode april/mei is de ideale reisperiode voor deze bestemming. Waarom je juist het beste in de meivakantie naar Catalonië kan gaan? Daar hebben we 10 hele goede redenen voor.

Op vakantie naar Catalonië met kinderen

Misschien denk je wel: “Catalonië, waar ligt dat eigenlijk?” Gelukkig hebben we daarvoor Google Maps. Catalonië vind je in het noordoosten van Spanje, deels grenzend aan Frankrijk en Andorra. Bekende steden zijn Girona, Barcelona en Tarragona. Of misschien ken je Catalonië wel van een van de vele strandbestemmingen.

Ligging Catalonië:

In de meivakantie naar Catalonië

Maar waarom juist in de meivakantie naar Catalonië met kinderen? Daar hebben we 10 goede redenen voor.

#1 Mooi weer in de meivakantie

In de meivakantie naar Catalonië? Dan heb je grote kans op mooi weer. Stiekem geniet ik daar extra van als het in Nederland koud en regenachtig is. In april en mei is het in Catalonië tussen de 14 en 24 graden, afhankelijk van het gebied waar je heen gaat. 

Zo heeft de Catalaanse kust een mediterraan klimaat met warme zomers. In het binnenland heeft Catalonië meer een landklimaat. Catalonië heeft jaarlijks zelfs meer dan 300 zonnige dagen.

Dit weer als je in de meivakantie naar Catalonië gaat. Heerlijk toch!
Dit weer als je in de meivakantie naar Catalonië gaat. Heerlijk toch!

#2 Prachtige bergen in de Catalaanse Pyreneeën

Catalonië heeft prachtige bergen in de Pyreneeën. In de meivakantie zijn ze extra mooi door het ontluikende groen en de bergtoppen die nog wit zijn. De bergen in de Pyreneeën zijn ruiger dan de Alpen.

Hoog in de bergen kun je eind april/begin mei zelfs nog wat sneeuwrestanten treffen. Wij maakten een prachtige wandeling in de Catalaanse Pyreneeën waarbij we met onze korte mouwen shirts opeens in de sneeuw stonden. Een ervaring die de kinderen niet snel vergeten. 

De Spaanse Pyreneeën zijn ruig en toch heel toegankelijk voor gezinnen.
De Catalaanse Pyreneeën zijn ruig en toch heel toegankelijk voor gezinnen.

#3 Gezinsvriendelijke stranden

Catalonië heeft een aantal zeer bekende badplaatsen zoals Salou, Blanes en Lloret de Mar. In de zomer is het hier best druk. Daar heb je geen last van als je in de meivakantie naar Catalonië gaat.

Langs de Catalaanse kust hebben 19 strandbestemmingen een ‘Family Friendly’ label, het complete overzicht is hier te vinden. Of je nu voor een strandbestemming kiest met volop levendigheid of liever een meer authentieke strandvakantie, er zit voor ieder gezin iets bij.

Van de besneeuwde bergtoppen naar het zonnige strand. Zo afwisselend is Catalonië.
Van de besneeuwde bergtoppen naar het zonnige strand. Zo afwisselend is Catalonië.

#4 Een verrassend binnenland

Het binnenland van Catalonië bestaat uit meerdere natuurparken en steden. Waar je ook van houdt, je gaat het vinden tussen de kust en de bergen. Het voordeel van in de meivakantie naar Catalonië gaan is dat het hier nog niet heet is. In april/mei is de temperatuur perfect om het binnenland te ontdekken.

Wij gingen onder andere naar Montserrat en ik bezocht Girona. Van noord naar zuid is het in Catalonië drie uur rijden, hierdoor kun je er goed een gevarieerde rondreis maken zonder hele dagen in de auto te zitten. Handig als je maar één of twee weken vrij hebt.

Montserrat is een van de hoogtepunten in het binnenland van Catalonië.
Montserrat is een van de hoogtepunten in het binnenland van Catalonië.

#5 Ook voor cultuurliefhebbers genoeg te doen

Liefhebbers van kunst en cultuur in het gezin? Ook dan kom je in Catalonië aan je trekken. Het werk van Gaudi in Barcelona is vast bekend, maar laat je ook verrassen door andere vormen van kunst. Cultuur is echt onderdeel van de identiteit van Catalonië. Mocht je de kans krijgen, ga dan kijken bij een van de ‘castells’. Dit zijn indrukwekkende menselijke torens. Informeer bij he plaatselijke toeristenbureau wanneer je dit kunt zien.

In april en mei zijn er ook tal van culturele activiteiten in Catalonië. Zo worden er op meerdere locaties middeleeuwse festivals georganiseerd. In heel Catalonië wordt de dag van Sant Jordi gevierd. Ook erg mooi is het bloemenfestival ‘Temps de Flors’ in Girona. In Reus is er Trapezi, het circusfestival. Of ga je liever naar het Poppentheaterfestival in Leida? Genoeg keuze!

Gaudi valt in de smaak bij onze kinderen.
Gaudi valt in de smaak bij onze kinderen.

#6 Makkelijk bereikbare vakantiebestemming

Catalonië is vanuit Nederland makkelijk bereikbaar. Ga je in de meivakantie naar Catalonië, dan heb je meerdere mogelijkheden om er te komen. 

Bij een meivakantie van twee weken is met eigen auto zeker een optie. De afstand vanuit het midden van Nederland is ongeveer 1500 kilometer, dat is in twee dagen te rijden. 

Een andere optie is om met de trein te gaan. Vijf steden in Catalonië zijn bereikbaar met de hogesnelheidstrein: Figueres, Girona, Barcelona, Lleida en Tarragona. Bekijk de mogelijkheden vanuit Nederland op de website van NS International en overweeg eens om er met een Interrail Pass heen te gaan (gratis voor kinderen t/m 11 jaar).

Tot slot kun je naar Catalonië vliegen. Vanuit Nederland gaan er wekelijks 140 vluchten naar de regio. Vanaf Schiphol en Rotterdam vlieg je naar Barcelona en Girona. Vanaf Eindhoven Airport kun je naar Barcelona, Girona en Reus vliegen. Tot slot is er een verbinding van Maastricht naar Girona. Alle opties zijn te bekijken via Skyscanner. Als je een paar maanden van tevoren boekt, dan kun je voor de meivakantie voordelige tickets vinden. 

Het is niet ver vliegen naar Catalonië.
Het is niet ver vliegen naar Catalonië.

#7 Er zijn 27 gecertificeerde familie vriendelijke bestemmingen

Voor Catalonië zijn families heel belangrijk en dat zie je terug. Het is een van de weinige vakantiebestemmingen die ik ken die een speciaal ‘Family Friendly’-label heeft ontwikkeld. Daar heb je natuurlijk het hele jaar door profijt van. 

De bestemmingen in Catalonië met 'Family'-label zijn te zien op deze kaart.
De bestemmingen in Catalonië met ‘Family’-label zijn te zien op deze kaart.

#8 Genoeg te doen tijdens een actieve vakantie

Catalonië is een vakantiebestemming die zich goed leent voor een actieve vakantie. Wandelen, paardrijden of mountainbiken in de bergen. Of kies je liever voor snorkelen, zeilen op een catamaran of kayaken? 

Ook bij deze activiteiten is het vaak fijn dat het in de meivakantie wel mooi weer is, maar niet heel heet.

Mountainbiken in Catalonië doen wij in de Pyreneeën op een pad dat ook geschikt is voor gezinnen.
Mountainbiken in Catalonië doen wij in de Pyreneeën op een pad dat ook geschikt is voor gezinnen.

#9 In de meivakantie minder druk

Nederland is het enige land in Europa dat een meivakantie kent. Zo’n beetje alle anderen landen kennen de Paasvakantie. Hierdoor is het in onze meivakantie in Catalonië veel minder druk. 

#10 Meivakantie in Catalonië is een voordelige keuze

Aansluitend op het vorige punt: minder druk, betekent lagere prijzen. Als je in de meivakantie naar Catalonië gaat, dan is dat een voordelige keuze. Vergelijk de prijzen van accommodaties maar eens in mei en in juli. 

In de meivakantie naar Catalonië, een hele goede keuze!
In de meivakantie naar Catalonië, een hele goede keuze!

Ben jij al eens in de meivakantie naar Catalonië geweest?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor Catalonië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het touristboard van Catalunya. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.