Glamping in Limburg: een Airlodge op camping De Gulperberg

Glamping in Limburg. Froukje verbleef in een Airlodge op panoramacamping De Gulperberg in Zuid-Limburgse. Dat is glamping in een heel bijzonder ’tenthuisje’.

Glamping in een Airlodge op camping De Gulperberg

Onderweg naar de plaats van bestemming wanen we ons in Frankrijk, zo heuvelachtig is het zuiden van ons eigen land. We zijn meteen in vakantiestemming en hebben veel zin in glamping in Limburg. Hoewel we een uurtje te vroeg zijn, mogen we direct door naar de Airlodge, een houten constructie omspannen met tentdoek. Er zijn er twee van op De Gulperberg en ze staan aan het begin van de camping, vlak achter een speeltuin.

Ook in het buitenland is de Airlodge te vinden, lees hier Saskia’s ervaringen.

In een Airlodge overnachten mag je bijna geen kamperen meer noemen. Wat een luxe tent!
In een Airlodge overnachten mag je bijna geen kamperen meer noemen. Wat een luxe tent!

Zicht op heuvels en weilanden

Op het terras treffen we een zitje met vier stoelen en twee bijzettafeltjes aan. De kinderen vinden meteen het uitklapbare wasrek. Wij vergapen ons aan het uitzicht. Omdat de Airlodge aan de rand van de camping staat, hebben we geen accommodaties vóór ons. Glamping in Limburg is glamping met een uitzicht. Heuvel en weilanden dat is wat we voor ons zien.

Glamping in Limburg met een uitzicht. De Airlodge staat aan de rand van camping De Gulperberg, waardoor je vrij uitzicht hebt.
Glamping in Limburg met een uitzicht. De Airlodge staat aan de rand van camping De Gulperberg, waardoor je vrij uitzicht hebt.

Bedstee

Eenmaal binnen gaan we op ontdekkingstocht. De bedstee kan op goedkeuring van de beide jongens rekenen. Glamping met kinderen wordt zo wel heel erg leuk. Hij blijkt net iets te hoog voor de jongste van 3 jaar, dus hij heeft wat hulp nodig bij het erin en eruit klimmen. Naast de bedstee hebben we op de begane grond een badkamertje met toilet, wastafel en douche en een leefruimte met keuken en een tafel met vier stoelen. Via een steile trap komen we boven, waar we vanaf het balkon ook weer fenomenaal uitzicht hebben.

De bedstee is goedgekeurd door de kinderen.
De bedstee is goedgekeurd door de kinderen.

In de ruime slaapkamer staan echte bedden, met, net als in de bedstee trouwens, een pakket frisgewassen beddengoed op het voeteneind. Boven het hoofdeind van het bed is het tentdoek doorzichtig. Slapen onder de sterren en met de zon op dus, heel romantisch. Glamping is echt luxe kamperen.

Heel veel speeltuinen

De eerste dag staat in het teken van uitpakken en zwemmen op de camping. De oudste heeft op de plattegrond gezien dat er maar liefst elf speeltuinen zijn, dus die avond proberen we alle kleine en wat grotere speeltuinen uit. De Gulperberg heeft bijna 500 plaatsen, waarvan een deel bestaat uit vaste huisjes (lodges en chalets geheten), dus het is een flinke camping/glamping. We eten een prima maaltijd bij ‘Jantje zag eens pruimen hangen’, het restaurant op de camping, waar we die week nog vaker te vinden zullen zijn. Niet in de laatste plaats vanwege het ruime terras met zicht op de grootste speeltuin.

Op camping De Gulperberg raak je nooit uitgespeeld.
Op camping De Gulperberg raak je nooit uitgespeeld.

Zwemmen in Mosaqua bij de Gulperberg

Campinggasten mogen elke dag een keer zwemmen bij subtropisch zwemparadijs Mosaqua. De eerste keer vergissen we ons een beetje. Het zwembad ligt op ‘tien minuten lopen van de camping’ is ons verteld. Dat klopt, maar niet als je op teenslippers en met een kinderwagen bent. De Gulperberg ligt – what’s in a name – boven op de Gulperberg. Wil je wat ondernemen, moet je dus de berg af. En weer op. Wil je de auto af en toe laten staan, moet je dus goed nadenken hoe je het aan gaat pakken met de kinderen.

De kinderwagen een hobbelig zandpad omhoog slepen, blijkt namelijk geen goed idee. Kan je kind nog geen afstanden lopen, overweeg dan zeker een draagzak mee te nemen. Dat is ook een betere optie tijdens de mooie wandelingen die in de omgeving te maken zijn. Wij laten onze peuter na die eerste keer zelf lopen. Dat gaat prima, het kost alleen wel tijd.

Het valt niet mee om de kinderwagen de berg op te krijgen.
Het valt niet mee om de kinderwagen de berg op te krijgen.

Subtropisch zwemparadijs

Bij Mosaqua, waar we deze week een paar keer komen, valt onze oudste (6 jaar, geen zwemdiploma) een beetje buiten de boot. Zijn kleine broertje vindt het heerlijk in het peuterbad, maar voor hem is het daar wel wat saai. De meeste glijbanen zijn echter voor geoefende zwemmers en dat is hij niet. De glijbanen waar hij wel met één van ons af zou mogen, proberen we eerst zelf uit. Als we er flink gebutst uit komen, besluiten we er maar niet met onze kleuter in te gaan. Helaas is het niet warm genoeg om in het buitenbad te plonzen, want het ziet er uit alsof de kinderen zich daar allebei prima hadden kunnen vermaken. Het piratenklimschip binnen valt trouwens bij allebei goed in de smaak. Voor ons een mooi moment om met een kop koffie in een stoeltje te ploffen en te kijken hoe de jongens spelen.

Glamping op de Gulperberg

De rest van de week houden we dit heerlijke vakantietempo aan. Zwemmen, te voet boodschappen doen in het dorp, spelen met de campingvriendjes; geen haast deze vakantie. Het is de eerste keer dat we in een accommodatie als de Airlodge verblijven en het bevalt goed. Luxe kamperen is het. Zeker de eerste dagen, als het heerlijk weer is, genieten we van het buitenleven.

Als het later in de week kouder en regenachtig wordt, realiseren we ons dat we nog steeds in een tent zijn, het is ’s avonds behoorlijk fris. Maar wat een zaligheid is het dan dat je niet door kou en regen naar een toiletgebouw hoeft, maar lekker onder je eigen warme douche kunt stappen. Om daarna in een paar stappen in een warm bed te liggen. De bedstee heeft een prettige hoogte om luiers te verschonen of de peuter aan te kleden, dus geen rugklachten door gefriemel met luiers en kleertjes op de grond. Glamping is met kinderen echt ideaal.

Bij mooi weer speelt het leven zich af op de heerlijke veranda, met al even heerlijk uitzicht.
Bij mooi weer speelt het leven zich af op de heerlijke veranda, met een al even heerlijk uitzicht.
Huppelend de berg af, op weg naar het dorp.
Huppelend de berg af, op weg naar het dorp.

Koeien voor de tent

Wel merken we dat de jongste af en toe een beetje ‘tussen tafellaken en servet’ is. Te groot voor een campingbed, (iets) te klein voor de bedstee. Te klein om zelf naar de speeltuin te gaan, te groot om keurig op de veranda te blijven spelen. Ook het keukenkastje zonder deur met daarin de bestekla op grijphoogte is soms nog een uitdaging. Dit zijn overigens meer onze zorgen. Hij is in zijn element, geniet met volle teugen en banjert lekker de camping over. Zijn hoogtepunt? De koeien die recht voor onze tent grazen en die hem vriendelijk aankijken als hij ze roept.

Minstens een keer per dag eten de koeien gras voor onze Airlodge. Peutervermaak ten top.
Minstens een keer per dag eten de koeien gras voor onze Airlodge. Peutervermaak ten top.

Uitstapje vanaf de Gulperberg naar Duitsland

Ons favoriete uitstapje is dat naar Aken. Vanuit Gulpen brengt de lijnbus van Arriva je in een half uur naar de Duitse stad. Onderweg kijk je op je gemak naar het landschap en de dorpen waar je doorheen komt (het bekende Vaals is er daar één van). Je kunt gewoon met je Nederlandse ov-kaart in- en uitchecken. De dag dat wij er waren, regende het lang en hard, dus na een snelle blik op de Elisenbrunnen en de beroemde dom zoeken we een cafeetje op. Zoals we van Duitse steden gewend zijn, stelt ook Aken niet teleur, we vinden al snel pop-up koffietent Baristinho. Voor een klein bedrag hebben we een heerlijke lunch en dito koffie. Hoewel het na de lunch nog steeds regent, lopen we met een omweg naar de bushalte om zo toch nog wat van de stad te zien.

Schuilen voor de regen gaat het best met een lekker taartje erbij.
Schuilen voor de regen gaat het best met een lekker taartje erbij.

Limburgse vlaai

Vraag je de peuter naar het leukste uitje, noemt hij waarschijnlijk ‘de paardjes’. Via een smal weggetje langs de camping, dat ook de start van een aantal wandelingen is, loop je naar De Verloren Kost, een boerderij waar heel veel paarden en pony’s grazen. Op het boerderijterras (let op: je kunt niet pinnen) eten we ons eerste stukje Limburgse vlaai. De kinderen springen op de trampolines en proberen alle fietsjes en skelters uit die er staan. Het is klein en goedkoop vermaak, maar meer hebben kinderen van deze leeftijd niet altijd nodig, zo blijkt maar weer.

Tijdens een wandeling zien we een kalfje ontsnappen. Spanning en sensatie aan de voet van De Gulperberg.
Tijdens een wandeling zien we een kalfje ontsnappen. Spanning en sensatie aan de voet van De Gulperberg.

Kamperen-de-luxe

Voor ons is dit kamperen-de-luxe zeker voor herhaling vatbaar. Wel het vele buiten zijn dat kamperen zo leuk maakt, niet het gesjouw met spullen en geklungel onder een te laag tentzeiltje. Maar wat vind jij, mag je jezelf nog een kampeerder noemen als je niet zelf je tent opzet of met een rol toiletpapier onder je arm op weg gaat naar het toiletgebouw?

Ligging

Praktische informatie

Camping De Gulperberg beschikt over allerlei verschillende accommodaties. Er zijn twee Airlodges. Kijk voor alle mogelijkheden en de verschillende tarieven op de website van Vacanceselect.

Doordat wij in het voorseizoen op de camping waren, was het animatieprogramma nog beperkt. In het hoogseizoen gaat Professor Bergje regelmatig met de kinderen op pad. De kinderen kregen wel al een Gulpenpaspoort, een boekje met allerlei spelletjes en puzzels dat ingevuld een klein cadeautje oplevert bij vertrek.

De camping heeft twee zwembaden, waaronder een peuterbad, een voetbal-/basketbalveld, speeltuinen en tafeltennistafels. Er is een campingwinkel met een behoorlijk assortiment en verse broodjes ’s ochtends. ’s Avonds kun je er pizza en andere snacks bestellen. Restaurant ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ is dagelijks open voor ontbijt, lunch en diner.

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

Meer lezen

Wil je meer weten over leuke uitstapjes in Zuid-Limburg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vacanceselect. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen. Dit blog is voor het eerst geschreven in 2018 en aangepast in 2020.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here