Dierenpark Aken: een dierentuin, kinderboerderij en speeltuin in één

2
286

Veel mensen zien een bezoek aan een dierentuin als het ideale dagje uit voor het hele gezin. In Nederland zijn veel mooie dierentuinen te bezoeken, maar in Duitsland zijn er ook die aandacht verdienen. Grote steden, zoals Hamburg, Keulen, München en Berlijn hebben bijna allemaal een dierentuin. Bij de kleinere steden vind je ook dierenparken, zoals Dierenpark Aken. Vaak niet zo groot, daardoor overzichtelijk en qua prijs ook heel vriendelijk.

Annemiek bezoekt met haar gezin het Aachener Tierpark, oftewel de Euregiozoo dan wel Dierenpark Aken. Het park ligt aan de rand van de stad en grenst voor een deel aan de tuinen van stadsbewoners en een school. Dat dit geen enkele invloed heeft op je beleving van het park, lees je in haar blog.

Dierenpark Aken, net over de grens in Duitsland

Het is voorjaar en we hebben zin om een dagje op pad te gaan. Toen de kinderen nog jong waren zijn we al eens in het Dierenpark Aken geweest, maar dat is inmiddels alweer enkele jaren geleden. Hoog tijd om weer eens te gaan. Bij aankomst blijkt dat veel andere gezinnen hetzelfde idee hadden. Er staat een lange rij en we zijn bezorgd om de drukte in het park.

Het wachten gaat verrassend snel en in no-time zijn we binnen. Even kijken we op de plattegrond en bepalen onze route. We besluiten linksom te gaan en starten bij een stukje Noordzeestrand. Grappig om dat in een Duitse dierentuin nagebouwd te zien. Dan zien we dat de pinguïns net gevoerd gaan worden. Ze krijgen visjes in het water gegooid, duiken er op af, pakken de vis en zwemmen druk verder om een eindje verderop weer uit het water te waggelen. Dit spektakel herhaalt zich veelvuldig en blijft leuk om te zien.

Wachten bij de ingang duurt niet lang
Wachten bij de ingang duurt, ondanks de lange rij, niet lang
Overzichtelijke informatieborden vind je verspreid over het park
Overzichtelijke informatieborden vind je verspreid over het park
De pinguïns zijn favoriet
De pinguïns zijn favoriet

Kinderboerderij en speeltuinen in de dierentuin

Een eindje verderop zien we de kinderboerderij. Bij de ingang kun je een zakje voer voor de dieren kopen. De geitjes weten dat natuurlijk heel goed en komen meteen op je af als ze zien dat je een zakje hebt. We zien zwangere moedergeiten en ook enkele pasgeboren kleintje. De lente is begonnen.

Naast de kinderboerderij is een grote speeltuin. Dochter L. en zoon F. houden vooral van de glijbaan en zijn er niet weg te slaan. Ook de andere speeltoestellen, zoals de grote familieschommel, worden geprobeerd. De toestellen staan ruim uit elkaar en de bodem is bedekt met houtsnippers. Er staan bankjes en prullenbakken.

Verderop in het park vinden we nog twee grote speelplaatsen. Iedere speelplek is anders. Op een plek staat een houten scheepswrak en daaromheen is veel zand. Kinderen hebben hun eigen speelgoed meegenomen en we zien ouders die uitgebreid tijd nemen voor een picknick. Er is gezorgd voor voldoende schaduw.

De geitjes mogen gevoerd en geaaid worden
De geitjes mogen gevoerd en geaaid worden
Een van de speelplekken in Dierenpark Aken
Een van de speelplekken in Dierenpark Aken

Hoogteverschillen in het dierenpark

In het park zul je af en toe flink moeten klimmen of dalen. Dit zorgt niet alleen voor stevige kuiten, maar ook voor gevarieerde dierenverblijven. De hellingen zorgen tevens voor meer zicht op de dieren. Veel verblijven zijn ruim opgezet. Sommigen verblijven worden door verschillende dieren gedeeld. De grote watervogelvolière wordt bevolkt door verschillende watervogels, groot en klein.

Na een klim- en kleuterpauze in de volgende speeltuin lopen we het pad omhoog langs de ezeltjes. Het pad grenst aan een tuin die waarschijnlijk bij een school hoort en in de verte zien we de woningen van de achterburen. De vele bomen zorgen voor genoeg beschutting, zeker als ze in blad staan.

Wandelen door het verblijf van de ooievaars, Flamingo's en pelikanen
Wandelen door het verblijf van de ooievaars, flamingo’s en pelikanen
Klimmen in het touwencircus
Klimmen in het touwencircus
Kijken naar de ezeltjes
Kijken naar de ezeltjes
Voedertijd in Dierenpark Aken
Voedertijd in Dierenpark Aken
Kijken bij de oerossen
Kijken bij de oerossen
Ik ben een piraat!
Ik ben een piraat!
Er is gezorgd voor voldoende schaduw
Er is gezorgd voor voldoende schaduw

De grote vijver, de boerderijdieren en de kiosk

Om weer terug bij de ingang te komen, lopen we om de grote vijver. Er zwemmen eenden en we vragen ons af of die bij het dierenpark horen of dat ze spontaan zijn komen aanvliegen voor een duik. Iets verderop zit een huiskat in een dierenverblijf. Deze is duidelijk op bezoek, want op het bordje staat iets heel anders vermeld.

Bij de kiosk is veel mogelijkheid om te zitten, maar de keuze wat betreft eten en drinken is beperkt. Er is koffie, frisdrank en ijs en ze verkopen muffins en worstjes. Het is allemaal niet duur. Achterdoor kun je nog een kijkje nemen bij konijntjes en cavia’s en er zijn verschillende andere boerderijdieren te bekijken.

Zicht op de grote vijver
Zicht op de grote vijver
Het grote terras nabij de boerderijdieren
Het grote terras nabij de boerderijdieren
Wie dat wil, kan hier zijn speentje achterlaten
Wie dat wil, kan hier zijn speentje achterlaten

Praktische informatie over Dierenpark Aken

Het dierenpark is niet groot maar biedt veel variatie aan dieren en speelgelegenheid. Dit maakt het park zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. De toegangsprijs is relatief laag. Verwacht geen grote dieren zoals leeuwen en olifanten. De term dierenpark in plaats van dierentuin is wat ons betreft op zijn plaats.

De hellingen in het dierenpark kunnen nèt te stijl zijn voor een rolstoel, maar met kinderwagens hebben we zelf nooit problemen ervaren. Honden zijn niet toegestaan. Parkeren is gratis, hoewel de kans bestaat dat je op drukke dagen een eindje moet lopen (10 minuten). Voor 1,50 euro kunnen kinderen een ritje op een pony maken en voor 0,50 euro koop je een zakje dierenvoer.

Actuele entreeprijzen en openingstijden vind je op de website. In 2017 betaalden we 6 euro per volwassene en 3 euro per kind, ouder dan 3 jaar.

Ben jij ooit in een Duitse dierentuin geweest? En kende je Dierenpark Aken al?

Ligging Dierenpark Aken

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke dierenparken en speelplekken vlak over de grens in Duitsland? Klik en kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

2 REACTIES

  1. Super dat jullie dit hebben uitgeprobeerd! Heel inspiratievol 😉 Hebben de dierentuinen in Nederland allemaal al gehad, terwijl deze echt de moeite waard lijkt om iets verder voor te reizen en te bezoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!