Wildpark Anholter Schweiz: een groene oase net over de grens

Zin in een wandeling waarbij je kinderen onderweg genoeg te zien hebben? Dan is het wildpark Anholter Schweiz net over de grens in Duitsland een aanrader. Blogger Jolinda woont er een half uurtje vandaan en is er al een paar keer geweest. Ze vertelt jou graag waarom.

Wildpark Anholter Schweiz: een groene oase net over de grens

“Gaan we nu alweer naar dat wildpark?” Oudste dochter is niet meteen enthousiast als ze over onze plannen hoort. Het klopt, we zijn er vaker geweest. Dit keer willen we kijken of we de pasgeboren wolfjes kunnen spotten. En het is zo lekker dichtbij. Een half uur in de auto en we lopen in een heerlijk groene omgeving. Met een garantie om wild te zien.

Op pad in het mooie groene wildpark Anholter Schweiz.
Op pad in het mooie groene wildpark Anholter Schweiz.

Anholter Schweiz is een 56 hectare groot wildpark met ruime behuizing voor de dieren. Het is nog niet druk op de grote parkeerplaats als wij aankomen. Zo kunnen we rustig het park verkennen. Voor 50 eurocent koop je een plattegrond. Wij zijn er vaker geweest, dus we weten de weg. We wandelen als eerste langs de wisenten. De grote beesten staren ons sloom aan.

Wild kijken

In de jonge wilde zwijnen zit meer actie. We zien ze ook wel eens in het wild, maar nu kunnen we dichterbij komen. Voor de edelherten en reeën geldt hetzelfde. We hebben ze in ‘onze’ bossen op de veluwe wel vaker gezien, toch is het bijzonder om deze mooie dieren van dichtbij te bekijken.

Zwijntje wat eet je?
Zwijntje wat eet je?
Mooi om van dichtbij te bekijken.
Mooi om van dichtbij te bekijken.

Dieren voeren

Na de boommarters komen we op een grote vlakte, waar de dieren los lopen tussen de bezoekers. De ezels zijn nieuwsgierig en hongerig. Er staan een aantal voederpalen waar je voer voor de dieren kunt kopen. Voor 50 cent maken we een ezeltje blij. Ook de geitjes zijn er snel bij om een hapje mee te eten.

De ezels weten precies waar het voer vandaan komt.
De ezels weten precies waar het voer vandaan komt.
En eten gewillig uit onze handen.
En eten gewillig uit onze handen.

Mijn zoon wil graag een klein geitje wat geven, maar dat is nog niet zo makkelijk. “Mam, help!” Hij wordt belaagd door brutale geiten. Door rustig weg te lopen, schudt hij ze toch van zich af. De herten zijn deze keer te schuw. Bij een vorig bezoek aten zij ook uit onze handen.

Nieuwsgierige geitjes.
Nieuwsgierige geitjes.

Berenbos

Na het voeren van deze dieren gaan we op zoek naar beesten die gelukkig niet uit je hand eten. De beren. Kraagberen en bruine beren genieten van een tweede leven in het berenbos. Zij zijn, na een verleden van vaak veel pijn en narigheid, opgevangen in het wildpark. Ze leven hier sinds 1999 op een afgesloten terrein in een natuurlijke omgeving waar ze alle ruimte hebben. Mooi om te zien.

Het berenbos.
Het berenbos.
Van bovenaf zijn de beren goed te bekijken.
Van bovenaf zijn de beren goed te bekijken.

Roofvogelshow

Als we uitgekeken zijn bij de beren, lopen we richting de speeltuin. Niet om te spelen, dat doen we later nog uitgebreid, maar om roofvogels te bewonderen. We hebben mazzel vandaag, er is een roofvogelshow. Ongeveer 1 keer per maand is deze roofvogelshow in het park, op de website kun je zie wanneer er weer een is en of er andere evenementen zijn. Wij genieten van de kleine en grotere roofvogels die heel dichtbij het publiek vliegen.

Genieten van de roofvogels!
Genieten van de roofvogels!
Over de hoofden van de kinderen.
Over de hoofden van de kinderen.

De medewerkers geven uitleg zowel in Duits als in het Nederlands en vragen om vrijwilligers. Dat hoeven mijn kinderen maar 1 keer te horen en ze staan met hun vingers in de lucht. Ze hebben geluk en worden uitgekozen om een kerkuil op hun arm te laten landen. Aan het einde van de show worden alle kinderen uitgenodigd om op de grond te komen liggen. Een grote oehoe zweeft heel dicht langs hun nieuwsgierig opgestoken koppies, een prachtig gezicht!

Eten en drinken wildpark Anholter Schweiz

Heb je honger of dorst gekregen van al het wandelen en dieren bekijken, dan kun je kiezen om te picknicken in het park. Of je strijkt neer op een van de mooie terrassen van het Zwitsers Chalet, dat dienst doet als restaurant. Als aandenken aan zijn huwelijksreis liet een Duitse keizer hier in 1893 een kopie van het Vier Woudstedenmeer aanleggen, compleet met een Zwitsers chalet en uit Zwitserland geïmporteerde rotsen. Een mooie plek om even uit te rusten. In de vijver zwemmen enorme karpers, daar staan we even bij stil.

Mooi plekje!
Mooi plekje!
In het water zwemmen heel veel karpers.
In het water zwemmen heel veel karpers.

Spelen in wildpark Anholter Schweiz

Natuurlijk moet er ook gespeeld worden. Dat kan prima in de speeltuin. Niet heel groot, maar voor jonge en wat oudere kinderen is er genoeg te doen. Er zijn ook volop bankjes voor ouders om te zitten terwijl hun kroost speelt.

De speeltuin is ook lekker groen.
De speeltuin is lekker groen.
Jong en ietsje ouder vermaakt zich prima.
Jong en ietsje ouder vermaakt zich prima.

Wolfjes

Aan het einde van ons dagje in wildpark Anholter Schweiz gaan we op zoek naar de jonge wolfjes. We staan een tijdje te wachten bij een verblijf en worden beloond. Moederwolf sjouwt langs met een jong in haar bek! Prachtig gezicht. Even later ontdekken we nog meer kleine wolfjes, verstopt in de struiken. We komen snel nog eens terug om te zien hoe hard ze groeien!

Gespot! Moederwolf met jong.
Gespot! Moederwolf met jong.

Praktisch

Entree voor het park: 6,50 euro voor iedereen vanaf 13 jaar, kinderen tot en met 12 jaar betalen 3,50 euro, voor kinderen van 0 tot en met 2 jaar is de entree gratis. LET OP: je kunt niet pinnen en alleen contant betalen. Parkeren is gratis

Wildpark Anholter Schweiz ligt in Münsterland in de stad Isselburg, vlakbij de Nederlandse grens. Voor informatie ga je naar de gedeeltelijk Nederlandstalige website.

Meer lezen

Op zoek naar nog meer leuke uitjes net over de grens of iets verderop in Duitsland? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.