Sommerrodelbahn Ibbenbüren, net over de grens in Duitsland

In de grensstreek in Duitsland zijn zoveel leuke uitjes te doen.  Veertig kilometer over de grens bij Enschede, ontdekte Karijn Märchenwald/ Sommerrodelbahn Ibbenbüren. In het sprookjesbos en op de rodelbaan beleefde ze met haar gezin een heerlijke dag. En dat voor een hele vriendelijke prijs!

Sommerrodelbahn Ibbenbüren: sprookjesbos en rodelbaan net over de grens in Duitsland

“Gaan we dit allemaal doen mama?” vragen mijn dochters, terwijl ze naar de plattegrond wijzen van Sommerrodelbahn Ibbenbüren. We staan bij de ingang van het park. Op mijn bevestigende antwoord klinkt gejoel. Ze hebben er zin in.

We komen aan de voet van het park binnen en stuiten direct op de rodelbaan. “Daar wil ik nu in,” zegt de oudste. Dat moet nog even wachten. We gaan eerst het sprookjesbos in. Daarvoor moeten we de heuvel op. Via een paleispoort betreden we het sprookjesbos. En wat zo leuk is aan Märchenwald, is dat je ook echt in een bos loopt. In een heuvelachtig bos zijn talloze huisjes, grotten en kastelen te vinden met sprookjesscènes.

Sommerrodelbahn Ibbenburen Kijken op de plattegrond
Kijken op de plattegrond
Sommerrodelbahn Bij de ingang vinden we bewegwijzering
Sommerrodelbahn Ibbenbüren, bij de ingang vinden we bewegwijzering

Doornroosje slaapt al bijna 60 jaar in Märchenwald

Eén van de eerste sprookjeshuisjes die we tegenkomen is die van Doornroosje. De scène in het huisje blijkt oud: Doornroosje ligt er al sinds 1959. Waar wij geïnteresseerd kijken naar de poppen en de kostuums van die tijd, loopt onze oudste dochter al verder. Een beetje teleurgesteld, want geen bewegende poppen en ook nog eens alles in het Duits. Gelukkig vindt ze snel een sprookje dat meer aan haar verwachtingen voldoet. De twee zussen maken ruzie om wie op het knopje mag drukken om de muziek en de bewegingen van de poppen te starten. En vanaf dat we bij de Vögelhochzeit zijn, is het enthousiasme van de oudste weer terug. Vogels, hertjes, konijnen en andere dieren hebben zich rond een grote boom verzameld om te zien hoe het huwelijk van twee deftige vogels voltrokken wordt. Het is een romantisch beeld en al het opgewekte gekwetter stemt vrolijk.

Marchenwald De ingang van het sprookjesbos
De ingang van het sprookjesbos
Marchenwald De wolf en de zeven geitjes
De wolf en de zeven geitjes
Marchenwald Er wordt getrouwd
De vogels trouwen!

Winterse taferelen in Märchenwald Ibbenbüren

We lopen vervolgens verder langs een tafereel van feestende dwergen en genieten van alle mini scenes in de grot. Een paar dwergen kaarten, anderen maken muziek. Het is leuk om te zien hoe zorgvuldig de scenes zijn samengesteld. De kaartende dwergen hebben een fantastisch lampje op tafel staan, één heeft een rugzak bij zijn stoel liggen en de ander is met een mand vol peren binnengekomen.

De vergelijking met het sprookjesbos van de Efteling is al snel gemaakt. Hoewel het sprookjesbos in de Efteling groter is, moderner en met meer uitgewerkte verhalen, zijn we ook onder de indruk van dit sprookjesbos. Vooral de sprookjes binnen zijn prachtig gedetailleerd.

Verrassend is het ook om halverwege juni een winters landschap binnen te wandelen. Engeltjes maken koekjes voor het kerstfeest klaar en aan de andere kant viert een gezin kerst onder de kerstboom. We krijgen spontaan zin in de winter.

 Marchenwald Feest bij de dwergen
Feest bij de dwergen
Eindeloos kijken naar de kermis
Marchenwald Eindeloos kijken naar de kermis
Marchenwald Winsterse sferen in Marchenwald
Marchenwald Winsterse sferen in Marchenwald

Picknicken en speeltuin

Na een tijdje krijgen we trek. We willen pauzeren. We komen net bij een vijver aan met allerlei waterspuwers. Onze jongste zoon wordt helemaal blij. “Kijk, kijk,” en hij wijst met zijn handje naar de fonteinen in het meer. Links blijkt een overdekte picknickplek te zijn. Dat lijkt ons perfect: met uitzicht op de fonteinen onze meegebrachte broodjes op eten. We strijken neer en eten en drinken wat. Nog zo’n voordeel van dit park: je mag er je eigen eten en drinken nuttigen en ze hebben daarvoor allerlei hele leuke picknickplekken gemaakt. Op de veranda van een blokhut kun je aan houten tafels en banken even bijkomen en genieten van het mooie bos.

Vlakbij de waterspuiters is een speeltuin. De oudste heeft de hoge glijbaan al gespot en nog voordat wij goed en wel het terrein van de speeltuin op zijn, roetsjt zij al van de glijbaan. “Dit is cool,” joelt ze. We spelen er een tijdje en gaan dan door. Er is nog veel meer te beleven. We zien nog wat sprookjes en lopen dan het sprookjesbos uit.

We hadden het treintje al gezien dat door het park gaat. Daar willen we uiteraard ook in. We kopen kaartjes op het stationnetje en nemen plaats in het minitreintje. Met veel geluid zet het treintje zich in beweging. We maken een klein rondje langs een kasteel, rijden door een tunnel, over de rodelbaan en zijn  al weer op het station. Dat was een kort ritje.

Picknick met uitzicht op de fonteinen
Picknick met uitzicht op de fonteinen
 Marchenwald Even picknicken op deze toffe plek
Even picknicken op deze toffe plek
Marchenwald Zwaai zwaai, ik mag ook mee!
Zwaai zwaai, ik mag ook mee!
Uitzicht vanuit de trein
Uitzicht vanuit de trein

Een hele oude, nostalgische Sommerrodelbahn in Ibbenbüren

Tijd om dan eindelijk te gaan rodelen! De rodelbaan is al in 1926 aangelegd, zo lezen wij. De rodelbaan bestaat uit één lange rechte baan van ongeveer 100 meter. We lopen naar boven en nemen plaats op de houten slee die door een medewerker op de baan wordt geplaatst. Mijn oudste voor, ik achter. Daar gaan we. We glijden in een heerlijk tempo naar beneden. Niet te hard, maar ook niet te zacht. “Ik wil nog een keer, en nu alleen.” Ok, dat is prima. Ook onze jongste dochter van vier vindt het fantastisch en maakt verschillende ritjes. Onze bijna tweejarige zoon kan helaas nog niet mee.

Sommerrodelbahn Rodelen maar
Rodelen maar!
Sommerrodelbahn Daar gaan we
Daar gaan we!
In de zomer op een slee van de heuvel af
In de zomer op een slee van de heuvel af

Reis om de wereld in Sommerrodelbahn Ibbenbüren

Na een aantal ritjes op de Sommerrodelbahn wacht ons nog één attractie: Die Reise um die Welt. We weten eerlijk gezegd niet wat ons staat te wachten. We lopen een gebouw in en bevinden ons in eens op een station. Aha, we gaan met een treintje een wereldreis maken. Bij het loket kopen we kaartjes en begeven ons in de trein.

Net als in de Fata Morgana rijden we langs allerlei landen. We beginnen onze reis in Egypte waar we kamelen treffen. We komen langs Azië met Chinese draken, in Afrika zitten mannen te trommelen voor rieten hutjes en tot slot passeren we woeste Indianen. Die laatste bewaken met pistolen en speren een man die vastgebonden zit aan een totempaal.

Waar we erg om kunnen lachen is de sneeuwpop die eskimo’s gemaakt hebben op de Noordpool. Tot slot belanden we ook nog even op de maan waar astronauten net geland zijn en dan zit het ritje er weer op. Onze kinderen konden de reis om de wereld gelukkig wel waarderen.

Marchenwald op een bankje op het Reis om de wereldstation
Op een bankje op het Reis om de wereldstation
Marchenwald Een reis om de wereld
Een reis om de wereld
En ook nog even langs de maan
En ook nog even langs de maan

We spelen nog even in de andere speeltuin en gaan dan naar huis. Onze jongste dochter wil op de kaart checken of we wel alles gedaan hebben. En de boef vindt inderdaad iets dat we hebben overgeslagen. De scooters……Nouja, ze vindt het wel welletjes. En wij ook. We hebben een heerlijke dag gehad in het prachtig gelegen Märchenwald en Sommerrodelbahn Ibbenbüren!

Op de familieschommel
Op de familieschommel!
Hebben we alles gezien?
Hebben we alles gezien?

Praktisch

Het terrein van de Sommerrodelbahn is vrij toegankelijk. Je betaalt per attractie. Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wil. In 2017 zijn de prijzen:

  • De rodelbaan kost 0,50 euro per persoon per rit
  • Het sprookjesbos kost 4,50 per persoon
  • De reis om de wereld kost 2 euro per persoon
  • De treinrit kost 1,50 per persoon
  • De scooters 1 euro per persoon

Het park is geschikt voor kinderen tussen de twee en acht jaar.

Parkeren is gratis bij Sommerrodelbahn Ibbenbüren. Bij de ingang van het park zijn snacks en drinken te verkrijgen en daar bevindt zich ook het restaurant. Ook mag je overal in het park je zelf meegebrachte eten en drinken nuttigen.

Er is één toiletgebouw met een goede verschoonplek voor kinderen. Het hele park is goed begaanbaar met een buggy. Het is af en toe wel steil.

Ga jij deze zomer ook een keer naar Sommerrodelbahn Ibbenbüren?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer net over de grens te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met “Geheim over de grens”. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.