Op vakantie net over de grens in Duitsland? Dit zijn leuke bestemmingen met kinderen

0
225
Het speeltuintje achter de vakantiehuisjes.
Het speeltuintje achter de vakantiehuisjes.

Weinig tijd of geen zin om ver te rijden? Dan is een vakantie net over de grens in Duitsland een goed idee. Saskia deelt vandaag een aantal leuke bestemmingen om met kinderen heen te gaan.

Op vakantie net over de grens in Duitsland

Wel op vakantie willen, maar helaas weinig tijd of geen zin om ver te rijden. Dat zal ook jullie wel bekend voorkomen. Het vakantiegevoel wordt bij mij altijd versterkt als ik op mijn bestemming een andere taal hoor. Bij een vakantie net over de grens in Duitsland komt dat goed.

Dat wij Duitsland een heel fijn vakantieland vinden mag inmiddels duidelijk zijn. Er zijn zoveel leuke dingen te doen en het is er meestal goedkoper dan in Nederland. Nee, niet alleen de benzine, maar ook de boodschappen en de entreekaartjes van bijvoorbeeld dierentuinen. Kinderen tot 15 jaar reizen er zelfs gratis met de trein onder begeleiding van (groot)ouders en overnachten in een familiekamer in een jeugdherberg is meestal ook voordelig.

In dit blog laat ik zien wat er in Niedersachsen (zeg maar Duitsland ter hoogte van Groningen, Drenthe, Overijssel) en in Nordrhein-Westfalen (ter hoogte van Gelderland en Limburg) te doen is. Wil je toch iets verder rijden? Dan laten we zien waarom je juist nu naar de Harz moet.

Vergeet trouwens niet om op de website van het Duits Verkeersbureau te kijken. Deze is erg volledig en makkelijk in gebruik dankzij de kaarten. Wie weet vind je daar nog meer tips.

Vakantie net over de grens in Duitsland: Niedersachsen

Niedersachsen is de noordwestelijke deelstaat van Duitsland. Het valt mij op dat de meeste Nederlanders er vooral doorheen rijden op weg naar Scandinavie. Zonde, want er is genoeg te doen. Je vindt hier het verlengde van onze Nederlandse waddeneilanden, maar ook kindvriendelijke steden zoals Bremen en Bremerhaven. We gaan daar deze zomer heen en kunnen jullie er daarna meer over vertellen. We verheugen ons al op de Bremer stadsmuzikanten, de havens en het bijzondere Klimahaus.

Of wat dacht je van de regio Emsland, direct grenzend aan Drenthe? Wat wij daar tijdens een korte vakantie deden kan je lezen in het blog: Emsland met kinderen. Vooral de Meyer Werft heeft veel indruk gemaakt. Het is zo bijzonder om daar te zien hoe een cruiseschip wordt gebouwd.

In Münchehagen is een Dinosaurier Park te vinden. Ik volg hen al een tijdje op Instagram en zie elke keer foto’s voorbij komen van levensgrootte dino’s. Onze dino-fan zoon C. zou dit fantastisch vinden. Deze staat dus nog op ons wensenlijstje.

Niedersachsen heeft een hele duidelijke Nederlandstalige website, daar kan je ook tips voor accommodaties vinden. Kijk maar eens hier.

Al wandelend kom je langs de boten.
Al wandelend kom je langs de boten in Papenburg in Emsland.
We krijgen een klein beetje een indruk van hoe het eruit ziet als een cruiseschip vertrekt.
We krijgen een klein beetje een indruk van hoe het eruit ziet als een cruiseschip vertrekt bij de Meyer Werft.

Vakantie net over de grens in Duitsland: Nordrhein-Westfalen

Nordrhein-Westfalen is iets bekender bij Nederlanders, vooral vanwege Sauerland en de Eifel. In de zomerperiode ben je in Sauerland erg voordelig uit met activiteiten als je de Sauerland Sommercard gebruikt. Fieke schreef op KidsErOpUit al meerdere blogs over een vakantie in de Eifel met kinderen, met ja, alweer een dinopark. Ook wandelen kan erg goed in deze regio.

Voor de dappere onder ons is in Nordrhein-Westfalen de (nog heel eventjes) langste hangbrug van Duitsland te vinden. Jolinda ging er met haar kinderen heen en laat in dit blog en filmpje zien hoe het is om bij hangbrug Geierlay met kinderen te wandelen.

Zijn jouw kinderen op school bezig geweest met de Neanderthalers? Dan kan je vlakbij Dusseldorf naar het Neanderthaler Museum. Een museum waar de geschiedenis van de mens op een interactieve manier centraal staat. Daarna kan je zelfs een Neanderthaler wandeling doen.

Een gebied dat echt onderschat wordt is het Ruhrgebied. Ja, je vindt er industrie, maar ook heel veel verrassende activiteiten en musea. Vooral Duisburg blinkt uit in kindvriendelijkheid. Trek maar een dag uit voor het Explorado Kindermuseum, bezoek het Landschaftspark (incl beklimmen van een oude hoogoven) en ga naar het Tiger & Turtle Sculpture.

Ook Nordrhein-Westfalen heeft een goede Nederlandstalige website, deze vind je hier.

Al schommelend genieten van het uitzicht.
Al schommelend genieten van het uitzicht in de Eifel.
De langzaamste achtbaan ter wereld.
Tiger and Turtle Sculpture, de langzaamste achtbaan ter wereld.

Vakantie iets verder weg in Duitsland: Harz

Ik schreef het eerder al: de Geierlay is de langste hangbrug van Duitsland. Maar niet lang meer. Op 7 mei 2017 wordt er in de Harz een nieuwe en langere hangbrug geopend. Compleet met avonturenspeeltuin. Meer info is hier te vinden.

Naar de Harz ga je vooral om van de natuur te genieten. Mooie bossen, prachtige meren en de bijbehorende activiteiten zoals klimbossen en rodelen. Onze kinderen worden daar in ieder geval erg blij van.

Meer over de Harz is hier te vinden. Alweer op een goede toeristische website in het Nederlands.

De leukste dierentuinen net over de grens

Net over de grens zijn ontzettend veel leuke dierentuinen te vinden. Goed te combineren met een korte vakantie of als dagje uit als je in het oosten van het land woont. Ik noem ze maar even op een rijtje.

Leukste dierentuinen net over de grens:

Voor ons zitten er nog best een aantal onbekende dierentuinen bij. We horen graag van jullie wat jullie ervaringen met deze dierentuinen zijn!

Geen zin in een dierentuin? Dan is er volop keuze uit ‘vrijetijdsparken’. In het Nederlands hebben we daar geen goede vertaling voor, maar vaak is het een mix van spelen, pretpark, dieren en soms wat openluchtmuseum gedeeltes. Kijk maar eens bij deze:

Heb jij al plannen voor een vakantie net over de grens in Duitsland? Welke regio is jouw favoriet?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke dingen in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.