Top 10 leuke musea voor kinderen in Duitsland

2
367
Musea voor kinderen in Duitsland

Leuke musea voor kinderen in Duitsland? Ja, zeker weten! Ik hoor steeds meer goede verhalen over de kindermusea in ons buurland en zelf bezochten we in Berlijn ook een hele leuke. Samen met andere Duitsland-experts heb ik een top 10 leuke musea voor kinderen in Duitsland gemaakt. Want echt, alleen deze kindvriendelijke musea zijn al voldoende reden om een korte of langere vakantie naar Duitsland te plannen. Denk je dat ik overdrijf? Dan heb je het mis. Kijk maar mee in deze top 10.

Top 10 leuke musea voor kinderen in Duitsland

Wat zijn leuke musea voor kinderen in Duitsland? Ik vind het belangrijk dat er enige mate van interactiviteit is, dat kinderen iets leren en plezier hebben. Nu is Duitsland qua weer niet zonzeker, daarvoor moet je echt naar Zuid-Europa. Het voordeel daarvan is dat er dus ook binnen meer dan genoeg te doen is. Deze musea zijn daar een goed voorbeeld van. Maar Duitsland is groot en heeft meer dan 50 musea die echt geschikt zijn voor het hele gezin. Meer informatie hierover is te vinden in het overzicht van kindvriendelijke musea dat het Duits Verkeersbureau op de website heeft staan.

In volstrekt willekeurige volgorde de top 10 leuke musea voor kinderen in Duitsland.

Musea voor kinderen in Duitsland

1. Science center Phaeno in Wolfsburg

Weet je nog dat onze blogger Suzanne naar Autostadt ging? Ze ging dat weekend ook naar science center Phaeno. Experimenteren en beleven staat hier centraal. In Phaeno zijn daarvoor verschillende afdelingen ingericht, allemaal met hun eigen thema: ‘mathe’, ‘leven’, ‘energie’ en ‘dynamik’.  Bij Phaeno geen beeldschermen, maar ervaren door dingen fysiek uit te proberen. Dus trek je makkelijk zittende kleding aan en ga het zelf ontdekken.

Een gezinskaart kost 31 euro. Meer informatie over openingstijden en actuele tentoonstellingen is te vinden op de website van Phaeno.

Science center Phaeno in Wolfsburg.
Science center Phaeno in Wolfsburg.

2. Miniatur Wunderland in Hamburg

Rij jij ook altijd voorbij Hamburg? Niet meer doen. Las een tussenstop in. In Hamburg is Miniatur Wunderland te vinden. De grootste modelspoorbaan ter wereld! Hoe leuk is dat om te kijken naar de rondrijdende treintjes, de misschien wel herkenbare tafereeltjes en je te verwonderen over de treinen die keurig afgesteld hun eigen route volgen. Ik hoorde dat Hamburg ook erg leuke kerstmarkten heeft, dus Hamburg staat op mijn wensenlijstje voor een citytrip in December. Dan bezoeken we meteen Miniatur Wunderland.

Volwassenen betalen 13 euro en kinderen tot 15 jaar 6,50 euro. Meer informatie over openingstijden en Miniatur Wunderland is te vinden op de website van Miniatur Wunderland.

3. Klimahaus Bremerhaven

Collega-blogger Tikva van Gezinopreis ging naar Bremerhaven en bezocht daar een heel bijzonder museum: Klimahaus. Toen ik haar blog over Klimahaus las wist ik zeker dat ik hier ook een keer heen wil. Het is het meest bijzondere museum waar ik ooit over heb gehoord. Bremerhaven ligt op 8 graden oosterbreedte en in Klimahaus maak je een reis door rond de wereld. Je bezoekt daarbij andere landen die ook op deze breedtegraad liggen. De reis begint met een wandeling over de spoorrails, maar je reist ook met een luchtballon en komt op hele bijzondere plekken. Overal ervaar je zelf hoe de mensen leven. Voor een bezoek aan Klimahaus heb je zeker een hele dag nodig.

Een familieticket kost 45 euro. Meer informatie over openingstijden en het Klimahaus is te vinden op de website van Klimahaus Bremerhaven.

Klimahaus Bremerhaven (foto: Gezinopreis).
Klimahaus Bremerhaven (foto: Gezinopreis).

4. Deutsches Museum in München

Het Deutsches Museum in München geeft een beeld van de geschiedenis van de techniek en de natuurwetenschap. Saai? Nee helemaal niet! Het museum heeft een hele uitgebreide verzameling, dus voor iedereen is er wel iets interessants te vinden. Ik noem maar even: historische muziekinstrumenten, ruimtevaart, treinen, farmacie, tunnelbouw, telecommunicatie, planetarium, geodesie en nog veel meer. Bijzonder is de (nagebouwde) prehistorische grot. Het speciale kindergedeelte van het museum wordt begin juni 2016 heropend.

Een familieticket kost 23 euro. Meer informatie over openingstijden en tentoonstellingen is te vinden op de website van het Deutsches Museum.

5. Explorado Kindermuseum in Duisburg

Net over de grens ligt het grootste kindermuseum van Duitsland. Ik wist het niet. Jij wel? In de meivakantie zijn we hier voor het eerst geweest. Explorado Kindermuseum heeft een grote hands-on tentoonstelling met verschillende themagebieden. Op meer dan 100 doe mee-standplaatsen kunnen kinderen van alles leren. Bekijk de doorzichtige molen, leer over de woningbouw of haal je rijbewijs in het verkeerslandschap. Alle uitleg is er in het Duits en Engels. Meer weten? Lees dan ons blog over Explorado Kindermuseum.

Een familieticket (3 personen) via de online verkoop kost 36 euro en voor elk extra gezinslid betaal je 10 euro. Meer over openingstijden en het Explorado Kindermuseum is te vinden op de website van Explorado.

6. Spectrum in Berlijn

Spectrum is het science center van Berlijn. Zeg maar wat Nemo voor Amsterdam is. 1400 m2 vol met 150 plekken waar je proeftjes kan doen en mag experimenteren. Spectrum heeft acht verschillende thema’s: geschiedenis van het science center, elektriciteit en magnetisme, warmte en temperatuur, licht, mechanica en beweging, microcosmos en macrocosmos, muziek en geluid, zien en perceptie. Wij weten uit eigen ervaring dat een bezoek aan een science centrum altijd een succes is met kinderen.

Een familieticket kost 17 euro. Meer informatie over de openingstijden en het museum zijn te vinden op de website van Spectrum.

7. Odysseum in Keulen

Het Odysseum in Keulen is een echt avonturenmuseum. Neem plaats in een vluchtsimulator, train alsof je een astronaut wordt, doe je eigen opgravingen en sta oog in oog met bewegende dino’s. Maar je kan ook naar de 3D bioscoop of buiten een klimwand bedwingen. Eigenlijk mag je het Odysseum geen museum meer noemen. Hier staat beleving voorop.

Een familiekaart kost 44 euro. Meer informatie over de openingstijden en alle activiteiten is te vinden op de website van Odysseum.

8. Universum in Bremen

Ook in Bremen is een science center te vinden. Maar dat niet alleen. Tikva van Gezinopreis bezocht en beschreef meerdere kindvriendelijke musea in Bremen. Bij het Universum in Bremen kunnen kinderen zich volop uitleven met proefjes. Ook dit museum heeft meerdere thema’s: techniek, mens en natuur. Beneden in het museum is de Milchstrasse te vinden. Hier kunnen kinderen bruggen bouwen of met verschillende stenen spelen. Buiten zijn er diverse water- en weerproefjes te doen. Het Universum is ook weer typisch zo’n museum waar je je een hele dag kan vermaken.

Een familieticket kost 40 euro. Meer informatie over openingstijden en andere praktische informatie is te vinden op de website van het Universum.

Het prachtige gebouw van Universum (foto: Gezinopreis).
Het prachtige gebouw van Universum (foto: Gezinopreis).

9. Labyrinth Kindermuseum in Berlijn

Een van de hoogtepunten van onze stedentrip Berlijn. Tenminste, als je het aan onze kinderen vraagt. In het Labyrinth Kindermuseum is t/m april 2017 een tentoonstelling over bouwen en stadsplanning. Hoewel tentoonstelling? Bij het Labyrinth Kindermuseum gaan ze er vanuit dat kinderen het beste leren door te doen. Dat kan hier dus ook volop. Wij waren er een halve dag en dat was eigenlijk veel te kort. In ons blog over het Labyrinth Kindermuseum krijg je een indruk van dit kindvriendelijke museum.

Een familiekaart kost 16 euro. Meer over openingstijden en de tentoonstelling is te vinden op de website van Labyrinth Kindermuseum.

Musea voor kinderen in Duitsland
Labyrinth Kindermuseum in Berlijn.

10. Grimmwelt in Kassel

Pas sinds 2015 geopend en nu al in onze top 10. De gebroeders Grimm zijn bij ons bekend van de sprookjes als Sneeuwwitje, Doornroosje en Roodkapje. Maar het museum gaat niet alleen over deze sprookjes. Juist het leven en het werk van de gebroeders Grimm staat hier centraal. Dat maakt het museum geschikt voor een brede doelgroep. Met kinderen zal vooral het gedeelte over de sprookjes aanspreken. Tikva bezocht het museum en in haar blog over Grimmwelt lees ik dat dit gedeelte van het museum door het gebruik van de nieuwste technieken erg interactief is.

Een familiekaart kost 20 euro. Meer over openingstijden en de verschillende tentoonstellingen is te vinden op de website van Grimmwelt.

Interactie met projectie op de vloer bij Grimmwelt.
Interactie met projectie op de vloer bij Grimmwelt.

Welk van deze musea voor kinderen in Duitsland spreekt jou het meeste aan?

Meer lezen

Duitsland heeft nog veel meer leuks voor kinderen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en Gezinopreis. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

 1. Bedankt voor je super leuke blog met nuttige informatie. Daar heb je als ouders veel aan.

  Ik heb nog een geweldig speelpark voor in je top 15: Playmobil Funpark (Günzburg, bij Nürnberg) / Entreeprijs hoofdseizoen: €11,90
  Het is echt een ideaal speelpark en ook nog eens vriendelijk geprijsd. Binnen is een indoor klimspeeltuin en er zijn o.a. een poppenhuis, ridderkasteel, vikingsschip in het groot te vinden om in te spelen met speelgoed. Ook buiten kunnen kinderen spelen in levensgroot nagebouwd Playmobil. In waterbakken spelen met Playmobil schepen, wat wil een kind nog meer? Ook kun je er zelf Playmobilpoppetjes samenstellen voor €1,- per stuk. Er is ook een grote playmobilshop.
  Tip: Zwemkleding/handdoek meenemen, want er zijn ook speelgedeeltes met water.
  Aanrader: logeren in het Playmobil Inn Aparthotel.
  Dit ligt tegenover het Playmobil Funpark. De familiekamers hebben een tweepersoonsbed en een stapelbed, die door middel van een schuifdeur van elkaar gescheiden kunnen worden. Met zithoek. De kamers zijn geheel in Playmobil-stijl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.