De Geierlay met kinderen: is de langste hangbrug van Duitsland kidsproof?

4
280

Hij stond al een tijdje op het lijstje uitdagingen in Europa die blogger Jolinda met haar gezin wil ondernemen. De langste hangbrug van Duitsland. Een kleine 360 meter lang, 100 meter hoog. Jolinda vertelt of de brug ook kidsproof is. Ze maakte ook een filmpje van haar avontuur op hoogte. Zou jij het aandurven om over de Geierlay met kinderen te wandelen?

De Geierlay met kinderen een avontuur op hoogte

Wij gaan regelmatig de grens over voor een dagje wandelen, een weekendje weg of een korte outdoor vakantie. Zo dichtbij en zo veel mooie natuur. Sinds mijn man een filmpje op Facebook zag over het maken van de langste hangbrug van Duitsland wil hij naar Mörsdorf om die Geierlay brug zelf te testen. In 2015 werd de brug geopend. In de voorjaarsvakantie van 2017 zien wij eindelijk kans om zelf die kant op te gaan. Wij gaan de Geierlay met kinderen bezoeken!

Toevoeging in 2018: kort na ons bezoek aan de Geierlay als langste hangbrug van Duitsland raakte de brug deze titel kwijt. Inmiddels is de Titan RT hangbrug in de Harz de langste in Duitsland. 

Thuis kijken we nog even het filmpje over het maken van de brug. Jongste dochter reageert wat paniekerig. “Dat doe ik niet hoor, dat is hartstikke hoog en eng!” We zien wel, als ze er eenmaal is, valt het misschien wel mee met haar hoogtevrees.

Vakantiepark als uitvalsbasis

De brug is aangelegd bij het dorpje Mörsdorf. Een klein gehucht waar verder niet veel te beleven valt. Als uitvalsbasis met kinderen niet zo geschikt. Wij kiezen dan ook voor een vakantiepark in de buurt van Cochem, Roompot ferienresort. Daarover vertel ik in een apart blog meer. Het is een half uurtje rijden naar het bezoekerscentrum van de Geierlay in Mörsdorf.

Het is vanuit Monsdorf een kleine wandeling naar de hangbrug.
Het is vanuit Monsdorf een kleine wandeling naar de hangbrug.

We vertrekken met dichte mist. “Bij de brug schijnt de zon.” Ik kijk mijn man verbaasd aan. Wishful thinking? “Ze hebben een webcamp hangen en daar heb ik net even naar gekeken. Het zonnetje komt daar echt door.” Hij heeft gelijk, een half uurtje later zien we een blauwe lucht verschijnen. Op de parkeerplaats is het nu nog rustig. We zijn er vroeg in de ochtend, later op de dag kan het flink druk worden. Zeker met mooi wandelweer.

Bij het bezoekerscentrum gaan we nog even naar het toilet, er zijn bij de hangbrug geen voorzieningen. Vanuit Mörsdorf is het ongeveer 1,6 kilometer lopen naar de brug. Een vlakke wandeling tussen de weilanden door en het laatste stuk door een bos. En dan ineens vanuit het niets zien we de brug.

Door de weilanden op weg naar het begin- en hoogtepunt van onze wandeling: de Geierlay.
Door de weilanden op weg naar het begin- en hoogtepunt van onze wandeling: de Geierlay.
Daar is hij dan, de langste hangbrug van Duitsland.
Daar is hij dan, de langste hangbrug van Duitsland.
Best hoog..
Best hoog..
Tips voor gebruik.
Tips voor gebruik.

Met een selfiestick de Geierlay op

“Wow, die is echt lang!” Mijn zoon is onder de indruk. Oudste dochter pakt haar selfiestick, dit levert vast stoere plaatjes voor instagram. Jongste dochter is stil. Ik pak haar hand en verzeker haar dat zij dit ook durft. Gewoon doorlopen en niet naar beneden kijken. Je kunt je overal goed vasthouden.

Wij hebben het geluk dat het erg rustig is bij de brug. Hoe meer bezoekers op de brug, des te meer gewiebel. Wij beginnen met lopen en genieten van het fantastische uitzicht. Wat moet het hier mooi groen zijn in de zomer. Of met prachtige herfstkleuren moet dit ook spectaculair zijn. We moeten gewoon nog eens terug komen!

We maken de nodige selfies. Ook jongste dochter begint er lol in te krijgen en vergeet even dat ze het toch wel erg hoog vindt. Dan komen er meer mensen op de brug en begint het gewiebel. “Zullen we door lopen naar de andere kant?” Een goed idee van mijn oudste, ik begin zelf ook een beetje wiebelig te worden. Als je flink doorstapt kun je in 6 minuten aan de overkant zijn. Wij doen er langer over omdat we genieten van het uitzicht en heel veel foto’s maken.

Genieten van het uitzicht.
Genieten van het uitzicht.
Stoere foto's voor instagram.
Stoere foto’s voor instagram.

Mooie rondwandeling

Je kunt ervoor kiezen om dezelfde weg terug te lopen en dus nog een keer over de brug te wandelen. Wij doen dat niet, we hebben gelezen dat je een mooie rondwandeling kunt maken van ongeveer 6,5 kilometer en gaan na een korte pauze aan de andere kant van de brug het bos in.

We volgen de bordjes voor een mooie rondwandeling.
We volgen de bordjes ‘Geierlayschleife’ voor een mooie rondwandeling.
Het eerste stuk is een fijn breed wandelpad.
Het eerste stuk is een fijn breed wandelpad.

Daar wandelen we op mooie slingerpaden, een heel stuk langs het water. Het gaat flink steil naar beneden, waar we een broodje eten bij een bankje vlakbij het water. Uiteraard moet er bij het water gespeeld worden, altijd leuk. Dan gaat de wandeling al klauterend weer omhoog, en even later weer naar beneden. We komen ook nog onder de brug door.

“Het lijkt nu veel hoger dan toen we erop stonden!” Mooi om te zien hoe verschillend we de hoogte hebben ervaren.

Ook hier zijn we weer hoog.
Ook hier zijn we weer hoog.
We lopen een heel stuk langs het water.
We lopen een heel stuk langs het water.

Het laatste stuk is flink pittig, we moeten weer klimmen, maar het is zeker de moeite waard. De paden zijn goed te doen met kinderen, er zijn een paar spannende stukjes waar we de jongste even moeten helpen met klimmen. We komen uit in het dorpje Mörsdorf. Helaas is het winkeltje waar ijs wordt verkocht gesloten. Bij het bezoekerscentrum is een restaurant, maar wij kiezen ervoor om door te rijden naar Cochem, waar iets meer te beleven valt. En waar we de welverdiende beloning kopen. Een lekker ijsje gaat er vooral bij onze jongste goed in na alle inspanningen. “Dat heb ik wel verdiend, want het was best hoog!”

De kabels zijn geen overbodige luxe op dit stuk.
De kabels zijn geen overbodige luxe op dit stuk.
Een laatste blik op de brug waar we even geleden nog op stonden. Gaaf avontuur!
Een laatste blik op de brug waar we even geleden nog op stonden. Gaaf avontuur!

Praktisch

De wandelpaden zijn niet geschikt voor buggy’s. Als je de Geierlay met kinderen wilt bezoeken, dan kun je kleine kinderen het beste in een drager meenemen. Vanaf een jaar of 6 is de rondwandeling goed te doen. Stevige wandelschoenen zijn aan te raden.

Bij het bezoekerscentrum is een parkeerplaats waar je betaald kunt parkeren voor 2 euro per 2 uur. Wij hadden aan 4 uur genoeg. Bij het bezoekerscentrum is een restaurant, ook verderop in het plaatsje is een kleine horecagelegenheid.

Monsdorf is een kleine plaats, waar een aantal pensions zijn. Met kinderen is het leuker om als uitvalsbasis te kiezen voor een vakantiepark zoals Roompot of Landal.

Durf jij over de Geierlay met kinderen te wandelen?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat Duitsland nog meer te bieden heeft? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

4 REACTIES

  1. Wij zijn hier vorige zomer geweest met onze dochters (toen 9 en 11 jaar). De jongste vond het fantastisch en wilde eigenlijk niets liever dan steeds heen en weer rennen, de oudste vond het toch wel heel spannend. En ik ook… Het is trouwens Mörsdorf,en geen Monsdorf. Niet om te zeuren hoor, maar anders vindt TomTom het misschien niet…