Kuldiga en de breedste waterval van Europa

Het Letse stadje Kuldiga is bekend omdat hier de breedste waterval van Europa te vinden is. Als ze van Liepaja naar Riga rijdt, maakt Saskia in Kuldiga een langere stop.

Ventas Rumba, de breedste waterval van Europa

De breedste waterval van Europa in Letland? Na onze vakantie in IJsland kan ik me daar weinig bij voorstellen. Daar hebben we pas grote watervallen gezien…

Vooraf check ik Wikipedia, want hoe breed is de breedste waterval eigenlijk? Ik lees dat de waterval 240 meter breed is. De hoogte is slechts 1 meter. Hoog tijd om zelf een kijkje te nemen bij Ventas Rumba in Kuldiga.

Ligging Kuldiga:

Wandelen naar waterval Ventas Rumba

De wandeling naar de waterval is kort. Net voordat we er zijn staat er een piano langs de kant van het pad. De kinderen pingelen er beide een stukje op. Bij onze 10-jarige dochter herken ik zowaar ‘Vader Jacob’. Ze zijn beide niet weg te slaan bij de piano, maar ik wil nu de breedste waterval van Europa zien. Na even twijfelen besluiten ze om toch mee te lopen.

Als we de hoek omlopen zien we de waterval van Kuldiga meteen liggen. “Is dat de waterval?” klinkt het naast me enigszins teleurgesteld. Ok, we hebben ze volgens mij voorgoed verpest met onze IJslandse reis. Toch vind ik Ventas Rumba mooi. Het geheel oogt eigenlijk heel lieflijk.

Bij de waterval zijn mensen aan het zwemmen. Er springen zelfs tieners vanaf de waterval naar beneden. “Mag ik hier ook zwemmen?” vraagt onze 9-jarige zoon. Ehm dat zit niet in de planning. Eerst maar eens pootje baden. Hij vindt het prima en is al snel druk met het bekijken van alle stenen die in het water liggen.

Tussen de stenen zie ik opeens een slang. De mannen van ons gezin zitten er meteen met hun neus bovenop, terwijl onze dochter en ik het vanaf een afstandje bekijken.

Slang in het water....
Slang in het water….

Zwemmen bij de waterval

Via een vlonderpad lopen we een stukje verder stroomopwaarts. Daar zien we dat er een zwemplek is aangelegd. Compleet met steiger, toezicht en speelgelegenheid op de wal. “Gaan we hier dan zwemmen?” probeert onze zoon opnieuw. We spreken af dat we eerst het stadje in gaan en daarna hier terugkomen om te zwemmen.

Alleen onze zoon en ik willen later op de middag het water in, dat een aangename 25 graden warm is. Terwijl onze zoon vol enthousiasme steeds in het water springt, hou ik de boel om me heen in de gaten. Ik ben die slang nog niet helemaal vergeten…

Net voorbij de waterval kan worden gezwommen.
Net voorbij de waterval kan worden gezwommen.

De stenen brug van Kuldiga

Kuldiga is niet alleen bekend door de waterval, maar ook vanwege de bakstenen brug. De stenen brug is mooi om naar te kijken én het is leuk om vanaf de brug een blik op de waterval te werpen.

De bakstenen brug van Kuldiga.
De bakstenen brug van Kuldiga.

Het stadspark van Kuldiga

Aan de overkant van de Venta lopen we het stadspark in. Hier drinken we eerst iets op een terrasje. Vanaf ons plekje hebben we een mooi uitzicht op de waterval. Ik kan hier best de hele dag zitten.

Toch lopen we verder en worden we verrast door het stadspark. Hier staan heel veel sculpturen die een mooi contrast vormen met het groen. We lopen langs een mooie vijver en komen dan bij het centrum van Kuldiga aan.

Terras met uitzicht op de waterval.
Terras met uitzicht op de waterval.
Heerlijke plek om te zitten met een drankje.
Heerlijke plek om te zitten met een drankje.
De vijver in het stadspark. Met fontein.
De vijver in het stadspark. Met fontein.

Een rondje wandelen door het historisch centrum van Kuldiga

Het centrum van Kuldiga stamt vooral uit de 17e eeuw. We slenteren door de straten en zijn op zoek naar het riviertje Alekšupīte. Deze stroomt door het centrum maar ligt vooral verstopt achter bebouwing. Met dank aan Google Maps vinden we ‘m.

Het centrum is niet heel erg groot. Via de witte Catharinakerk komen we terug bij de brug. Nu is het tijd om te gaan zwemmen!

Het riviertje dat enigszins verstopt door het centrum stroomt.
Het riviertje dat enigszins verstopt door het centrum stroomt.

Praktische informatie

De straat die over de beroemde brug van Kuldiga gaat heet: Baznīcas Iela. De waterval is vlakbij deze brug. Vanaf de parkeerplaats met restaurantje dat aan een kant van de rivier te vinden is, staat de waterval aangegeven. Aan de andere kant van de brug is het stadspark en het historische centrum van Kuldiga te vinden. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Letland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.