Aletsch Arena in de zomer, dit is er met kinderen te doen!

Op vakantie naar de Aletsch Arena in de zomer, dat doet blogger Lineke met haar gezin. Het gebied dankt zijn naam aan de Aletschgletsjer. Met zijn 23 kilometer lengte is de Aletschgletsjer de langste gletsjer van de Alpen. Dit hele gebied staat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Uniek om te bezoeken dus.

Vakantie in de Aletsch Arena, is dat leuk met kinderen?

De Aletsch Arena ligt in kanton Wallis. Het is het gebied in Zuid-Zwitserland waar ook de Aletschgletsjer ligt. Een bijzonder natuurfenomeen die je vanuit de hele Aletsch Arena kunt bezoeken. Maar wat is er nog meer te doen in dit gebied? En de voor mij belangrijkste vraag, is het leuk om daar naar toe te gaan met kinderen?

Met de Wanderpass Aletsch+ vrij bewegen in de Aletsch Arena

Dat Zwitserland geen goedkoop land is om naar toe op vakantie te gaan dat weet ik. En als ik het nog niet wist dan zijn er altijd anderen die me dat graag melden. Je wilt niet weten hoe vaak ik “Mooi, maar wel heel duur” als reactie krijg op mijn mededeling dat we naar Zwitserland op vakantie gaan. Voor mij de uitdaging om op zoek te gaan naar activiteiten en tips die minder op je vakantiebudget drukken.

De Wanderpass Aletsch+ is er daar één van. De Wanderpass Aletsch+ is een pas die je voor meerdere dagen kunt aanschaffen. Met de pas kan je onbeperkt gebruik maken van alle kabelbanen en liften die bij Aletsch Bahnen AG aangesloten zijn. Daarnaast kan je in het dal met je kaart gebruik maken van de trein tussen Mörel en Furgangen. Eigenlijk kan je je dus vrij bewegen in de Aletsch Arena. Ik kan hem je van harte aanbevelen. Zeker wanneer je kinderen van kabelbanen en stoeltjesliften houden.

De pas is zowel als persoonlijke pas en als familiepas te koop. Een pas voor drie dagen voor een gezin kost bijvoorbeeld 180 CHF, circa 165 euro (prijspeil 2019).

5 activiteiten met kinderen in een weekje Aletsch Arena

Er is me al van te voren gezegd dat een week in de Aletsch Arena te kort is om alles te kunnen doen. Ik moet zeggen, diegene die me dat zei heeft gelijk. Naast een actieve week in Riederalp, staan er ook nog een aantal activiteiten op mijn lijstje die we helaas niet hebben kunnen doen. Toch deel ik graag alle activiteiten van mijn lijstje met je, want wellicht ga jij langer dan een week op vakantie in de Aletsch Arena.

#1 Hohfluh-Riederfurka, wandelen door het Aletschwald

Deze wandeling is ideaal als start wandeling voor je vakantie. Tenminste dat vind ik. Mijn kinderen zijn nog meer te motiveren als een wandeling ook een stukje met een kabelbaan bevat. En laat dat bij deze wandeling nu net het geval zijn.

Wandelen door het Aletschwald

We gaan met de stoeltjeslift omhoog naar de Hohfluh. Als je uitstapt stap je zo het Aletschwald in. Een bos op de kam van de berg. Boven op de Hohfluh is voor ons onze eerste blik op de Aletschgletsjer. Mijn jongste zegt dat hij het op een autoweg vind lijken. En daar heeft hij zeker gelijk in.

Na de nodige foto’s volgen we de bordjes richting de Riederfurka. De route is makkelijk en goed te lopen voor de kinderen. Soms een beetje omhoog, maar vooral dalen. Het weer is helder, dat maakt dat ik zelfs in de verte de Matterhorn kan zien liggen. Wat is het hier toch prachtig. Langs de route staan verschillende zuilen met informatie over de flora en fauna in dit gebied.

Riederfurka

Eenmaal aangekomen bij de Riederfurka kunnen we wat drinken bij het Riederfurka Bergrestaurant. Na een glas ijsthee beginnen we aan onze route naar beneden. Dit is een pad dat enkel naar beneden gaat. Dus flink afdalen. De weg komt uit midden in het dorp Riederalp waar we overnachten.

Ja, ik zie de Aletschgletsjer liggen vakantie-in-de-aletsch-arena
Ja, ik zie de Aletschgletsjer liggen
Vanaf het bergstation van de Hohfluh lopen we naar de Riederfurka vakantie-in-de-aletsch-arena
Vanaf het bergstation van de Hohfluh lopen we naar de Riederfurka
Mijn jongste wil eerst het spel doen met de Aletschgletsjer als thema vakantie-in-de-aletsch-arena
Mijn jongste wil eerst het spel doen met de Aletschgletsjer als thema
Dan beginnen we aan onze wandeling door het Aletschwald vakantie-in-de-aletsch-arena
Dan beginnen we aan onze wandeling door het Aletschwald
Wandelen in de Aletsch Arena is adembenemend met deze uitzichten vakantie-in-de-aletsch-arena
Wandelen in de Aletsch Arena is adembenemend met deze uitzichten
Bij de Riederfurka even wat drinken vakantie-in-de-aletsch-arena
Bij de Riederfurka even wat drinken
Tijd om weer af te dalen naar het autovrije dorp Riederalp vakantie-in-de-aletsch-arena
Tijd om weer af te dalen naar het autovrije dorp Riederalp

#2 Een gletsjertocht maken over de Aletschgletsjer

Met zijn 23 kilometer lengte is de Aletschgletsjer de langste gletsjer van de Alpen. Door opwarming van de aarde smelt de gletsjer langzaam en wordt zo ieder jaar een stukje korter. Met dat in je achterhoofd is de kans om een gletsjertocht te maken een inkoppertje natuurlijk. Ik meld mijn gezin aan voor een gletsjertocht over de Aletschgletsjer in Zwitserland. Nou maar hopen dat de kinderen het ook leuk vinden.

Gletsjertocht vanuit Riederalp

Met een groep van 16 personen gaan we de tocht lopen vandaag. We starten bij de gondellift in Riederalp. In de gondel naar boven kijken we alle vier stil uit het raampje. Wat is het hier mooi. Eenmaal boven zien we hem gelijk, de Aletschgletsjer.  Gek idee om daar straks over heen te lopen.

Achter de gids aan dalen we af naar de rand van de gletsjer. Dat is zo’n 400 meter lager dan ons start punt. De afdaling gaat goed. Tijdens de pauze momenten vertelt de gids wat feiten en weetjes over de gletsjer. De kinderen kunnen het prima volgen en vinden het interessant.

Lopen over een gletsjer

Eenmaal bij de gletsjer lopen we voorzichtig het ijs op. Van de gids krijgen we stijgijzers en hij legt uit hoe ze aan te trekken onder je bergschoen. Dat vereist nog wat vaardigheid en als iedereen op stijgijzers staat haalt hij het touw tevoorschijn. Niet veel later lopen we in twee groepen de gletsjer op.

Het klimmen op de gletsjer is best pittig. Mede vanwege de spannende spleten waar je langs moet maar ook het lopen met de stijgijzers is vermoeiend. We zijn dan ook allemaal blij als we weer aan de rand van de gletsjer zijn en de ijzers af mogen. Na schoonmaak instructie leveren we de ijzers in en lopen richting de pauze plek. Vanaf nu moeten we 400 meter stijgen. Terug naar ons startpunt, het bergstation van de Moosfluh.

Gletsjertocht met kinderen

Wil je meer lezen en weten over het maken van een gletsjertocht met kinderen? Lees dan mijn hele blog over onze gletsjertocht of luister naar de podcast over wandelen in de bergen waarin ik meer vertel over deze wandeling.

Een gletsjertocht met kinderen over de Aletschgletsjer vakantie-in-de-aletsch-arena
Een gletsjertocht met kinderen over de Aletschgletsjer
Met stijgijzers onder de voeten en een touw om mijn middel loop ik over de gletsjer vakantie-in-de-aletsch-arena
Met stijgijzers onder de voeten en een touw om mijn middel loop ik over de gletsjer
Spannend, langs spleten en gaten over een massa van ijs vakantie-in-de-aletsch-arena
Spannend, langs spleten en gaten over een massa van ijs

#3 De Murmeltierenroute wandelen en leren over deze Alpmarmot

Voor deze wandeling lopen we eerst in een half uur van Riederalp naar Bettmeralp over de verharde weg. Eenmaal in Bettmeralp zie ik dat dit dorp beduidend groter en levendiger is. Bij het Infocenter vraag ik waar we heen moeten voor de Murmeltieren wandeling. De dame vertelt me dat we het dorp moeten door lopen tot aan de stoeltjesliften Wurzenbord en Schönbiel. Beide liften brengen je naar boven maar er is er meestal maar 1 tegelijk in bedrijf. Vandaag is dat Wurzenbord.

Wandelen vanaf Wurzenbord

Niet veel later zweven we met zijn vieren naast elkaar omhoog naar het bergstation Wurzenbord. Eenmaal boven ziet mijn jongste zoon een groot houten Murmeltier staan. We hebben het gevonden, de start van onze wandeling. Het uitzicht hierboven is adembenemend. Ik wijs naar de Bettmersee die beneden ligt. Daar lopen we naar toe vandaag.

Op zoek naar Murmeltieren

Vol verwachting beginnen we aan onze route naar beneden. Beide kinderen hebben een verrekijker om zodat ze altijd kunnen speuren of ze Murmeltieren zien. Langs de route staan informatie punten met wetenswaardigheden over deze typische Alpendieren. Deze punten vallen vooral erg in de smaak bij mijn jongste zoon. De oudste staat liever te turen door zijn verrekijker.

Halverwege de wandeling zoeken we een plekje in de alpenwei om even wat te drinken. Tegelijkertijd probeer ik bij de kinderen de teleurstelling, dat we tot nu toe nog steeds geen Murmeltier gezien hebben, een beetje te verhelpen met de belofte van een ijsje bij het meer. Daar gaan ze voor.

Voor ons geen geluk deze wandeling. Geen Murmeltier gezien, wel gehoord maar niet gezien. Misschien zijn we te laat gaan wandelen? Misschien heb je vroeg in de ochtend of tegen het einde van de middag meer geluk? Maar eenmaal aan een ijsje en wat koud water bij de Bettmersee bekruipt me toch een soort van geluksgevoel. Het is hier zo mooi, zo rustig en zo relaxed.

Terug met de Aletsch Express

Voor de terugweg naar Riederalp besluiten we de Aletsch Express te nemen. Een electro kar die ons tegen betaling binnen een kwartier afzet bij de kabelbaan in Riederalp. We lopen de heuvel af en zijn weer in het huisje.

Het bordje 'Murmeltier-Lehrpfad' moeten we volgen vakantie-in-de-aletsch-arena
Het bordje ‘Murmeltier-Lehrpfad’ moeten we volgen
We kunnen goed zien waar onze route naar toe loopt, helemaal naar de Bettmersee vakantie-in-de-aletsch-arena
We kunnen goed zien waar onze route naar toe loopt, helemaal naar de Bettmersee
En daar gaan we, goed kijken en luisteren hoor vakantie-in-de-aletsch-arena
En daar gaan we, goed kijken en luisteren hoor
Hoe zouden Murmeltieren wonen in de Aletsch Arena? vakantie-in-de-aletsch-arena
Hoe zouden Murmeltieren wonen in de Aletsch Arena?
Aha, ze wonen in een gangenstelsel onder de grond vakantie-in-de-aletsch-arena
Aha, ze wonen in een gangenstelsel onder de grond
Ik hoor ze wel maar zie ze niet. Jammer vakantie-in-de-aletsch-arena
Ik hoor ze wel maar zie ze niet. Jammer
Op naar het beloofde ijsje aan het meer vakantie-in-de-aletsch-arena