5 tips om op de kosten te letten tijdens een vakantie in Zwitserland

0
283
In Zürich was de boot gratis met de Citycard.
In Zürich was de boot gratis met de Citycard.

Zwitserland staat bekend als een dure vakantiebestemming. De ervaring leert dat dit klopt, maar ook dat het best mogelijk is om de kosten enigszins in de hand te houden. Hierdoor wordt een vakantie in Zwitserland toch haalbaar voor gezinnen. Saskia zet in dit blog haar tips op een rijtje. Wist je bijvoorbeeld dat reiz

Vakantie in Zwitserland

De mooiste bergen van de Alpen zijn te vinden in Zwitserland. Hoge bergtoppen met sneeuw, groene dalen met de mooiste bloemen en snelstromende beekjes en riviertjes. Met de kabelbaan omhoog en daarna wandelen. Of vanuit een van de panorama-treinen genieten van het schitterende uitzicht op het landschap.

Zwitserland heeft ook steden die de moeite waard zijn. Onze favoriet is Zürich met de prachtige ligging aan het meer. De stad heeft bijzondere musea zoals het World Football Museum van Fifa. Natuurlijk mag een boottochtje op het meer niet ontbreken. Liefhebbers van dure auto’s kijken hun ogen uit in de stad, want er rijden heel wat bijzondere exemplaren voorbij.

Maar hoe kun je nu op de kosten letten tijdens een vakantie in Zwitserland? Want het is echt zo jammer om het land over te slaan omdat je het te duur vindt. Dat is nergens voor nodig.

Zwitserland op z'n mooist!
Zwitserland op z’n mooist!

5 tips om op de kosten te letten tijdens een vakantie in Zwitserland

Dit zijn onze 5 tips om op de kosten te letten tijdens een vakantie in Zwitserland.

1. Verblijf in een vakantiehuis

De makkelijkste besparing is om een accommodatie te kiezen waar je zelf kunt koken en kosten van uiteten gaan in de hand kunt houden. Een vakantiehuis in Zwitserland dus. Je vindt de Zwitserse vakantiehuizen op de mooiste plekken, dus met een beetje geluk kun je direct vanuit je vakantiewoning gaan wandelen.

Een ander voordeel van een vakantiehuis is dat het wat meer comfort biedt. Zeker met grotere kinderen is het fijn als ze allemaal een eigen slaapkamer hebben. Ook fijn: tijdens de koude nachten (ja, die heb je in de bergen) is een vakantiehuis warmer dan kamperen.

Zelf verbleven we in Zürich in een appartement. Van hieruit was het makkelijk met het openbaar vervoer reizen naar het stadscentrum. 

Verblijven in een vakantiehuis (of appartement) in Zwitserland is ons goed bevallen.
Verblijven in een vakantiehuis (of appartement) in Zwitserland is ons goed bevallen.

2. Bespaar op reiskosten ter plaatse

Zwitserland is het perfecte land om met de trein te reizen. Zo gingen wij met onze Interrailkaart met de Bernina Express. Een hele bijzondere ervaring om deze bekende treinreis te maken. 

Wil je in Zwitserland veel met de trein reizen? Overweeg dan de Swiss Travel Pass van aan te schaffen. Kinderen t/m 16 jaar reizen zelfs gratis als ze meereizen met een volwassene. En met deze pas heb je gratis toegang tot over 500 museums. Wel betaal je reserveringskosten als je met een trein wil reizen waarvoor reservering nodig is. Dat scheelt weer in de kosten.

In Zwitserland zijn er diverse andere treinpassen die je kunt gebruiken. Welke voor jou het meest geschikt is? Dat hangt af van het gebied waar je bent, hoeveel je met het openbaar vervoer wil reizen en de leeftijd van je kinderen. Op de website van het Zwitsers verkeersbureau staat een handig overzicht van openbaar vervoerkaarten.

Zwitserland is makkelijk te verkennen met de trein.
Zwitserland is makkelijk te verkennen met de trein.

3. Gebruik een Citycard

Verblijf je tijdens jouw vakantie vlakbij een grotere stad? Kijk dan eens of er een Citycard te koop is. Met deze pas mag je meestal gratis met het openbaar vervoer en naar binnen bij musea. Of je krijgt interessante kortingen. Soms lijkt de aanschaf van een Citycard in een keer best een groot bedrag, maar de dagen daarna maak je nauwelijks kosten meer.

In Zürich was de boot gratis met de Citycard.
In Zürich was de boot gratis met de Citycard.

4. Boodschappen

Voor de boodschappen in Zwitserland hebben we vier tips:

  • Neem zoveel mogelijk boodschappen mee vanuit huis 
  • Verblijf je vlakbij de grens? Ga dan de grens over om je boodschappen te doen
  • Kies voor de low-budget supermarkten zoals Lidl en Aldi
  • Kijk goed naar de prijskaartjes en kies op basis daarvan wat je gaat eten

Een overzicht van de kosten van de vakantieboodschappen in Zwitserland vind je via de link.

5. Gratis activiteiten

Misschien een open deur, toch noemen we ‘m. In Zwitserland zijn er genoeg gratis activiteiten die ook heel leuk zijn. Universiteitsmusea zijn vaak gratis toegankelijk. Ga in Interlaken picknicken op het grasveld middenin de stad en vermaak je met het kijken naar de paragliders die hier landen. Kinderen worden heel blij van spelen in snelstromend water, de ideale plek om eindeloos dammetjes te bouwen. Ook zwemmen in een van de vele meren is gratis, al kan het water soms fris zijn.

Wat zijn jouw tips om kosten te besparen tijdens een vakantie in Zwitserland?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Zwitserland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Interhome. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.