Arosa in de zomer, 7 toffe activiteiten voor gezinnen rondom de Weisshorn

0
334
activiteiten in arosa panorama restaurant
Boven de Weisshorn ligt een bijzonder gebouw. Hierin bevindt zicht het 360 graden panorama restaurant.

In de Zwitserse regio Graubünden ligt het plaatsje Arosa. Blogger Fieke ontdekte met haar gezin allerlei toffe activiteiten in Arosa, rondom de berg de Weisshorn.

Zomervakantie in Arosa bij de Weisshorn

Het Zwitserse kanton Graubünden ligt in het oosten van Zwitserland en grenst aan Oostenrijk en Italië. Het is er bergachtig, het telt 150 dalen, 615 meren en 937 bergtoppen.

Arosa ligt aan het eind van het dal van Schanfigg op een hoogte van 1775 meter. De plaats bevindt zich aan de voet van de Weisshorn aan de Obersee. De Weisshorn is 2653 meter hoog. Arosa is een bekend ski-gebied maar wordt ook zomers steeds vaker bezocht door toeristen die van actieve vakanties in de bergen houden.

Wij brengen een bezoek aan Arosa als meerdaagse tussenstop op de terugweg van onze vakantie in Italië. We gaan de Weisshorn op en ontdekken heel veel leuke activiteiten voor gezinnen.

Activiteiten in Arosa bergen
Arosa ligt in Graubünden en staat bekend om de vele bergen.

Ligging Arosa:

#1 Met de gondel de Weisshorn op

Natuurlijk willen we naar de top van de Weisshorn. De hoge berg is zo aanwezig in Arosa dat we er bovenop willen staan. Achter het treinstation van Arosa gaat een gondel de berg op. We zijn er vroeg bij en pakken de eerste gondel om 9 uur. De kinderen zijn al vaak met een gondel de bergen in geweest maar ze blijven enthousiast. Deze gondel is zo groot, het lijkt wel een bus!

activiteiten in arosa gondel
In Arosa nemen we de grote gondel de Weisshorn op. Het lijkt wel een bus zo groot.

We zijn niet de enige die er vroeg bij zijn. In de gondel staan gezinnen, wandelaars en fanatieke mountainbikers met hun fiets. Vanuit de gondel hebben we een mooi uitzicht op de bergen. We ‘vliegen’ over een klein blauw bergmeertje. “Ik zie een hele grote chocoladereep”, hoor ik zoon T. roepen. En ja hoor, daar midden op de berg ligt een grote reep Toblerone.

Voor we het weten zijn we bij het tussenstation. Hier stappen we over naar de tweede gondel die ons naar het topje van de Weisshorn brengt.

activiteiten in arosa uitzicht vanuit de gondel
Vanuit de gondel is het uitzicht prachtig.
activiteiten in arosa met de gondel naar boven
De gondel vliegt over de berg naar boven.

We gaan steeds hoger. Het groene landschap wordt grijzer en ruiger. We spotten sneeuw en dan bereiken we de top. We stappen uit en genieten boven op het puntje van de berg van het uitzicht. Als we een rondje lopen kunnen we alle dalen om ons heen bekijken. We zien de mountainbikers aan hun stoere tocht naar beneden beginnen en volgen ze totdat we ze niet meer kunnen zien. Een ritje de Weisshorn op is één van de niet te missen activiteiten in Arosa.

Prijs: De gondel is gratis met de Arosa Card, een kaart waarmee je gratis toegang hebt tot diverse activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving van Arosa. Zonder kaart betaal je 20 CHF (18 euro) voor een volwassenen en 10 CHF (9 euro) voor een kind als je naar de top van de Weisshorn gaat.

activiteiten in arosa met de gondel de berg op
Het uitzicht vanaf de top van de Weisshorn is prachtig, je kunt alle kanten op kijken, zoals hier naar het dal waarin Arosa ligt.

#2 Ontbijten boven op de Weisshorn

Boven op de Weisshorn staat een bijzonder gebouw. Op de grijze rotsen ziet het er een beetje futuristisch uit. Het is het 360-graden Panoramarestaurant Weisshorngipfel dat op 2653 meter hoogte ligt. In de zomer kun je hier op zondagochtend tot 11 uur ontbijten. Als we binnenlopen valt ons direct het mooie uitzicht naar buiten op.

activiteiten in arosa panorama restaurant
Boven de Weisshorn ligt een bijzonder gebouw. Hierin bevindt zicht het 360 graden panorama restaurant.

We nemen plaats aan een tafel en krijgen van een serveerster uitleg over het ontbijtbuffet. We halen een mandje met verschillende broodjes en dan vertrekken de kinderen met hun eigen bordjes naar het buffet. Keuze genoeg qua beleg. Zoet en hartig, warm en koud. Lokale delicatessen maar ook bekende dingen. Ook zijn er diverse soorten yoghurt en müesli aanwezig. Dat wordt smikkelen en smullen.

Wat een fijn begin van de dag, uitgebreid ontbijten op zo’n mooie plek. We nemen er even de tijd voor. De kinderen zijn na een tijdje klaar met eten en aan tafel zitten. Gelukkig is er een speelhoekje waar ik ze even later tekenend vind. Na ruim een uur besluiten we dat het tijd is om de rest van de berg te ontdekken.

Ik kan mij voorstellen dat het bijzonder is om hier ’s avonds bij zonsondergang te eten.

Prijs: Voor volwassenen betaal je 28 CHF voor het ontbijt, voor kinderen tussen de 13 en 18 jaar 18 CHF, voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar 13 CHF en voor kinderen tussen de 1 en 5 jaar betaal je 1 CHF per leeftijdsjaar. Voor ons vijven zijn de kosten 95 CHF, dat is ongeveer 85 euro.

activiteiten in arosa
De kinderen vermaken zich even later in het kinderhoekje met tekenen. Ook hier is natuurlijk het uitzicht weer prachtig.

#3 Bezoek de berenopvang op de Weisshorn

Bij een bezoek aan Arosa kun je er niet omheen. Overal in het dorp komen we beren tegen: de gondel de berg op is voorzien van beren en boven op de Weisshorn staat een metalen beer. Sinds augustus 2018 is er een berenopvang op de Weisshorn. In samenwerking met een dierenbeschermingsorganisatie worden hier beren opgevangen die in slechte omstandigheden gevangen werden gehouden.

activiteiten in arosa beer op de berg
Bovenop de Weisshorn staat een metalen beer waar iedereen een blauw of geel Arosa lintje in kan hangen. Op deze manier ontstaat de vacht van de beer.

We vinden de opvang net onder het tussenstation op de Weisshorn. We beginnen ons bezoek binnen. Hier leren we over de omstandigheden waarin beren in gevangenschap leven. De kinderen snappen niet waarom ze aan kettingen worden gehouden zodat ze met toeristen op de foto kunnen. We zien ook hoe beren uit deze situaties gered worden en overgebracht naar opvangcentra. Het binnengedeelte is niet groot maar maakt wel duidelijk waarom deze berenopvang er is. De kinderen zijn onder de indruk.

activiteiten in arosa berenopvang
De berenopvang ligt net onder het middenstation op de Weisshorn.
activiteiten in arosa berenopvang binnen
Binnen leren we alles over hoe beren in gevangenschap leven. De kinderen zijn onder de indruk.

Dan gaan we naar buiten. Op een panorama-dakterras kijken we uit over een groot stuk alpenweide. 2,8 hectare is afgezet voor de berenopvang. Het terrein is divers: een stuk bos, rotsen, een open weide en waterbassins, de beren hebben hier veel leefruimte. Onder het dakterras zijn de verblijven van de beren. Op het terras leren we meer over de beren zelf. Over wat ze eten en over hoe zwaar ze zijn. Dan is het tijd om een echte beer te zien.

activiteiten in arosa leren over beren
Buiten leren we meer over de beren zelf. Hoe ze leven, wat ze eten en hoe zwaar ze zijn.

De berenopvang heeft plaats voor vijf beren. Omdat de opvang net geopend is, is alleen Napa er, een 12 jaar oude beer uit Siberië. Hij werd gebruikt als circusbeer. Rond 12.30 krijgt Napa eten. Een verzorger verspreidt groente, fruit en vlees over een groot deel van de weide. Even later komt de grote witte beer naar buiten en gaat op zoek naar het eten. Indrukwekkend groot is Napa. We blijven nog even kijken hoe hij rondloopt. Wij zijn het erover eens: een bezoek aan de berenopvang is één van de bijzondere activiteiten in Arosa.

Prijs: Met de Arosa Card betaal je 5 CHF (4,50 euro) voor volwassenen en 3 CHF (2,70 euro) voor kinderen. Zonder de Arosa Card betaal je 20 CHF (18 euro) voor volwassenen en 10 CHF (9 euro) voor kinderen.

#4 Spelen en relaxen bij het middenstation

Bij het middenstation op de berg is nog veel meer leuks te doen. De kinderen spotten een speeltuin zodra we de gondel uit komen. Hier is een heuse ‘berenschool’-speeltuin gemaakt. Tijd om te spelen dus!

Van lokaal hout zijn prachtige klim- en speeltoestellen gebouwd. T. leeft zicht lekker uit. R. wordt wat te groot voor de speeltuin en ploft neer op één van de lounge plekken naast de speeltuin. Even later liggen J., Bob en ik er ook en speelt T. lekker verder.

Wij hebben zelf wat te drinken en eten meegenomen. Maar er is ook een restaurant met groot terras.

activiteiten in arosa speeltuin
Bij het middenstation is een ‘berenschool’ speeltuin gemaakt.

#5 Wandel vanaf de Weisshorn terug naar Arosa

Bergen en wandelen zijn natuurlijk een topcombinatie. De Weisshorn biedt veel wandelmogelijkheden. Bij de Tourist Info vinden we een gratis kaart met wandelroutes in de directe omgeving. Wij kiezen ervoor om vanaf het middenstation op de Weisshorn terug te lopen naar Arosa. Een vrij makkelijke wandeling van zo’n 5 kilometer over een breed pad naar het dal, heel geschikt voor gezinnen.

activiteiten in arosa wandelen op de weisshorn
Op de Weisshorn zijn verschillende wandelingen te maken. Vanaf de top, of vanaf het middenstation.

We lopen langs de berenopvang naar beneden. Nu pas zien we echt hoe groot het terrein van de beren is. We lopen langs bos en open weides. En ver voordat we de alpenkoeien zien, horen we ze al. Het valt ons op dat de koeien hier allemaal een bel om hebben. Eerder tijdens onze vakantie zagen we in Oostenrijk maar één of twee koeien in de kudde met een bel lopen. Zoveel bellen geeft een heerlijk geluid.

Vanaf het kleine plaatsje Maran lopen we via het eekhoorntjespad terug naar Arosa. Over dit pad bestaat een speciaal informatieboekje voor kinderen dat gratis af te halen is bij de Tourist Info. Helaas zien wij geen enkele eekhoorn maar het pad door het bos blijft leuk. Even later komen we aan bij de Obersee in Arosa en zit onze wandeling erop.

activiteiten in arosa eekhoorntjes pad
Vanaf Maran lopen we het eekhoorntjes pad door het bos naar Arosa toe.
activiteiten in arosa wandelen waterval
Onderweg komen we langs een waterval, blijft leuk om naar te kijken.

#6 Drink een verse milkshake bij de zuivelboerderij in Maran

Tijdens onze wandeling lopen we langs het dorpje Maran, net buiten Arosa. De koeien die we tegenkwamen in de wei produceren echte alpenmelk. In Maran ligt Sennerei Maran, een zuivelboerderij waar ze al meer dan 40 jaar zuivelproducten van de melk van de koeien uit de vier omliggende alpenweides verkopen in hun winkeltje.

We kunnen niet iets meenemen, maar we zijn wel allemaal toe aan een break. Gelukkig is er een bijbehorend terras waar we wat kunnen eten. Een verse milkshake klinkt de kinderen goed in de oren. Ik ga voor de verse kwarktaart. Beiden smaken heerlijk. Zo’n stop willen we wel vaker tijdens een wandeling.