Titlis in Engelberg: volop plezier in de eeuwige sneeuw op 3000 meter hoogte

2
272

De Titlis in Engelberg is de hoogste berg van het Zwitserse kanton Obwalden en staat garant voor een van de mooiste uitzichten op de Alpen. Ga je in de zomer naar Engelberg met kinderen? Dan is een bezoek aan deze reus een echte aanrader. Annemiek ging met haar zoon een paar dagen op pad in Engelberg en bezocht de eeuwige sneeuw op ruim 3000 meter hoogte.

Naar Engelberg in Centraal-Zwitserland met de trein

Samen met mijn zoon van bijna 11 jaar ga ik enkele dagen met de trein naar Engelberg, in het midden van Zwitserland. De afstand vanaf Utrecht is ongeveer 830 km. Voor ons is het een reis van zeven uur met drie overstappen. Tussen Keulen en Basel maken we onder meer gebruik van de supersnelle ICE. Wist je dat die op bepaalde stukken 300 km per uur rijdt? 

We stappen in Basel en Luzern over en kijken uit het raam of we al witte bergtoppen kunnen zien. Pas als we vlakbij Luzern zijn, zien we de bergen. Luzern en Engelberg liggen aan de noordzijde van de Alpen. Ga je verder naar het zuiden zul je vanuit de trein meer bergen zien.  

Zwitserse bergen treinreis
We kijken regelmatig of we al Zwitserse bergen kunnen zien
Zwitserland
Ja, we zijn in Zwitserland!

Ligging Engelberg:

 

Engelberg, een klein en eenvoudig Zwitsers dorp

Het dorp Engelberg is vrij klein en vrijwel geheel omgeven door bergen. De trein rijdt niet verder en gaat 10 minuten na aankomst terug naar Luzern. Centraal in het dorp ligt het klooster van Engelberg, bekend om de Schaukäserei en waar je dagelijks kunt zien hoe de lokale kaas gemaakt wordt. 

Engelberg bestaat voor een groot deel uit hotels, appartementen, restaurants en enkele (souvernir-)winkels. Aan de rand van het dorp ligt een camping en op de Brunni is een berghut waar je kunt overnachten. Wij logeren in Titlis-resort, een appartementencomplex aan de voet van de Titlis kabelbaan.  

In de winter wordt er volop geskied in deze regio. Naar het schijnt biedt het skigebied zowel uitdagende pistes voor de meer gevorderde skiër maar daarnaast genoeg mogelijkheden voor gezinnen die graag skiën. Ondanks dat er in juni nog aardig wat sneeuw te vinden is op de berg, gaan we deze dagen ontdekken waarom Engelberg in de zomer zo geschikt is als bestemming voor een gezinsvakantie.

centrum van Engelberg
Het centrum van Engelberg is compact en eenvoudig.
Engelberg Klooster
Engelberg staat bekend om haar klooster met kaasmakerij
Schaukäserei Engelberg
In de winkel naast de Schaukäserei worden melkproducten en locale producten verkocht

Mount Titlis: 3000 meter en eeuwige sneeuw

De dag na aankomst in Engelberg staan we op tijd op om de hoogste berg in de regio op te gaan. Mount Titlis is ruim 3000 meter hoog en je komt op de top door twee verschillende kabelbanen te nemen. Deze banen brengen je in drie stappen naar de eeuwige sneeuw. Ons appartement ligt aan de voet van deze bergbaan en in een paar minuten lopen zijn we er al.

In het dal stappen we in een kabelbaantje waar we met 8 personen plaats kunnen nemen. Onderweg naar boven genieten we van het weidse uitzicht. Het is een heldere dag en we kunnen het dorp Engelberg goed zien liggen. De alpenweides zijn mooi groen en we horen de bellen van de Zwitserse koeien. Het vakantiegevoel is helemaal compleet.

TITLIS Engelberg Alpenweide
In de kabelbaan heb je fantastisch uitzicht over de Zwitserse Alpenweiden

Wandelen bij de Trübsee 

Bij het station Trübsee kunnen we blijven zitten. Wie dat wil kan hier uitstappen om te gaan wandelen rondom het meer of plezier te hebben op het water. Tijdens onze weg naar boven ziet het er nog erg bevroren uit allemaal. Hopelijk smelt het ijs snel en kan er in de zomer volop gevaren en gespeeld worden.

Bij de Trübsee is een mogelijkheid door te lopen naar de kabelbaan die je over de Jochpass brengt richting Engstlensee, Tannensee en Melchsee. Hier kan de bekende viermerenwandeling gelopen worden, aangeraden voor oudere kinderen die goed lopen.

TITLIS Engelberg Trübsee
De Trübsee is nog bevroren. In de zomer kun je hier heerlijk spelen en roeien.

Met de ronddraaiende Rotair naar de top

Zoals gezegd blijven wij zitten om verder naar boven te gaan richting Stand. Hier moeten we overstappen we op de grote, ronde Rotair. Onderweg verandert het landschap van groen naar grijs en wit en zien we behoorlijk wat sneeuw liggen. Even later verdwijnen we in de mist en zien we vrijwel niets meer. De kabelbaan stopt en we stappen uit. Het is een stuk frisser hier en het waait ook behoorlijk.

Het wordt spannend, want we weten niet of we straks nog steeds in de mist zitten. Mijn zoon twijfelt of hij dit leuk gaat vinden. Om ons heen zien we iedereen met dikke jassen en mutsen. Zou het boven dan nóg kouder zijn? Dat kunnen we maar op één manier ontdekken, dus zodra de ronddraaiende cabine aankomt, staan we in de rij om in te stappen. 

Terwijl we naar boven gaan, draait de cabine heel langzaam om haar as. Het eerste stuk zien we niets, maar ineens komen we boven de wolken uit en kijken we uit over de scherpe  rotspunten van de Alpen. Wauw! 

Titlis Express Engelberg
Onderweg naar de top zien we de sneeuw al liggen, zoals hier bij het laatste stukje van de Titlis Express
Titlis Rotair Engelberg
Overstappen op de Rotair: het ziet er spooky uit, zo in de mist

De gletsjertunnel brengt ons naar de Titlis Cliff Walk

Zodra we uitgestapt zijn moeten we ons opnieuw oriënteren. We kijken rond en zien dat er verschillende verdiepingen zijn en dat overal iets anders te doen is. Wij beginnen met de gletsjertunnel die ons naar de Cliff Walk brengt.

In de tunnel is het helemaal blauw en de vloer is glad. Niet heel relaxed om mee te starten eigenlijk. Vervolgens komen we bij een deur naar buiten en staan we aan de voet van een grote metalen trap, inclusief rasterplaten waar je zo doorheen kijkt. Zo te zien moeten we ongeveer drie verdiepingen op om bij de Cliff Walk te komen. 

Wow… we laten het uitzicht op de bergtoppen even tot ons doordringen. Onze ogen wennen aan het scherpe licht maar tegelijkertijd proberen we te bedenken hoe we verder gaan. Op de trap staan namelijk veel andere mensen die het druk hebben met selfies en met elkaar. Mijn zoon kijkt me twijfelachtig aan en weet nog niet of hij dit aandurft. En ik eerlijk gezegd ook niet.

Terwijl we de eerste trap oplopen, hoor ik een stem achter me die resoluut zegt: ‘Ik ga terug’. Zelf wil ik graag verder, maar ik wil mijn zoon niet teveel dwingen. We maken daarom duidelijke afspraken waar hij op me wacht zodat ik nog een stukje hoger kan proberen te komen.

De Zwitserse Bergen bij Engelberg
Het uitzicht op de bergtoppen in fenomenaal
TITLIS Engelberg Cliff Walk
De metalen trap die je naar de Cliff Walk brengt

Wiebelen op de hoogste hangbrug van Europa

Het is inderdaad een pittige trap naar boven. Aangekomen bij de Cliff Walk zie ik mensen wiebelend en giechelend maar ook angstig de hangbrug betreden. Hmmm… zo’n daredevil ben ik niet, dus ik zoek naar een mooie plek aan de start van de brug en probeer vanaf hier wat foto’s te maken van het uitzicht. Want hoe spannend het allemaal ook is: het uitzicht is fantastisch en alleen al daarom is het de weg naar boven meer dan waard.

TITLIS Engelberg Cliff Walk
Hier was ik er nog niet zo zeker van of ik over de Cliff Walk zou gaan
De Zwitserse Bergen bij Engelberg
De toppen van de Zwitserse bergen bij Engelberg

Mount Titlis verkennen

Teruggekomen bij mijn zoon gaan we op zoek naar de andere plekken op de Titlis om te ontdekken. In het station van de kabelbaan nemen we pauze met een ijsje en besluiten aan de andere kant naar buiten te gaan. Hiervoor moeten we ook enkele trappen op en later ontdekken we dat we op deze manier aan de andere kant van de hangbrug komen. 

Onderweg naar boven zien we een restaurant, een winkels met souvenirs, chocola en horloges en een fotostudio. Hier kun je je verkleden in Zwitserse klederdracht en een foto laten maken, zoals wij dat kennen in Volendam. Wij slaan deze toeristische attracties over en lopen verder naar boven en komen uit op een zonneterras, bovenop de berg. 

De Ice Flyer laat je boven de wolken zweven

We lopen een flink stuk door de sneeuw. Koud is het niet, maar de zon is wel erg fel. We zien de enorme mast met schotels en antennes. Zodra we daar voorbij zijn, zien we nog een kabelbaan. Dit is de Ice Flyer, die ons naar een andere helling brengt die iets lager op de Titlis is gelegen. 

Op dit punt komt ook de Cliff Walk uit en aan deze kant kun je net zo goed de hangbrug betreden. Wie liever niet de metalen trap op gaat, kan via deze kant een stuk relaxter de brug op. We spreken af om na het sleeën nog even bij de brug te gaan kijken. We sluiten aan in de rij en zijn benieuwd naar wat we daar beneden zullen tegenkomen. 

Tijdens de rit naar beneden is het net alsof we op de wolken zweven. We kijken om ons heen maar alles wat we zien is lucht, wolken en een beetje sneeuw. Wat is dit waanzinnig om mee te maken.

TITLIS Engelberg
De toren met schotels en antennes kun je met helder weer vanaf de Brunni aan de overkant zien.
Cliff Walk en Ice Flyer TITLIS Engelberg
Rechts kun je de Cliff Walk op en links vertrekt de Ice Flyer richting sleehelling
Vanuit de Ice Flyer kijk je prachtig uit over de wolken
Vanuit de Ice Flyer kijk je prachtig uit over de wolken
TITLIS Engelberg Ice Flyer