Landek Park Mining museum: bezoek een echte kolenmijn in Moravië-Silezië

0
602

Het Landek Park Mining museum is het grootste mijnmuseum in Tsjechië. Hier kun je onder de grond de echte mijnschachten bekijken en er doorheen wandelen. Ondertussen vertelt een gids uit eigen ervaring hoe het was om in deze kolenmijn te werken. Klinkt spannend toch? Dat is het ook, ervaart blogger Iris S. met haar gezin.

Landek Park Mining museum: bezoek een echte kolenmijn in Moravië-Silezië

Landek Park is een gebied rondom de voormalige Anselm mijn bij de stad Ostrova, een stad bekend van de mijnbouw en ijzerproductie. Tegenwoordig is het een groot park waar van alles te doen is. Er is een camping, er zijn verschillende restaurants, een kinderboerderij en een bowlingbaan. Maar de grootste trekpleister zijn de ondergrondse gangen van de oude mijn Anselm, die te bezichtigen zijn.

 

Reddingsbrigade van de mijnen

Het is even zoeken naar het mijnmuseum in Landek Park. Onze navigatie stuurt ons naar het begin van het park, waar we parkeren. Maar het museum is vanaf daar nog niet te zien en uit de bewegwijzering in het Tsjechisch worden wij niet veel wijzer. Uiteindelijk vinden we het museum, natuurlijk precies aan de andere kant van waar we begonnen met zoeken. Tip: begin linksaf…

We  mogen aansluiten bij de rondleiding die net begonnen is. Een oudere man is enthousiast in het Tsjechisch een verhaal aan het vertellen. Wij hebben een boekje meegekregen met de vertaling. Dit deel van het museum is speciaal gewijd aan de reddingsbrigade van de mijnwerkers. Er gebeurden natuurlijk vroeger aardig wat ongelukken in de oude mijnen en dan moest dit team in actie komen.

We zijn aangekomen bij de ingang van Landek Park
We zijn aangekomen bij de ingang van Landek Park
Gevonden! In dit gebouw is het mijnreddingsmuseum en de toegang tot de mijngangen
Gevonden! In dit gebouw is het mijnreddingsmuseum en de toegang tot de mijngangen

Oefenparcours van de mijnreddingsbrigade

We zien grote boren, meetapparatuur, zuurstofapparaten in een rugzak en oude beschermende kleding. Dan volgt er iets wat onze middelste geweldig vindt: we dalen een verdieping naar beneden, naar de kelder en komen in een oefenruimte van de mijnreddingsbrigade. Dat bestaat uit een houten parcours waarin je door houten tunnels kruipt en klimt en er uiteindelijk aan de andere kant weer uit komt.

Een groepje enthousiaste Tsjechen duikt er als eerste in en onze middelste (13) volgt. Halverwege zien we hem langs klimmen. “Dit is echt vet”, roept hij door het hout. Hij komt er heel snel weer uit, een stuk sneller dan de volwassen Tsjechen die helemaal buiten adem zijn. “Mag ik nog een paar keer?”

We zien allerlei apparatuur en pakken die tijdens reddingswerkzaamheden gebruikt werden
We zien allerlei apparatuur en pakken die tijdens reddingswerkzaamheden gebruikt werden

Ondergrondse rondleiding bij Landek Park

Helaas voor hem gaat de rondleiding verder. We komen in een andere ruimte, waar je goed kunt zien hoe het er vroeger uit zag in de mijnen. De gids vertelt er een lang verhaal bij. Hij spreekt een beetje Engels en vindt het duidelijk leuk om dit te oefenen, want hij spreekt ons steeds aan en stelt allerlei vragen. Hij vertelt dat hij tientallen jaren in de mijn heeft gewerkt, tot aan zijn pensioen. Hij was toen de chef van de mijnreddingsbrigade.

Daarna volgt het tweede deel van de tour door de mijnen van Landek Park. Wij vonden dit het leukste en meest interessante deel: de ondergrondse rondleiding. We krijgen allemaal een veiligheidshelm op en een audiotour in het Engels (of Duits of Pools) mee. Dan lopen we een gebouw in waar een kooltreintje over een spoor rijdt. Er is hier een oude lift die de mijnschacht in zakt.

De kleding die de mijnwerkers gebruiken, hangt hier nog
De kleding die de mijnwerkers gebruiken, hangt hier nog in het museum van Landek Park

In de mijngangen

We stappen in en dalen in een snel tempo onder de grond, steeds dieper en dieper. Als we aankomen, staan we in een vrij donkere, lange mijngang. Het ziet er hier spannend en geheimzinnig uit. De kids komen alle drie een beetje dichterbij ons staan. Toch wel indrukwekkend! Zeker na de verhalen over instortingen en ontploffingen die hier in de mijnen van Landek Park plaatsgevonden hebben.

Onze Engelsprekende gids is helaas achtergebleven, de oudere man die ons hier beneden rondleidt, spreekt alleen Tsjechisch. Maar met de audiotour is de rondleiding toch goed te volgen. Op elke plek waar de gids stilstaat, staat het nummer van de audiotrack die we moeten afspelen.

Daarin wordt duidelijk gezegd op welke plek we staan, waar het voor dient en waar we daarna heen gaan. Heel overzichtelijk. De tekst is duidelijk ingesproken en ook voor de kids goed te volgen (zij hebben wel een goede kennis van Engels).

Levensechte poppen

In de kolenmijn van Landek Park zien we van alles. Op sommige plekken zijn levensechte poppen neergezet die delen van het werk van de mijnwerkers uitbeelden. Er zijn ook nog allerlei machines aanwezig, waarvan er enkele door onze gids in werking worden gesteld. Dat is elke keer weer schrikken, want het geluid klinkt hard in de mijn en doordat de man Tsjechisch spreekt, missen wij de aankondiging steeds.

We lopen een behoorlijke tijd door de gangen, maar het gaat absoluut niet vervelen, ook niet voor de kinderen, die het heel interessant vinden. Na een tijdje krijgen we het wel behoorlijk koud in onze korte broeken en t-shirtjes.

Tip: neem een vest mee naar binnen. De temperatuur is hier onder zo diep onder de grond niet erg hoog.

Als onze tour afgelopen is, gaan we met een trap weer terug naar de wereld boven de grond. We bedanken onze beide gidsen en lopen nog een tijdje rond in het mooie Landek Park.

In de gangen van de mijn staan ook levensechte poppen
In de gangen van de mijn staan ook levensechte poppen

Praktische informatie

Een familieticket voor de rondleiding door de mijnen en het reddingsgedeelte van Landek Park kost 510 CZK (ongeveer 19,19 euro, prijspeil 2020). De rondleidingen zijn in het Tsjechisch, maar voor buitenlandse toeristen is er een audiotour in het Engels of Duits (en nog meer talen) en voor het reddingsgedeelte is er een boekje met de Engelse vertaling die bezoekers mogen lenen.

Voor meer informatie over Tsjechië, neem een kijkje op de website van het Tsjechisch Bureau voor Toerisme. Meer informatie over de regio Moravië Silezië vind je op de website van deze regio.

Meer lezen

Nog meer leuke uitjes tijdens een vakantie in Tsjechië? Lees dan deze blogs:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Czech Tourism, Colours of Ostrava, Ostrava City en Moravian-Silezian Region. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.