Op vakantie in het Reuzengebergte en het noorden van Tsjechië

Op vakantie in het Reuzengebergte en het noorden van Tsjechië. Kinderen gaan het daar erg naar hun zin hebben met alle leuke bezienswaardigheden en activiteiten. Saskia deelt haar tips in dit blog.

Vakantie in het Reuzengebergte en het noorden van Tsjechië

Het noorden van Tsjechië is een afwisselende vakantiebestemming. Wij starten onze vakantie in de stad Liberec en trekken daarna oostelijk via het Boheems Paradijs naar de echte bergen van het Reuzengebergte.

Het Reuzengebergte ligt op de grens van Polen en Tsjechië. Het gebergte is ongeveer 40 kilometer lang en 20 kilometer breed. Gemiddeld zijn de bergen zo’n 1200 meter hoog. De hoogste berg is de Sněžka, die net iets meer dan 1600 meter hoog is. Het Reuzengebergte is het kleinste hooggebergte in Europa. Het is een populair skigebied, maar wij weten inmiddels dat het ook in de zomer een aanrader is als vakantiebestemming.

Ik bezoek deze regio met mijn dochter M. (bijna 11 jaar) en zoon C. (net 10 jaar).

Accommodaties in het Reuzengebergte en het noorden van Tsjechië

We hebben in meerdere accommodaties overnacht in het Reuzengebergte en het noorden van Tsjechië.

Appartement in Liberec

In Liberec slapen we in een appartement, middenin het centrum en met eigen parkeergelegenheid. Het openbaar vervoer stopt praktisch voor de deur en zo kunnen we makkelijk naar alle bezienswaardigheden in de stad. Golden Key Appartments is ons erg goed bevallen. De inrichting is sfeervol, alles is nieuw en het appartement is ruim.

Camping net ten zuiden van het Reuzengebergte

Bij de stad Hradec Králové overnachten we op Kemp Stříbrný Rybník. Vodatent* verhuurt hier een paar safaritenten. Daarnaast zijn er huisjes en stacaravans te huur. Ook kun je terecht met je eigen kampeermiddel, al vind ik dat die allemaal behoorlijk dicht op elkaar staan. Het leukste van Kemp Stříbrný Rybník is de ligging aan een recreatiemeer. ’s Avonds is het lang rumoerig op de camping, daarom zouden we deze niet aanraden aan gezinnen met jonge kinderen.

*Vodatent heeft deze camping vanaf 2019 niet meer in het aanbod.

Het zwemmeer bij de camping is erg prettig.
Het zwemmeer bij de camping is erg prettig.

Kleinschalig vakantiepark in het Reuzengebergte

In het Reuzengebergte slapen we op vakantiepark Lesní Plovarná. Een wat gedateerde accommodatie op een hele mooie locatie. Wij slapen er in een 5-persoons bungalowtje. Verder zijn er eenvoudige houten hutjes te huur. Vanaf onze veranda heb ik uitzicht over het hele terrein van het vakantieparkje. Overdag bezoeken de lokale bewoners het zwembad van Lesní Plovarná, maar na sluitingstijd hebben we het hele zwembad voor onszelf. Fantastisch voor mijn kinderen. 

Het is een kleinschalig vakantiepark.
Het is een kleinschalig vakantiepark.
Chillen in de hangmat met op de achtergrond het zwembad.
Chillen in de hangmat met op de achtergrond het zwembad.

Hotel in het Reuzengebergte of combineren met een rondreis

Slaap je liever niet op een camping? Kijk dan eens bij TUI voor hotels. Op Booking.com zijn hotels en appartementen te vinden in het Reuzengebergte.

Een langer verblijf in het Reuzengebergte is ook goed te combineren met de rondreis door Tsjechië en Slowakije van Pharos Reizen, deze start namelijk in het noorden van Tsjechië. 

Bezienswaardigheden en activiteiten in het Reuzengebergte en het noorden van Tsjechië

Wij houden van actieve vakanties en doen altijd veel. Zo ook in het noorden van Tsjechië. In dit blog lees je alles wat wij hebben gedaan, van west naar oost.

Liberec

Liberec heeft zoveel leuks voor kinderen! Wat ons betreft is het de leukste stad in Tsjechië om met kinderen heen te gaan. Kijk maar eens naar de opsomming van deze bezienswaardigheden en activiteiten in Liberec:

  • Dinopark 
  • Liberec Zoo, de oudste dierentuin van Tsjechië
  • Centrum Babylon met Aquapark, IQ Park, hotels en meer vermaak
  • Wetenschapsmuseum IQLANDIA
  • Botanische tuin van Liberec
  • De berg Ještěd

Als je alle leuke activiteiten in Liberec wilt doen en Ještěd wilt bezoeken, dan heb je 3 á 4 dagen nodig. Het fijne is dat bijna al deze bezienswaardigheden en activiteiten goed bereikbaar zijn met de tram. Hierdoor heb je de auto nauwelijks nodig. 

Lees in dit blog meer over Liberec.

Zwemmen in Centrum Babylon, wat een leuk zwembad.
Zwemmen in Centrum Babylon, wat een leuk zwembad.
Het Dinopark is superleuk voor kleine fans.
Het Dinopark is superleuk voor kleine fans.
IQLandia is een heerlijk uitje voor nieuwsgierige kinderen.
IQLandia is een heerlijk uitje voor nieuwsgierige kinderen.
Liberec heeft een leuke dierentuin.
Liberec heeft een leuke dierentuin.
Bovenop de beroemde berg van Liberec, met de bijzondere toren.
Bovenop de beroemde berg van Liberec, met de bijzondere toren.

Kasteel Kost in het Boheems Paradijs

Ten zuiden van Liberec ligt hoog op een rots kasteel Kost. Het kasteel is alleen te bezoeken met rondleiding. In de ticket office zien we welke mogelijkheden er zijn. De rondleidingen variëren van 30 minuten tot 90 minuten. Waarbij die laatste met jonge kinderen wordt afgeraden vanwege de tijdsduur. Wij kiezen voor de rondleiding van 30 minuten met bezoek aan de binnenplaatsen en de kapel. Deze rondleiding begint over een kwartiertje, dus we hoeven niet lang te wachten.

We verzamelen bij de kasteelpoort en worden daar opgehaald door de gids. Wij krijgen een boekje met uitleg in het Nederlands, zo handig! Terwijl hij in het Tsjechisch zijn verhaal vertelt, lezen wij de informatie in het Nederlands. M. en C. hebben beide ‘AVI uit’ en kunnen de best ingewikkelde en lange tekst goed lezen.

Geschiedenis en verhalen

Tijdens de rondleiding leren we leuke wetenswaardigheden. Over hoe ze vroeger de stenen van het kasteel op elkaar stapelden en welk gereedschap men daarvoor gebruikten. De gaten die daarbij ontstonden werden opgevuld met cement. Dat is er later uitgevallen waardoor de stenen nu allemaal een gat hebben.

Ook de geschiedenis van het kasteel komt aan bod, net als allerlei handigheidjes die zijn toegepast voor een goede verdediging. Dat is overigens nooit nodig geweest omdat het kasteel niet is aangevallen.

Het half uur vliegt voorbij. Ik bedenk me dat M. en C. best een rondleiding van 60 minuten hadden aangekund. Dankzij het Nederlandstalige boekje met informatie is de rondleiding voor hen goed te volgen.

Na onze rondleiding zoeken we een plekje op het terras van het restaurant naast het kasteel. Hier drinken we iets en spelen M. en C. met de spelletjes die er staan. Vanaf het terras is er een mooi uitzicht op het kasteel en/of de omgeving.

Handig om te weten

Praktische informatie kasteel Kost:

  • Entreeprijs verschilt per rondleiding, de tour van 30 minuten kost 60 CZK (circa 2,30 euro).
  • Alleen de tour van 30 minuten (nummer 3) is toegankelijk met kinderwagen.
  • Openingstijden tijdens de zomervakantie: dagelijks van 9 tot 18 uur.
  • Parkeren is gratis.

Meer informatie is te vinden op de website van kasteel Kost, hier kun je ook zien wanneer er evenementen bij het kasteel zijn.

Wachtend op de rondleiding voor de ingang van kasteel Kost.
Wachtend op de rondleiding voor de ingang van kasteel Kost.
Terwijl de gids vertelt, lezen wij het verhaal in het Nederlands in het boekje.
Terwijl de gids vertelt, lezen wij het verhaal in het Nederlands in het boekje.
Kasteel Kost is een stoer kasteel.
Kasteel Kost is een stoer kasteel.
Na het bezoek aan het kasteel spelen we spelletjes bij het restaurant.
Na het bezoek aan het kasteel spelen we spelletjes bij het restaurant.

Rotspark Prachovské Skály in het Boheems Paradijs

Een klein stukje ten oosten van kasteel Kost ligt Prachovské Skály, een rotspark. We doen hier de korte wandeling van 1,5 kilometer. Dat lijkt heel kort, maar door het klimmen en klauteren doen we er langer over dan je verwacht bij deze afstand. 

Het eerste stuk van de wandeling gaan over een vlak pad. Dan staan we opeens oog in oog met zandstenen rotsen van zo’n 60 meter hoog. Wauw…. we zijn er alle drie van onder de indruk. Via een smal pad lopen we omhoog. Daar volgen we de bordjes naar de uitzichtspunten. Opnieuw een wauw-ervaring. Wat is het hier mooi. Alleen voor dit rotspark is een vakantie naar het noorden van Tsjechië al de moeite waard.

Lees in dit blog meer over rotspark Prachovské Skály.

Opeens staan we tussen de bijzondere formaties van rotspark Prachovské Skály.
Opeens staan we tussen de bijzondere formaties van rotspark Prachovské Skály.
Zo mooi!