Janské Lázně in het Reuzengebergte: kabelbaan, steppen en boomkroonpad op één dag

2
244

Janské Lázně is de plaats waar je de bergen in het Reuzengebergte in Tsjechië heel goed ervaart. Gelegen in het grootste skigebied van het land, maar ook in de zomervakantie zeker een bezoek waard. Saskia ging met de kabelbaan, naar het kidpark, steppen en naar het boomkroonpad.

Vakantie in Janské Lázně in het Reuzengebergte

Janské Lázně ligt in de regio Hradec Králové, in de regio Oost-Bohemen in het noorden van Tsjechië. Veel Nederlanders gaan hier op vakantie naar het Reuzengebergte. Tijdens de zomervakantie is het volop actief genieten van de natuur.

Je kunt er ook terecht voor een wintersportvakantie. Janské Lázně is onderdeel van Skiresort Cerna Horna, een skigebied bestaande uit verschillende Tsjechische plaatsjes waarbij de skipistes onderling met elkaar verbonden zijn. Als het niet mogelijk is om per ski van het ene naar het andere gebied te gaan, dan wordt er gezorgd voor passend vervoer.

Wij zijn in de zomervakantie in Janské Lázně en hebben er een leuke en afwisselende dag rondom de berg Cerna Horna. Tijdens deze vakantie is mijn dochter bijna 11 jaar en mijn zoon net 9 jaar oud.

Op de kaart is Janské Lázně hier te vinden:

Kindvriendelijke accommodaties in Janské Lázně en omgeving

Tijdens ons bezoek aan Janské Lázně verblijven we in een bungalow op het kleinschalige vakantiepark Lesni Plovarná.

Andere mogelijkheden om in Janské Lázně en omgeving te overnachten zijn te vinden op Booking.com en via TUI. Omdat Janské Lázně een dubbelseizoen heeft zijn er genoeg leuke appartementen en hotels te vinden. Meestal liggen de prijzen in de zomervakantie lager dan in de wintersportweken.

Wil je meteen meer van Tsjechië zien? Dan raden we de 12-daagse familierondreis van Pharos Reizen aan. Deze begint in het Reuzengebergte. Ons advies is om voor de start van de rondreis zelf via Booking.com een paar nachten extra te boeken in deze regio. Anders kom je echt tijd tekort.

Met de kabelbaan naar de top van de Cerna Horna

Voor het entreegebouw van de kabelbaan naar Cerna Horna ligt een grote parkeerplaats. Hier parkeren we de auto. We zien de gondels al omhoog gaan. “Gaan we met die kabelbaan?” klinkt het naast me. Dat doen we inderdaad.

Eenmaal in de gondel kijken we om ons heen. We komen hoger en hoger en zien het boomkroonpad liggen, daar gaan we later op de dag heen. Veel te snel zijn we boven. Uitstappen maar!

Onderaan de kabelbaan zien we al een grote poster over de combinatie kabelbaan en steppen.
Onderaan de kabelbaan zien we al een grote poster over de combinatie kabelbaan en steppen.
Met step en al de kabelbaan in.
Met step en al de kabelbaan in.
Vanuit de gondel hebben we een mooi uitzicht.
Vanuit de gondel hebben we een mooi uitzicht.

Uitkijktoren op Cerna Horna

Vanaf het eindstation van de kabelbaan lopen we naar de uitkijktoren die op Cerna Horna staat. Het bijzondere is dat deze toren gemaakt is in een oude toren van een voormalige stoeltjeslift.

106 treden lopen we omhoog en dan kunnen we over de hele omgeving uitkijken. De kinderen rennen meteen naar de verrekijkers toe. Waar je op veel plekken moet betalen voor het gebruik, zijn de verrekijkers hier gratis. Vanaf de uitkijktoren kunnen we zo’n beetje het hele skigebied zien.

Het is warm tijdens ons verblijf, daardoor genieten we bovenop de toren niet alleen van het uitzicht maar ook van het verkoelende briesje.

De uitkijktoren bovenop Cerna Hora.
De uitkijktoren bovenop Cerna Hora.
Wat kunnen we ver kijken.
Wat kunnen we ver kijken.

Kidpark bij de uitgang van de kabelbaan

Aan de andere kant van het eindstation van de kabelbaan is het Kidpark te vinden. De kinderen krijgen een bandje om hun pols en mogen daarmee onbeperkt gebruik maken van de faciliteiten van het Kidpark.

“Ik ga trampoline springen” roept mijn dochter terwijl mijn zoon tegelijk zegt dat hij naar de skelters gaat. Ehm, hoe ga ik me nu opsplitsen? Gelukkig ligt alles dicht bij elkaar en zijn de kinderen inmiddels behoorlijk zelfstandig. Terwijl mijn dochter zich bij de trampoline in een tuigje laat helpen, sta ik mijn zoon bij met het opzetten van de helm. Daarna kan ik bij beide kijken. Mijn dochter springt hoger en hoger en mijn zoon rijdt harder en harder zijn rondjes.

Een van de leuke onderdelen in het Kidspark voor grotere kinderen is de klimwand. De wand is niet hoog, maar heeft wel verschillende moeilijkheidsgraden. Mijn zoon klimt zo omhoog bij een redelijk makkelijke route en denkt dat hij daarna zonder problemen bij een moeilijkere route kan klimmen. Dat valt tegen, hier komt hij maar een klein stukje omhoog. Dan maar terug naar de makkelijke route. Ook mijn dochter komt erachter dat klimmen makkelijker eruit ziet dan het is.

Tot slot varen ze een rondje in de bootjes die hier in een bak met water liggen.

Op het makkelijke stuk klimmen ze zo naar boven.
Op het makkelijke stuk klimmen ze zo naar boven.
Het moeilijke tracé valt tegen.
Het moeilijke tracé valt tegen.

Met de step de berg af

De steps kunnen we ophalen bij het Kidpark. Het is even passen en meten, maar dan hebben we allemaal een goed passende step. De kinderen rijden wat proefrondjes. De medewerker wijst erop dat ze moeten remmen met de handremmen en niet met hun voeten. Ook dat oefenen ze een paar keer. De achterrem van de step van mijn zoon werkt niet goed zie ik, dus ruilen we zijn step om voor een andere. Dan zijn we klaar om te gaan.

“Dit is heel eng!” zegt mijn dochter als we aan het eerste deel van onze afdaling beginnen. Ik vind het ook best spannend, maar dat laat ik niet merken. “Kom, we doen het samen. Rustig gaan staan, met beide voeten op de step en ondertussen remmen” instrueer ik haar. Heel langzaam gaan we naar beneden. “Het gaat makkelijker als je iets sneller gaat” stel ik voor, maar het vertrouwen in de step moet groeien. “Wedden dat als we beneden zijn, je gaat zeggen dat je nog een keer wilt?” zeg ik tegen haar. Ze gelooft er niets van.

Mijn zoon gaat meteen een stuk sneller. Alleen valt bij hem het remmen tegen: “Ik moet de hele tijd in de rem knijpen, dat doet zeer aan m’n handen”. We spreken af dat hij af en toe stopt om z’n handen rust te geven.

En zo gaan we langzaam naar beneden. De eerste echte bocht is opnieuw spannend. Als we die zonder kleerscheuren voorbij zijn en de weg niet te steil naar beneden gaat, zie ik dat het tempo bij beide kinderen omhoog gaat. Ik ga zelf ook steeds harder en vind het ontzettend leuk.

Ik stop een keer om foto’s te maken van het uitzicht. Dan zoeven twee lachende kinderen mij op hun step voorbij. Mooi om te zien dat ze er steeds meer vertrouwen in krijgen en er nu echt plezier aan beleven.

We steppen naar het boomkroonpad. “Ik wil nog een keer, mag dat mama?” vraagt mijn dochter. Ik moet lachen: “Zie je wel, ik zei toch dat je dat ging zeggen!”. Helaas voor haar leveren wij de steps in bij het verhuurpunt bij het boomkroonpad.

Boomkroonpad in Janské Lázně

Sinds we in Duitsland kennis hebben gemaakt met dit type boomkroonpad, zijn we er gek op. In Janské Lázně staat sinds 2017 zo’n mooi pad. We lopen op hoogte tussen de bomen door. Onderweg komen we informatiebordjes over de natuur tegen. Voor kinderen zijn er leuke opdrachten. Tot mijn verbazing weten ze in het Engels de juiste woorden te draaien bij de uil en een ander houten dier.

Op verschillende plekken is het mogelijk om een meer avontuurlijke by pass te kiezen. Daar weten de kinderen wel raad mee. Ze lopen over smalle balken met alleen een veiligheidsnet eronder, stappen van touw naar touw en rennen daarna terug voor een nieuw rondje.

Dan zien we de toren. Het pad leidt ons eerst naar beneden, waar heel beeldend meer te leren is over de ondergrond. De informatie is er ook in het Engels, eigenlijk spreken de plaatjes al voor zich. Daarna begint onze wandeling naar boven. Dertien rondjes maakt het pad, pas daarna zijn we op de bovenste laag.

Op de balustrade zijn bordjes gemaakt die verwijzen naar plaatsen in de omgeving. Dat niet alleen, we zien ook bordjes die aangeven hoeveel kilometer het is naar andere boomkroonpaden. Ook hier genieten we van het verkoelende windje dat er staat. Het uitzicht is mooi, maar vanaf de uitkijktoren op Cerna Horna kun je meer zien.

Het eerste deel van de route gaat over een vlak vlonderpad.
Het eerste deel van de route gaat over een vlak vlonderpad.
Daar zien we de toren van het boomkroonpad voor ons verschijnen.
Daar zien we de toren van het boomkroonpad voor ons verschijnen.
Eerst gaan we ondergronds en leren we meer over het bodemleven.
Eerst gaan we ondergronds en leren we meer over het bodemleven.
We lopen rond en rond en komen steeds hoger.
We lopen rond en rond en komen steeds hoger.
We zijn boven!
We zijn boven!

Met de glijbaan naar beneden

“Gaan we nu met de glijbaan?”. De kinderen hebben genoeg van het uitzicht gezien en willen naar het laatste onderdeel. We dalen lopend eerst een stukje af en komen dan bij de ingang van de glijbaan.

Ze weten van een eerder boomkroonpad precies hoe het moet: matje in de glijbaan, erop zitten, voeten in het onderste deel en zelf iets naar achteren leunen. Zoef, weg is mijn zoon. Zoef, weg is mijn dochter. En zoef, daar ga ik. De glijbaan gaat super hard. Ik heb me voorgenomen niet te gaan gillen, maar doe dat vanzelf wel. Een mix van plezier en ik-vind-het-stiekem-wel-een-beetje-eng galmt door de buis. Twee lachende gezichten kijken me aan als ik beneden uit de glijbaan kom.

We lopen het laatste deel van het boomkroonpad. Daarna is het circa 800 meter lopen naar de parkeerplaats bij de ingang van de kabelbaan. Hiervoor volgen we de groene strepen op de bomen. Dit wandelpad start rechts van de ingang van het boomkroonpad.

De glijbaan is in het midden van de toren gemaakt.
De glijbaan is in het midden van de toren gemaakt.
Daar gaat Camiel.