Spectaculaire wandeling in rotspark Prachovské Skály in het Boheems Paradijs

Rotspark Prachovské Skály alleen al is een goede reden om op vakantie te gaan naar het Boheems Paradijs in Tsjechië. Saskia maakte hier een korte maar spectaculaire wandeling.

Natuurpark Boheems Paradijs

Het natuurpark Boheems Paradijs is een bijzondere combinatie van bizarre rotsformaties, dennenbossen, kastelen en dorpjes met houten huisjes. In dit gebied is Prachovské Skály te vinden, een rotspark met zandsteen rotsen van zo’n 60 meter hoog. Het is het eerste UNESCO geopark van Tsjechië.

Ligging Prachovské Skály:

Wandeling door rotspark Prachovské Skály

Wij starten onze wandeling door rotspark Prachovské Skály bij het entreegebouw. Op de kaart die daar hangt zien we de verschillende routes. Wij kiezen voor de gele route van 1,5 kilometer die langs meerdere uitzichtpunten komt. De verwachte wandeltijd is 1 uur.

Het eerste stuk van de wandeling is makkelijk en gaat over een breed pad. “Mag ik op die rots klimmen?” roept Camiel als hij ziet dat andere mensen dat ook doen. Natuurlijk mag dat en al snel staat hij bovenop de grote steen te glunderen. Maureen klimt er achteraan. Onze kritische pre-puber begint de wandeling al leuk te vinden.

De eerste rots die we tegen komen moet natuurlijk beklommen worden.
De eerste rots die we tegen komen moet natuurlijk beklommen worden.

Hoge zandsteen rotsen

We lopen verder en opeens worden we omringd door hoge zandsteen rotsen. Als bijzondere kolommen steken ze omhoog. “De gele route gaat die kant op” wijst Camiel de weg. We volgen de route tegen de klok in. Achteraf een goede keuze, want zo gaan we het lastigste stuk omhoog. Ik zie slecht diepte en vind dat wel zo prettig. Via oneffen stenen traptreden klimmen we omhoog, bijna overal is een stevige leuning aangebracht.

Opeens zien we hoge zandsteen rotsen voor ons.
Opeens zien we hoge zandsteen rotsen voor ons.
We volgen de gele route, tegen de klok in.
We volgen de gele route, tegen de klok in.

Smalle paadjes tussen de rotsen

Het pad gaat verder tussen de rotsen door en wordt hier heel erg smal. Ik kan er met mijn maat 46 alleen overdwars en met mijn rugzak af doorheen. Het is wel ontzettend gaaf om zo tussen de rotsen te wandelen. We worden alle drie steeds enthousiaster. Na het smalle stuk omhoog kunnen we voor het eerst genieten van uitzicht op het rotspark, dit blijkt slechts een voorproefje te zijn van wat voor moois ons nog te wachten staat.

Het pad wordt hier heel erg smal.
Het pad wordt hier heel erg smal.