Safaripark Dvůr Králové, de mooiste dierentuin van Tsjechië

De mooiste dierentuin van Tsjechië, zo wordt Safaripark Dvůr Králové genoemd. Nu zijn we in Nederland behoorlijk verwend met goede dierentuinen, dus is Saskia benieuwd of Safaripark Dvůr Králové zich met ‘onze’ dierentuinen kan meten.

Safaripark Dvůr Králové

Safaripark Dvůr Králové heeft een Afrikaans thema. Niet alleen wonen er bijna alleen maar Afrikaanse dieren, ook de aankleding is Afrikaans. Het is zelfs mogelijk om er Afrikaans eten te kopen.

De dierentuin was in het verleden particulier eigendom van textielfabrikant Richard Neumann. In 1945 werd hij onteigend en sinds 1946 is de dierentuin voor het publiek geoepend. Het safaripark kwam er in 1989 bij.

Ligging Safaripark Dvůr Králové:

Wat is er te doen in Safaripark Dvůr Králové?

Het park bestaat uit meerdere delen c.q. heeft verschillende manieren waarop je op safari kunt:

  • Er is een traditioneel dierentuingedeelte
  • Je kunt met eigen auto op safari
  • Je kunt met de Safari-truck op safari
  • Er is een wandeling die deels door het safarigedeelte gaat
  • Er gaat een Safari-bus deels door het safarigedeelte

Wij wandelen eerst door het dierentuingedeelte, gaan daarna met de Safari-truck mee en lopen tot slot een stukje door het safarigedeelte.

Het entreegebouw van Safaripark Dvur Kralove.
Het entreegebouw van Safaripark Dvur Kralove.
Kaart van Safaripark Dvur Kralove.
Kaart van Safaripark Dvur Kralove.

De dierentuin van Safaripark Dvůr Králové

“Kijk, hier in het boekje is een kaart van de dierentuin” laat mijn 9-jarige zoon zien. We maken er een snelle studie van en zien dat er om 11 uur iets bij de olifanten te beleven is. Daar gaan we eerst heen. Samen met andere bezoekers staan we te wachten, maar er komt niemand opdagen voor een praatje of voederen. Wat er precies gaat gebeuren weten we niet, dit staat alleen in het Tsjechisch aangegeven. Als er na 10 minuten nog niets gebeurt besluiten we verder te lopen. Er is zoveel meer te zien.

De olifanten zijn de lievelingsdieren van mijn dochter.
De olifanten zijn de lievelingsdieren van mijn dochter.

Afrikaanse show

Achterin de dierentuin is een amfitheater. We horen vrolijke Afrikaanse muziek en lopen erheen. Een Afrikaanse dans- en zanggroep treedt op. We zoeken een plekje op het gras in de schaduw. Vooral mijn 10-jarige dochter kijkt haar ogen uit: “Zoiets heb ik nog nooit gezien, wat dansen ze grappig en wat maken ze gekke geluiden.” Ik krijg de opdracht om er een filmpje van te maken, dit wil ze terug kunnen kijken. Gefascineerd blijft ze het hele optreden bekijken.

Prachtige Afrikaanse dans en muziek.
Prachtige Afrikaanse dans en muziek.

Afrikaanse kraampjes

Als we verder lopen komen we langs kraampjes waar Afrikaanse spullen worden verkocht. Het geeft een levendige sfeer aan de dierentuin. Mijn zoon klimt ondertussen bij de geiten in het hok, die moeten geaaid worden. Daarna krijgt de ezel door het hek heen een knuffel. Hij geniet zo van de dieren en probeert met allemaal echt contact te krijgen.

Voorlichting over illegale souvenirs bij een van de kraampjes.
Voorlichting over illegale souvenirs bij een van de kraampjes.
Geitjes aaien.
Geitjes aaien.

Oerang-Oetan

Een stukje verder treffen we de Oerang-Oetan. In dit Afrikaanse geheel eigenlijk een vreemde bewoner, deze soort woont in het wild alleen in Azië. Voor de kinderen maakt dat niet uit. Ze kruipen bijna door het glas heen om contact te krijgen met deze prachtige dieren.

Mijn 9-jarige zoon is gefascineerd door de Oerang-Oetan.
Mijn 9-jarige zoon is gefascineerd door de Oerang-Oetan.
Later zien we ook een gorilla.
Later zien we ook een gorilla.

Afrikaans restaurant

Stiekem voer ik ons wandeltempo iets op. Ik wil lunchen voordat we met de Safari-truck meegaan en dat halen we nooit als we bij elk verblijf minstens 15 minuten blijven staan.

We stoppen wel iets langer in het Afrikaanse dorpje. Het liefst zou ik hier Afrikaans eten bestellen, maar met onze kieskeurige eters durf ik het niet aan. De menukaart is in een Afrikaanse taal en in het Tsjechisch. Ik kan er geen touw aan vast knopen.

De meeste dieren zijn erg goed te zien.
De meeste dieren zijn erg goed te zien.
De diertjes zijn zo leuk om naar te kijken.
De diertjes zijn zo leuk om naar te kijken.
Het Afrikaanse dorp leent zich erg goed voor typische Instagram-foto's
Het Afrikaanse dorp leent zich erg goed voor typische Instagram-foto’s.

Met de Safari-truck op safari

Vijf minuten voor vertrek moeten we bij de halte van de Safari-truck staan. We sluiten aan in de rij en ik zoek onze toegangskaartjes er alvast bij. De Safari-truck is een tractor met twee hoge passagierswagens erachter. Wij kiezen een plekje voorin de tweede wagen.

De Safari-truck komt op dezelfde plekken als waar de auto’s ook komen. Alleen krijgen wij er een Tsjechische toelichting bij. Geen idee wat ze zeggen. Wij vinden het vooral leuk dat we een stuk hoger zitten dan de mensen in de gewone auto’s en alles daardoor goed kunnen zien. De Safari-truck stopt precies waar de dieren zijn.

De Safari-truck rijdt voor.
De Safari-truck rijdt voor.
Ready to go!
Ready to go!
Een groepje vogels op een vlonder.
Een groepje vogels op een vlonder.
Kijk, een giraffe!
Kijk, een giraffe!
We genieten ontzettend van deze tour.
We genieten ontzettend van deze tour.
We rijden vlak langs de struisvogels.
We rijden vlak langs de struisvogels.

Met de Safari-truck door het leeuwenverblijf

We komen langs verschillende hertensoorten, langs de zebra’s en de giraffes. Hoogtepunt van de toer met de Safari-truck is het rondje door het leeuwenverblijf. We rijden de sluis in en het hek achter ons wordt gesloten. De chauffeur komt de tractor uit en sluit het hekwerk bij de passagierswagens. Ik bestudeer ondertussen de grote waarschuwingsborden die hier hangen. Als we allemaal veilig opgesloten zitten gaat het voorste hek open, we mogen het leeuwenverblijf inrijden.

Een auto van een medewerker verraadt waar we de leeuwen kunnen vinden. Alles voor de veiligheid, want ook de personenauto’s mogen hier naar binnen rijden. Ze willen hier duidelijk geen ‘Safaripark Beekse Bergen’-achtige toestanden waar een Frans gezin uit de auto is gegaan. De leeuwen liggen er relaxed bij. “Ik zou ze willen aaien” zegt Camiel. Ja, vanaf een afstandje zien ze er aaibaar uit, maar als je dichterbij zou komen is het vast hap-slik-weg.

De tijd zit er al bijna op. De rit van 50 minuten is voorbij gevlogen.

Toch wel spannend om het leeuwenverblijf in te rijden.
Toch wel spannend om het leeuwenverblijf in te rijden.
De leeuw ligt in de schaduw naast het 'neergestorte' vliegtuig.
De leeuw ligt in de schaduw naast het ‘neergestorte’ vliegtuig.

Wandelend op safari

Tijd om de benen te strekken, dus gaan we nu wandelend op safari. Een loopbrug gaat tussen de dierenverblijven door. Het doet wat denken aan Burgers’ Zoo. We kijken naar de giraffen en de zebra’s. Wat zijn dat beide toch intrigerende diersoorten.

Voor wie de hele wandeling door het safarigedeelte maakt is er aan het einde de mogelijkheid om een rondje met de Safaribus te maken. Wij slaan dat over omdat we al met de Safari-truck zijn geweest.

De zebra's staan in de schaduw.
De zebra’s staan in de schaduw.
Leuke wandelroute door het Safaripark.
Leuke wandelroute door het Safaripark.
De Safaribus.
De Safaribus.

Speeltuinen

In Safaripark Dvůr Králové zijn meerdere speeltuinen te vinden. Hier kan vooral flink geklommen en geklauterd worden. Zowel voor de kleine kinderen als de wat grotere. De twee grootste speeltuinen liggen naast de twee grootste restaurants. Heel praktisch, want zo kunnen de kinderen spelen als ze klaar zijn met eten en je als ouder nog wat wilt zitten.

Genoeg te spelen in deze dierentuin.
Genoeg te spelen in deze dierentuin.
Deze toffe speeltuin staat bij de ingang.
Deze toffe speeltuin staat bij de ingang.