Liberec, 100% zeker de leukste stad voor kinderen in Tsjechië

Liberec is 100% zeker de leukste stad voor kinderen in Tsjechië. Saskia ging er een paar dagen heen met haar kids. Ze genoten van een dinopark, zwemparadijs, dierentuin, sciencemuseum en nog veel meer leuks.

Wat is er te doen in Liberec?

Liberec ligt in het noorden van Tsjechië, vlakbij het drielandenpunt met Polen en Duitsland. De stad is bekend van de toren op de berg Ještěd, deze kun je al vanaf grote afstand zien. 

Het is wat mij betreft dé stad in Tsjechië die je met kinderen niet over mag slaan. Vergeet alle pracht en praal van Praag. Kinderen worden echt blij van enkele dagen in Liberec. En ja, ik heb me er ook uitstekend vermaakt.

Het plein van Liberec, natuurlijk lopen we er wel eventjes heen.
Het plein van Liberec, natuurlijk lopen we er wel eventjes heen.
Dit soort fonteinen zijn in de zomer altijd leuk om te spelen.
Dit soort fonteinen zijn in de zomer altijd leuk om te spelen.

Liberec heeft een autovrij centrum. De belangrijkste culturele bezienswaardigheden zijn het stadhuis en het F.X. Salda theater. Met kinderen kom je hier waarschijnlijk niet aan toe, in Liberec zijn namelijk veel leukere dingen om te doen voor gezinnen. Ik noem ze hier kort en ga daarna verder in op de activiteiten die wij hebben gedaan.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Liberec:

 • Dinopark 
 • Liberec Zoo, de oudste dierentuin van Tsjechië
 • Centrum Babylon met Aquapark, IQ Park, hotels en meer vermaak
 • Wetenschapsmuseum IQLANDIA
 • Botanische tuin van Liberec
 • De berg Ještěd

Als je alle leuke activiteiten in Liberec wilt doen en Ještěd wilt bezoeken, dan heb je 3 á 4 dagen nodig.

Ligging Liberec:

Overnachten in Liberec met kinderen

Ik overweeg even om een hotel in Centrum Babylon te boeken. Dat is dichtbij het waterpark, IQ Park en IQLANDIA. Maar onze voorkeur gaat uit naar een rustigere plek.

Via Booking.com vind ik Golden Key Appartments. Daar boek ik een prachtig gemoderniseerd appartement in een oud gebouw. Dit appartementencomplex ligt in het centrum van Liberec en vlakbij het Dinopark. De tram naar Liberec Zoo en de berg Ještěd stopt praktisch voor de deur. Winkels en supermarkt zijn allemaal op loopafstand te vinden. We kunnen de auto op een gereserveerde parkeerplak achter het appartement parkeren. 

Het appartement is voor ons een heerlijke plek om tot rust te komen na een dag vol met leuke kinderactiviteiten in Liberec.

De woonkamer met keuken een eettafel in ons appartement.
De woonkamer met keuken een eettafel in ons appartement.
De ouderslaapkamer.
De ouderslaapkamer.
Op de (kleine) andere slaapkamer kunnen drie kinderen slapen.
Op de (kleine) andere slaapkamer kunnen drie kinderen slapen.

Kinderactiviteiten in Liberec

We hebben vijf hele leuke kinderactiviteiten in Liberec gedaan. Welke? Dat laat ik je hieronder zien.

Liberec Zoo

Bij de ingang van Liberec Zoo bestuderen we eerst de plattegrond van de dierentuin. We kijken welke dieren we in ieder geval willen zien en bepalen op basis daarvan de route. 

De eerste dieren die we zien zijn de zebra’s en een stukje verderop de giraffen. Het is warm deze dag, met als gevolg dat de dieren rustig in de schaduw staan. Mijn 9-jarige zoon heeft wel zin in actie. Hij springt in het zand en kan door de plaatjes naast de zandbak zien welk dier net zo ver springt. Daarna gaat hij hoogspringen. Pfieuw, dat valt niet mee.

Mijn 10-jarige dochter wil doorlopen. Op naar de olifanten, haar lievelingsdier. Bij de dierenverblijven staan informatieve bordjes, helaas is de tekst alleen in het Tsjechisch. Dat geldt ook voor de vraag-&-antwoord-bordjes die langs de wandelroute staan.

We komen langs een speeltuin met kinderboerderij. Er staat een leuk klimtoestel dat uitnodigt om te klimmen en klauteren. Vooral mijn zoon geniet ervan. We kunnen pas verder lopen als hij uitgespeeld is en de geitjes heeft geaaid.

In een ander deel van de dierentuin gaan we op zoek naar de witte Bengaalse tijger, het beroemdste dier van Liberec Zoo. Het is eventjes zoeken, maar dan vinden we het verblijf en zien we de tijger vlakbij het glas liggen.

Als we bij de zeeleeuwen komen zien we dat ze over een half uurtje worden gevoerd. Gaan we daarop wachten of lopen we door? We twijfelen en staan een kwartier naar deze leuke dieren te kijken. Het wordt ondertussen steeds drukker. Dus besluiten we door te lopen.

Praktische informatie Liberec Zoo

 • Wij zijn zo’n 3 uur in Liberec Zoo geweest.
 • Dagelijks geopend van 9 tot 16 uur.
 • Volwassenen betalen 100 CKZ entree en kinderen 80 CKZ (respectievelijk circa 3,90 en 3,10 euro).
De route door Liberec Zoo uitstippelen.
De route door Liberec Zoo uitstippelen.
Zebra's en giraffen.
Zebra’s en giraffen.
Net zo hoog springen als de dieren valt niet mee....
Net zo hoog springen als de dieren valt niet mee….
Klimmen en klauteren in de speeltuin halverwege onze route.
Klimmen en klauteren in de speeltuin halverwege onze route.
Yes, de witte tijger gevonden.
Yes, de witte tijger gevonden.
Kijken bij de zeeleeuwen.
Kijken bij de zeeleeuwen.
Wauw, wat zijn de flamingo's hier mooi roze.
Wauw, wat zijn de flamingo’s hier mooi roze.

Wetenschapsmuseum IQLANDIA

In Liberec zijn twee mogelijkheden om iets met wetenschap te doen: IQpark in Babylon en het daarnaast gelegen IQLANDIA. Op basis van de informatie die ik op internet vind kan ik moeilijk inschatten welk van deze twee het leukste is voor mijn kinderen. Ik krijg de indruk dat IQpark zich vooral op de jongere bezoekers richt en meer op spelenderwijs leren. IQLANDIA komt iets serieuzer over. Omdat mijn kinderen van 9 en 10 jaar oud al heel wat sciencemusea hebben bezocht, gok ik dat IQLANDIA beter bij hen aansluit.

Ik heb goed gegokt. Vijf verdiepingen vol met interessante opstellingen staan voor ons klaar. Alle informatiebordjes zijn in vier talen, waaronder Engels en Duits. Heel fijn, want zo begrijpen we wat we gaan doen en hoe de opstellingen werken.

Tijd tekort bij IQLANDIA

IQLANDIA leert de bezoekers meer over water, de elementen, zintuigen, mensen, science in huis, de kosmos, muziek en er is een tijdelijke tentoonstelling over sexualiteit. Alle drie zien we opstellingen die we al kennen uit andere wetenschapsmusea, maar we doen ook veel nieuwe dingen. Het is dat we na IQLANDIA naar Aquapark Babylon willen…. We komen echt tijd tekort in IQLANDIA!

De foto’s laten enkele van de opstellingen in IQLANDIA zien die wij het leukste vonden.

Praktische informatie IQLANDIA

 • Wij brengen ruim een halve dag door in IQLANDIA.
 • Openingstijden: in de zomer dagelijks van 9 tot 19 uur, daarbuiten afwijkende tijden.
 • Een familieticket voor twee volwassenen en twee kinderen kost 670 CZK (circa 26 euro).
Het speelplezier start al buiten bij IQLANDIA.
Het speelplezier start al buiten bij IQLANDIA.
Hele grappige opstelling waarbij het net is alsof je op de maan loopt.
Hele grappige opstelling waarbij het net is alsof je op de maan loopt.
Dit soort bewegende tunnels blijven leuk.
Dit soort bewegende tunnels blijven leuk.
Vliegtuigjes laten vliegen op zonne-energie.
Vliegtuigjes laten vliegen op zonne-energie.
Hoe werkt dat toch met zeilen en de wind?
Hoe werkt dat toch met zeilen en de wind?
Bouwen met moleculen.
Bouwen met moleculen.
Basketballen met een robot valt niet mee.
Basketballen met een robot valt niet mee.
De tijdelijke tentoonstelling, we waren er snel weer uit.
De tijdelijke tentoonstelling, we waren er snel weer uit.
Reactiesnelheid testen. Ik ben er goed in.
Reactiesnelheid testen. Ik ben er goed in.
Even een kijkoperatie uitvoeren.
Even een kijkoperatie uitvoeren.
Een klassieker, maar hij blijft leuk. Groot wordt klein en klein wordt groot.
Een klassieker, maar hij blijft leuk. Groot wordt klein en klein wordt groot.
Kleine wasjes, grote wasjes... We draaien ze in deze wasmachine.
Kleine wasjes, grote wasjes… We draaien ze in deze wasmachine.

Aquapark Babylon

Sinds beide kinderen een zwemdiploma hebben, vind ik het geen enkel probleem meer om in m’n eentje met twee kinderen naar een groot zwembad te gaan. In Liberec gaan we naar Aquapark Babylon, een bijzonder zwembad met zelfs een lasershow.

Aquapark Babylon bestaat uit drie gedeeltes. Wij komen binnen in het middelste deel. Meteen zijn we onder de indruk van de prachtige decoratie. Het heeft iets weg van een Arabisch badhuis, gecombineerd met nautische invloeden. De kinderen vermaken zich met springen vanaf een platform dat middenin het zwembad staat, ik zoek een relax plekje op een bubbelbank. 

Later op de dag is in dit gedeelte van het zwembad de lasershow. Deze is op een paar vaste momenten te zien. Wij vinden het erg leuk om vanuit een zwembad zo’n show te zien.

We zwemmen naar het gedeelte dat ingericht is als een grot. Voor kinderen is hier minder te doen. Ik vind het een fijne plek omdat het hier wat minder druk is. Om weer terug te komen in het middelste deel van het zwembad gaan we via kleine glijbaantjes. Een erg grappig gemaakt onderdeel van Aquapark Babylon.

Zwemplezier

Het derde gedeelte van Aquapark Babylon heeft het meest weg van een gewoon zwembad met glijbanen. Er is een korte brede glijbaan, twee langere en een twister. Voor ieder wat wils. De twister-glijbaan laten mijn kinderen links liggen, maar van de andere glijbanen krijgen ze geen genoeg. 

Maar er is meer te doen in dit gedeelte van het zwembad. Er hangt een touw boven het water waar we aan kunnen hangen, er is een stroomversnelling en een iglo met een octopus erop. We ontdekken al snel dat je ook via een opening onder water de iglo in en uit kan. Dat levert meteen veel speelplezier op. Voor kleine kinderen is er hier een pierenbadje en relaxen kan in een groot bubbelbad.

Later zien we dat er een verdieping hoger een terras is. Hier is binnen een kleine waterspeeltuin voor jonge kinderen.

Praktische informatie Aquapark Babylon

 • Wij zijn circa 3 uur in Aquapark Babylon geweest, voor mij lang genoeg, voor de kinderen had het langer mogen duren.
 • Dagelijks geopend van 10 tot 21 uur en op vrijdag en zaterdag tot 22 uur.
 • Dagticket tijdens schoolvakanties voor twee volwassenen en twee kinderen kost 1150 CZK (circa 44,50 euro), er zijn ook entreekaartjes te koop voor dagdelen.
Aquapark Babylon is onderdeel van Centrum Babylon waar nog meer vermaak te vinden is.
Aquapark Babylon is onderdeel van Centrum Babylon waar nog meer vermaak te vinden is.
Het Aquapark bestaat uit verschillende gedeeltes.
Het Aquapark bestaat uit verschillende gedeeltes.
Dit middelste gedeelte vinden we het mooiste.
Dit middelste gedeelte vinden we het mooiste.
Zo mooi gedecoreerd.
Zo mooi gedecoreerd.