Podcast maken met kinderen, het kan bij Radio Vrijstaat

0
305

Opnamestudio’s, redactiekamers, een radiomuseum en een radiokantine. Het gebouw van kunstwerkplaats De Vrijstaat is nog tot en met 5 april 2020 omgetoverd tot Radio Vrijstaat. Froukje reisde naar Utrecht voor een middag podcast maken met kinderen. 

Nieuwe expo: Radio Vrijstaat

Ik ben zelf fervent podcastluisteraar en aangezien mijn zoon (8 jaar) erg geniet van het luisteren naar audioboeken, lijken podcasts me ook wel iets voor hem. Als de uitnodiging van Radio Vrijstaat voorbij komt, ben ik dan ook direct enthousiast: hij kan niet alleen kennismaken met het medium, hij kan meteen zelf aan de slag om een hoorspel/podcast te maken.

Kunstwerkplaats De Vrijstaat is er een kei in steeds weer een vernieuwende, leerzame én leuke expo neer te zetten. Ook deze keer is dat gelukt. Samen met Tjeerd van den Elsen van Radiorakkers toverde het team van De Vrijstaat haar gebouw om tot radio-doe-museum. Het thema ‘Radio Vrijstaat’ is minutieus doorgevoerd, zelfs op het toilet komen we cassettebandjes tegen. Met het 100-jarig bestaan van de radio als actuele aanleiding, laat De Vrijstaat kinderen van 6 jaar en ouder kennismaken met geschiedenis en toekomst van de radio.

Geschiedenis van de radio

Naast mijn zoon doen er deze middag nog twee kinderen mee, toevallig zijn zij ook allebei 8 jaar. Na een warm welkom en een hapje en een drankje beginnen we aan onze twee uur durende workshop. Allereerst wordt onze kennis over radio flink op de proef gesteld tijdens een quiz. Er wordt druk overlegd. De vragen en antwoorden zijn interessant, maar pittig. Met een beetje hulp van quizmaster Laura, die ons vandaag begeleidt, eindigen de twee teams gelijk.

Druk overleg. Wat is het goede antwoord op de quizvraag?
Druk overleg. Wat is het goede antwoord op de quizvraag?

Radio toen en nu

Met onze vers opgedane kennis op zak lopen we door het kleine radiomuseum. Op vier plekken luisteren we naar radio van toen en nu. We eindigen in een moderne slaapkamer waar de kinderen via een koptelefoon een podcast horen. Een bruggetje is snel gemaakt… Waar willen zij zelf een podcast over maken? “Harry Potter!”, roept de een. “Veldrijden”, zegt de volgende. “Ik wil het over honden hebben”, laat mijn kind weten.

Net als vroeger, met zijn allen rond het radiotoestel om maar niets te missen.
Net als vroeger, met zijn allen rond het radiotoestel om maar niets te missen.
Radio bestaat 100 jaar. In deze tijdlijn zie je hoe de ontwikkeling van het medium deze eeuw verliep
Radio bestaat 100 jaar. In deze tijdlijn zie je hoe de ontwikkeling van het medium deze eeuw verliep.

Hoe maak je een podcast?

Al brainstormend lopen we naar boven, waar we twee heuse studio’s vinden. Een daarvan is het komende uur voor ons. Hoewel de gedachten van de kinderen in eerste instantie alle kanten uitvliegen, kristalliseert zich langzaam maar zeker een verhaal uit. Laura helpt ons met het ordenen van alle ideeën en laat zien hoe je een script schrijft.

De samenwerking tussen de kinderen uit de groep verloopt gesmeerd. Ze werken aan het verhaal, verdelen in goede harmonie de rollen en volgen de aanwijzingen van Laura goed op.

Als het script een heel eind af is, grasduinen ze in de ‘geluidenkast’ naar achtergrondgeluiden die het verhaal voor de luisteraar ondersteunen. We vinden een megafoon waarmee het ratelen van een achtbaan imiteren, een bak grind waarin voetstappen gesimuleerd kunnen worden en een rinkelend belletje moet luisteraars meenemen naar het circus.

Het maken van een podcast begint bij het schrijven van een script.
Het maken van een podcast begint bij het schrijven van een script.
In deze kast staan 'geluiden'. De kleine podcastmakers zoeken de geluiden die hun verhaal ondersteunen.
In deze kast staan ‘geluiden’. De kleine podcastmakers zoeken de geluiden die hun verhaal ondersteunen.
Nog even, dan gaat het rode lichtje aan en zijn we On Air.
Nog even, dan gaat het rode lichtje aan en zijn we On Air.

Podcast maken met kinderen

Een podcast maken met kinderen gaat prima, blijkt al snel. De kinderen zitten geconcentreerd klaar met hun script, volgen de aanwijzingen van Laura goed op en hebben vooral heel veel plezier in het proces. Na een oefenrondje gaan we live!

De opname verloopt gesmeerd. Het is nog best lastig om losjes om te gaan met het vooraf geschreven script, maar iedereen zegt wat hij of zij moet zeggen en op de juiste momenten worden de geluiden ingezet. En ineens is hij er dan, de eerste eigen podcast van deze drie 8-jarigen! Luister hier naar het verhaal over Pretpark Van Alles Wat.

Podcast maken met kinderen, da's serieuze business zoals je ziet.
Podcast maken met kinderen, da’s serieuze business zoals je ziet.
De attributen voor achtergrondgeluiden staan klaar, de scripts zijn geschreven en de koptelefoons staan op de hoofden. Klaar voor de opname van de podcast!
De attributen voor achtergrondgeluiden staan klaar, de scripts zijn geschreven en de koptelefoons staan op de hoofden. Klaar voor de opname van de podcast!

Praktische informatie

De expo Radio Vrijstaat is nog tot en met 5 april 2020 iedere zaterdag en zondag te bezoeken. Op 26, 27 en 28 februari is de expo extra geopend in verband met de voorjaarsvakantie. Er zijn elke openingsdag twee starttijden: om 13 en om 15 uur. Kaartjes koop je vooraf via de website, je reserveert dan meteen voor één van deze starttijden. 

Een kaartje kost 7,50 euro (voor mensen met een U-pas 6 euro). De makers geven als leeftijdsindicatie ‘vanaf 6 jaar’. Ik zou daarbij even zelf nagaan hoe het met de concentratieboog en de interesse voor radio van je 6-jarige is. Het tempo ligt 2 uur lang vrij hoog, zeker tegen het einde moesten we stevig doorwerken om binnen de tijd te blijven. 

Radio Vrijstaat is te vinden in expo-ruimte het Gebouw. Navigeer naar Madridstraat 1 en parkeer (betaald!) bij het schoolgebouw. Steek de busbaan over en je bent er.

Ligging De Vrijstaat:

Meer lezen

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met De Vrijstaat. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.