Wij brachten een bezoek aan Fabrique des Lumières in Amsterdam

0
184

Op een zonnige maandag op 8 april gingen Tessa en ik (Jesper) naar de magische wereld van Fabrique des Lumières in Amsterdam. Ons bezoek bestond uit de twee schitterende exposities: “Hollandse Meesters: van Vermeer tot Van Gogh” en “Mondriaan”. Wat volgde was 2 uur van verwondering. Bij Fabrique des Lumières komen de bekende schilderijen echt tot leven!

Regel hier direct je tickets voor Fabrique des Lumieres

Fabrique des Lumières

De expositie: de Hollandse Meesters

Hollandse Meesters Fabrique des Lumières

De eerste expositie die werd afgespeeld was die van de Hollandse Meesters, waar de gouden eeuw van Nederlandse kunst tentoon werd gesteld. Deze expositie is samengesteld door Virginie Martin en tot leven gebracht door de grafische ontwerpers en animatoren van Cutback. Volgens ons doet het recht aan de geschiedenis van de Nederlandse schilderkunst.

Vincent van Gogh Fabrique des Lumières

We waanden ons in een andere wereld, wandelend door rustige zeeën, drukke steden, portretten en gezellige huiskamers. Allemaal zijn ze herkenbaar en kenmerkend voor schilders Vermeer, Steen en Van Gogh. Elk kunstwerk vertelt een eigen verhaal met prachtige bijpassende muziek. We vonden al snel de juiste plekken om achterin naar boven te klimmen. Vanuit hier heb je een prachtig zicht over de gehele zaal. Deze expositie duurt ongeveer 35 minuten.

Stilleven Fabrique des Lumières

De Tweede expositie: Mondriaan

De expositie van Mondriaan is in dezelfde ruimte en wordt 1 minuut later afgespeeld na de eerste expositie. Toch hing er in de zaal een hele andere sfeer toen deze expositie startte. Hier zagen we hoe de bekende lijnen en kleuren van Mondriaan ineens tot leven kwamen. Zo was de Broadway Boogie Woogie ineens een heel levendig schilderij geworden. Dit is altijd de bedoeling van Mondriaan geweest. Enorm gaaf om te zien!

Vroegere Mondriaan Fabrique des Lumières

Deze tentoonstelling liet ons de evolutie van Mondriaan zien: van zijn vroege werken vol natuur en realisme tot zijn bekende abstracte composities in de bekende blokken. Het was fascinerend om te zien hoe zijn kunst nog steeds invloed heeft op de wereld van mode, design en zelfs popcultuur.

Deze expositie hebben we o.a. doorgebracht in de spiegelruimte. Dit was voor ons de meest unieke ervaring. De expositie duurde in totaal 10 minuutjes, maar was absoluut de moeite waard om te zien.

Blokken Fabrique des Lumières

Meer dan gewoon een bezoek

Hoewel je de exposities in ongeveer een uur kunt bekijken, kan je hier zeker langer vermaken door de kunstwerken vanuit verschillende hoeken te bekijken. De verandering van perspectief bood ons nieuwe inzichten en maakte onze ervaring nog leuker. Het was alsof de kunstwerken ons elke keer iets nieuws toonden als we op een andere plek stonden.

Winkeltje Fabrique des Lumières

Afsluitend konden we het niet laten om het winkeltje te bezoeken. Hier waren allerlei leuke souvenirs. Van schattige Van Gogh-magneten tot kleurrijke Mondriaan-notebooks, er was voor elk wat wils.

Een aanrader voor alle ouders

Fabrique des Lumières is een plek die blijft verrassen en inspireren. Met exposities die regelmatig wisselen, is er altijd wel iets nieuws te ontdekken. Dit bezoek was niet alleen een herinnering aan de schoonheid van Nederlandse kunst, maar ook een bron van inspiratie om de wereld om ons heen met nieuwe ogen te bekijken.

Het is de perfecte bestemming voor ouders die hun kinderen willen introduceren aan de wereld van kunst en cultuur, of gewoon samen een uniek uitje willen beleven.

Sterrenhemel Fabrique des Lumières

Wel zijn er strenge regels om rekening mee te houden als je met kinderen het museum gaat bezoeken. Zo mag er niet luid gepraat, geschreeuwd of gegild worden. Dus voor sommige kinderen zal het een uitdaging worden als ze wat minder geduld hebben. Ook mag er niet gerend worden. Het is dus echt een museum.

Regel hier direct je tickets voor Fabrique des Lumieres

Praktische tips voor je bezoek aan Fabrique des Lumières in Amsterdam 

Bezoek Fabrique des Lumières Amsterdam

Om je bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we enkele handige tips voor je op een rijtje gezet:

Parkeren bij Fabrique des Lumieres

Als je met de auto komt, kun je parkeren bij Q-Park Westerpark. Hier betaal je €2,00 per 26 minuten, met een maximaal dagtarief van €36,00. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 10 minuten lopen naar Fabrique des Lumières, waardoor je makkelijk en snel bij de ingang bent.

Tessa in Fabrique des Lumières

Openbaar vervoer

Voor wie met het openbaar vervoer reist, zijn er goede verbindingen beschikbaar:

  • Neem bus 21 vanaf station Amsterdam Centraal Station en stap uit bij halte Van Hallstraat/Westergasfabriek.
  • Met tram 3 vanuit het centrum kun je uitstappen bij halte Van Limburg Stirumplein of Van Hallstraat/Westergasfabriek.

Beide opties brengen je dichtbij het museum!

Regel hier direct je tickets voor Fabrique des Lumieres

Jesper bij Fabrique des Lumières

Tijdens je bezoek

Je bent van harte welkom om foto’s te maken van de prachtige kunstwerken, maar het gebruik van flits is absoluut verboden om de ervaring voor alle bezoekers optimaal te houden. Ook biedt Fabrique des Lumières gratis kluisjes aan, waar je je spullen veilig kunt opbergen of je jas kunt opbergen tijdens je bezoek. Let op! Wil je jouw kaartjes op locatie kopen? Je kan alleen met pin betalen. Contant geld wordt niet geaccepteerd bij de ingang. Je kaartjes kan je ook van te voren hier kopen.

Er is een app om je bezoek nog leuker te maken!

Vergeet niet de gratis app te downloaden via de AppStore of Google Play. Deze app is een persoonlijke gids door de expositie “Van Vermeer tot Van Gogh, Hollandse Meesters”. De app zit vol met anekdotes en interessante feitjes over de getoonde werken.

Fabrique des Lumieres tickets

 

 Met deze tips ben je helemaal klaar voor een bezoek aan Fabrique des Lumières. Voor iedereen die op zoek is naar een dag vol ontdekkingen en wonderen, zet Fabrique des Lumières in Amsterdam bovenaan je lijst. Het belooft een ervaring te zijn die je niet snel zult vergeten.

Meer lezen

Benieuwd welke musea wij nog meer bezocht hebben? Klik en kijk voor meer informatie.

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Fabrique des Lumières. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.