De leukste openluchtmusea in Nederland? Dit zijn onze 14 tips!

Op zoek naar de leukste openluchtmusea in Nederland? Daphne verklapt welk openluchtmuseum je wat ons betreft niet mag missen. Zo combineer je lekker buiten zijn met een tof museum bezoek.

De leukste openluchtmusea in Nederland

Wij zetten de leukste openluchtmusea in Nederland en de leukste musea om te bezoeken met mooi weer, in willekeurige volgorde, op een rij.

Neem voor je een bezoek brengt aan een openluchtmuseum altijd een kijkje op de website voor actuele openingstijden, toegangsprijzen en actuele activiteiten. De meeste musea zijn te bezoeken met de Museumkaart, echter niet allemaal. Veel plezier in de leukste openluchtmusea in Nederland! 

1. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Dit museum kan uiteraard niet ontbreken in de lijst van leukste openluchtmusea in Nederland. In ieder seizoen is dit museum leuk om te bezoeken! Met het mooie weer kan je met de boer mee om te hooien, een ritje in de tram is altijd leuk en het museum is prachtig om doorheen te wandelen. In de winter kun je er schaatsen, tuben en genieten van warme chocolademelk.

Benieuwd naar dit openluchtmuseum? Lees meer in het blog van Fieke over het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. 

Het Nederlands openluchtmuseum in Arnhem
et Nederlands openluchtmuseum in Arnhem

2. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

De locatie van het Zuiderzeemuseum is erg fijn met mooi weer. Aan het water en je kan er zelfs met de boot vanaf Enkhuizen naar toe. Dat maakt een zomers dagje helemaal compleet. In het Zuiderzeemuseum zijn er alle vakanties leuke activiteiten voor kinderen te doen, bijvoorbeeld een bootje maken, zeepjes maken of schilderen. Daarnaast is er een speurtocht door het hele museum heen met vragen en is er een waterspeelplaats ‘Expeditie Waterwerken’.

Voor een impressie van alle leuke activiteiten bekijk je het filmpje dat Saskia maakte over dit museum, te vinden in het blog over de leukste kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum. 

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

3. Geofort in Herwijnen

Ook dit museum verdient een plaatjes in het overzicht van de leukste openluchtmusea in Nederland. Naast het museum is een leuke speeltuin, met waterpomp. Dus droge kleding is aan te raden met mooi weer.

Het museum zelf is zeker de moeite waard voor iedereen die van speuren houdt. Wat dacht je van een geurdoolhof of een elementendoolhof, waar je met een opdrachtenkaart opdrachten oplost en codes krijgt om deuren te openen. Hopelijk de goede, zodat je de weg naar buiten weer vindt!

Daarnaast vind je in het Geofort een trekvlot, een minecraft omgeving, een reis naar het binnenste van de aarde en een desoriëntatie tunnel. Zeker weten dat je je hier een hele tijd zult vermaken!

Meer over Geofort lees je in dit blog.

Het Geofort in Herwijnen
Het Geofort in Herwijnen

4. Het Archeon in Alphen aan de Rijn 

In het Archeon zwerf je door de Prehistorie naar de middeleeuwen en duik je ook nog in de Romeinse tijd, eigenlijk is een dag te kort in het Archeon.

Met een activiteitenpas (tegen betaling) kan je verschillende activiteiten doen, onder andere een broodje bakken en een armbandje vilten. Maar ook zonder activiteitenpas is er voldoende te doen in het Archeon, dwalen door alle oude hutjes, kanoën in een boomstamkano, je laten schminken met natuurlijke schmink, steltlopen of op blikken lopen en aan het eind van de dag het gladiatorengevecht bekijken.

Een bezoekje aan het Archeon is niet compleet zonder het gladiatorengevecht en achteraf op de foto met deze gevaarlijke strijders. 

Veel meer informatie over dit openluchtmuseum is te lezen in het blog over het Archeon.

De leukste openluchtmusea in Nederland, het Archeon
De leukste openluchtmusea in Nederland, het Archeon

5. Het Muiderslot in Muiden

Hoewel je bij het Muiderslot in de torens binnen bent, is er op het buitenterrein van het Muiderslot van alles te doen. Er is een valkenier aanwezig, die je van alles kan leren over de valkenjacht van vroeger, je kan een bezoekje brengen aan de kruidentuin en er zijn diverse activiteiten in de zomer, bijvoorbeeld een tuinsafari of tekenen in de tuinen.

In het slot zelf kan je een ontdekkingstocht doen met een activiteitenkaart. Voer verschillende opdrachten uit en wordt tot ridder of jonkvrouw geslagen als je de opdrachten goed hebt uitgevoerd.

Meer lezen over het Muiderslot? Lees het blog over het Muiderslot met kinderen

Het Muiderslot
Het Muiderslot

6. Het Afrikamuseum in Berg en Dal

Het Afrikamuseum heeft een binnen- en buitengedeelte, dus is ook geschikt voor wisselvallige dagen. In het binnenmuseum is er voor de jongste kinderen de speurtocht, ‘Wat een beestenboel’.

Buiten is er prachtig groen park met dorpjes uit verschillende Afrikaanse landen en van verschillende tijden. In het beeldenbos kun je luisteren naar verhalen en mythen over de tentoongestelde dieren, daarnaast staan er in het bos enkele speeltoestellen.

In de zomerperiode worden er nog extra activiteiten aangeboden, zo kan je een duikje nemen in een leembad (dus zwemspullen mee), een gezichtsmasker maken en uitproberen of meedoen aan een muziekworkshop. 

Lees in dit blog meer over het Afrikamuseum.

Het Afrikamuseum in Berg en Dal
Het Afrikamuseum in Berg en Dal

7. Kröller-Müller Museum, de beeldentuin 

Het Kröller-Müller Museum ligt midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe en bij het museum hoort een van de grootste beeldentuinen van Europa. Er staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe. In de prachtige groene omgeving komen deze werken echt goed tot hun recht. Helemaal na een bezoekje aan het kunstmuseum binnen, kunnen kinderen hier even lekker uitwaaien. Een perfecte combinatie voor een dagje uit!

Lees hier meer over een bezoek aan het Kröller-Müller Museum met kinderen.

Kroller Muller, de beeldentuin
Kroller Muller, de beeldentuin

8. Museumpark Orientalis

Museumpark Orientalis is het oudste openluchtmuseum van Nederland. Het is een openluchtmuseum dat zich uitstrekt over 30 hectare grond, waar de wereld van het Christendom, het Jodendom en de Islam tot leven komt.

Een prachtige plek om te wandelen met ‘benefits’ noemt blogger Froukje het Museumpark na een bezoekje. Zij liep samen met haar kinderen de Karavaanroute. Leuke kleine opdrachtjes om uit te voeren, veel trappetjes en mooie plekken om te bekijken.

Wil je meer lezen over deze route en het museumpark? Lees dan het blog over Museumpark Orientalis. In de zomer kun je in Museumpark Orientalis genieten van een Romeinse zomer met spellen en optredens en voor de ouders een Romeinse schoonheidssalon. 

Museumpark Orientalis
Museumpark Orientalis

9. De molens van Kinderdijk

Een typisch Nederlands plaatje: water en molens. De molens van Kinderdijk zijn UNESCO Werelderfgoed. Kinderdijk hoort zeker thuis in onze rij van leukste openluchtmusea van Nederland. Naast het bezoekerscentrum zijn er twee molens te bezoeken. De perfecte plek om kinderen meer te leren over het gevecht tegen het water in Nederland. Nergens anders ter wereld zie je de complete geschiedenis van watermanagement terug zoals in Kinderdijk.

Benieuwd naar Kinderdijk? Lineke schreef een blog over Kinderdijk, met een leuk filmpje!

De molens van Kinderdijk
De molens van Kinderdijk

10. Openluchtmuseum Kaap Skil op Texel

Het Kaap Skil museum in het vissersdorpje Oudeschild op Texel is een juttersmuseum, maritiem museum en een openluchtmuseum.

Op een overzichtelijk buitenterrein kan je verschillende huisjes bekijken. Bekijk in een kruideniershuisje hoe waren vroeger verkocht werden en hoe de mensen vroeger leefde in de vissershuisjes . Breng een bezoekje aan de bakkerij, de smederij en de molen.

In de vakanties zijn er extra activiteiten waarbij kinderen zelf iets kunnen maken. Maak bijvoorbeeld een windvanger, of leer meer over de kracht van water, dijken en de zeespiegel. Neem een kijkje in de duikbootsimulator, het juttersmuseum en de visserij. De dag vliegt zo voorbij.

Meer weten over dit leuke museum? Lees het uitgebreide blog van Suzanne op onze site. 

Museum Kaap Skil
Museum Kaap Skil

11. preHistorisch Dorp in Eindhoven

In het preHistorisch Dorp maak je in 1 dag een reis door 15.000 jaar. Van de steentijd naar de prehistorie en naar de middeleeuwen. In de zomer zijn er historische avonturen te beleven. Maak een eigen armbandje door wol te vilten bijvoorbeeld. Dit museum is een echt doe-het-zelf museum. Overal kunnen kinderen activiteiten ondernemen om te ervaren hoe het leven vroeger was. Van spelletjes, tot schrijven met een ganzenveer, tot boogschieten, verkleden, speerwerpen en nog veel meer. 

Wil je meer weten over dit openluchtmuseum? Lees dan het blog van Iris D. over het preHistorisch Dorp. 

12. Veenpark in Barger-Compascuum 

In het Veenpark in Barger-Compascuum, nabij Emmen, wordt de geschiedenis van het werken en het leven in de grote veengebieden in Drenthe verteld en verbeeld. Het park heeft een heel groot buitenterrein. Dorpen zijn nagebouwd, je kan er met een trein naar een voormalig turfafsteekgebied en je kan met een boot door de vaart. Aan de hand van de geschiedenis van Geert en Lieske leer je over het leven in het veen in Drenthe en tussendoor zijn er leuke plekken om te spelen en te rennen.

Wil je weten of dit openluchtmuseum geschikt is voor het hele gezin? Lees dan het blog van Karijn over het Veenpark. 

Het Veenpark
Het Veenpark

13. Biesbosch MuseumEiland

Wandelen, mee met de fluisterboot en spelen in de ‘Biesbosch Beleving’ in de prachtige omgeving van de Biesbosch. De ‘Biesbosch Beleving’ is een schaalmodel van de Biesbosch met polders, dijken en stromen, waar de kinderen kennis kunnen maken met eb en vloed door schuifjes en sluisjes open of dicht te maken. Je mag door het water lopen of erin spelen, dus droge kleding mee is een goed idee!

Saskia is bij dit museum geweest toen het net open was en de ‘Biesbosch Beleving’ nog niet open was, lees hier haar blog. 

Biesbosch MuseumEiland
Biesbosch MuseumEiland

14. Madurodam

Als laatste in de rij Madurodam, wat eigenlijk een themapark en geen museum, maar ons inziens wel in dit rijtje van de leukste openluchtmusea in Nederland thuishoort. Madurodam is een themapark dat Nederland in miniatuur laat zien. Met leuke interactieve attracties wordt aandacht besteed aan verhalen over Nederland. Zelf laden en lossen in de haven van Rotterdam, of een plaatje mixen net als Armin van Buuren of gewoon lekker spelen in de speeltuin.

Benieuwd wat je in Madurodam nog meer kan doen? Suzanne schreef een blog over Madurodam

Madurodam
Madurodam

Welk openluchtmuseum in Nederland vind jij het leukst?

Meer lezen

Meer tips voor een leuk dagje uit nodig? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.