Kunst kijken in het Kröller-Müller Museum met kinderen

0
230
Naar buiten, op pad in de beeldentuin.

Kunst en kinderen. Een prima combinatie. Je moet ze alleen wel een beetje begeleiden in het kijken naar kunst. De meeste musea snappen dat en hebben speurtochten of andere activiteiten voor kinderen. Zo ook het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Blogger Jolinda ontdekte dat een bezoek aan dit museum kinderspel is.

Kröller-Müller Museum met kinderen

Een van de topattracties van de gemeente waarin ik woon is het Kröller-Müller Museum. Ik ben er zelf al vaker geweest, het is misschien wel mijn favoriete kunstmuseum. Mijn kinderen delen die liefde nog niet. Met school zijn ze wel eens in de beeldentuin geweest. “Maar al die schilderijen kijken, pfff dat is saai”, aldus mijn oudste dochter. Dat zullen we nog wel eens zien.

Het museumspel

Bij binnenkomst in het museum loop ik meteen op de informatiestand af. Op de website heb ik gelezen over een speurtocht en er schijnt zelfs een museumspel te zijn. Ik kan niet meteen vinden wat ik zoek. Gelukkig ziet een vriendelijke medewerker mij zoeken en komt hij met drie spellen aan. “Willen jullie een leuk spel spelen in het museum?” Gretig nemen mijn kinderen de spellen aan. Kom maar op met die kunst!

Een aanrader; het Museumspel.
Een aanrader; het Museumspel.

We beginnen in een ruimte met beelden. Mijn ervaring is dat kinderen sculpturen vaak interessanter vinden dan 2-dimensionale kunst. Ik heb gelijk, al snel doen mijn jongste kinderen een beeld na. We maken het doosje van de museumspellen open en om beurten mag er gedobbeld worden. Ik pik er dan een vraag uit.

Er zijn heel veel vragen, als je in elke ruimte bijna alle vragen wil afwerken, zoals mijn zoon, wordt het wel een beetje saai. Een volgende keer nemen we nog een extra dobbelsteen mee, zodat we het nummer van de vraag kunnen bepalen. Voor nu maak ik een keuze. We beginnen in een ruimte met een aantal abstracte beelden.

Waar word je vrolijk van?

“Van welk kunstwerk word je vrolijk?” Mijn kinderen stormen alledrie een andere kant op. Oeps, dat is niet de bedoeling in een serieus kunstmuseum. Ik leg ze uit dat rennen echt niet kan in dit museum, maar dat ik hun enthousiasme wel waardeer. Mijn jongste heeft een prachtig beeld gekozen van Barbara Hepworth. “Ik vind deze gewoon heel mooi. Omdat er ook gaten in zitten.” We bekijken ook nog wel beeld het droevigst is en welk kunstwerk we wel cadeau willen doen. “Aan oma, want dit is vast veel geld waard”, aldus mijn oudste dochter.

Beelden nadoen, ook erg leuk.
Beelden nadoen, ook erg leuk.

Mijn kinderen krijgen er lol in. Al dobbelend verkennen we het museum. Bij mijn favoriete schilderij, Le Chahut van Georges Seurat, vertel ik wat meer over de techniek. “Dat wil ik thuis ook wel proberen mam!” We beantwoorden weer een paar vragen.’Welke kunstenaar gebruikt de minste kleuren?’ en ‘Welke kunstenaar heeft het meest precies gewerkt?’ Het leuke aan dit spel is dat je kinderen leert om naar kunst te kijken en er zelf een verhaal bij te bedenken. Er ontstaan leuke gesprekken, we zijn een beetje aan het filosoferen over kunst, heerlijk!

Zelf aan de slag.
Zelf aan de slag.

Naar buiten!

Het is inmiddels best druk in het museum en ik merk dat de hoofden aardig vol raken van alle indrukken. We gaan snel door naar de zaal met werk van Van Gogh. “Die is beroemd toch? Dit ken ik wel.” We zoeken het mooiste werk uit. Mijn jongste gaat voor de zonnebloemen, mijn oudste dochter vindt het caféterras bij nacht het mooiste. Mijn zoon kan niet kiezen. De zon straalt door de ramen van het museum, we krijgen zin om naar buiten te gaan, naar de beeldentuin.

Van alles te bekijken in de beeldentuin.
Van alles te bekijken in de beeldentuin.

Bij het Kroller Muller Museum hoort een van de grootste beeldentuinen van Europa. Er staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe. In de prachtige groene omgeving komen deze werken echt goed tot hun recht. Kinderen hebben hier wel de ruimte om even lekker te rennen.

Slenteren

We zouden hier het spel ook verder kunnen spelen, maar mijn kinderen hebben er geen geduld meer voor. In het amphitheater hebben ze de grootste lol. Het is jammer dat we niet op het Jardin d’émail mogen. Een heel gaaf groot wit kunstwerk, met zwarte lijnen. Normaal mag je hier doorheen lopen en er zelfs op spelen. We slenteren verder. Jongste dochter ziet een beeld van een danseres. Dat kan zij beter. Enkele voorbijgangers glimlachen om haar danskunsten.

Kroller Muller 15 -44
Jardin d’email, jammer dat we er niet op mogen.

Als we bijna alle beelden hebben gezien, willen we nog even genieten van de mooie omgeving van het museum. Dat is ook meteen een mooie bijkomstigheid van de ligging van het Kroller Muller Museum, de prachtige omgeving. Heerlijk wandelen of fietsen, ik schreef er al eens eerder een blog over. Eerst moeten we de museumspellen nog even inleveren. “Die mogen jullie houden hoor!” vertelt een medewerker ons. Kijk, dat is handig, voor als we nog eens naar een serieus kunstmuseum gaan!

Praktisch

Een toegangskaart voor het Kroller-Muller Museum kost 18,30 euro inclusief toegang tot het Nationaal Park voor volwassenen, met Museumkaart betaal je 9,15 euro voor de toegang tot het park. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar betalen 9,15 euro, met museumkaart 4,60 euro.

Kijk voor de openingstijden en overige informatie op de website.

Lees meer

Ben je benieuwd welke kunstmusea ook leuk zijn om te bezoeken met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.