Kinderdijk, een bezoek aan UNESCO Werelderfgoed met kinderen

UNESCO werelderfgoed met kinderen: Kinderdijk.  “Wat is dat dan? Wat gaan we daar doen?” De kinderen van blogger Lineke kennen het niet. Lees hier wat Lineke en haar kinderen van het werelderfgoed vonden.

Wat is dat dan? Kinderdijk?

Op Instagram zie ik ze regelmatig voorbij komen. De molens van Kinderdijk. Ik ben er nog nooit geweest. En dat terwijl het UNESCO Werelderfgoed is. Ik zou best willen maar dan wel met de kinderen. Maar is dat leuk? Is er iets te doen voor de kinderen? Wat als ze direct zeggen: “Is dit alles?” Ach, we gaan het gewoon doen. De eerste prachtige zonnige dag van het nieuwe jaar stappen we in de auto. UNESCO Werelderfgoed met kinderen: Kinderdijk. Wij komen er aan!

Omdat ik weet dat ik deze vraag ga krijgen van mijn kinderen lees ik me in via de website. Ook wil ik weten of er iets te doen is voor de kinderen. Ik zie alleen een stukje voor schoolklassen die Kinderdijk willen bezoeken. Ik waag er een telefoontje aan. Een dame vertelt me dat het ook voor kinderen echt leuk is. Er zijn twee molens te bezoeken en een museum.

Even kijken wat we hier allemaal kunnen doen. UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Even kijken wat we hier allemaal kunnen doen.

UNESCO Werelderfgoed met kinderen: Kinderdijk

Eenmaal in de auto komt die ene vraag gelijk. “Mam, wat is Kinderdijk en wat gaan we daar doen?” vraagt mijn jongste zoon. Zo goed als ik kan, leg ik het uit. We gaan naar Kinderdijk. Daar hebben ze molens die heel belangrijk zijn. Zo belangrijk dat ze bij het UNESCO Werelderfgoed behoren. En dat betekent dat er niemand nog iets aan het landschap of aan de molens mag veranderen. Dat moet blijven zoals het is. “Dat klinkt echt supersaai mam,”is het antwoord van Boris. Ai, dat geeft de burger geen moed.

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Op naar Kinderdijk.

De geschiedenis van Kinderdijk

In Kinderdijk zie je een stukje geschiedenis van echt Nederlands watermanagement. Nederland ligt immers onder zeeniveau. Als we niets zouden doen, zou een groot deel van Nederland helemaal onder water staan. Al sinds mensenheugenis zijn Nederlanders in gevecht met het water. Er zijn dijken gebouwd om ons te beschermen tegen het water.

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
We zitten hier 2 meter onder NAP mam.

De polder onder water

In 1421 slaat het noodlot toe. De Sint Elisabethsvloed breekt de slecht onderhouden dijken en zet de polder onder water. Het verhaal gaat dat veel bewoners verdronken zijn. Toch drijft er langs de kapotte dijk de volgende ochtend een klein wiegje met een kindje er in. Een kat springt op het wiegje op en neer om het in evenwicht te houden. Het kindje wordt gered en zo ontstaat de naam Kinderdijk. Men besluit de polder te ontwateren met behulp van molens. En zo zorgen de 19 molens van Kinderdijk er voor dat het water daar gemanaged wordt.

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Stel je eens voor, alles onder water.

Watermanagement op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Sinds 1997 staat Kinderdijk op de UNESCO Cultureel Werelderfgoedlijst. Dit omdat het een uniek complex is. Nergens anders ter wereld zie je de complete geschiedenis van watermanagement terug zoals in Kinderdijk.

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Kinderdijk is 1 van de 9 UNESCO erfgoederen in Nederland.

Oer-Hollands landschap

Als we er bijna zijn, zien we tussen de dijkhuizen door het landschap met de molens al. Mijn hart maakt een sprongetje. Cool dit. Ook de jongens kijken geïnteresseerd uit het raampje. Zodra we de auto uit zijn, grijp ik direct naar de camera. Dit zijn Hollandse plaatjes ten top. De toegangstickets heb ik online gekocht. Ik ga met de scancode naar de kassa voor een plattegrond en een brochure.

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Hoe Hollands wil je het hebben?

Wil je vast een indruk van al dat moois in Kinderdijk? Kijk dan hier!

Bezoekerscentrum Wisboomgemaal

We gaan eerst naar het bezoekerscentrum Wisboomgemaal dat voorheen een stoomgemaal was. We beginnen met een film over de geschiedenis van Kinderdijk. Het wordt leuk gepresenteerd en is modern vormgegeven. De jongens vinden het echter niet zo interessant. Ze kijken naar de plaatjes maar pikken weinig op. Het molenspel in de hal, ja dat spreekt wél tot de verbeelding. Tot drie keer toe doen ze een ronde mee. Voel je even molenaar van je eigen molen. Na het molenaarsspel gaan we over naar een soort knikkerbaan om te zien wat het verschil is tussen elektra en stoom.

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Eerst naar bezoekerscentrum Wisboomgemaal.</