Als Suzanne tijdens haar vakantie vlakbij Zeeland is, kiest ze voor een bezoek aan Deltapark Neeltje Jans, een educatief attractiepark over de stormvloedkering. Nog nooit is ze daar geweest. Bovendien heeft haar oudste zoon op school met aardrijkskunde net geleerd over de watersnoodramp in 1953. Genoeg redenen voor een bezoek dus. Het blijkt een indrukwekkend bezoek aan een park waar natuur, cultuur en techniek samen gaan. Lees je mee?
Deltapark Neeltje Jans, educatief attractiepark over de stormvloedkering
Tijdens onze vakantie op Voorne-Putten zitten we vlakbij Zeeland. Daarom rijden we, op advies van een kennis, via de Haringvlietdam en Brouwersdam richting de Oosterschelde. Daar gaan we een bezoek brengen aan het Deltapark Neeltje Jans. Alleen de rit over de N57 ernaartoe is al prachtig. Al snel doemt de indrukwekkende Oosterscheldekering op. Wij zijn vooral nieuwsgierig naar de informatie over deze stormvloedkering en de watersnoodramp in 1953. De jongste wil het liefste spelen. Als we dichterbij komen en hij ziet de glijbanen in de speeltuin opdoemen, is ook hij enthousiast geworden. Deltapark Neeltje Jans blijkt een educatief attractiepark voor het hele gezin.
Zeehondenshow
We starten de dag met een tien minuten durende zeehondenshow, direct naast het hoofdgebouw. Een enthousiaste dierverzorgster vertelt met veel humor over de vier zeehonden die leven in Deltapark Neeltje Jans. We zien diverse kunstjes van de zeehonden en vooral ook heel veel blije kinderen op de eerste rij. Het is een genot om naar te kijken. Onze kinderen lachen hard om de schattige zeehonden en ze zijn razend enthousiast over deze ontzettend leuke zeehondenshow. Ook wij vinden het erg leuk. Daar kunnen ze in het Dolfinarium en Ecomare nog wat van leren.
Speeltuin
Direct naast het zeehondenbassin is de speeltuin. Het ziet er leuk uit. Binnen drie tellen zijn we beide kinderen kwijt. Ze hollen naar het speelkasteel, een groot uitdagend speeltoestel, vol klimnetten en houten balken en een glijbaan. Pal naast het speelkasteel is een waterglijbaan. Een 12 meter hoge toren waar je met bootjes als een raket naar beneden kunt suizen. Met veel gegil suizen de kinderen naar beneden.
Waterspeelplaats
“Mama, kijk daar eens! Dat ziet er leuk uit!” De jongste wijst naar een grote waterspeelplaats. We zien allerlei dammen en sluizen, die we zelf kunnen bedienen om de stroming en de loop van het water mee te veranderen. We zien een groot waterrad, die mechanisch, met fysieke inspanning, in beweging gezet kan worden. Er zijn waterschroeven om het water te verplaatsen en drijvende stapstenen om naar de overkant te lopen. En ondanks dat het weer best fris is, vermaken de kinderen zich ontzettend goed.
Aquasplash waterparadijs
De aquasplash is een outdoor waterspeeltuin met waterglijbanen. Het ziet er leuk uit, met mooie kleuren en veel speelplezier. De Aquasplash is tijdens ons bezoek gesloten, maar zeker weten dat onze jongens zich hier kunnen uitleven.
Walvisexpo
We lopen verder naar een levensgrote walvis, een bijzonder gebouw, waar je bij de walvisstaart naar binnen kunt. Binnen is een tentoonstelling over walvissen en dolfijnen. De tentoonstelling is interactief en ziet er leuk uit. Vanuit de mond van de walvis kijk je de Noordzee op. Aan het eind van de route hangt een levensgroot walvisskelet, dat roze kleurt door de lichten. Onze oudste vindt het allemaal interessant, maar de jongste wil meer actie. Persoonlijk vonden wij de walvisexpo het minst leuke van Deltapark Neeltje Jans.
Blue reef aquarium
Voordat we naar de zeeleeuwenshow gaan, lopen we binnen bij het Blue Reef aquarium. Het is flink druk in de eerste ruimte. Hier zie je de kraamkamer van de Noordzee met een aantal aquaria, maar de kinderen worden aangetrokken door het roggenbassin. De roggen en kleine hondshaaien die hier zwemmen, laten zich graag aaien door het publiek. De kinderen stropen direct hun mouwen op en veroveren een plaatsje vooraan. “Ohhh moet je voelen, deze is helemaal ruw!” roept de oudste enthousiast. Al snel worden alle vissen die langs komen geaaid. Dit is echt leuk. De tweede ruimte van het Blue Reef aquarium is een tropisch aquarium met haaien achter een levensgroot glas. Terwijl wij in de grote ruimte op banken plaats nemen en naar de haaien kijken heeft de jongste Dory en Nemo ontdekt. Die zijn veel leuker. Zijn aandacht voor de haaien is helemaal weg.
Zeeleeuwenshow
De zeeleeuwenshow begint met parkmascotte Olaf, die samen met het publiek een dansje wil maken. Iedereen danst enthousiast mee. Terwijl het publiek wordt vermaakt zijn de zeeleeuwen ongemerkt binnen gekomen. De overgang naar de zeeleeuwenshow is vloeiend en origineel. De show is erg leuk. We genieten van de stunts en kunstjes van de zeeleeuwen. Als afsluiting bestaat de mogelijkheid om samen met de zeeleeuw op de foto te gaan. Daar moet je wel 10 euro voor betalen. Het is een unieke kans, die we nooit meer zullen krijgen, dus we besluiten het te doen. Onze oudste durft het aan en gaat gewillig op het bankje zitten om een kus en knuffel van de zeeleeuw in ontvangst te nemen. Aan het einde van dag kunnen we de foto bij de informatiebalie afhalen. Een aandenken om in te lijsten en een ervaring om nooit meer te vergeten.
Orkaanmachine
Helemaal achterop het terrein staat de orkaanmachine. Je zou haast vergeten dat het Deltapark draait om de Oosterscheldekering en de watersnoodramp. De enorme storm die de dijken deed bezwijken en een groot deel van Zeeland onder water zette. Die harde wind met orkaankracht, die zelden voorkomt, kun je hier zelf ervaren in een simulator. De wachtrij is kort en al snel zijn we aan de beurt. We moeten een veiligheidsbril op en dan mogen we naar binnen. Uiteindelijk beleven we een windsnelheid van 133 km per uur. Cool!
Oosterscheldekering: stormvloedkering in de Oosterschelde
We lopen naar de Oosterscheldekering toe. Ondertussen leggen we de kinderen uit waarom de kering is gebouwd. Onderaan de kering leidt de wandelroute omhoog. We mogen op de kering kijken, zodat we van dichtbij de schuiven kunnen zien. Maar voordat we boven zijn, komen we in de kering. Hier is een expositieruimte ingericht, waar informatie te zien is over de werking van de kering, de bouw van het complex en de kosten van de realisatie die in de miljarden lopen. We leren hoe veiligheid en techniek samengaan met natuur en recreatie. Voor jongere kinderen is deze expositie wellicht te hoog gegrepen, maar onze oudste van tien jaar, begrijpt het allemaal redelijk goed. Aan het einde van de expositie is een gang en trap naar boven. Hier kun je bovenop de Oosterscheldekering komen, het getijde onder je langs horen razen en de schuiven van dichtbij zien. Indrukwekkend.