In de voetsporen van Wie is de Mol in Tsjechië

Fan van het tv-programma Wie is de Mol? Wij ook! Tijdens het seizoen van 2021 zagen we prachtige beelden van Tsjechië langskomen. Spectaculaire rotspartijen, geheimzinnige kastelen en klaterende rivieren…  Dit zijn de mooie locaties waar de kandidaten verbleven en de opdrachten uitvoerden. Maak zelf een echte Wie is de Mol rondreis met onze tips!

In de voetsporen van Wie is de Mol in Tsjechië

De kandidaten waren een voor een enthousiast over het gastland van 2021. En terecht, Tsjechië is prachtig en vooral veelzijdig. Van de gezellige oude steden tot de sprookjesachtige kastelen en de bijzondere rotspartijen. We zagen het allemaal voorbij komen in de beelden, maar waar was het precies? En hoe maak je van deze locaties de mooiste Wie is de Mol rondreis in Tsjechië?

Onze favoriete reisorganisaties voor een compleet verzorgde reis zijn:

De route: Wie is de Mol? rondreis in Tsjechië

De kandidaten van Wie is de Mol reisden soms wat kris-kras door Tsjechië. Niet altijd handig met kinderen, daarom hebben we de route wat logischer gemaakt, zonder veel locaties over te slaan.

Route rondreis Wie is de Mol? in Tsjechië:

  • Nederland – Praag (eventueel met tussenstop in Duitsland om de lange reis op te breken)
  • Praag – Brno, bezoek vanuit hier de WIDM-locaties in Zuid-Moravië
  • Brno – Kopřivnice of Ostrava, bezoek vanaf hier het noorden van Moravië
  • Kopřivnice of Ostrava – Bohemen
  • Bohemen – Karlsbad/Mariënbad

Praag en daarna Moravië

De kandidaten beginnen hun reis in het oosten van Tsjechië, in Moravië. Een bij Nederlandse toeristen nog een vrij onbekend gebied, maar goed te bereizen vanuit Nederland. Begin bijvoorbeeld een Wie is de Mol rondreis in de hoofdstad Praag, waarna je binnen 2,5 uur naar Brno rijdt, waar de kandidaten meerdere keren verbleven.

Een leuke excursies boeken om Praag beter te leren kennen? Bekijk hieronder alle tours, excursies en meer leuke opties:

 

Moravië is een prachtige streek met een glooiend landschap. Het groene landschap leent zich geweldig voor outdoor activiteiten, zoals kanoën, raften, klimmen en mountainbiken. Of bezoek een van de vele spannende grotten en oude mijnen. Dit gebied barst bovendien van de oude stadjes met veel prachtige gebouwen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Ook niet vervelend: in Moravië vindt wijnbouw plaats en de wijnen zijn heerlijk!

Lees in dit blog meer over het gebied Moravië.

Zoek je een leuke accommodatie? Bekijk dan hier alle opties

Begin of eindig deWie is de Mol rondreis in de mooie hoofdstad Praag
Begin of eindig deWie is de Mol rondreis in de mooie hoofdstad Praag

Dit zijn de opdrachten die in dit gebied plaatsvonden:

Zuiden van Moravië

In de opdracht ‘door een deur’ beginnen de kandidaten opgesloten in de kamers van een prachtig oud, vervallen kasteel. Dit is het kasteel in het dorpje Jaroslavice, in het zuiden van Moravië. Jaroslavice ligt ongeveer een uurtje ten zuiden van Brno, aan de Oostenrijkse grens in de buurt van Wenen. Ook de lasergame-opdracht was bij dit kasteel. Tip: combineer Zuid-Moravië met een bezoek aan Wenen.

Bekijk hier de leukste overnachtingsopties voor Jaroslavice

Lees in dit blog wat er allemaal te doen is in Wenen met kinderen

Fietsen als een mol

Tijdens de opdracht Mol-tain-biken is er meer van het mooie landschap in deze streek te zien. De kandidaten fietsten een route door het Lednice-Valtice Cultuurlandschap, vernoemd naar de kastelen Lednice en Valtice. De kastelen en het landschap staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn zeker een bezoekje waard. Je kunt hier prachtig wandelen en fietsen.

Bij kasteel Valtice vindt de eerste opdracht van aflevering 2 plaats: Om de tuin leiden, waar de Mollers een rondleiding kregen door de tuinen of door het kasteel. Deze rondleiding (maar dan zonder opdrachten) is voor bezoekers te boeken. Een basisrondleiding bij kasteel Valtice kost ongeveer 7,50 euro (prijspeil 2021).

Bekijk hier de leukste overnachtingsopties voor Valtice. 

Tsjechie is heel geschikt voor outdoorsporten zoals mountainbiken
Tsjechie is heel geschikt voor outdoorsporten zoals mountainbiken

Blacklight ballerina’s

Misschien wel de spannendste van het seizoen in Tsjechië was de opdracht in het Loucky klooster: de dans ontspringen. Je weet wel, die opdracht met de blacklight ballerina’s. Dit klooster ligt vlakbij Jaroslavice en is gebouwd in 1190 als een van de belangrijkste kloosters van deze streek. Het klooster is ook prachtig als het er niet donker is en er is een tour te volgen met eventueel aansluitend een wijnproeverij.


 

Filmlocatie als hotel: Anybody hotel

Al deze plekken zijn prima te bezoeken vanuit een centrale locatie, zoals de mooie stad Brno, waar de kandidaten in aflevering 3 weer terugkeren voor de opdracht Kameraad. Ze worden hier in duo’s opgesloten in hotelkamers waar ze met behulp van hints uit moeten komen. Het hotel waar ze in zitten, is het Anybody -hotel, een themahotel gebaseerd op bekende films.

Complete sets van films zijn hier nagebouwd in de kamers, inclusief props en kleding. Zo is er een 007-kamer, een magische sterrenhemel kamer en een ruimtevaartkamer. Gaaf om een nachtje te boeken! Gezinnen moeten zich wel opsplitsen, want er zijn alleen 2-persoonskamers. Check van te voren het thema, niet alle kamers zijn geschikt voor kleinere kinderen.

Liever een andere accommodatie? Bekijk hier alle opties! 

Mooie grotten

Zo’n drie kwartier ten noorden van Brno liggen de Punkva grotten, de locatie voor de tweede opdracht van aflevering 3. De helft van de kandidaten gaat hier kajakken. Dit is niet toegestaan voor bezoekers, maar er zijn wel tours te boeken waarbij je door deze mooie grotten wandelt, of een tour waarbij je deels loopt en deels met een bootje door de grotten gaat met de gids.

Wij zouden aanraden om alle locaties in de omgeving van Brno vanuit daar te bezoeken en dan verder te reizen richting het noorden. Zo is de Wie is de Mol rondreis wat rustiger met kinderen en is er minder reistijd dan steeds heen-en-weer te blijven reizen, zoals in Wie is de Mol.

De rest van de groep gaat naar de stad Zlín, zo’n anderhalf uur oostelijk van de grotten. Deze stad is vooral bekend door Tomas Bata, die hier een enorme schoenenfabriek begon en later de burgemeester van de stad werd. Bata bouwde de eerste wolkenkrabber van het land, building 21. Het gebouw is te bezoeken en is bekend van de lift waarin het kantoor van Bata zat. Dit is ook in het tv-programma te zien. De kandidaten voerden hier de opdracht Vanaf Hangen uit, abseilend van het hoge gebouw. De test van deze aflevering is bij de Tomas Bata gedenkplaats.

Ook de liftopdracht waarbij de kandidaten elkaar quiz-vragen moesten stellen is in Zlín, in de oude Bata-fabriek. Hier is nog een oude paternosterlift. Wil je Zlín liever overslaan in de rondreis, maar wel een paternosterlift uitproberen? In het gemeentehuis van Ostrava (zie verderop in de tekst) is ook zo’n zelfde lift in werking.

Wat meer van de stad Brno is te zien in de volgende opdracht, waarbij de kandidaten foto’s moesten maken die de andere kandidaten moesten voorstellen. Ze rennen hierbij langs verschillende bekende plekken van deze gezellige stad. De foto’s worden in de aflevering tentoongesteld in het Lužánky-park, een fijne plek om met kinderen even te ontsnappen aan de stadse drukte.

Bekijk hier de accommodaties in Zlín. 

Het noorden van Moravië 

Vanuit Brno is het zo’n twee uur rijden naar de tweede Mol-locatie van aflevering 2, Kopřivnice, meer in het noorden van Moravië gelegen richting de Poolse grens en het Beskiden-gebergte. De kandidaten racen daar met vrachtwagens op het testterrein van vrachtwagen- en autofabrikant Tatra. Het Tatra-museum is te bezoeken. In deze omgeving is de historische mijnstad Ostrava ook een aanrader, met de vele mijnen en de mijnmusea.

Het schattige stadje Stramberk is ook een aanrader, bak hier zelf de lokale lekkernij, de Stramberker oortjes. Een andere aanrader is het mooie Beskiden-gebergte. Ga bijvoorbeeld met de kabelbaan omhoog naar Pustevny en dan met steps naar beneden. Sla met kinderen zeker het leuke nieuwe boomkroonpad Stezka Valaska niet over!

De kandidaten van Wie is de Mol gingen na de opdracht weer terug naar Brno, maar er is met kinderen zo veel in deze streek te beleven, dat we een langer verblijf aanraden. Een goede centrale plaats om hier te overnachten is Ostrava, of iets verder naar het westen de mooie stad Olomouc.  

De Beskiden is een mooi, groen midelgebergte in het noorden van Tsjechië
De Beskiden is een mooi, groen midelgebergte in het noorden van Tsjechië
Olomouc is een mooie stad om te bezoeken tijdens een Wie is de Mol rondreis
Olomouc is een mooie stad om te bezoeken tijdens een Wie is de Mol rondreis
Sla het toffe boomkroonpad Stezka Valaska niet over
Sla het toffe boomkroonpad Stezka Valaska niet over

Naar de Bohemen

In aflevering 5 reizen de kandidaten naar een andere regio in Tsjechië, de Bohemen. Ze reizen via Praag en doen daar vlakbij de opdracht In Vuur en Vlam in de overstroomde steengroeve Velka America. Praag is absoluut een aanrader tijdens een reis naar Tsjechië. Wel zouden wij voor een logische route aanraden om Praag als eerste plaats van de Wie is de Mol rondreis te bezoeken, of juist aan het einde.

Lees hier het blog over Praag met kinderen

Hradec Kralové

Na Praag rijdt de Mol-bus door naar Hradec Kralové. Bij de prachtige rotsen van Prachovsy Skaly (Prachov) voeren de kandidaten de hilarische opdracht ‘Wie Wat Waar’ uit, waar ze vanaf drie locaties elkaars tekeningen moesten herkennen. Prachovsky Skaly is een zogenaamde rotsstad met overal enorme omhoog stekende puntrotsen. Je kunt hier prachtig wandelen, zoals te lezen in het blog van Saskia.

Bekijk hier alle overnachtingsopties in Hradec Kralové. 

Het prachtige rotsgebied van Prachovsky Skaly
Het prachtige rotsgebied van Prachovsky Skaly

Terug in Hradec Kralové gaan de kandidaten naar het Museum van Oost-Bohemen, waar een aantal een flink geldbedrag uit de pot speelt tijdens de bied-opdracht. Vervolgens spelen ze de opdracht in een rijdende stoomtrein richting Lužná u Rakovníka, waar een leuk spoorwegmuseum zit. Hier vindt ook de vervroegde test plaats.

Ze blijven nog even in de Bohemen en maken een busrit met opdrachten door Oost-Bohemen. Het is tijdens een rondreis ook een goed idee om langer in deze regio te blijven, want er is ontzettend veel te doen. Op zo’n 40 minuten rijden van Hradec Kralové ligt de prachtige dierentuin en safaripark Dvůr Králové, sla deze zeker niet over met kinderen!

Lees hier het blog over Dvůr Králové 

Dvur Kralove is een mooie dierentuin en een safaripark in 1
Dvur Kralove is een mooie dierentuin en een safaripark in 1

Vanuit het Boheems Paradijs is ook kinderstad nummer 1 van Tsjechie, Liberec goed te bereiken. Hier vind je bijvoorbeeld een dinopark, supertof science museum en een zwemparadijs. 

Bekijk hier alle overnachtingsopties voor Liberec

Lees hier het blog over Liberec

Mladá Boleslav

Op een dik uur rijden van Hradec Kralové ligt Mladá Boleslav, de volgende locatie voor opdrachten tijdens Wie is de Mol. Ze worden daar opgesloten in de in 1955 gesloten gevangenis. Deze gevangenis wordt nu vooral gebruikt als filmlocatie, bijvoorbeeld voor Mission Impossible.

In dit stadje is het Skoda-museum een bezoek waard en ook het openluchtmuseum, dat in teken staat van de mijnbouw. Hier vindt ook de volgende opdracht plaats, Onder druk Zetten, waarbij de kandidaten elkaar moeten uitschakelen. Ze blijven nog even in de mijn voor de volgende opdracht, waarbij ze kleding moesten ophijsen. De mijn en het openluchtmuseum zijn te bezoeken en er zijn rondleidingen te volgen.

Kleding hijsen, net als in de opdracht
Kleding hijsen, net als in de opdracht
Bezoek zeker een van de vele mijnen die Tsjechië rijk is
Bezoek zeker een van de vele mijnen die Tsjechië rijk is

Het westen van Tsjechië

De rest van het programma is opgenomen in het westen van Tsjechië. De kandidaten gaan eerst naar Kladno, waar ze op een industrieterrein zinnen moeten vormen door middel van kisten met woorden er op. Tijdens de laatste opdracht van 7 dansen de Mollers de sterren van de hemel voor het hospitaal van Kuks, weer terug naar het oosten. Dit zijstapje zouden we niet aanraden tijdens een rondreis, want dan is het erg veel kilometers maken. Mocht je Kuks willen bezoeken, is dit handiger vanuit Hradec Kralové.

Karlovy Vary en Mariënbad

Handiger is het om vanuit Kladno (of vanuit de Bohemen) verder te reizen naar de locatie van de volgende opdracht: Karlsbad (Karlovy Vary). Hier moesten Rocky en Charlotte de lucht in voor de opdracht met de zweefvliegtuigjes. Daarna volgde de opdracht in het oude theater van Marienbad (Mariánské Lázně).

Karlsbad en Mariënbad zijn allebei prachtige steden om te bezoeken met veel historische gebouwen. Mariënbad is een kuuroord en dat is overal aan te merken. De statige gebouwen, de vele fonteinen… Beroemd is de ‘zingende fontein’ in het centrum. Ook Karlsbad is een oud kuuroord. Het vulkanisch water uit het ertsgebergte zou een geneeskrachtige werking hebben.  


 

Finale van Wie is de Mol in Tsjechië

De laatste opdrachten en finale zijn ook gefilmd rondom Karlsbad en Mariënbad. Voor de opdracht met de mountainbikes en steps zijn de overgebleven kandidaten in de mooie natuur rondom het stadje Loket. Een ideale plek voor outdoorsporten langs de rivier Ohře. Ze eindigen bij de rotsen van Svatoš.

De allerlaatste opdracht vindt plaats in een oude mijn in het Centrum Caolinum Nevřeň, waar de oude kolenmijn en een metroschacht te bezoeken zijn. Dit was het allerlaatste stukje Tsjechië in Wie is de Mol. Vanuit Karlsbad is het nog zo’n 8 uur rijden naar Utrecht. Een prima plaats om een Wie is de Mol Rondreis door Tsjechië te eindigen dus!

Heb je ook zin gekregen in een reis naar Tsjechië na het zien van de mooie beelden in Wie is de Mol?

Zoek je een complete rondreis, dan zijn de volgende reizen absolute aanraders:

Verder plannen?

Voor een goede planning zijn een wegenkaart en reisgids onmisbaar. Wij kunnen de volgende gidsen en kaarten van harte aanbevelen:

Meer lezen

We hebben al veel geschreven over dit prachtige veelzijdige land. Check onze andere blogs over Tsjechië:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelZomervakantie in het Stubaital met kinderen
Volgend artikelStubaier Höhenweg met kinderen
Iris is gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken en leuke uitjes ondernemen. Samen met Ronald heeft zij drie kinderen (2005, 2007, 2009). Voor vakanties stelt ze het liefst eigen rondreizen samen, die ze daarna met haar gezin uitvoert. Haar ideale vakantie is een mix van cultuur, natuur, af en toe een pretpark of dierentuin en bruisende steden. Ze vindt het een leuke uitdaging om onderweg kindvriendelijke restaurants te verkennen. Iris is blogger bij KidsErOpUit én redacteur Steden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.