Wijnproeven met kinderen erbij? Ja, zeker doen tijdens een vakantie in een wijnregio

0
330
Het is alsof we in Italie of Frankrijk zijn. Maar nee, dit is Slovenie.
Het is alsof we in Italie of Frankrijk zijn. Maar nee, dit is Slovenie.

Weet je nog vroeger, toen je zonder kinderen op vakantie ging? Ergens uitgebreid wijnproeven was geen enkel probleem. Ook niet als het proeven drinken werd en je enigszins aangeschoten terug moest lopen naar je accommodatie. Maar hoe doe je dat als je op vakantie bent in een wijnregio met kinderen erbij? In Slovenie ging Saskia twee keer wijnproeven met kinderen erbij.

Wijngebieden in Slovenie

In Slovenie zijn meerdere wijngebieden te vinden. Bijna overal in het land kan je lokale wijn proeven en kopen. Vooral in het oosten van het land zijn uitgestrekte velden met druivenranken te zien. Maar ook in de Vipavavallei en in Brda wordt wijn verbouwd.

Wij bezoeken twee wijnbedrijven. In Slovenske Konjice in het oosten van Slovenie gaan we naar het moderne Zlati Gric. Een kleinere wijnboer bezoeken we in Neblo in de regio Brda, in het westen van Slovenie. Twee totaal verschillende bedrijven die ook beide op een andere manier omgaan met het wijnproeven met kinderen erbij.

Lees hier meer over eten en drinken in Slovenië.

Dus van deze druiven maken ze wijn?
Dus van deze druiven maken ze wijn?
Het is alsof we in Italie of Frankrijk zijn. Maar nee, dit is Slovenie.
Het is alsof we in Italie of Frankrijk zijn. Maar nee, dit is Slovenie.

Wijnproeven met kinderen erbij

Onze eerste keer wijnproeven met kinderen erbij is bij Zlati Gric. Dit bedrijf ligt grotendeels onder de grond en is een architectonisch pareltje. Moderner en grootser ga je waarschijnlijk niet aantreffen in Slovenie. We worden ontvangen in de winkel en mogen alvast een mousserende wijn proeven.

Ondertussen wordt er kort iets over het bedrijf vertelt. Wij vertalen het voor de kinderen. Want hoe wijn wordt gemaakt, dat is eigenlijk best interessant ontdekken ze. Achter de schermen zien we grote glimmende vaten waar de temperatuur digitaal wordt geregeld. De hoeveelheden die hier worden gemaakt zijn gigantisch.

Zlati Gric ligt erg mooi weggewerkt in de heuvels.
Zlati Gric ligt erg mooi weggewerkt in de heuvels.
Op het gebouw zijn grote trappen gemaakt, leuk om even rond te rennen.
Op het gebouw zijn grote trappen gemaakt, leuk om even rond te rennen.
Luisteren naar de rondleiding en ondertussen vertalen voor de kinderen.
Luisteren naar de rondleiding en ondertussen vertalen voor de kinderen.
Vooral Camiel vindt het allemaal reuze interessant.
Vooral zoon C. vindt het allemaal reuze interessant.

Aan het einde van onze rondleiding komen we in de proefruimte. Het ziet er heel deftig uit. Voor ons is een tafeltje gedekt. De kinderen krijgen druivensap en wij proeven vier verschillende wijnen. Alles gaat keurig netjes conform de etiquette regels. Toch hebben we geen enkel moment de indruk dat de kinderen niet welkom zijn.

Onze jongste vindt het wijnproeven een bijzonder gebeuren. Vooral dat de wijn niet wordt doorgeslikt maar uitgespuugd intrigeert hem. “Mag ik dat ook doen?” vraagt hij. Natuurlijk mag dat, maar dan wel met je sap. Netjes uitspugen blijkt dan niet zo makkelijk. Maar hij oefent goed.

Als we klaar zijn kopen we in de winkel een van de flessen wijn. Lekker om een keer ’s avonds op de camping een glaasje van te drinken als de kinderen spelen of slapen.

Wijnproeven in de regio Brda

De tweede keer dat we wijnproeven met kinderen erbij is in Neblo in de regio Brda. Als we aankomen wordt er nog hard gewerkt. De wijnflessen worden van een kurk voorzien en daarna opgestapeld in een transportkrat. De jongste kijkt z’n ogen uit. Al snel met z’n handen op z’n rug, vermoedelijk om te voorkomen dat hij ergens aan gaat zitten. We zien aan z’n houding dat hij het liefst zou willen helpen.

Bij deze wijnboer in Neblo gaan we wijnproeven.
Bij deze wijnboer in Neblo gaan we wijnproeven.
Camiel zou het liefst willen helpen.
C. zou het liefst willen helpen.

De vriendelijke vrouw des huizes loopt met ons naar het proeflokaal. Een Belgisch koppel sluit zich bij ons aan. Hier maken ze niet alleen wijn, maar ook heerlijke verse perziksap. Helaas willen de kinderen niet proeven. Ze hebben zin in een glaasje melk. Geen enkel probleem hier, dat kunnen ze ook krijgen. Wij hebben inmiddels de eerste wijn voor staan. Niet veel later komt er brood, kaas en vlees bij. Allemaal zelfgemaakt of afkomstig uit de regio. Heerlijk!

Er is niet alleen wijn, maar ook allerlei lekker eten.
Er is niet alleen wijn, maar ook allerlei lekker eten.

Het uitspugen van de wijn kennen de kinderen inmiddels. Maar het walsen van de wijn in het glas vinden ze maar raar. Hun vader legt uit dat de smaken zo beter vrij komen. De kinderen willen dat ook proberen. Het valt niet mee om het glas zo te bewegen dat de wijn mooi rond gaat. De jongste vindt het hele wijnproefgebeuren reuze interessant en blijft net zo lang oefenen totdat hij wijn kan walsen.

De gastheer en -vrouw zijn aller hartelijkst. Wij voelen ons direct op ons gemak en dat geldt ook voor de kinderen. Ze krijgen een mooi boek te zien met luchtfoto’s van Slovenie. Al snel zien ze plekken waar wij zijn geweest. De jongste gaat later buiten spelen met de hond. We genieten allemaal van de informele en relaxte sfeer hier. Als we later terug op onze camping zijn realiseren we ons dat we helemaal vergeten zijn een fles wijn hier te kopen. Wat jammer!

Twee keer in een vakantie wijnproeven was genoeg voor de kinderen. Daar hebben we het in Slovenie bij gelaten, maar als we de volgende keer in een wijnregio zijn gaan we zeker opnieuw wijnproeven met kinderen erbij. Dat kan dus wel.

Meer weten over wijnproeven

Ga jij op vakantie naar een wijnregio? Dan zie je langs de weg vaak bordjes staan die verwijzen naar wijnbedrijven. Laat je verrassen en volg zo’n bordje gewoon. Je kan ook bij de plaatselijke VVV vragen waar je wijn kan proeven.

Hoe ze met kinderen omgaan is altijd afwachten, maar waarom niet gewoon proberen? De meeste kinderen zullen hun ogen uitkijken omdat er dingen gebeuren die ze niet eerder hebben gezien. In de meeste wijnlanden is het heel gebruikelijk om kinderen al jong bij deze traditie te betrekken, dus op de meeste locaties zullen ze echt welkom zijn.

Ga jij deze zomer wijnproeven met kinderen erbij?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er in Slovenie nog meer te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

We bezochten beide wijnboerderijen in samenwerking met MijnSlovenie. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Disclaimer: wij propageren zeker niet het drinken van alcohol met kinderen erbij. Iedereen die een beetje verstand heeft van wijnproeven weet dat je daarbij de wijn uitspuugt en het echt om het proeven gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.