De 8 leukste winteractiviteiten voor gezinnen in Scandinavië

Leuke winteractiviteiten voor gezinnen? In Scandinavië zijn die er genoeg. In Noorwegen, Zweden en Finland kun je veel meer doen dan alleen skiën. Blogger Yvonne geeft je 8 tips voor de leukste winteractiviteiten in Scandinavië voor gezinnen. 

Wintersport in Scandinavië: zoveel meer dan alleen maar skiën 

Scandinavië biedt veel meer dan skiën alleen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een huskysafari door een betoverend mooi landschap bedekt onder een dik pak sneeuw? Of een bezoekje aan de rendierenboerderij van de Kerstman? Of ga je liever samen met je gezin de magie ervaren als je op een slede met belletjes door een witte wonderwereld glijdt zoals Elsa uit Frozen? 

Het fijne is, in Scandinavië kan het allemaal, kijk maar eens bij de reizen van Buro Scanbrit of vraag de gratis brochure aan zodat je op de bank door het aanbod kunt bladeren.

Hieronder lees je in willekeurige volgorde de leukste wintersportactiviteiten in Scandinavië anders dan skiën. Enne, vergeet niet je schaatsen mee te nemen, want dat is ook zo’n leuke (gratis!) winterse activiteit.

#1 Het noorderlicht 

We starten deze top 8 met misschien wel de meest unieke activiteit van Scandinavië; de mogelijkheid om het noorderlicht te spotten.

Het noorderlicht, ook wel poollicht of aurora borealis genoemd, is een uniek lichtverschijnsel dat op hoge geografische breedtes bij duisternis kan worden waargenomen. In Scandinavië kan je bij een heldere, onbewolkte poolnacht het noorderlicht zien in het noorden van Noorwegen, (Fins) Lapland en een klein stukje van Zweden.

Uit ervaring kan ik vertellen dat het zien van het noorderlicht echt een onvergetelijk natuurverschijnsel is. Dansende golven van licht die door de lucht lijken te zweven en het ijslandschap en de besneeuwde grond magisch verlichten.

Noorderlicht sneeuwscootersafari Äkäslompolo

Er zijn verschillende noorderlicht excursies, zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de excursie ‘Noorderlicht sneeuwscootersafari Äkäslompolo’. Bij deze excursie ga je tijdens een spectaculaire sneeuwscootertocht op zoek naar het noorderlicht. Er wordt onderweg gestopt voor koffie en zal een gids alles vertellen over de legendes van het noorderlicht.

Noorderlicht per fatbike Äkäslompolo

Ga je liever op de fiets op zoek naar het noorderlicht, dat kan ook. Op een zogenoemde E-fatbike, een elektrische fiets met extra dikke banden, fiets je door de sneeuw en ga je op zoek naar het noorderlicht.

De tocht start op een bijzondere plek in het bos en vervolgens rijd je over verborgen paden en bevroren meren. Onderweg wordt er gestopt voor een warm drankje en zal de gids de je vermaken met sagen over het noorderlicht.

Deze excursies zijn vooral geschikt voor (oudere) tieners. 

Op sneeuwscootersafari tijdens het noorderlicht.
Op sneeuwscootersafari tijdens het noorderlicht.

#2 Husky- of rendiersafari 

Ga je op wintervakantie in Scandinavië dan mag je een husky- of rendiersafari eigenlijk niet overslaan. Ook voor de kinderen is dit vaak een hoogtepunt van de wintervakantie. Buro Scanbrit biedt verschillende husky- en rendier safari’s aan, waaronder bijvoorbeeld de huskysafari van 16 km ‘Go Green Äkäslompolo’ of de rendiersafari Äkäslompolo.

Huskysafari van 16 km ‘Go Green Äkäslompolo

Tijdens deze excursie breng je allereerst een bezoekje aan de huskyboerderij waar je kennis maakt met je span honden. Natuurlijk kunnen de kinderen de husky’s uitgebreid knuffelen. Na een korte instructie ga je op weg, want de honden staan te popelen om te vertrekken. Je deelt de slee met twee personen en een ieder krijgt de gelegenheid om de slee te besturen.

De tocht voert door het nationale park waar je de werkelijke stilte ervaart. De gids begeleidt deze tocht ook op een slee. Halverwege de tocht wordt er een stop gemaakt voor een snack bij het kampvuur. Kinderen van 8-12 jaar gaan mee in de slee bij de gids.

Rendiersafari Äkäslompolo

Tijdens deze excursie word je hartelijk ontvangen op de rendierboerderij van de oorspronkelijke bewoners van Lapland, de Sami. Zij zullen je alles vertellen over het boerderijleven in Lapland en hun rendieren. 

Vervolgens maak je, ingestopt onder een lekker warme deken, een korte tocht in een rendierslee.

Fantastische ervaring zo'n sledetocht met husky's.
Fantastische ervaring zo’n sledetocht met husky’s.

#3 Op bezoek bij de elven en rendieren van de kerstman

Wie woont er in Scandinavië? Juist ja, de Kerstman! Wie een bezoek brengt aan Finland heeft de unieke mogelijkheid om de Kerstman hoogstpersoonlijk te ontmoeten. En niet alleen de kerstman, maar ook de elven, want die helpen de kerstman bij het inpakken van al die kerstcadeaus. 

Het huis van de Kerstman staat vlakbij het plaatsje Levi, midden in de bossen. Samen met zijn elven, rendieren en pony’s maken ze zich klaar voor het grote kerstfeest. De kinderen kunnen meehelpen met koekjes bakken, kerstbomen versieren en de rendieren voeren. Ook kan je er met een kerstslede rondrijden en worden er dagelijks shows opgevoerd.

Op bezoek bij de Kerstman.
Op bezoek bij de Kerstman.

#4 Sneeuwscooteren

In Scandinavië zijn er heel veel mogelijkheden voor en sneeuwscootersafari, zoals bijvoorbeeld de excursie sneeuwscootersafari in Levi.

Dit is een prachtige tocht per sneeuwscooter door het betoverende sneeuwlandschap. Na instructie van de gids kan je zelf door de besneeuwde bossen, fjells en over de meren rondom Levi manoeuvreren. Onderweg wordt er regelmatig gestopt voor foto’s of om even op te warmen met warme bessensap.

Voor de meeste sneeuwscooter safari’s geldt dat je in het bezit moet zijn van een rijbewijs voor het besturen een sneeuwscooter. Kinderen t/m 14 jaar zitten in een slee, getrokken door een sneeuwscooter, bestuurd door de gids. Wanneer een kind groter is dan 140 cm mag het achter op een sneeuwscooter zitten wanneer hij de prijs voor een volwassene betaalt.

Bucketlist activiteit: sneeuwscooteren!
Bucketlist activiteit: sneeuwscooteren!

#5 Overnachten in een sneeuwkasteel of ijshotel

In Scandinavië zijn er meerdere mogelijkheden om te overnachten in een sneeuwkasteel of ijshotel. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een bezoekje te brengen en een drankje te drinken in de ijsbar. Via Buro Scanbrit kan je bijvoorbeeld in Lapland een bezoek brengen aan Hotel SnowVillage Äkäslompolo of uniek overnachten in een glazen iglo. 

SnowVillage Äkäslompolo

Lapland Hotel SnowVillage wordt elk jaar opnieuw opgebouwd uit sneeuw en ijs. Verschillende ijskunstenaars creëren vanuit het niets een ijshotel met unieke suites, een trendy ijsbar, ijsrestaurant en ijsdecoraties. Tijdens deze excurise bezoek je dit unieke Sneeuwhotel en de gids vertelt je over de tot standkoming van kamers en sculpturen. 

Uniek overnachten in een glazen iglo 

Wil je echt iets unieks, overnacht dan in een glazen iglo in Saariselkä. In het hoge noorden van Lapland in de regio Saariselkä ligt middenin de bossen deze bijzondere accommodatie, bekend van de spectaculaire glazen iglo’s. Via Buro Scanbrit kan je tijdens je verblijf in Saariselkä een overnachting in één van deze iglo´s bijboeken. De omgeving van Kakslauttanen is uitermate geschikt voor langlaufers en nergens anders in Fins Lapland zijn er zulke prachtige sneeuwscootertochten te maken.

In Noorwegen kun je in een tipi overnachten.
In Noorwegen kun je in een tipi overnachten.

#6 Sneeuwschoenwandelen 

In Scandinavië kan je urenlang wandelen en genieten van de mooie natuur om je heen. Wel op speciale sneeuwschoenen, want de sneeuw is metershoog. Scandinavië biedt heel veel mogelijkheden aan voor sneeuwschoenwandelen, zowel in Zweden, Noorwegen als in Finland. In midden Zweden kan je bijvoorbeeld kiezen voor de sneeuwschoenwandeling Rättvik.

Tijdens deze excursie wandel je in het prachtige winterlandschap van Zweden en kom op plekken in de natuur waar je anders niet kunt wandelen. Je geniet van de stilte van het bos en onderweg zoek je naar dieren sporen en peulvruchten in de zachte sneeuw. Halverwege wordt er gestopt bij een kampvuur voor Zweedse fika (koffie/thee met wat lekkers). 

Bijzonder: een wandeling op sneeuwschoenen.
Bijzonder: een wandeling op sneeuwschoenen.

#7 IJsvissen

IJsvissen is hét weekend-vermaak van de Scandinaviërs. Neem een boor, een krukje en een vishengel mee naar één van de vele bevroren meren. Boor een gat in het ijs, ga zitten, werp je hengel uit en geniet van de rust om je heen. Geniet na van een heerlijke dag, rond een kampvuurtje waarop je de vers gevangen vis kan barbecueën. 

IJsvissen, erg leuk om een keer te doen.
IJsvissen, erg leuk om een keer te doen.

#8 Paardrijden

Paardenfans in huis? Ontdek dan een mooie Scandinavische natuur per paard, dit kan onder andere tijdens de excursie in het Noord Finse Äkäslompolo. Na een kennismaking met de paarden start de de rit door het besneeuwde bos.

Halverwege wordt een stop gemaakt voor een warm drankje en een snack. Op de weg terug wordt nog een bezoek gebracht aan de Koijänkä Zoo, een boerderij met wel 200 verschillende dieren. Deze rit is ook geschikt voor beginners en kinderen vanaf 12 jaar.

Een wintervakantie in Scandinavië: handig om te weten

Alle hierboven genoemde excursies zijn te boeken via Buro Scanbrit en zijn geschikt voor kinderen. Wel gelden voor sommige excursies een minimale leeftijd en/of andere aanvullende eisen. 

Buro Scanbrit biedt complete Winter Adventure pakketten inclusief excursies, speciaal voor families. De pakketten zijn inclusief overnachting, vervoer naar de bestemming, activiteiten en goede kleding voor tijdens de excursies.

Meer informatie en prijzen vind je op de website van Buro Scanbrit of vraag de gratis brochure aan zodat je op de bank door het aanbod kunt bladeren.

Ben jij wel eens op winter(sport)vakantie geweest in Scandinavië? Deel hieronder je ervaringen. 

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor wintersport. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Buro Scanbrit. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

De foto’s in dit blog zijn ons ter beschikking gesteld door Buro Scranbrit. Het copyright van deze afbeeldingen ligt bij hen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.