Wintersport met kinderen in Lipno in Tsjechië? Een voordelige aanrader!

Op wintersport met kinderen in Lipno in Tsjechië. Maartje bezocht in de kerstvakantie met haar mannen het Tsjechische Lipno (nad Vltavou) in Zuid-Bohemen om daar het wintersportgebied te verkennen. En wat blijkt: een aanrader voor families en beginnende kleine skiërs.  

Op weg naar de wintersport met kinderen in Lipno

Wat later dan gepland, je kent het wel, vertrekken we naar Tsjechië om daar te ontdekken wat Lipno te bieden heeft op wintersportgebied. Ik ben nog niet eerder in Tsjechië geweest, mijn man Stephan heeft toevallig zijn eerste skilessen daar ook gehad.

We doorkruisen Duitsland en komen ’s avonds aan in Lipno. Lipno ligt aan een groot meer, het Lipnomeer. Daar zien we op dat moment niet veel van. Wel van de verlichte piste die recht tegenover Landal Marina Lipno ligt. Wat een heerlijk gezicht is dat! Wij krijgen direct zin om de volgende dag te gaan skiën en snowboarden. 

Nu al nieuwsgierig wat we hebben gedaan? Bekijk dan het filmpje:

Landal Marina Lipno: alles bij de hand

We komen iets later aan maar dat is geen probleem. We worden vriendelijk geholpen door de medewerker van Landal die al op ons laatkomers heeft gerekend.

Dan rijden we naar ons huisje. In feite is het een appartement op de benedenverdieping. Voor de deur kunnen we de auto kwijt, wel zo makkelijk met sjouwen van de (ski)spullen. Jilles ontdekt direct het ‘skiraum’: een schuur naast de voordeur waar de ski’s, sleetjes en snowboards kunnen staan. We krijgen direct het wintersportgevoel.

Eenmaal binnen blijkt het appartement erg ruim. Flinke woonkamer, twee slaapkamers en een badkamer met bad en douche. Vloerverwarming in de hal, perfect voor onze natte skischoenen. De jongens kiezen zonder ruzie een bed en wij pakken de auto uit. Hier gaan wij ons zeker vermaken! Wat ons overigens wel opvalt, er ligt nauwelijks sneeuw op het park. Wat betekent dat voor de wintersport met kinderen in Lipno? 

Bekijk hier de huisjes en beschikbaarheid op Landal Marina Lipno.

Jilles en Stephan melden zich bij de receptie van Landal Marina Lipno.
Jilles en Stephan melden zich bij de receptie van Landal Marina Lipno.
Ons appartement heeft twee slaapkamers en een grote woonkamer. Via openslaande deuren kun je naar buiten.
Ons appartement heeft twee slaapkamers en een grote woonkamer. Via openslaande deuren kun je naar buiten.
We hebben fijne slaapkamers in ons appartement in Landal Marina Lipno.
We hebben fijne slaapkamers in ons appartement in Landal Marina Lipno.
De huizen en appartementen op Landal Marina Lipno park kijken uit over het meer en hebben een opvallende bouw.
De huizen en appartementen op Landal Marina Lipno park kijken uit over het meer en hebben een opvallende bouw.
Het weer in Lipno is deze week wisselend. Sneeuw, regen, mist maar ook: warm en zon. Wat ligt het Landal Marina Lipno park er prachtig bij!
Het weer in Lipno is deze week wisselend. Sneeuw, regen, mist maar ook: warm en zon. Wat ligt het Landal Marina Lipno park er prachtig bij! Het appartement links op de foto is van ons deze week. 

Skiles voor kinderen in Lipno

De volgende ochtend gaan we op pad om skilessen en skimateriaal te regelen. Er zijn verschillende plekken waar dat kan. Er zijn twee verhuurbedrijven op het Landal Marina Lipno park en een vlak bij de piste.

Skimateriaal huren in Lipno

Wij lopen vanaf ons ‘huisje’, want zo voelt het wel, onder de weg door, richting lift. Eenmaal onder de tunnel door ligt aan de linkerhand de supermarkt en rechts de skiverhuur (in de kelder van de Intersport winkel). Alles op ongeveer 150 meter afstand van het huisje. Lekker dichtbij tijdens onze wintersport met kinderen in Lipno. En dat is fijn, zeker als de jongens zelf hun ski’s terug moeten dragen…

Skiles en skipassen regelen

Beneden kunnen we ons skimateriaal regelen en de lessen. Jilles (6) gaat twee dagen in een klasje en Mats (4) krijgt twee ochtenden privéles. En we krijgen een dag familie-les. Daar heb ik nu al zin in. Ook de skipassen regelen we bij de kassa’s onder aan de lift.

Tip: weet je al dat je kinderen of jijzelf skiles wil nemen? Regel het alvast in Nederland. Zo ben je verzekerd van een plekje tijdens je wintersport met kinderen in Lipno. Omdat de skilessen (voor ons) een dag later pas beginnen, besluiten we zelf de piste te ontdekken. Gelukkig, op de piste is de sneeuw goed. Het is weliswaar kunstsneeuw maar de kwaliteit is prima. 

We huren ons skimateriaal bij Intersport in de kelder. Ook kun je daar informatie voor de skilessen vinden.
We huren ons skimateriaal bij Intersport in de kelder. Ook kun je daar informatie voor de skilessen vinden.
Skischoenen passen. Nog even en we kunnen!
Skischoenen passen. Nog even en we kunnen!
Skimateriaal afhalen.
Skimateriaal afhalen.
De eerste meters op de ski. Eerst maar eens kijken of ze blijven staan.
De eerste meters op de ski. Eerst maar eens kijken of ze blijven staan.
Bijna elke avond kunnen we genieten van een mooie zonsondergang.
Bijna elke avond kunnen we genieten van een mooie zonsondergang.

Starttijd skiles 

De volgende dag verzamelen we bij de vlaggen van de skischool. Jilles’ en Mats’ lessen starten om 11 uur. Mijn eerste gedachte is dat dat best laat is. Maar eigenlijk is het wel fijn. Zo kun je ’s ochtends rustig aan doen, lunchen na hun skilessen en daarna met elkaar nog wat meters maken.

Groepsles of privéles?

Wij willen eens zien wat het verschil is tussen de groepsles en privéles tijdens de wintersport met kinderen in Lipno. Jilles (groepsles) en Mats (privé-les) starten beiden in Foxpark (Kinderland). Na een klein half uur zijn we Mats al uit het oog verloren. Wij kijken elkaar aan, waar hangt hij uit? Is hij gestopt? Na een poos zoeken, zien we ‘m met z’n lerares in de lift zitten. Hij gaat al voor zijn tweede afdaling. Jilles maakt zijn les af in het Foxpark.

’s Middags gaan we met z’n allen naar boven. Beide jongens gaan al lekker die berg af. Dat verbaast me! Ik schrik ook even als ik Mats langs zie stuiven, heeft hij de controle wel? Maar dat gaat dus ook verbazingwekkend snel bij kinderen.

De volgende dag gaan beide jongens naar boven. Waar Mats constant kan door skiën moet Jilles vaak wachten. Maar hij vindt het gezellig met zijn groepje, dus prima. Veel skileraren begrijpen wat Nederlands en spreken de belangrijkste woorden als ‘remmen’ en ‘bochtjes maken’. Vooral bij Mats vind ik het spannend, hij wil nog wel eens eigenwijs zijn. Heeft ‘ie van z’n vader natuurlijk. Maar dat gaat ook erg goed.

Groepsles of privéles tijdens de wintersport met kinderen in Lipno? Wij denken dat het afhangt van je doel: wil je dat je kind veel meters maakt en snel leert, dan is privéles een aanrader. Vind je het ook goed als het wat minder snel gaat (en wat goedkoper is), dan is een groepsles prima. 

De warming up voor het eerste lesje. De jongens hebben er zin in.
De warming up voor het eerste lesje. Het sneeuwt! De jongens hebben er zoveel zin in!
Kinderen uit de klasjes zijn goed herkenbaar door hun gele hesjes.
Kinderen uit de klasjes zijn goed herkenbaar door hun gele hesjes.
Eerste les zit erop en zij denken dat ze al van zwart kunnen!
Eerste les zit erop en zij denken dat ze al van zwart kunnen!
Ja hoor, daar staan ze. Klaar om naar beneden te gaan. Ik vind het spannender dan zij.
Ja hoor, daar staan ze. Klaar om samen naar beneden te gaan. Ik vind het spannender dan zij.
Samen in de lift. Zo spreek je elkaar nog eens!
Samen in de lift. Zo spreek je elkaar nog eens!
Als er een mascotte in de buurt komt, is 'ie van Jilles en Mats. High fives, Fox!
Als er een mascotte in de buurt komt, is ‘ie van Jilles en Mats. High fives, Fox!
Jilles wil graag nog even op het snowboard. Wij oefenen nog terwijl de zon ondergaat.
Jilles wil graag ook op het snowboard. Wij oefenen nog door terwijl de zon ondergaat.

Sneeuw, zon en relaxte pistes  

Er wordt ons verteld dat de sneeuwkanonnen aan staan wanneer het maar kan. Aan water namelijk geen gebrek, zo bij het Lipnomeer. In het gebied is 11,8 kilometer aan piste, als alles open is. Niet groot. Maar als je met kinderen gaat skiën, verschuiven je prioriteiten wel een beetje. Het is fijn dat de pistes blauw en hier en daar rood zijn. Je kunt er geen lange tochten maken maar wel prettig afdalen met je kinderen. En dat is, zeker met kleine kinderen, wat waard.

Foxpark

Beneden bij de lift (overigens onlangs vernieuwd) ligt het ‘Foxpark’. Dit is het kinderland waar de eerste lesjes voor de kinderen gegeven worden. Ook is er een kleine apres-ski hut waar je nog even wat kunt drinken, deze is de hele dag geopend.

Aan het eind van de dag, als de liften stoppen, zie je veel ouders en kinderen met sleetjes naar het Foxpark komen. Tijd voor sleeën voor de kids en een opwarmertje met rum voor papa en mama. Ook heel handig trouwens: de supermarkt ligt precies tussen de piste en de huisjes in. 

Het skigebied van Lipno is niet groot maar wel heel geschikt voor families met beginnende kids.