Haarlem met kinderen, genoeg te doen tijdens een stedentrip

In Haarlem, de hoofdstad van de provincie Noord-Holland, is van alles te doen. Maar hoe leuk is een bezoek aan Haarlem met kinderen? Heel leuk, vinden wij! Froukje en Saskia zetten de tofste plekken om te spelen, eten en slapen voor je op een rij.

Zeker doen in Haarlem met kinderen

Wat is er te doen in Haarlem met kinderen? In dit blog lees je al onze ervaringen.

KoepelKathedraal

Dé blikvanger in de stad is de Kathedrale Basiliek St. Bavo, oftwel, de KoepelKathedraal. Deze ligt net buiten het centrum van Haarlem en moet je dus niet verwarren met de St. Bavo die aan de Grote Markt staat.

De kathedraal is open voor publiek en er is regelmatig een bijzondere tour of expositie. Op dit moment, zomervakantie 2020, kun je er ‘De Wezens van de Kathedraal bezoeken’. Je klimt helemaal het dak van de kathedraal op en bekijkt de wezens die hun uitkijkpost hoog boven de stad hebben.

Tijdelijke expo: De Wezens van de Kathedraal

Blogger Froukje bezoekt ‘de wezens’ op een van de eerste dagen dat de expo open is, samen met haar zoon van 8 jaar. Haar ervaring:

We zijn onder de indruk en 8 blijkt een hele goede leeftijd voor dit uitje. M. kan zelf de speurtocht en de bordjes die hij onderweg tegenkomt lezen en heeft daar veel plezier in. Ook is de stevige klim naar boven voor hem goed te doen.

Het bijzondere van ‘De Wezens van de Kathedraal’ is dat je de héle kerk ziet. Na een wenteltrap die eindeloos lijkt, sta je boven op het dak. Bij helder weer kijk je kilometers ver weg. Het eerste beeld dat je tegenkomt is Het Kakkertje. Een poepend mannetje, dat doet het altijd goed bij kinderen natuurlijk. We vervolgen onze weg over ijzeren trappen en loopbruggen. Supertof, vinden wij, maar misschien niet zo geschikt voor mensen met hoogtevrees!

Na een tour over het dak dalen we, na een tussenstop in de Mariakapel, helemaal af naar de gewelven. Als we voorzichtig langs kleine replica’s van de beelden die we op het dak al zagen, schuifelen vertelt de gids dat we ze mogen aanraken. Best wennen als je gedrild bent om museumstukken niet aan te raken, maar heel leuk. De beeldjes blijken 3D-prints, gemaakt van steengruis. Voor ons allebei blijft het toch iets magisch, zo’n driedimensionaal ‘printje’. M. is in de gewelven toch het allermeest onder de indruk van ‘De vleermuis en het kwaad’, een sculptuur waarin het goede en het kwade in strijd zijn met elkaar.

Al met al zijn we een klein uur bezig met de wandeling door de basiliek. We drinken nog even wat in het kleine koffiecafé en M. neemt een monsterlijke kleurplaat mee voor thuis.

De Wezens van de Kathedraal praktisch

Tickets kosten online 1 euro (kinderen tot en met 4 jaar), 4 euro (tot en met 12 jaar) of 7,50 (volwassenen). Je kunt de tour doen op maandag tot en met zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur, op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk voor alle informatie over De Wezens van de Kathedraal op de website van de KoepelKathedraal.

Goede schoenen zijn aan te raden, je moet flink klimmen en dalen op smalle steile trappetjes. Voor mensen die -zoals Froukjes zoon- op slippers komen, staan schoenen en (schone!) sokken in alle maten klaar. De expo is coronaproof ingericht, dit betekent dat je soms even moet wachten voor je naar boven gaat. In de kathedraal is genoeg te bewonderen, waaronder prachtig glas-in-lood, dus wachten is geen straf.

Machtig mooi uitzicht over Haarlem.
Machtig mooi uitzicht over Haarlem.
3D-miniaturen van de echte wezens. Aanraken mag!
3D-miniaturen van de echte wezens. Aanraken mag!

Teylersmuseum

In het centrum van Haarlem is een museum te vinden dat bij nieuwsgierige kinderen zeker in de smaak zal vallen. Saskia ging met haar kinderen naar het Teylersmuseum. Dit is een museum zoals je ze kent uit de boekjes: vitrines en kasten vol met bijzondere schatten. Maar ook wanden vol met historische schilderijen. Saskia ging als kind al op schoolreisje naar het Teylersmuseum, er lijkt sindsdien niet veel veranderd in het museum. Voor kinderen is er een speurtocht te doen. 

Rondvaart in Haarlem

Langs het centrum van Haarlem stroomt de rivier het Spaarne. Daarnaast heeft Haarlem ook grachten. Saskia maakte een rondvaart met een sloep in Haarlem. Hoewel ze de stad al goed kent omdat ze er is opgegroeid, ervaart ze de stad heel anders vanaf het water.

Ook haar kinderen genieten van het varen. Want wat is er veel te zien op het water. Mooie gebouwen met bijzondere geveltjes, woonboten, watervogels en natuurlijk zwaaien naar alle mensen die voorbij fietsen. Een boottochtje is een leuke afwisseling met de andere activiteiten tijdens een stedentrip in Haarlem met kinderen.

De gewone rondvaartboten vertrekken tegenover het Teylersmuseum.

Vanaf het water zie je goed dat Haarlem een groene stad is.
Vanaf het water zie je goed dat Haarlem een groene stad is.
Er staat zelfs een molen langs het Spaarne.
Er staat zelfs een molen langs het Spaarne.

Goedkope uitjes in Haarlem met kinderen

Zoals in veel steden is het ook in Haarlem met kinderen heel goed mogelijk een leuke citytrip te hebben zonder je portemonnee helemaal ondersteboven te moeten houden. Er is van alles te doen wat gratis is of weinig geld kost.

Hofjeswandeling in Haarlem met kinderen

Haarlem heeft een mooie oude binnenstad en je kunt er ook goed winkelen. Maar waarvoor je echt naar Haarlem moet zijn de hofjes. In de binnenstad zijn deze hofjes goed verstopt. Haal bij de VVV de route van de hofjeswandeling en kijk maar of je ze kunt vinden. Het is een ware zoektocht soms! 

Het leuke van de hofjes is dat je in een compleet andere wereld komt als je door de poort of deur gaat. Een oase van rust middenin de stad.

Tijdens een wandeling door de binnenstad van Haarlem kom je ook door dit soort mooie straatjes.
Tijdens een wandeling door de binnenstad van Haarlem kom je ook door dit soort mooie straatjes.

Haarlemmer KweekTuin

Wat ons betreft een topper: de Haarlemmer KweekTuin. Met mooi weer kun je hier rustig uren doorbrengen. Op het gratis toegankelijke terrein is een geweldige natuurspeeltuin met een waterpomp, bruggetjes, een uitkijktoren en lekker veel modder.

Maar er is nog zoveel meer. Een kabouterpad, spannende kruip door-sluipdoorpaadjes voor de wat grotere wandelaars, een mooie plantenkas voor de liefhebbers. En ben je uitgespeeld en gewandeld, strijk dan neer in het Kweekcafé. Er staat ontzettend veel lekkers op de kaart, van hippe kurkumadrankjes met havermelk tot de welbekende straffe bak koffie.

De Haarlemmer KweekTuin is gratis toegankelijk en open op maandag, woensdag en donderdag open van 9.30 tot 17.00, van vrijdag tot en met zondag sluiten de hekken een uur later.

Het bord bij de toegang belooft al veel goeds.
Het bord bij de toegang belooft al veel goeds.
We lopen eerst het kabouterpad. Zelfs deze 8-jarige speurt nog fanatiek naar kabouters.
We lopen eerst het kabouterpad. Zelfs deze 8-jarige speurt nog fanatiek naar kabouters.
En dan... De paddenpoel, een supertoffe natuurspeeltuin die je zeker moet bezoeken als je in Haarlem bent met kinderen.
En dan… De paddenpoel, een mooie natuurspeeltuin die je zeker moet bezoeken als je in Haarlem bent met kinderen.

Haarlemmerhout

Ten zuiden van het centrum van Haarlem is de Haarlemmerhout te vinden. Een landschappelijk park met een hertenkamp, kinderboerderij en diverse speeltuintjes. Het is een fijne plek om even de stad te ontvluchten en bijvoorbeeld tussen de middag te picknicken. 

Haarlemmerhout in Haarlem.
Haarlemmerhout in Haarlem.

Artisklas en Schoterbos

In het Schoterbos, dat meer een groot park is dan een bos, vind je Artisklas. Dit heel kleine dierenparkje is alleen in het weekend geopend. Artisklas is de kleinste officiële dierentuin van Nederland, alleen dat feit is al een bezoekje waard tijdens een bezoek aan Haarlem met kinderen. Verwacht hier geen giraffen en leeuwen, maar vooral wat kleinere dieren. Een bezoek aan deze mini-dierentuin kost 1,50 voor kinderen en 2 euro voor volwassenen. Kijk op de website van Artisklas voor meer informatie.

Het Schoterbos zelf ligt in het noorden van de stad. Er zijn volks- en schooltuinen waar je langs kunt wandelen, maar er staan ook vrij te gebruiken sporttoestellen, er is een voetbalveld en er is een hardlooprondje uitgezet. Het is een prima plek om de kinderen even te laten razen of om een picknickkleedje uit te spreiden.

Officieel de kleinste dierentuin van Nederland: Artisklas.
Officieel de kleinste dierentuin van Nederland: Artisklas.

Eten in Haarlem

Bovengenoemd KweekCafé is een fijne lunchplek, maar Haarlem en omgeving heeft natuurlijk meer te bieden.

De Hemelse Pannenkoek

Niet in de stad, maar vlak ernaast, in het plaatsje Overveen, zit restaurant De Hemelse Pannenkoek. Je bestelt je eten via een tablet, wat voor de meeste kinderen heel leuk is (tóch nog even op een schermpje mogen…) en in de tuin staan twee grote airtrampolines. 

De pannenkoeken zijn prima, er is behoorlijk wat keus. Naast pannenkoeken staan er ook andere warme gerechten op de kaart. De bediening is vriendelijk. Het terras waar wij zitten is niet enorm sfeervol, maar het voordeel van een plek als deze is toch echt dat de kinderen lekker kunnen ravotten voor en na het eten. Het terrein is omheind, dus als ouder kun je rustig blijven zitten.

Overnachten in Haarlem met kinderen

In en rond het centrum van de stad zijn verschillende hotels. Zoek je iets goedkopers, of een plek met zeker genoeg bewegingsruimte voor de kinderen, is het hostel Stayokay aan de rand van het Schoterbos een prima accommodatie. Het hostel is volledig ingericht op gezinnen. Er zijn familiekamers, in vakanties worden vaak kinderactiviteiten verzorgd en bovendien krijgen kinderen korting op overnachtingen en maaltijden.

Bij het Stayokay in Haarlem liggen de kamers aan de voorkant aan een doorgaande weg, maar onze ervaring is dat je daar niet echt last van hebt. Als wij er zijn, hebben we absoluut geen last van andere gasten. We huren er fietsen, zodat we de stad per fiets kunnen verkennen. Het centrum van Haarlem ligt zo’n twintig (kinder)fietsminuten van het hostel vandaan. 

Boek een overnachting bij Stayokay Haarlem

Op zoek naar onze kamer.
Op zoek naar onze kamer.

Haarlem en de zee

De stad Haarlem is een heerlijke plek om te ontdekken met kinderen, maar wat je zeker ook niet mag overslaan als je hier bent, is een bezoek aan zee. De badplaatsen Bloemendaal en Zandvoort liggen op een steenworp afstand. Met hun brede zandstranden en allerlei paviljoens zijn het behoorlijke hotspots, dus het kan er druk zijn. Maar even zeelucht snuiven en in het water plonzen is wel heel erg lekker!

Weer of geen weer, even de zee voelen kan altijd.
Weer of geen weer, even de zee voelen kan altijd.

Snel nog eens terug naar Haarlem met kinderen

Wij zijn in ons blog over Haarlem met kinderen lang niet volledig, dat weten we. We gaan dan ook zeker snel nog eens terug. Maar tot die tijd: heb jij nog goede tips voor spelen, ontdekken, eten of overnachten in Haarlem met kinderen?

Praktisch

Haarlem heeft twee treinstations en is daarmee vanuit heel Nederland goed te bereiken met het openbaar vervoer. In het centrum van de stad is weinig parkeerruimte voor auto’s op straat, maar bij de toegangswegen naar het centrum staan routes naar openbare parkeergarages aangegeven. Binnen de stad kun je je verplaatsen met de bus, per fiets of lopend. Het centrum van de stad is prima wandelend te verkennen.

Ligging Haarlem:

Wat vind jij het leukste om te doen in Haarlem met kinderen?

Meer lezen

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.