Wandelen in Epe: kies het vlonderpad op landgoed Tongeren

Tijdens het wandelen in Epe op landgoed Tongeren kom je een tof vlonderpad tegen. Maar dat niet alleen. Het bos zit daar vol wildsporen dus wie weet spot jij ook nog wild. Suzanne schreef een blog over deze leuke afwisselende wandelroute op de Veluwe.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Wandelen in Epe met een vlonderpad op Landgoed Tongeren

Mijn kinderen willen graag wandelen, maar het liefst met een doel. Of met een bijzonder element erin, dat het extra spannend of uitdagend maakt. Zo gingen we al vogels spotten in Dorth, een survivalparcours bedwingen in Hoenderloo, de Overijsselse Sahara oversteken in Ommen en wild spotten in Hoenderloo

Ik zoek daarom graag wandelingen uit met een extra element. Zo vind ik landgoed Tongeren in Epe. Een uitgestrekt bosgebied op de Veluwe met een lang houten vlonderpad op de wandelroute. Mijn kinderen reageren direct enthousiast als ik voorstel om te gaan wandelen in Epe op Landgoed Tongeren. 

Gemarkeerde wandelroutes

Landgoed Tongeren is in particulier bezit en beslaat maar liefst 505 hectare, waarvan 365 hectare bos. Het gebied ligt aan de rand van de Veluwe en is ontzettend gevarieerd met heuveltjes, bos, veen, heide, weilanden en verspreide woonbebouwing.

Het landgoed heeft drie gemarkeerde wandelroutes:

 • Tongerense bergroute (groene paaltjes, ca 1,5 uur)
 • Heide route (rode paaltjes, ca 45 minuten)
 • Tongerense beekroute (gele paaltjes, ca 30 minuten)

Wij kiezen voor de groene route van 5,8 kilometer. Wil je een langere afstand, dan zijn de drie routes gemakkelijk te combineren tot ongeveer 8-9 kilometer. De routes zijn ontzettend goed gemarkeerd en uitstekend onderhouden. 

Wandelen in Epe
Landgoed Tongeren in Epe heeft drie gemarkeerde wandelroutes.
wandelen in epe
De groene route is zeer duidelijk gemarkeerd met groene paaltjes.

Startpunt voor het wandelen in Epe 

De start van de wandelroutes is bij de parkeerplaats aan het Van Manenspad of bij de Anna’s Hoeve, Molenweg 80. Wil je alleen het stuk met het vlonderpad doen, dan adviseer ik te parkeren aan de Molenweg 80 (LET OP: deze parkeerplaats is inmiddels afgesloten!). Wij parkeren aan het Van Manenspad. Dan komen we het vlonderpad pas na drie kilometer tegen. We kiezen voor de gemarkeerde wandeling Tongerense Bergroute omdat dit een zeer afwisselende route is.

wandelen in epe
Startpunt van de wandeling aan het Van Manenspad.

Wild spotten in het Veluwse bos

Het eerste stuk leidt ons door het Veluwse bos. Overal om ons heen zien we sporen van wild. Omgewroete aarde van de wilde zwijnen en reeënpaden die naar de dichte bosschages lopen. Hier houden we van, omdat je altijd vol spanning bent of het gaat lukken om wild te spotten. Ook het heuvelachtige gebied met kronkelpaden is een element dat mijn kinderen leuk vinden. Het is altijd spannend wat er na het heuveltje of de bocht te zien is.

De route is afwisselend, heuvelachtig en bochtig.

Afwisseling van bos, heide- en veengebied

Na ongeveer twee kilometer passeren we een uitzichtpunt met een bankje. Vanaf hier heb je een mooie blik op de Tongerense Heide. Wat zal het hier mooi zijn als de heide in bloei staat. We pauzeren even en lopen daarna snel verder. De jongens zijn nieuwsgierig naar het vlonderpad.

wandelen in epe
De Tongerense Heide bij Landgoed Tongeren.

Het vlonderpad van landgoed Tongeren

De route verveelt niet. Dus al snel zijn we aangekomen bij het vlonderpad van Landgoed Tongeren. Waar we onderweg amper mensen tegen komen is het hier wat drukker. Logisch, want dit is natuurlijk wel het hoogtepunt van de wandeling.

Hoewel je elkaar op de vlonders gemakkelijk kan passeren, wordt er voor en na de oversteek geduldig door de wandelaars op elkaar gewacht. Zo kan iedereen toch zijn eigen fotomoment rustig vastleggen.

Na de houten vlonders passeren we de Tongerense Beek. Hoewel de weg breed genoeg is, kiest mijn jongste voor een route met een plank over de beek. Dat is toch veel leuker?!

wandelen in epe
Het vlonderpad van Landgoed Tongeren in Epe is het hoogtepunt van de wandeling.
We kunnen de oversteek in alle rust maken.
Genieten van de prachtige natuur en omgeving van Landgoed Tongeren.
Via een houten balk naar de overkant van de Tongerense Beek.

We naderen het dorpje Tongeren

Na de vlonders wandelen we via een laan naar een cluster van enkele gebouwen toe. De omgeving is hier heel anders. Dit stukje van het landgoed ligt tegen de bebouwing van Tongeren aan met een aantal vakantieparken, hotels en een camping. We vervolgen de route en gaan uiteindelijk aan de overkant van de Molenweg verder met de route.

Aan de overkant van de Molenweg wisselt het landschap en komen we in een afwisselend gebied van weilanden, akkers en bos. We komen door een stiltegebied en genieten van de rust en de vogels. Het is hier heel anders, maar bijna net zo mooi.

Uiteindelijk keren we weer terug het bos in, richting het parkeerterrein van de auto. We hebben een prachtige gevarieerde wandeling gehad en van alle landschapstypen in dit deel van ons land kunnen genieten.

wandelen in epe
Aan de overkant van de Molenweg ligt een stiltegebied.
Na de bossen, heide en veen hebben we in dit deel van de route weilanden.
Nog een klein stukje bos voordat we aan het eind van de wandelroute zijn.

Ligging vlonderpad Epe en Landgoed Tongeren

Landgoed Tongeren in Epe ligt op de Veluwe. Hier kun je wild spotten en genieten van de natuur. Bovendien vind je hier een houten vlonderpad.

Ga jij wel eens wandelen in Epe bij Landgoed Tongeren op de Veluwe?

Wandelen met kinderen checklist: dit moet mee!

Alhoewel je voor wandelen natuurlijk niet heel veel nodig hebt, is het toch wel handig als je goed voorbereid op pad gaat. Vooral op langere afstanden en regenachtige dagen zijn de volgende items onmisbaar:

Wandelen wordt extra leuk als je kinderen de volgende items in hun rugzak kunnen stoppen:

Onze favoriete winkels om wandelspullen voor kinderen te kopen zijn:

Meer lezen

Zoek je meer leuke en spannende wandelingen over vlonderpaden en/of vlonderbruggen? Lees dan deze blogs over wandelingen in Nederland:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

4 REACTIES

 1. Kom je op onderstaande routes ook het vlonderpad tegen?

  Heide route (rode paaltjes, ca 45 minuten)

  Tongerense beekroute (gele paaltjes, ca 30 minuten)

  • In het blog staat beschreven tijdens welke wandelroute onze blogger het vlonderpad tegen kwam, of andere routes daar ook langs komen kun je beter checken op de website van de beheerder van het gebied. Mogelijk is daar een kaartje te vinden.

 2. goedemiddag,

  Op uw website staat dat er geparkeerd kan worden bij Molenweg 80.
  deze parkeerplaats is wegens overlast gesloten. Wij wonen op dit adres en er wordt regelmatig aangebeld door mensen over vragen mbt het parkeren. Parkeren kan in de berm en niet meer op de parkeerplaats.
  Zou u dit van deze website af willen halen?

  Groet kimberly natuurtalent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.