Wandelen in de Achterhoek bij Landgoed Dorth

Wandelen in de Achterhoek bij landgoed Dorth. Zeker weten dat je daar heel veel én bijzondere vogels gaat aantreffen. Blogger Suzanne maakte een wandeling op deze unieke plek van Natuurmonumenten en spotte vele soorten (bijzondere) vogels.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Wandelen in de Achterhoek bij Landgoed Dorth

Wandelen in de Achterhoek en veel bijzondere vogels zien? Dat kan bij Landgoed Dorth in Kring van Dorth (gemeente Lochem), enkele kilometers ten zuidoosten van Deventer.

Het landgoed is een Rijksmonument en dateert uit 1600. Het is een natuurpareltje, eigendom van Natuurmonumenten. Ga je wandelen in het voorjaar, dan tref je hier een vrolijk vogelconcert, in de zomer vind je hier verkoeling onder de bomen van de lanen en in de herfst kun je paddenstoelen zoeken.

Bij het doorbreken van de eerste voorjaarszonnestralen gaan wij hier wandelen. 

Rode wandelroute landgoed Dorth

Bij landgoed Dorth is een bewegwijzerde wandelroute van 3 kilometer die met rode pijltjes wordt aangegeven. Die gaan we lopen. De route start bij de parkeerplaats aan de Kasteelweg in Kring van Dorth. Het landhuis zelf zien we nauwelijks. Dat is privéterrein, dus daar kunnen we niet bij komen.

Op het routebord bij het parkeerterrein staat aangegeven dat een deel van de wandelroute gestremd is door omgevallen bomen als gevolg van een storm. Hier moet je omheen lopen.

wandeling Achterhoek
Wandelen in de Achterhoek op landgoed Dorth.

Wandelen door lanen, bos en langs waterpartijen

Het landgoed kent een paar prachtige lanen. Ook zijn overal bruggetjes, grachten en waterpartijen aanwezig. Het begin van de route loopt direct langs de slotgracht en start bij de hoofdlaan die dwars over het landgoed heen loopt.

De route is afwisselend en we zien een weiland vol water en poelen. Volgens de toelichting van Natuurmonumenten leven hier vele soorten kikkers en (zeldzame) salamanders. Even verderop is een heel stuk bos kapot. Vernietigd door een storm. Het dode hout blijft liggen en biedt weer ruimte aan nieuwe soorten. Ook is het een belangrijke voedselbron.

Wandelen Achterhoek
Het stuk bos dat kapot is gegaan bij een storm.
Wandelen Achterhoek
Kenmerkende beukenlaan op landgoed Dorth.
Waterrijke weilanden met poelen voor amfibieën.

Vogels spotten

De bomen hangen vol met nestkastjes, in totaal wel 60 stuks. We zien en horen allerlei soorten mezen die druk in de weer zijn met het zoeken van nestmateriaal.

De nestkastjes zijn allemaal genummerd en voorzien van een gatbeschermer, een ring die over de ingang van de nestkastjes heen zit. Mijn oudste weet al veel van vogels en weet meteen waarvoor dat is: “Dat is om te voorkomen dat de spechten de nestjes leeg kunnen roven. Dat betekent dat er dus spechten in het bos leven.”

Wandeling Achterhoek
Overal hangen nestkasten met nummer en gatbeschermer tegen de spechten.

Zwarte specht, bonte specht en groene specht

Al snel zien we diverse bomen met spechtenholen. Ook in dood hout, want ook daar is volop voedsel voor spechten te vinden. Spechten leven van beestjes die in het hout zitten, zoals mieren en larven.

Het oog van mijn jongste valt op een beuk met een enorm gat op 3-4 meter hoogte. Dat is geen gewoon spechtenhol. Deze is zo groot, die moet wel van een zwarte specht zijn. Op de grond rondom de boom ligt allemaal hout, afkomstig uit het diep uitgetikte gat in de boom.

Wandeling Achterhoek bij Landgoed Dorth
Er zit een groot spechtenhol in de beuk.
Op de grond liggen allemaal houtsnippers die naar beneden zijn gevallen tijdens het hakken van het gat.

Geluid van roffelende spechten 

We luisteren goed, horen verschillende spechten op bomen roffelen. Het geluid van een zwarte specht klinkt echt anders, zwaarder, als een mitrailleur. En na enig rond speuren ontdekt mijn man de zwarte specht in het topje van een boom, bij één van de vele waterpartijen. We balen enorm dat we geen verrekijker mee hebben genomen, want hij zit wel ver weg.

Wandelen Achterhoek
Vogels spotten. Zien we daar de zwarte specht?

Nog veel meer vogelsoorten

Even verderop gaat de wandelroute langs rabbatbosjes en de Dortherbeek, het perfecte leefgebied voor de ijsvogel. Helaas zien we dit kleine mooie vogeltje nu niet. Wel spotten we nog vele andere vogels, waaronder een buizerd, reiger, roodborstjes, staartmezen, koolmezen, pimpelmezen en spreeuwen.

Op internet lezen we in een bericht van de vogelwerkgroep IJsselstreek dat dit landgoed een ideale verblijfplaats is voor vele vogels en dat dit slechts een kleine selectie is van alle vogels die hier leven. 

Wandelen Achterhoek
Langs de Dortherbeek leven ijsvogels. Helaas hebben we die niet gezien.

Landschapstuin bij Huize Dorth

De tuin van Landgoed Dorth, dat binnen de slotgracht ligt, is in Engelse landschapsstijl. Het ziet er hier heel anders uit met rhododendrons, bruggetjes, kronkelpaden, vijvers en bankjes. Het is duidelijk dat dit deel een heel andere functie heeft dan het omliggende bos met weilanden. 

Hier eindigt ook onze wandeling. We komen weer op de eeuwenoude laan met beukenbomen en lopen terug naar de auto. Volgende keer nemen we een verrekijker mee, want dat is wel een must hier met al die vogels!

Rhododendrons en bruggetjes in de Engelse landschapstuin.
Hier vind je kronkelpaadjes bekleed met mos.
Deze dikke boomstam staat ook in de landschapstuin van Huize Dorth.

Ligging Landgoed Dorth

Voor een wandeling in de Achterhoek bij Landgoed Dorth moet je naar Gelderland. Het landgoed is gemakkelijk te bereiken via de A1, afslag Bathmen.


 Weet jij nog een mooie wandeling in de Achterhoek? Laat het ons weten!

Meer lezen

Zoek je meer wandelingen in de natuur? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

2 REACTIES

  1. Super leuke tip! Wij wonen zo dichtbij en waren hier nog nooit geweest. Echt een aanrader! Bovendien was het er erg rustig dus ook tijdens de corona maatregelen een erg fijne plek om toch even naar buiten te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.