Wandeling Hoenderloo: wandelen en wild spotten

Een wandeling in Hoenderloo. Dat is wandelen door het bos en een grote kans om groot wild te spotten. Het kan tijdens een wandeling in de Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo. Suzanne maakte een wandeling en zag helaas dit keer geen wild, maar wel heel veel verse sporen.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

 

Wandeling Hoenderloo, startpunt vanaf parkeerplaats Waterberg

Even eropuit, gedachten verzetten, genieten van de rust en de stilte en de natuur. Daar hebben we behoefte aan. We wandelen sowieso graag, dus rijden we naar parkeerplaats Waterberg bij Hoenderloo. Vanaf hier kun je allerlei kanten op het bos in. 


 

wandelen Hoenderloo
Vanaf parkeerplaats Waterberg kun je alle kanten op.

Geen uitgezette wandelroute, maar gewoon het bos in

We kiezen ervoor om niet de standaard uitgezette wandelroutes te nemen. Daar lopen meer mensen en we willen wild spotten. En als je dat wilt, moet je een zo rustig mogelijk stuk uitzoeken. Vanaf het parkeerterrein steken we de de N304 over en gaan daar het bos in.

Spannend is het wel. Gaan we drie van de grote vijf van Ugchelen spotten? Want in deze uitgestrekte bossen zijn volop wilde zwijnen, edelherten en reeën te zien. 

Wandeling Hoenderloo in de Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo

Ik geniet van de rust en de natuur. In dit stuk bos zijn lange lanen en het is heerlijk om hier kilometers lang te lopen zonder iemand tegen te komen. Onze telefoon is onze navigatie. Het eerste stuk onderweg maken we nog lol, maar al snel begint het serieuze werk en speuren we door de bomen op zoek naar wild. Als we door wat dichter begroeide stukken komen zien we veel sporen van wild.

Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo
Wandelen langs prachtige lanen in de Boswachterij Ugchelen-Hoederloo
Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo
Lol maken onderweg tijdens het wandelen.

Wandelen HoenderlooSporen zoeken

Complete stukken omgewoelde grond rondom bomen, blootgelegde boomwortels. We zien ontzettend veel sporen van wilde zwijnen. De kinderen vinden het erg interessant en tegelijk ook superspannend. Want wie weet gaan we nog een kudde zwijnen tegen komen.

Ook spotten we volop reeënpaadjes, die naar waterplassen en dichte bosjes leiden. Het feest is pas echt compleet als we verse sporen van een edelhert zien. De pootafdruk van een edelhert is ongeveer 8 cm en kun je bijna niet missen. Pootafdrukken van een ree zijn veel kleiner.

Wauw, allemaal omgewroete grond van wilde zwijnen rondom de bomen.
Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo
Gevonden! Verse pootafdrukken van een edelhert. Deze herken je aan de grootte: zo’n 6-8 cm lang.

Wandeling Hoenderloo: gaan we wild zien?

Gaat het ons lukken om echt wild te zien? Gespannen kijken we rond. Vooral de weitjes verstopt tussen de bomen en de kleine waterpoelen zijn plekken waar het wild verstopt kan zitten. Maar het is midden op de dag en waarschijnlijk zit het wild ver weg verstopt in de dichte begroeiing. Wil je een grotere kans om wild te zien, dan moet je rond avondschemering gaan, dan komen ze te voorschijn uit de bossen.

Wandeling Hoenderloo
Speuren naar weilanden tussen de bomen om wild te spotten.
Speuren door de bomen of we wild zien.

Even pauze!

Na ongeveer 4 kilometer komen we bij een picknickplek. Hier staat in het bos een houten overkapping met lange tafels en banken. Daar rusten we even uit en drinken wat. We genieten van de rust en de stilte. Rondom het gebouwtje is alle aarde los gewroet. Ook hier stikt het van de wilde zwijnen dus.

Wandelen Hoenderloo
Een pauzemoment bij de picknickplek in het bos.

Genieten van alle geluiden in het bos.

Het wandelen is heerlijk. We genieten met volle teugen. “Ik word hier heel rustig van”, zucht mijn jongste zoon, die al snel overprikkeld is. “Alle geluiden van de vogels en het geruis van de bomen en geritsel van de takken vind ik fijn”, concludeert de oudste. We zijn het er helemaal mee eens. Dit gaan we vaker doen!

Wandelen Hoenderloo
Wat is het mooi hier.

Afwisseling tijdens de wandeling in de Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo

Na zo’n 5 kilometer komen we weer bij de provinciale weg N304 aan. We vinden het niet veilig én niet leuk om langs deze weg naar het parkeerterrein terug te lopen. Dus we steken over (let op, gevaarlijke oversteek) en lopen verder aan de overkant. Het is nog steeds onderdeel van de Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo, maar het ziet er heel anders uit. Dit deel bos heeft een andere vegetatie en begroeiing en maakt het laatste stuk van de wandeling afwisselend.

Wandelen Hoenderloo
Aan de overzijde van de N304 ziet het bos er heel anders uit.
Het bos is hier kleinschaliger en heeft een heel andere vegetatie.

Onze wandelroute in de Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo

Staatsbosbeheer heeft in het gebied Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo diverse wandelroutes uitgezet. Op hun website vind je alle informatie over deze routes en de Boswachterij.

Zoals gezegd hebben wij geen vastgelegde wandelroute gelopen. Toch wil ik deze route met jullie delen. Op onderstaand kaartje heb ik de bovenstaande route opgenomen. De route is 6 kilometer en ook geschikt voor buggy’s. Maar niet allemaal tegelijk gaan wandelen daar hè, want dan spot je zeker geen wild! 

Onze wandelroute door de Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo.

Heb jij een favoriete wandelroute op de Veluwe? Wil je die met ons delen?

Meer lezen

Zoek je meer leuke en spannende wandelingen? Lees dan deze blogs over wandelingen in Nederland:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.