Córdoba met kinderen, een mooie Spaanse stad met geschiedenis

0
160
De buitenkant van de Mezquita-kathedraal

Córdoba met kinderen bezoeken? Daphne deed dat tijdens haar Interrail reis door Spanje. In dit blog vertelt ze wat er in Córdoba voor gezinnen te doen is. 

Córdoba met kinderen

Tijdens onze Interrail reis blijven we drie nachten in Córdoba. Het is er deze dagen tegen de 40 graden en er staat geen zuchtje wind, het is heet! Maar dat mag de pret niet drukken en we wisselen zwemmen af met leuke plekken bezichtigen.

Gelukkig is ons appartement in het centrum en ligt alles op loopafstand. Tenminste, als we rustig lopen zodat we niet oververhit op de plek van bestemming aankomen.

We beginnen onze eerste ochtend in de prachtige Mezquita-kathedraal van Córdoba.

De Mezquita-kathedraal in Córdoba

Wie Córdoba met kinderen bezoekt moet eigenlijk wel een bezoekje brengen aan de prachtige Mezquita-kathedraal van Córdoba. Het historische centrum van de stad met de Mezquita staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

We vertrekken vroeg richting de Mezquita. Ondanks dat het redelijk vroeg is, is het al behoorlijk heet. Hopelijk valt de temperatuur binnen in de kathedraal mee.

We staan kort in de rij om kaartjes te kopen, online kunnen er momenteel geen kaartjes gekocht worden. Volwassenen betalen 10 euro, kinderen tussen de 10 en 14 jaar 5 euro, jongere kinderen zijn gratis.

Er bestaat de mogelijkheid om met een gids mee te gaan. Ook in de rij komen er verschillende gidsen langs om te vragen of je mee wilt (tegen betaling). Wij besluiten zelf te gaan kijken. We kunnen bij de controle snel doorlopen en binnen is het gelukkig een stuk minder warm! 

Het binnenplein bij de Mezquita-kathedraal
De Mezquita in Córdoba

Binnen in de Mezquita-kathedraal

De Mezquita-kathedraal is prachtig, de kinderen zijn onder de indruk van wat er te zien is. Het eerste wat je ziet als je binnen komt is dat het enorm groot is. De grote meiden zien meteen plekjes waar de zon mooi binnen valt, daar willen ze wel op de foto.

Op ons gemak bekijken we alle mooie schilderingen, het goud en de mooie plafonds. Je loopt allereerst door het gedeelte dat gebouwd is als moskee, in die tijd was de mezquita de grootste moskee na de moskee in Mekka. Sinds de Christelijke revolutie in Córdoba is de Mezquita als kathedraal in gebruik.

Door verschillende verbouwingen zijn zowel de Moorse als Christelijke invloeden te zien in de Mezquita-kathedraal. Het lijkt wel alsof er een kerk in de Mezquita gebouwd is. Absoluut een bezoek waard!

De mezquita-kathedraal is groot!
Het lijkt het Sinterklaasboek wel!
Het lijkt wel een kerk in de Mezquita
Alles ziet er mooi uit
Mooie vloeren

Puento Romano

Vanaf de Mezquita-kathedraal loop je in een paar minuten naar de Puento Romano toe, een brug over de rivier Guadalquivir die de stad doorkruist.

We nemen een kijkje bij de brug, waarbij de kinderen vooral veel aandacht hebben voor de souvenirwinkeltjes in de buurt van de Puento Romano.

In de stad is trouwens goed aangegeven hoe ver het nog lopen is naar verschillende bezienswaardigheden. Wil je daarna nog meer kerken bezoeken? Dan kan je met de plattegrond die je bij de Mezquita-kathedraal krijgt alle kerken langs de Fernandidas route bezoeken. Dit zijn 11 kerken die gebouwd zijn tussen de dertiende en begin veertiende eeuw. 

De bezienswaardigheden staan goed aangegeven
We lopen richting de Puente Romano
De buitenkant van de Mezquita-kathedraal
De Puente Romano
Het uitzicht vanaf de brug
De route van de Fernandinas kerken

Córdoba met kinderen, een bezoek aan Palacio de Viana 

Onze tweede ochtend beginnen we met een Spaans ontbijtje met churros en chocola in de buurt van het Paleis van Viana, waar we een bezoekje aan gaan brengen. We hebben gehoord dat de paleistuinen mooi zijn, dus zijn benieuwd!

Het is rustig als we aankomen en we kunnen meteen naar binnen. We lopen door de twaalf verschillende patio’s/tuinen rondom het paleis, de ene tuin nog mooier dan de andere. De een met prachtige fonteinen, de volgende lijkt net een doolhof en de tuin daarna heeft zulke leuke doorkijkjes. De meiden poseren als volleerde modellen: “Mam, kan je hier ook nog een foto maken van ons samen?”

We gaan ook met de rondleiding mee, ondanks dat deze alleen in het Spaans gegeven wordt en hopen dat er voor de kinderen soms iets vertaald zal worden. Helaas is dat niet het geval, de rondleiding binnen is een teleurstelling. Het enige wat daar fijn aan is zijn de waaiers die we tegenkomen.

De tuinen zijn wat ons betreft echt een aanrader als je in Córdoba bent. 

De eerste mooie binnenplaats die we tegenkomen
Overal mooie tuinen
Met wat water om af te koelen
Overal is wel iets te zien
Helaas mogen we hier niet zwemmen
Tuinen met fonteinen
Nog meer fonteinen
Mooie plekjes met kleuren en bloemen
Dit wil je toch wel als tuin

Onze middagen in Córdoba in het zwembad

Graag hadden we in Córdoba een fietstocht gemaakt, helaas was deze volgeboekt op het moment dat wij bedenken dat het leuk zou zijn om te doen. Ook hebben we in Córdoba verschillende hop on – hop off bussen voorbij zien komen, omdat wij deze bus in Madrid willen nemen hebben we dit in Córdoba niet gedaan.

We hebben twee middagen gezwommen. Cordóba heeft twee openbare buitenzwembaden, waar we allebei een middag geweest zijn. Heerlijk afkoelen in de verschillende zwembaden, waar voldoende plekken zijn om in de schaduw te zetten. Als je geen zwembad bij je accommodatie hebt is dit een prima alternatief. 

Lekker eten in Córdoba met kinderen

Vooraf verheugen we ons op het eten in Spanje, lekkere verschillende tapas op tafel waar iedereen van kan eten.

In Córdoba vinden we een leuk restaurant als we vanaf het zwembad terug naar de accommodatie lopen, Taberna la Abuela. Na het zwemmen heeft iedereen trek en al snel staat onze tafel vol met lekkere hapjes. Helaas zijn deze op voordat we een goede foto kunnen maken van het eten, daar denken we pas aan als we naar onze accommodatie lopen.

Het restaurant is niet in het centrum van de stad, dus we zitten vooral tussen de Spanjaarden in. Een prima plekje voor een etentje met lekkere Spaanse tapas!

Heerlijk eten bij Taberna la Abuela

Ligging van Córdoba

 

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Spanje? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.