Sandaya Camping Riviera d’Azur: fijne glamping bij Fréjus

Sandaya Camping Riviera d’Azur ligt vlakbij het Zuid-Franse Fréjus, vlakbij de Middelandse Zee. Het is de herfstvakantiebestemming voor Saskia. Nog even lekker genieten van de zon in oktober aan de Cote d’Azur.

In de herfstvakantie naar Zuid-Frankrijk

Na een niet zo’n mooie zomer in Nederland en drie heerlijke weken in de Italiaanse zon ontstaat het idee om in de herfstvakantie het warmere weer op te zoeken. Nog even geen herfstachtige buien, maar lekker in de zomerkleding genieten van mooi weer.

We kiezen er deze keer voor om met de auto te gaan. Vliegen tijdens de pandemie heeft niet onze voorkeur. Zou 1300 kilometer naar Zuid-Frankrijk haalbaar zijn voor een vakantie van een week? We besluiten het erop te wagen.

Door om de beurt te rijden zou zo’n afstand in het laagseizoen te doen moeten zijn. En dat blijkt te kloppen. Inclusief stops rijden we er 13 uur over op de heenweg en net geen 14 uur op de terugweg. We zoeven zonder files over de route du soleil.

Sandaya Camping Riviera d’Azur

Eerder verbleven we al eens naar tevredenheid op Sandaya Camping Maisons Laffitte bij Parijs, daarom valt de keuze opnieuw op een camping van deze organisatie. Deze keer wordt het Sandaya Camping Riviera d’Azur, gelegen vlakbij Fréjus. Plaatsen als Saint Tropez, Cannes en Nice zijn allemaal binnen een uur te bereiken vanaf de camping.

Op Sandaya Camping Riviera d’Azur kun je kamperen met eigen kampeermiddel of kiezen uit diverse huuraccommodaties. Denk hierbij aan de bekende mobil homes, maar ook aan echte glamping accommodaties zoals tenten op vlonders en cottages op palen.

Sandaya Camping Riviera d'Azur, vlakbij Fréjus aan de Middelandse Zee.
Sandaya Camping Riviera d’Azur, vlakbij Fréjus aan de Middelandse Zee.

Onze accommodatie: Premium Cottage Provence

Voor ons valt de keuze op een Premium Cottage Provence voor 6 personen. Deze cottages zijn de luxe versies van de mobil homes en liggen mooi in het groen. Hierdoor hebben we veel privacy op ons terras. Ik vind de ligging van de premium cottages echt een heel groot pluspunt.

De Premium Cottage Provence voor 6 personen hebben 3 slaapkamers en 2 badkamers. Ideaal voor grotere gezinnen en voor gezinnen met tieners. Mijn twee tieners van 12 en 14 jaar oud zijn erg blij dat ze beide een eigen slaapkamer hebben. Met stopcontact naast hun bed, want ja, die telefoon moet ’s nachts dichtbij worden opgeladen. De slaapkamer met het 2-persoons bed heeft een eigen badkamer die alleen via de slaapkamer toegankelijk is. Ideaal. Hier missen we dan wel weer stopcontacten, maar gelukkig hebben we zelf verlengsnoeren meegenomen.

In de woonkamer is de open keuken te vinden. Met vaatwasser en ruime koelkast. Er is genoeg serviesgoed aanwezig. De zithoek is om te bouwen tot extra bed, hier maken wij geen gebruik van. We zitten ’s avonds op de bank en aan de tafel om spelletjes te spelen. Het zitcomfort van de bank valt wat tegen. Helemaal niet erg, want in Zuid-Frankrijk zit je toch vooral buiten.

Het terras van de cottage is omringd door groen wat ik erg fijn vind. Er is een dakje, goed voor wat schaduw of tijdens een incidentele regenbui. Op het terras staan twee ligbedden en een houten tafel met stoelen. Ook is er een echte buitenkeuken, compleet met kraantje en koelkast. Er is een gasbarbecue bij te huren. Hier hebben we de hele week buiten gekookt. Echt een op en top vakantiegevoel geeft dat!

De entree van de 'wijk' Provence.
De entree van de ‘wijk’ Provence.
Onze cottage met erg fijn terras.
Onze cottage met erg fijn terras.
De twee persoonskamer in onze cottage. Met eigen badkamer.
De twee persoonskamer in onze cottage. Met eigen badkamer.
Zithoek in de cottage.
Zithoek in de cottage.
Heerlijk lokaal eten en drinken op het terras.
Heerlijk lokaal eten en drinken op het terras.
Eten koken op de buitenkeuken.
Eten koken op de buitenkeuken.
Elke avond eten we op het terras.
Elke avond eten we op het terras.
De dag eindigen met een prachtige zonsondergang.
De dag eindigen met een prachtige zonsondergang.

Andere accommodaties op Sandaya Camping Riviera d’Azur

Op Sandaya Camping Riviera d’Azur zijn de premium cottages verdeeld over verschillende ‘wijken’. In de praktijk zijn dit een of twee paadjes waar de cottages aan liggen. Naast Provence, waar wij verblijven, is er ook Tropical.

Naast de premium cottages zijn er verschillende ‘gewone’ cottages, deze zijn geschikt voor 4 tot 7 personen. Wil je liever meer het echte kampeergevoel hebben? Dan zijn de lodges op palen een aanrader. Je slaapt wel onder een tentdoek, maar hebt het comfort en de sfeer van echte glamping. Het is ook mogelijk om een kampeerplek te huren en met je eigen kampeermiddel op de camping vakantie te vieren.

Tijdens ons verblijf waren er hele mooie nieuwe accommodaties in aanbouw. Het voelt bijna oneerbiedig om ze ‘huisjes op palen’ te noemen, dat doet de luxe uitstraling van de buitenkant echt tekort. Op het moment van schrijven van dit blog staat er hierover nog geen informatie op de website van de camping, maar dat gaat vast komen.

Premium Cottage Tropical.
Premium Cottage Tropical.
Glampingtenten op palen.
Glampingtenten op palen.
Alle glampingaccommodaties liggen mooi in het groen.
Alle glampingtenten liggen mooi in het groen.
Nieuw: cabins op palen.
Nieuw: cabins op palen.
Ook deze nieuwe cabins liggen in het groen.
Ook deze nieuwe cabins liggen in het groen.
Liever met eigen kampeermiddel? Dat kan ook.
Liever met eigen kampeermiddel? Dat kan ook.
Er zijn ook kampeerplekken met eigen sanitair.
Er zijn ook kampeerplekken met eigen sanitair.

Faciliteiten op Sandaya Camping Riviera d’Azur

Sandaya Camping Riviera d’Azur heeft zelfs in het laagseizoen een animatieprogramma. Wij laten dit aan ons voorbij gaan en doen liever onze eigen dingen. Maar als je ervan houdt, dan is die mogelijkheid er dus wel. Zo is er onder andere een speciaal kidsprogramma voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Restaurant en winkeltje

Elke ochtend halen we verse broodjes in het winkeltje op de camping. In de herfstvakantie is deze alleen ’s ochtends geopend tussen 8 en 12 uur. Prima voor ons, want de grote boodschappen kopen we bij de Carrefour in Fréjus. Zo’n grote Franse supermarkt is voor mij echt een uitje.

Op Sandaya Camping Riviera d’Azur is een restaurant. Hier eten we een van de avonden op een dag dat we een campingdagje houden. Op de kaart staat voor ieder wat wils. Een stukje vlees, pizza of iets met vis, het is er allemaal. Helaas valt het eten ons wat tegen: de pizza heeft een harde bodem, er zit net te veel citroen over de vis en het visplankje bestaat volledig uit gefrituurde vis. Meer dan een paar blaadjes sla zit er niet bij als groente. Nu waren wij er in het laagseizoen, dus ik durf niet te zeggen of deze ervaring representatief is.

Verse broodjes halen elke ochtend.
Verse broodjes halen elke ochtend.

Camping met zwembaden

Sandaya Camping Riviera d’Azur heeft twee zwembaden. Een ‘gewoon’ zwembad met meerdere baden en glijbanen en een ‘zen’ zwembad voor rustzoekers. Dat laatste lijkt me ideaal voor mensen die geen zin hebben om tussen de spelende kinderen te zitten. Maar ook als je kinderen meer van rust houden is dat een perfecte plek om te chillen.

Wij kiezen voor het gewone zwembad. Er is een groot verwarmd bad waar ik samen met mijn jongste met de bal speel. Hier vermaakt hij zich ook met ringen opduiken van de bodem die hier tussen de 140 en 200 cm diep is. Daarnaast is een klein zwembad met een diepte van 50 tot 140 cm. Tot slot is er een zwembadje voor de allerkleinsten. Deze is niet verwarmd. Er zijn twee glijbanen, een die met bochten naar beneden gaat en een waar je over een paar hobbels glijdt. Die laatste is bij mijn zoon favoriet omdat deze lekker hard gaat.

Belangrijk om te weten: overal staan borden dat een strakke zwembroek voor heren verplicht is. We zijn er speciaal voor naar Decathlon in Fréjus gereden. Maar na de eerste keer zwemmen wordt al duidelijk dat deze regel niet wordt gehandhaafd. Ik weet niet hoe streng men hierin is tijdens het hoogseizoen.

Spelen met de bal in het grote zwembad.
Spelen met de bal in het grote zwembad.
Het zwembad voor de peuters.
Het zwembad voor de peuters.
De twee glijbanen bij het zwembad.
De twee glijbanen bij het zwembad.
Het Zen-zwembad.
Het Zen-zwembad.

Speeltuin, minigolf en meer speelmogelijkheden op de camping

Achter het gebouw van de receptie is een kleine speeltuin te vinden en ook vlakbij het zen-zwembad zag ik een speeltuintje. Bij de receptie is ook de enigszins verouderde minigolfbaan te vinden.

Elders op de camping liggen de petanque-banen. Hieraan merk je dat het echt een Franse camping is. Mocht je geen jeu de bouleballen hebben, dan kun je deze kopen bij Decathlon in Fréjus. Voor de tafeltennisliefhebbers zijn er meerdere tafeltennistafels, waarvan zelfs eentje speciaal voor kinderen.

De speeltuin vlakbij het receptiegebouw.
De speeltuin vlakbij het receptiegebouw.
We spelen een potje mini-golf op de camping.
We spelen een potje mini-golf op de camping.

Uitstapjes vanaf Sandaya Camping Rivera d’Azur

Sandaya Camping Riviera d’Azur heeft een ideale ligging voor uitjes in de omgeving. Er is zelfs zoveel te zien en te doen dat een week hierheen veel te kort is. Grote kans dat wij hier nog een keer terugkomen!

Dit zijn de uitsptajes die wij hebben gedaan

Fréjus: oude stad en de haven

Ons eerste uitstapje is naar Fréjus. In het laagseizoen blijkt in het oude centrum zo’n beetje alles dicht te zijn, wat ook z’n charmes heeft. Nu hebben we de mooie straatjes helemaal voor onszelf.

Voor meer levendigheid rijden we daarna naar de haven van Fréjus. Hier liggen de mooie jachten. Met een ijsje in de hand lopen we langs de boten en de terrasjes. Wat een gezellige sfeer. Op het strand stoppen we. Eens voelen hoe warm de Middellandse Zee in oktober is… nou, dat valt reuze mee. Jammer dat we onze zwemkleding op de camping hebben laten liggen.

Wat is Fréjus prachtig en heerlijk rustig in de herfstvakantie.
Wat is Fréjus prachtig en heerlijk rustig in de herfstvakantie.
Spelen met water bij de fontein.
Spelen met water bij de fontein.