Steden aan de Cote d’Azur met kinderen: Nice, Saint Tropez en Cannes

In de meivakantie bezocht blogger Karijn een paar steden aan de Côte d’Azur met kinderen. Nice, Saint Tropez en Cannes werden aangedaan. In dit bog vertelt ze alles over flaneren met je gezin op Franse boulevards, sterren kijken op het Filmfestival in Cannes en hoe je in stijl aankomt in de haven van Saint Tropez.

Steden Côte d’Azur met kinderen: where to go?

De Côte d’Azur ligt in het Zuid-Oosten van Frankrijk aan de Middellandse Zee. Het is een echte vakantieregio. Met name de steden aan de kust zijn populair. Het klimaat is er fijn. Het is er warm maar door de wind is het er altijd aangenaam.

Nice met kinderen

Nice ligt aan de Middellanse zee en is van de bekende steden aan de Franse Rivièra het meest oostelijk gelegen. Het is de vijfde stad van Frankrijk. In de boekjes vinden we de omschrijving van een ‘mondaine badplaats’. En dat klopt wel. Van Saint Tropez, Cannes en Nice is de laatste met afstand de meest wereldse stad, ook veruit de grootste.

Onze camping ligt op zo’n 50 minuten rijden van Nice. ’s Ochtends hebben we het rustig aan gedaan waardoor we pas rond half twee Nice binnenrijden. Het is even wennen aan het drukke en chaotische verkeer. We parkeren onze auto in Parkeergarage Mozart, op 8 minuten lopen van de Promenade des Anglais. Hier parkeren is net wat goedkoper dan midden in het centrum. Voor 5,5 uur parkeren betalen we 10 euro.

Je ogen uitkijken op de Promenade des Anglais

We zetten koers richting de bekende Promenade des Anglais. Deze zes kilometer lange boulevard langs de Middellandse Zee is beroemd en sinds de terroristische aanslag met een vrachtwagen in 2015 ook berucht.

Voordat we daar gaan flaneren willen we eerst wat eten. Als we in een Zuid-Europees land uit eten gaan doen we dat bij voorkeur ‘s middags. Dat is voor onze zoon van bijna twee en zijn zusje van vier een stuk relaxter dan als we ergens om 20 uur pas ergens terecht kunnen. Vlak achter de promenade vinden we allerlei eettentjes. Van Japans tot Mexicaans. De kinderen kiezen voor het terras van de Italiaan. Pasta en pizza wordt het. Van kindermenu’s en kinderstoelen hebben ze in dit restaurant niet gehoord. Met onze tweejarige zoon op schoot doen we ons best om zo netjes mogelijk te eten. Dat is niet gelukt. De pasta ligt grotendeels op de grond en hijzelf ziet rood van de tomatensaus.

Cote d Azur met kinderen
Uitzicht op Nice
Pizza eten in Nice
Pizza eten voordat we de stad gaan verkennen

Veel te zien aan de Promenade des Anglais

We rekenen af en lopen naar de Promenade. We staan aan het begin van het drukke gedeelte en zien de zee. “Mama, daar vliegt iemand door de lucht,” gilt mijn oudste dochter. Inderdaad, twee mensen hangen aan een parachute die voortgetrokken wordt door een speedboot. Even later worden we weer verrast. Dit hadden we nog niet eerder gezien: iemand staat op een bord op een brandslang en doet vervolgens allerlei kunstjes op dat bord. Een soort van loopings. Het ziet er spectaculair uit!

En zo kijken we onze ogen uit op de promenade. Links van ons flaneren mensen. Rechts is het strand met de zee. Aan het strand staan kioskjes en terrasjes, maar je kan ook ‘gewoon’ het strand op. “Kijk, daar liggen ze gewoon op de kiezeltjes op het strand”. Dochterlief vindt het maar raar. Dat doet toch zeer?

Op de Promenade des Anglais
Op de Promenade des Anglais
Slenteren over de promenade des Anglais
Slenteren over de promenade des Anglais
Op naar de burcht van Nice
Op naar de burcht

Chateau van Nice

We slenteren verder en komen bij een heuvel uit die we al lange tijd vanaf de Promenade hebben kunnen zien. De burcht blijkt het Chateau te zijn. Niet dat er nog een kasteel staat, maar op de heuvel vind je wel oude overblijfselen hiervan. Hier begon ooit de stad Nice. Je kunt naar de burcht komen via een trap. Gelukkig is er ook een (gratis) lift die je naar boven brengt.  Als we uitstappen hebben we een prachtig uitzicht overde baai, de boulevard en de stad. Maar er is iets dat sterker de aandacht van onze kinderen trekt: de speeltuin. Voor we het weten roetsjt de één van de glijbaan en hangt de ander hoog in de touwen. Wij strijken neer op een bankje en helpen onze zoon met glijden. Dit is een fijne break tijdens ons citytripje.

Na het spelen lopen we nog verder. Vanaf beneden hadden we een waterval gezien. En nu we hier lopen horen we hem ook, maar zien doen we hem nog niet. Maar daar doemt een deel op. Het is slechts een klein onderstroompje. Voor het echte werk moeten we nog een klein klimmetje maken. De kinderen hebben het wel gauw gezien. We hebben ze een ijsje beloofd en die moeten we maar eens gaan halen.

Cote d Azur
Op naar het kasteel. Wij pakken de lift!