Steden aan de Cote d’Azur met kinderen: Nice, Saint Tropez en Cannes

Nice, Saint Tropez en Cannes met kinderen, in de meivakantie bezocht blogger Karijn deze steden aan de Côte d’Azur. In dit blog vertelt ze alles over flaneren met je gezin op Franse boulevards, sterren kijken op het Filmfestival in Cannes en hoe je in stijl aankomt in de haven van Saint Tropez.

Dit blog is in 2018 geschreven en in 2020 voorzien van een update

Steden Côte d’Azur met kinderen: where to go?

De Côte d’Azur ligt in het Zuidoosten van Frankrijk aan de Middellandse Zee. Het is een echte vakantieregio. Met name de steden aan de kust zijn populair. Het klimaat is er fijn. Het is er warm maar door de wind is het er altijd aangenaam.

Nice met kinderen

Nice ligt aan de Middellandse zee en is van de bekende steden aan de Franse Rivièra het meest oostelijk gelegen. Het is de vijfde stad van Frankrijk. In de boekjes vinden we de omschrijving van een ‘mondaine badplaats’. En dat klopt wel. Van Saint Tropez, Cannes en Nice is de laatste met afstand de meest wereldse stad, ook veruit de grootste.

Onze camping ligt op zo’n 50 minuten rijden van Nice in de Côte d’Azur. ’s Ochtends hebben we het rustig aan gedaan waardoor we pas rond half twee Nice binnenrijden. Het is even wennen aan het drukke en chaotische verkeer. We parkeren onze auto in Parkeergarage Mozart, op 8 minuten lopen van de Promenade des Anglais. Hier parkeren is net wat goedkoper dan midden in het centrum. Voor 5,5 uur parkeren betalen we 10 euro.

 

Je ogen uitkijken op de Promenade des Anglais

We zetten koers richting de bekende Promenade des Anglais. Deze zes kilometer lange boulevard langs de Middellandse Zee is beroemd en sinds de terroristische aanslag met een vrachtwagen in 2015 ook berucht.

Voordat we daar gaan flaneren willen we eerst wat eten. Als we in een Zuid-Europees land uit eten gaan doen we dat bij voorkeur ’s middags. Dat is voor onze zoon van bijna twee en zijn zusje van vier een stuk relaxter dan als we ergens om 20 uur pas ergens terecht kunnen.

Vlak achter de promenade vinden we allerlei eettentjes. Van Japans tot Mexicaans. De kinderen kiezen voor het terras van de Italiaan. Pasta en pizza wordt het. Van kindermenu’s en kinderstoelen hebben ze in dit restaurant niet gehoord.

Met onze tweejarige zoon op schoot doen we ons best om zo netjes mogelijk te eten. Dat is niet gelukt. De pasta ligt grotendeels op de grond en hijzelf ziet rood van de tomatensaus.

Cote d Azur met kinderen
Uitzicht op Nice, de ‘modaine badplaats’ van de Côte d’Azur
Pizza eten in Nice
Pizza eten voordat we de stad gaan verkennen

Veel te zien aan de Promenade des Anglais

We rekenen af en lopen naar de Promenade. We staan aan het begin van het drukke gedeelte en zien de zee. “Mama, daar vliegt iemand door de lucht,” gilt mijn oudste dochter. Inderdaad, twee mensen hangen aan een parachute die voortgetrokken wordt door een speedboot.

Even later worden we weer verrast. Dit hadden we nog niet eerder gezien: iemand staat op een bord op een brandslang en doet vervolgens allerlei kunstjes op dat bord. Een soort van loopings. Het ziet er spectaculair uit!

En zo kijken we onze ogen uit op de promenade. Links van ons flaneren mensen. Rechts is het strand met de zee. Aan het strand staan kioskjes en terrasjes, maar je kan ook ‘gewoon’ het strand op. “Kijk, daar liggen ze gewoon op de kiezeltjes op het strand”. Dochterlief vindt het maar raar. Dat doet toch zeer?

Op de Promenade des Anglais
Op de Promenade des Anglais
Slenteren over de promenade des Anglais
Slenteren over de promenade des Anglais
Op naar de burcht van Nice
Op naar de burcht

Chateau van Nice

We slenteren verder en komen bij een heuvel uit die we al lange tijd vanaf de Promenade hebben kunnen zien. De burcht blijkt het Chateau te zijn. Niet dat er nog een kasteel staat, maar op de heuvel vind je wel oude overblijfselen hiervan. Hier begon ooit de stad Nice.

Je kunt naar de burcht komen via een trap. Gelukkig is er ook een (gratis) lift die je naar boven brengt.  Als we uitstappen hebben we een prachtig uitzicht over de baai, de boulevard en de stad.

Maar er is iets dat sterker de aandacht van onze kinderen trekt: de speeltuin. Voor we het weten roetsjt de één van de glijbaan en hangt de ander hoog in de touwen. Wij strijken neer op een bankje en helpen onze zoon met glijden. Dit is een fijne break tijdens onze citytrip in Nice aan de Côte d’Azur.

Na het spelen lopen we nog verder. Vanaf beneden hadden we een waterval gezien. En nu we hier lopen horen we hem ook, maar zien doen we hem nog niet. Maar daar doemt een deel op. Het is slechts een klein onderstroompje. Voor het echte werk moeten we nog een klein klimmetje maken. De kinderen hebben het wel gauw gezien. We hebben ze een ijsje beloofd en die moeten we maar eens gaan halen.

Cote d Azur
Op naar het kasteel. Wij pakken de lift!
Op de heuvel is een heerlijke speeltuin
Op de heuvel is een heerlijke speeltuin
De watervallen bij de burcht in Nice
De watervallen bij de burcht van Nice

Vieux Nice

We dalen weer af en gaan oostelijker. We slaan het het oude centrum in. Kleine straatjes, kleurrijke huizen en buitenhangende was. Ik ben direct weg van dit gedeelte van de stad. De sfeer is hier ontspannen, het ruikt er fijn naar allerlei mediterrane geuren.

Het is inmiddels rond zessen. Op een plein staan we even stil. De markt wordt opgeruimd, mensen borrelen en maken zich op voor het diner. Het geroezemoes op het plein op een zwoele lenteavond stemt fijn.

Maar voor ik sentimenteel kan worden trekt mijn jongste dochter me al mee.  “Waar is de ijscoman?”  Die blijkt niet ver. Bij Fenoccio schijn je het beste ijs van Nice te kunnen krijgen. De ijssalon bestaat uit een enorme toonbank waar we uit een giga hoeveelheid ijs kunnen kiezen. Van rabarber tot verveine ijs.

De kinderen houden het simpel: ze kiezen voor een bolletje aardbeien. Ik ga voor citroen-meringue. En dat zijn beide goede keuzes. We smullen van ons ijsje en lopen dan langzaam terug naar de auto. Nice, wat was je fijn!

We wandelen in de namiddag door het oude Nice
We wandelen in de namiddag door het oude Nice
Hier hebben ze lekkere ijsjes!
Hier hebben ze lekkere ijsjes!
De kleuren van de huizen in het oude Nice zijn prachtig
De kleuren van de huizen in het oude Nice zijn prachtig

Meer bezienswaardigheden in Nice

Voor ons was een middag en deel van de avond lang genoeg voor een bezoek, maar met oudere kinderen hadden we er een langere dag van gemaakt. We zouden in ieder geval gaan winkelen en de oude wijk Cimiez bekijken, waar nog de ruïnes van een oud Romeins Amfitheater te bezichtigen zijn. Daar in de buurt ligt ook het Musee Matisse met werk van de beroemde Franse kunstenaar.

 

Steden Cote d’Azur met kinderen: Saint Tropez

Van ons bezoek aan Saint Tropez hebben we een filmpje gemaakt. We startten in Port Grimaud. Vaar je een stukje mee?

Tijdens onze vakantie aan de Zuid-Franse kust mag een bezoek aan Saint Tropez niet ontbreken. De stad waar rijke voetballers naar toe vliegen met de heli om even te gaan lunchen, of een nieuw Louis Vuitton tasje te kopen. We zijn erg nieuwsgierig naar deze badplaats. We willen graag net als de ‘rich and famous’ een mondaine entree maken in Saint Tropez.

Volgens onze informatie staat op de brug naar Saint Tropez ’s middags altijd file. Daar hebben we geen zin in. vanaf Port Grimaud blijkt er een boot te varen naar Saint Tropez. Net als de ‘rich and famous’ maken wij in de haven van Saint Tropez entree!

Vertrek vanuit Port Grimaud

Port Grimaud werd ruim vijftig jaar geleden aangelegd en moest het Venetië van Zuid-Frankrijk worden. We zijn benieuwd naar wat ons te wachten staat. Als we het dorp binnenrijden is het even zoeken naar de haven waar wij dichtbij willen parkeren. Het dorpje blijkt omheind te zijn en het centrum met daarin het haventje is autovrij. We zetten de auto daarom iets verderop en komen via de toegangspoort het dorp binnen.

De gelijkenis met Venetië zien we wel. We lopen over bruggetjes en aan alle kanten is water. Maar in plaats van mooie paleizen en kleurrijke huizen, liggen aan het water wat saaie eenvormige gebouwen. En Port Grimaud is echt een miniatuurversie van Venetië.

We vinden de aanlegplaats van de Bateaux Verts en kopen kaartje voor de boot. Wat bijzonder is, is dat we op een bootje plaatsnemen, daarmee de haven uitvaren en dan moeten overstappen op een groter exemplaar.

Vanaf Port Grimaud kun je met de boot naar Saint Tropez
Vanaf Port Grimaud kun je met de boot naar Saint Tropez aan de Côte d’Azur

Bootje varen

Onderweg passeren we al enorme jachten. We kijken onze ogen uit. Onze oudste dochter doet nieuwe vakantie-ideeën op: “Ik wil ook zo’n boot,” zegt ze, als we een enorm jacht passeren. Als ik haar uitleg dat dat er niet in zit met onze salarissen, heeft ze een ander idee: “Dan gaan we toch op een cruise, met een zwembad en een bioscoop.”  Prima. We knipperen even met onze ogen als we zien dat een jacht een uitklapbaar balkon heeft.

Als we aankomen in de haven is het nog rustig. Het is wel gek: we lopen pal langs de enorme jachten en kunnen de badslippers van de eigenaren zien liggen aan dek. En direct aan de haven liggen de cafes met grote terrassen.  Hier heb je geen uitzicht op zee, maar uitzicht op boten. Waar, zo hebben wij begrepen, ’s middags uitgebreid op gezond en gezwaaid wordt.

Jachten op weg naar Saint Tropez
Ik wil later ook zo eentje, zei mijn dochter

Slenteren door Saint Tropez met kinderen

Ook op de terrasjes zitten nog weinig mensen. We bekijken uit nieuwsgierigheid even de kaart. Een terrasje nemen in de haven is aan de prijs. 5 euro voor een thee is heel gewoon. We nemen een kijkje op de vismarkt. Niet voor lang. “Getver, wat stinkt het hier,” roepen onze dochters in koor.

Daarna lopen we verder en komen we in een winkelstraat. Dior, Vuitton, Armani, Dolce en Gabbana: alle dure modemerken zijn te vinden. De jachten zijn protserig, de mensen die er rondlopen ook. Wij spotten kleurrijke en strakke outfits. Zeer hooggehakte vrouwen en mannen in strakke pakken. En altijd de zonnebril op. Het is leuk om mensen te kijken.

We lopen een tijdje rond en eten op een heerlijk schaduwrijk plein onze meegebrachte broodjes op. Aan het eind van onze ochtend drinken we wat op een terrasje in een zijstraatje van de hoofdstraat. Nog steeds niet goedkoop, maar wel betaalbaar.

We gaan een paar straatjes in, maar we hebben het wel gezien. Saint Tropez is leuk om doorheen te lopen, maar heeft voor kinderen verder niet veel te bieden. We gaan met de boot weer terug. Wij bekijken in Port Grimaud in de winkeltjes en kopen een belachelijk grote snoepaardbei in een snoepwinkel. Op naar de volgende stad aan de Côte d’Azur!

Het bekendste terras van Saint Tropez
Het bekendste terras van Saint Tropez
Eentje is wat dwars
Eentje is wat dwars
De opstapplaats
De opstapplaats

Cannes met kinderen

Als wij op vakantie zijn aan de Côte d’Azur vindt in Cannes het Filmfestival plaats. We aarzelen of we Cannes zullen bezoeken. Nieuwsgierig zijn we zeker, maar we twijfelen of het leuk is voor de kinderen. Het zal waarschijnlijk heel druk zijn.

De informatie die we vinden op internet geeft ook geen hoop op kindvriendelijke plekken. We wagen het er op. Als je toch aan de Zuid-Franse kust bent is het een must om de stad te bezoeken.

Alle duiven hier in Cannes....
Alle duiven hier in Cannes….

De start is niet al te best. Het is inderdaad  druk en een parkeerplaats vinden, blijkt een pittig karwei. Het lukt, maar we staan wat verder weg van het centrum dan gehoopt. We beginnen aan de Boulevard de la Croisette. Aan deze boulevard staat het Palais du Festival. Hier wordt het jaarlijkse filmfestival gehouden.

“Kijk een draaimolen,” gilt onze middelste dochter. Ze maken een ritje in de draaimolen. Onze oudste houdt haar kleine broertje goed vast die veel plezier beleeft aan het draaien.

In de draaimolen in Cannes
In de draaimolen in Cannes
Kleurrijke fietsen in Cannes
En deze wil mijn dochter ook

We vervolgen onze weg en komen bij het Congrescentrum. Daarachter ligt de VVV. Ik wil er graag naar binnen, maar de entree is ook in gebruik genomen voor het filmfestival. Als ik naar binnen wil moet ik in de rij voor de beveiliging. Aangezien de rij nogal lang is, besluit ik maar terug te keren. Ondertussen gedragen onze kinderen zich als echte diva’s. Ze poseren als heuse actrices als wij foto’s van ze nemen.

We hopen nog wat filmsterren te spotten, maar we herkennen niemand. Dat kan ook aan onze gebrekkige filmkennis liggen. De enige celebrity die we spotten is een man in een met glimmertjes bezaaid pak die samen met zijn bodyguard een hotel uit komt stormen. Maar wie hij is? Geen idee.

Onze eigen filmsterren
Onze eigen filmsterren

We gaan door, op naar Le Suquet, het oude gedeelte van Cannes. We komen uit in een heel gezellig wijkje dat tegen een heuvel opligt. Er is zo rond lunchtijd veel bedrijvigheid. Op de talloze terrasjes schuiven mensen aan om uitgebreid te eten. Wij wandelen er langzaam naar bovenop de heuvel. Eenmaal daar genieten we van het uitzicht over Cannes.

Cannes!
Cannes!
Cote d Azur met kinderen
We kijken uit over de haven en het blauwe water van de Côte d’Azur
Uitzicht over Cannes
Uitzicht over Cannes

Onze kinderen zijn een beetje ‘stedenkijken-moe’. De drukte van de stad en de warmte doet ze niet goed. Eerlijk gezegd hebben wij het ook wel gezien. We gaan naar huis. Een halve dag was voor ons meer dan genoeg.

Steden aan de Côte d’Azur met kinderen: doen of niet doen?

Nice kunnen we aanraden. Een fantastische stad waar voor kinderen aan de boulevard en op het kasteel genoeg te beleven is. In Saint Tropez is het leuk jachten en mensen kijken, maar onze jonge kinderen vonden het niet zo heel interessant. Het boottochtje er naar toe beviel ze wel.

Cannes viel wat ons betreft nogal tegen. Nou waren wij er ten tijde van het Filmfestival en was de stad flink beveiligd en konden we niet overal komen. Met oudere kinderen is het misschien leuker om te flaneren en mensen te kijken vanaf een terrasje. Onze kinderen waren snel uitgekeken.

Welke stad aan de Côte d’Azur zou jij bezoeken met je kinderen?

Ligging Nice, Saint Tropez en Cannes

Voordat je vertrekt naar de steden aan de Côte d’Azur met kinderen

Meer lezen

Op zoek naar meer ideeën voor Frankrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

6 REACTIES

  1. Leuke en informatieve tekst. Ik was van plan om in de nazomer deze steden te bezoeken met een kleine(3). Heb hier veel van kunnen opsteken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.