Wandelen in de mooie natuur van de Dublin Zoo

0
399

De dierentuin van Dublin, de Dublin Zoo, ligt midden in de Ierse hoofdstad. Dat maakt het een fijn uitje voor gezinnen tijdens een citytrip. Na verschillende positieve aanbevelingen besluit Iris S. met haar gezin te gaan kijken bij deze dierentuin. Is het de moeite waard om te bezoeken?

Wandelen in de mooie natuur van de Dublin Zoo

We zijn tijdens onze citytrip in Dublin na drie dagen cultuur wel toe aan een speciaal uitje voor de kids. Ze willen graag even de stad uit en in speeltuinen spelen. Van locals horen we dat de dierentuin, de Dublin Zoo, een aanrader is. Bovendien ligt de dierentuin midden in een enorm groot groen park aan de zijkant van de binnenstad, het Phoenix Park. Er schijnen verschillende leuke speeltuinen te zijn. Kijk, dat klinkt veelbelovend!

Om een uurtje of elf vertrekken we met een hop-on-hop-off bus vanaf ons appartement in de binnenstad. Dat is meteen een mooie manier om de stad te bekijken, want de bus gaat vanuit de binnenstad dwars door de hele stad. We rijden langs alle toeristische trekpleisters van Dublin en de chauffeur vertelt er enthousiast over. In onze hoofden maken we direct een lijstje wat we verder nog allemaal willen zien. Net buiten de stad rijden we langs de oude Guinness brouwerijen. Wat een gigantische complexen zeg!

Een grote obelisk in het Phoenix Park in Dublin
Een grote obelisk in het Phoenix Park in Dublin

Enorm stadspark: het Phoenix park

Na een flinke tijd in de bus komen we aan bij het Phoenix park. Met bijna 7 kilometer oppervlakte is dit één van de grootste stadsparken van Europa. Tijdens het lopen van de bushalte naar de dierentuin zien we af en toe een hertje opdoemen. De buschauffeur van de hop-on-hop-off-bus vertelde ons dat het huis van de Ierse president in het park staat. We zien ook een grote obelisk boven de grasvelden uitsteken. Er zijn veel mensen aan het wandelen en picknicken. Een fijne plek om even aan de drukte van de binnenstad te ontglippen.

Picknicken in de schaduw

Het is behoorlijk druk en inmiddels ook behoorlijk heet wanneer we bij de ingang van de Dublin Zoo zijn. Vlak na de entree komen we al snel een restaurant tegen met een picknickveld er voor. “Pff, ik heb het echt te heet om te lopen”, moppert B. (9). “En ik heb honger. En dorst.” Eigenlijk hebben we allemaal wel dorst gekregen van de hele tijd in de bus zitten in de warmte. We ploffen (met de rest van Ierland) onder de grote bomen neer en doen een snelle picknick in de schaduw. We zitten tussen de bomen en houten beelden en totempalen in de vorm van dieren. De kinderen nemen een paar slokjes, maar spotten daarna snel een speeltuintje en rennen er enthousiast op af. Hmm, het is blijkbaar toch niet te heet om te lopen.

Mooie houten beelden en totempalen bij de picknickplaatsen
Mooie houten beelden en totempalen bij de picknickplaatsen
Mooi aangelegde meren met begroeiing in de Dublin Zoo
Mooi aangelegde meren met begroeiing in de Dublin Zoo

Mooie natuur in de Dublin Zoo

Ondertussen bestuderen we de plattegrond van de dierentuin. De Dublin Zoo is een langgerekt, groen park. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de groenvoorziening, want de natuur is er prachtig. Overal hoge, tropisch aandoende bomen en bloeiende bloemen. In de dierentuin zijn twee grote meren, waaromheen de dierenverblijven zijn gebouwd.

Olifanten spelen onder de waterspuit

Als de kinderen uitgespeeld zijn, lopen we een stukje. We komen al snel bij het olifantenverblijf. Er staan twee schattige jonge olifantjes nog wankel bij hun moeders. We hebben geluk, want er is net een oppasser bezig met voeren, dus de olifanten staan allemaal goed in het zicht. De oppasser pakt na het voederen een grote tuinslang en begint de olifanten nat te spuiten. De groten vinden het duidelijk heerlijk en laten zich uitgebreid besproeien. Eén van de kleintjes vindt het maar niks, en rent steeds snel opzij. Hij maakt er een spelletje van. “Volgens mij heeft hij door dat we kijken en voert hij een hele show uit voor ons”, zegt E., terwijl ze hem op de foto probeert te krijgen.

De olifanten worden natgespoten tegen de hitte
De olifanten worden natgespoten tegen de hitte

Dublin Zoo: combinatie van park en dierentuin

De kinderen spelen nog een tijdje in een speeltuintje in de buurt van de olifanten. Er zijn veel speeltuintjes op de route door de dierentuin. We zien alleen niet zo veel dieren. Veel verblijven zijn ogenschijnlijk leeg (hebben de dieren het misschien ook te warm?), en er zijn ook hele stukken zonder dierenverblijven. Eigenlijk is de Dublin Zoo daardoor meer een combinatie van een mooi aangelegd park met een dierentuin zoals wij die kennen.

Toch vinden we het allemaal een leuk uitje. E., B. en T. hebben het druk met het fotograferen van de dieren. Ze hebben hun eigen cameraatjes meegenomen en het is een hele uitdaging om de mooiste foto’s te maken. Vooral de reptielen zijn in trek. “Ik wil de allermooiste foto van een krokodil maken”, zegt T. geconcentreerd.

Vrolijk slingerende apen

We wandelen een heel stuk rondom de langgerekte meertjes. In het midden van de meren zijn eilandjes aangelegd met mooie bomen, waarin vogels zitten. “Hé kijk, daar zie ik apen”, roept E. terwijl ze door haar camera gluurt. Dat klopt, nu zien wij het ook. Twee aapjes slingeren vrolijk over het eiland heen langs kabels in de lucht.

Aan het einde van het meer is een safarigedeelte
Aan het einde van het meer is een safarigedeelte
Het resultaat! Tim is trots op zijn kroko-foto
Het resultaat! T. is trots op zijn kroko-foto

Mooie speeltuin bij minder mooi weer

Bijna bij het einde van onze wandeling door de Dublin Zoo ontdekken we een grotere speeltuin met een hoge glijbaan. Deze speeltuin is gedeeltelijk overdekt, waardoor het op een minder mooie dag een fijne speelplek is. We laten de kids lekker klimmen en klauteren. “Vette glijbaan hoor, deze gaat heel hard”, roept B. in het voorbijgaan. Dan is het opeens al bijna sluitingstijd en vervolgen we onze wandeling richting uitgang. Vlakbij de uitgang van de Dublin Zoo kijken we naar de capriolen van de zeehondjes en de waggelende pinguïns, die het ook flink warm lijken te vinden. Al met al zijn we drie uur in de dierentuin geweest. Dan pakken we de bus terug naar het centrum van Dublin.

"Deze speeltuin is leuk, met een vette glijbaan!"
“Deze speeltuin is leuk, met een vette glijbaan!”
De zeehondjes luieren en nemen af en toe opeens een duik
De zeehondjes luieren en nemen af en toe opeens een duik

Dublin Zoo dicht bij het centrum van Dublin

Terug in de bus blijken we toch opeens verrassend dicht bij het centrum te zitten. Een bocht verder en we zitten weer midden in de stad. Door het totaal omrijden vanmorgen langs de toeristische punten leek het een heel eind. Het is dus ook mogelijk om via de hop-on-hop-off-bus snel de dierentuin te bereiken, zonder door de hele stad te hoeven rijden.

Ligging

Praktische informatie

Kaartjes voor de dierentuin zijn bij de kassa en online te verkrijgen. Het kan in de zomer handig zijn om alvast online kaartjes te kopen, om lange wachttijden bij de kassa te voorkomen. Kaartjes zijn online net iets goedkoper dan aan de kassa (50 cent korting op een normaal kaartje). Voor volwassenen is de entree 18 euro. Kinderen tussen de 3 en 16 jaar betalen 13,20 euro. Tot drie jaar is de entree gratis. Het is ook mogelijk om familietickets te kopen: voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen kost dat 51 euro (online 49 euro). Check de website van de Dublin Zoo voor meer informatie. De genoemde prijzen zijn uit 2018.

Staat de Dublin Zoo ook op jouw lijstje tijdens een bezoek aan Dublin?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Ierland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.