Hiken in Ierland met kinderen: top 3 mooiste wandelingen

Hou jij van wandelen met kinderen? Dan kun je in Ierland alle kanten op. Lange routes, wat korter, ruig terrein en wat makkelijker, het is er allemaal. Blogger Jolinda legde heel wat kilometers af met haar gezin en deelt haar top 3 van favoriete wandelingen graag. Een ding is zeker, als je gaat hiken in Ierland met kinderen ga je echt genieten van prachtige natuur en uitdagende wandelingen.

Hiken in Ierland met kinderen: top 3 mooiste wandelingen

“We gaan toch niet elke dag wandelen?” Mijn oudste dochter heeft zo haar bedenkingen bij onze plannen voor een actieve vakantie in Ierland. Wandelen? Hiken bedoel je! Wij kunnen niet wachten om na de drukte van Dublin te genieten van de rust en ruimte in het groene Ierse landschap. Van te voren hebben we een wandelboekje gekocht met routes in de omgeving van ons huisje, op de Beara Peninsula.

 

1. Creaha Quay Loop via Eyeries

De eerste wandeling die we willen doen is niet zo lang, 7 kilometer op redelijk vlak terrein. Rustig aan beginnen. Op naar Eyeries!

Het beginpunt van deze rondwandeling, Loop in het Engels, is in het schilderachtige plaatsje Eyeries, bekend van de gekleurde huizen. We parkeren in het centrum, op een ruime parkeerplaats, vlakbij het postkantoor en, heel handig, openbare toiletten. De gekleurde huizen spreken onze kinderen meteen aan en vrolijk beginnen ze aan de wandeling. Dwars door Eyeries. We vinden al snel het eerste bordje met de paaltjes die we het grootste gedeelte van de route moeten volgen.

De wandelroutes staan goed aangegeven in Ierland.
De wandelroutes staan goed aangegeven in Ierland.

We lopen richting de zee, waar we even pauzeren en schelpen zoeken. Het eerste trappetje over een hek, bedoeld om de schapen op 1 plek te houden, nemen we zonder moeite. De route gaat langs de kust en dat is echt genieten. Het eerste gedeelte komen we nog mensen tegen, daarna alleen nog maar een verdwaald schaap. En heel bijzonder, wilde paarden. We gaan maar even voor ze aan de kant.

Het is niet moeilijk om de route te volgen, hoewel je niet kunt spreken van wandelpaden. In Ierland loop je van paal naar paal, dwars door de natuur, en soms is het goed zoeken waar de volgende paal staat. Na 7 prachtige kilometers komen we aan de andere kant Eyeries weer binnen. Een ijsje als beloning gaat er wel in. Dit was een goed begin van het hiken in Ierland met kinderen. Oudste dochter heeft de smaak te pakken. “Als we weer gaan wandelen, kunnen we dan ook gaan klimmen?”

Genieten van het uitzicht.
Genieten van het uitzicht.
Ruimte...
Ruimte…

2. Gleninchaquin park

Om aan de wensen van tienerdochter te voldoen, gaan we hiken in Gleninchaquin park. Op internet hebben we gelezen dat dit park de moeite waard moet zijn en dat er een wandelroute is met een flinke klim. Dat zien onze kleine klimgeiten wel zitten. We moeten eerst een klein uurtje rijden, via Kenmare richting Castletownbere. Het laatste stuk naar het park gaat over een smal weggetje, waar onze monden al open vallen. Wat een prachtige omgeving.

De wandelingen in het park.
De wandelingen in het park.

Bij het park aangekomen is er voldoende parkeergelegenheid. We melden ons in een klein beheerdersgebouw. We worden vriendelijk te woord gestaan en krijgen uitgebreid uitleg over de mogelijke wandelroutes. Na betaling van 15 euro voor 2 volwassenen en 2 kinderen, de jongste van 6 mag gratis mee, gaan we op pad. Door een grote groene weide met veel schapen en lammetjes op weg naar de hoogste waterval van Ierland, 140 meter hoog. De bedoeling is om hier boven langs te wandelen. Een route waar we ongeveer 2 tot 3 uur over zouden moeten doen volgens de beheerder van het park.

We komen langs een nagebouwde Ierse nederzetting. Daar moeten mijn kinderen natuurlijk even binnen kijken. Daarna is het tijd om te gaan klimmen. Het makkelijk te volgen pad gaat steeds verder omhoog. En het uitzicht wordt steeds mooier. Eenmaal boven lopen we nog een klein stukje van de route af om in een ander dal te kijken. Bij een beekje stoppen we om onze meegenomen broodjes op te eten.

De weg naar beneden is makkelijk, toch doen we er best lang over. We stoppen regelmatig om te genieten van de omgeving. Eenmaal weer in het dal lopen we ook nog een stuk door het bos, langs een beekje. Natuurlijk moet er even gekeken of er iets in het water zit. We zien in ieder geval heel veel kikkervisjes.

Als we weer bij de parkeerplaats komen is onze jongste teleurgesteld. “Zijn we er nu al?” Ze heeft duidelijk genoten van het hiken. Ik kan haar geen ongelijk geven, wat een uitzonderlijk mooi wandelgebied. Je kunt kiezen uit 5 wandelingen, allemaal van een verschillend niveau.

3. Knockatee Mountain Walk

We hebben de smaak van het klimmen te pakken en willen nu wel een echte berg gaan beklimmen. Niet al te ver van ons huis is de bescheiden berg Knockatee. We willen een rondwandeling maken van 10 kilometer, met als letterlijk hoogtepunt de top van de Knockatee. Volgens de beschrijving in het boekje is het een niet al te moeilijke wandeling. We beginnen vol goede moed aan de eerste kilometers. De kinderen vinden het weer leuk om van paaltje naar paaltje te lopen.

Deze gaan we lopen.
Deze gaan we lopen.

Het terrein is aardig ruig, je moet goed kijken waar je je voeten neerzet. Nergens zien we echt steile afgronden, dus het is goed te doen met kinderen. Zonder te zeuren klauteren ze mee naar boven. Op de top worden we beloond met een spectaculair uitzicht op de andere heuvels en de zee. Genieten!

Hiken in Ierland met kinderen is volop klimmen en klauteren.
Klimmen en klauteren.

We snappen alleen niet zo goed hoe de route nu verder zou gaan. We kunnen geen paaltjes meer ontdekken. Ook zien we geen wandelpaden. We kiezen ervoor om dezelfde weg terug te nemen. Veiligheid voor alles als je gaat hiken in Ierland met kinderen.

De beloning.
De beloning.

Praktische informatie

Wij hebben veel gehad aan het wandelboekje ‘The Beara & Sheep’s Head Peninsulas’. Afhankelijk van het gebied waar je bent, is het aan te raden om van te voren een wandelboekje aan te schaffen. De VVV’s zijn dun bezaaid in Ierland.

Zorg voor goede schoenen, ook voor je kinderen. De wandelpaden kunnen wat ruig zijn.

Zou jij willen hiken in Ierland met kinderen?

Meer lezen

Heb je ook zin gekregen in een vakantie naar het groene Ierland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.