Bezoek de Vikingen en middeleeuws Dublin in interactief museum Dublinia

Dublin bezoeken met kinderen? Een leuke tip is dan een bezoekje aan Dublinia. In dit interactieve museum wordt op een spannende manier de geschiedenis van Dublin uitgebeeld. Tijdens haar weekendje weg keek blogger Iris of haar kinderen het interessant vonden.

Bezoek de Vikingen en middeleeuws Dublin in Dublinia

We nemen de hop-on-hop-off bus en stappen uit bij Christ Church, een erg mooie kathedraal waar het museum in gevestigd is. Althans, in een zijvleugel er van. De vriendelijke medewerkers laten ons gratis naar binnen met onze Dublinpassen en heten ons van harte welkom. We krijgen zelfs Nederlandse omschrijvingen en kaarten mee, handig voor de kids.

De mooie buitenkant van Dublinia
De mooie buitenkant van Dublinia

Vikingen in Dublin

Het museum is in drie gedeelten opgedeeld: de Vikingtijd, de middeleeuwen en het archeologiegedeelte. Elk gedeelte beslaat een hele verdieping. We beginnen bij de Vikingen, die flink hebben huisgehouden in Ierland. De eerste grondbeginselen van Dublin staan op naam van de Vikingen, die hier kwamen plunderen en handelen en een nederzetting begonnen. Dan hoefden ze met hun buit niet steeds terug naar Scandinavië te reizen.

Het museum is leuk opgezet. Er zijn hele straatjes en tafereeltjes nagebouwd en het lijkt soms net alsof je zelf in die tijd rondloopt. Een beetje a la Archeon in Nederland. Er lopen verklede medewerkers rond die vertellen over ‘hun’ tijd. We kijken een tijdje bij een muntenslager, die laat zien hoe zilveren muntjes worden geslagen.

Op de foto met een Viking-koning
Op de foto met een Viking-koning.

De kinderen worden goed bezig gehouden. Er staan een soort planken met het rune-alfabet er op en de vertaling van de runetekens in moderne letters. Daarbij ligt een soort krijtje en blaadjes, waarop je je eigen naam kunt namaken in runetekens. E. (11), B. (9) en T. (6) schrijven allemaal hun eigen naam, de namen van papa en mama, opa en oma en nog veel meer. Volgens mij zitten we er bijna een half uur!

Zelf in rune je naam schrijven
Zelf in rune je naam schrijven.

Dwalen door de middeleeuwen

Na heel veel Vikingen en Vikingobjecten gaan we door naar de middeleeuwen. Er zijn middeleeuwse straatjes en ook markten nagebouwd. Het ziet er leuk en sfeervol uit. We dwalen door de middeleeuwse scenes. Ook hier is er weer veel te zien en te doen. Zo kun je dingen wegen op een ouderwetse weegschaal, de kleding van die tijd aanpassen, remedies voor allerlei kwalen bekijken bij een kwakzalver en weer tekeningen overtrekken. E. en B. vermaken zich een tijdje met het gooien van neptomaten op een (namaak) man in het schavot. ‘Raak mijn neus en ik vertel je waarom ik hier zit’. Dat is een uitdaging natuurlijk! Uiteindelijk blijkt hij zijn brood te duur te verkopen. T. probeert zelf een kinderschavot uit, inclusief treurige blik. Net echt!

Tim in het schavot. Net echt!
T. in het schavot. Net echt!

In het archeologiegedeelte ontdekken we hoe diep welke lagen van de geschiedenis liggen en hoe wetenschappers weten waar ze precies moeten graven. Er liggen ook enkele menselijke skeletten. Via bordjes wordt er precies uitgelegd hoe archeologen weten uit welke tijd het skelet komt, hoe oud het is en waaraan het persoon overleden is. Het lijkt een vrouw van rond de vijftig die aan de pest is overleden rond het jaar 1200. De jongens vinden het erg interessant.

Wat voor remedie was er tegen kiespijn?
Wat voor remedie was er tegen kiespijn?

We brengen een behoorlijke tijd door in de museum, want de kinderen willen elk bordje lezen, op elk knopje drukken en alle interactieve dingen uitproberen. Het is dat we nog meer willen bekijken van de stad, anders hadden we hier zo een hele dag kunnen doorbrengen. Zeker een aanrader dus!

Mummies in de kathedraal

Bij de uitgang van Dublinia leidt een gang naar Christ Church Cathedral, een mooie kathedraal waar je met de Dublin pas gratis in kunt. Aan de zijkant van de kathedraal leidt een geheimzinnige gang naar beneden, de catacomben in. Spannend! Die moeten natuurlijk verkend worden. We sluipen de donkere gangen in, en vinden daar mooie en spooky graven. De catacomben herbergen ook een lugubere vondst: twee echte mummies! Nee, niet van Egyptische koningen, maar van een rat en een kat. Die hadden zich in de middeleeuwen in een orgelpijp verstopt. Dat is weer eens wat anders.

Middeleeuws vermaak op de nagebouwde markt van Dublinia.
Middeleeuws vermaak op de nagebouwde markt van Dublinia.

Praktische info

Dublinia vind je middenin het centrum van de stad, naast Christ Church Cathedral. Er is een parkeergarage vlakbij (q-park Christ Church) en het is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij namen de hop-on-hop-off bus, die er vlak voor stopt. Dublinia kost 8,50 euro voor volwassenen, 5,50 euro voor kinderen en 24 euro voor een familie van twee volwassenen en twee kinderen. Met de Dublin pas krijg je gratis toegang.  Meer informatie kun je vinden op de website van Dublinia.

Uren later zijn we pas bij de uitgang.
Uren later zijn we pas bij de uitgang.

Zou jij Dublinia bezoeken tijdens een vakantie in Dublin?

Meer lezen

Op vakantie naar Ierland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelKidsErOpUit Nieuwjaarswandeling, dit heb je gemist!
Volgend artikelKlassiek concert met kinderen: genieten van harpist Remy van Kesteren
Iris is gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken en leuke uitjes ondernemen. Samen met Ronald heeft zij drie kinderen (2005, 2007, 2009). Voor vakanties stelt ze het liefst eigen rondreizen samen, die ze daarna met haar gezin uitvoert. Haar ideale vakantie is een mix van cultuur, natuur, af en toe een pretpark of dierentuin en bruisende steden. Ze vindt het een leuke uitdaging om onderweg kindvriendelijke restaurants te verkennen. Iris is blogger bij KidsErOpUit én redacteur Steden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.