Dursey Island met kinderen: alleen voor stoere kids zonder hoogtevrees

0
306
Laatste stuk van de wandeling.
Laatste stuk van de wandeling.

Wist je dat er in Ierland maar één kabelbaan is? En wel boven de Atlantische oceaan? Best een spannend ritje, zo ontdekte blogger Jolinda met haar gezin. Om vervolgens in een oase van rust te wandelen op Dursey Island met kinderen.

Een bezoek aan Dursey Island met kinderen

“Durf jij in een oude kabelbaan boven de Atlantische oceaan te bungelen?” De vraag van mijn man beantwoord ik met een tegenvraag. “Waarom zou ik dat in hemelsnaam willen?” Om te kunnen hiken met onze kinderen in de ongerepte natuur van een prachtig Iers eiland. Hij heeft een punt. Ook om met stoere verhalen terug te komen van ons Ierse avontuur. Niet ieder kind kan in de kring op school vertellen dat het in een kabelbaan boven zee heeft gehangen. Om Dursey Island met kinderen te bezoeken moet je geen last van hoogtevrees hebben.

Met de kabelbaan naar Dursey Island is een belevenis!
Met de kabelbaan naar Dursey Island is een belevenis!

Voor zover ik weet heeft niemand van mijn gezin daar last van. Als we parkeren bij de kabelbaan en de cabine eens goed bekijken, zie ik ineens wat witte neusjes. Het ziet er niet heel stabiel uit. Een beetje oud ook. “Elke ochtend wordt de kabelbaan getest en regelmatig wordt er groot onderhoud uitgevoerd.” Mijn man praat ons moed in. Ik bedenk me dat de bewoners van het eiland dit al zo vaak hebben gedaan. Waarom wij dan niet? Om nou weer dik een uur terug te rijden naar ons vakantiehuis, daar heb ik ook geen zin in. Niet aanstellen, gewoon doen!

We kopen kaartjes en mogen wachten tot de cabine weer aan onze kant is geariveerd. Inmiddels is er nog een prettig gestoord Nederlands gezin aangekomen bij de kabelbaan. Gezellig samen verder optrekken is er echter niet bij. Maximaal 6 personen. We stappen met toch wel licht knikkende knieën in.

Schapen vervoeren

We sluiten zelf de deur en kijken uit het raam. Daar gaan we! Al snel overwint het prachtige uitzicht onze angst. We zien wat stro op de grond liggen. Er wordt nog wel eens een schaap vervoerd. Mijn kinderen kijken me ongelovig aan. Voor de bewoners van Dursey Island is dit de makkelijkste manier om aan het vaste land te komen. Dursey Island is het meest westelijke van de bewoonde eilanden van county Cork. Het is bezaaid met historische overblijfselen. Dit moet tot de verbeelding van onze kinderen spreken. We hebben gelezen dat je met een mooie wandeling in een lus van 13,5 kilometer min of meer het hele eiland kunt zien. Dat is best een pittige afstand, met name voor onze jongste van 6, maar we hebben er de hele dag de tijd voor.

Best spannend zo boven de zee.
Best spannend zo boven de zee.
We zijn er bijna.
We zijn er bijna.

Mocht ze toch moe zijn van het wandelen, dan is er in ieder geval de belofte van een ritje in de kabelbaan. Een andere weg terug naar de auto is er immers niet. Maar zover zijn wij nog lang niet. We genieten van het uitzicht op de woeste golven onder ons. Het groene eiland voor ons wordt steeds groter. Er is niemand aan de overkant om ons te helpen met uitstappen. Geen probleem, de deuren zijn makkelijk te bedienen.

Het is zelfs een beetje jammer dat het tochtje maar zo kort duurt. De wandeling die wij voor de boeg hebben zal iets meer tijd in beslag nemen. De lucht is prachtig blauw, er staat een lichte wind, het is zo’n 15 graden; perfect wandelweer.

Dursey Island, een wandelparadijs.
Dursey Island, een wandelparadijs.

De route die wij willen lopen staat goed aangegeven. Nou is het ook niet zo dat het wemelt van de wandelroutes op het eiland, maar het is wel leuk om een rondwandeling te maken. “Er is hier helemaal niks.” Onze tienerdochter is nog niet zo gecharmeerd van het eiland als wij. We verzekeren haar ervan dat er wel degelijk mensen wonen op het eiland. En dat we, als we geluk hebben straks op het hoogste punt uit kunnen kijken over zee. Wie een walvis kan ontdekken, mag kiezen wat we de volgende dag eten. “Dan gaan we uit eten! Misschien wel naar de Mac Donalds!”

Rust op Dursey Island

Terwijl we lopen wordt iedereen rustiger. Dat doet Dursey Island met je. Ik zie ruwe kliffen, de bonte schakering van velden, het bekende Ierse groen gecombineerd met het felle geel van de bloeiende brem. De woeste golven en het geluid van talrijke zeevogels zorgen bij mij voor een leeg hoofd. Dit is vakantie. Je komt af en toe een andere wandelaar tegen. Een boer die druk is met zijn schapen. En verder niks. Rust en ruimte.

Er zijn veel meer schapen dan mensen op dit eiland.
Er zijn veel meer schapen dan mensen op dit eiland.
Fijne gesprekken onderweg.
Fijne gesprekken onderweg.
Ik zou toch ietsje minder hard over deze weg rijden...
Ik zou toch ietsje minder hard over deze weg rijden…

We wandelen over een zandweg, de zee is links van ons. De resten van een oude kapel uit 16e eeuw willen we van dichtbij bekijken en we verlaten even onze route. De lammetjes op het ernaast gelegen vervallen kerkhof schrikken hiervan en hobbelen weg. Achter de moeders aan.

Wij hobbelen weer richting onze route. Die neemt ons over eeuwenoude landerijen mee naar de westpunt van het eiland, Dursey Head. We lopen voornamelijk over het landweggetje dat de drie dorpjes met elkaar verbindt. Er zijn nog maar een paar bewoonde huizen en veel leegstaande huizen en resten van oude boerderijen. We zien ook vakantiewoningen. Wat een geweldige plek om een paar dagen te onthaasten. “Dat gaan we echt niet doen hoor!” Onze oudste dochter schrikt van ons enthousiasme over Dursey Island en de mooie ligging van de vakantiehuizen.

De moeite om onbewoonde huizen af te breken nemen de Ieren niet.
De moeite om onbewoonde huizen af te breken nemen de Ieren niet.
Zelden hebben wij zo mooi gewandeld.
Zelden hebben wij zo mooi gewandeld.

Op het westelijke punt van het eiland besluiten we te picknicken. Prachtig uitzicht op de zee en een aantal kleine onbewoonde eilandjes. De kinderen turen fanatiek over het water, op zoek naar walvissen en dolfijnen. Ze hebben geen geluk. We beginnen aan de terugweg, en moeten daarvoor een flink stuk klimmen. Bij de ruïnes van een vuurtoren moet er even gespeeld worden. Helemaal prima, ook hier is het uitzicht adembenemend.

Woeste golven.
Woeste golven.
Zou hier nog iemand wonen?
Zou hier nog iemand wonen?

“Zullen we weer gaan?” Onze oudste dochter maakt zich zorgen over de terugreis. Zijn we wel op tijd bij de kabelbaan? Hoe laat houdt hij er ook alweer mee op? We stellen haar gerust, we hebben nog zeeën van tijd. En als we de laatste rit niet halen, dan blijven we toch gewoon in zo’n knus vakantiehuisje slapen? Ze gaat er nog iets harder van lopen.

Laatste stuk van de wandeling.
Laatste stuk van de wandeling.
Zien we echt geen walvissen?
Zien we echt geen walvissen?

Wij volgen haar om bij de kabelbaan aangekomen uit te rusten van de prachtige, maar best pittige wandeling. Nog even wachten tot we aan de beurt zijn. Om nog 1 keer met knikkende knieën in de kabelbaan te stappen. Dit keer niet van de spanning, we weten wat ons te wachten staat, maar van de stevige klim naar het hoogste punt van het eiland.

Echt tijd voor elkaar

Dursey Island is misschien niet de meest voor de hand liggende plek om je kinderen mee naartoe te nemen. Wil je tot goede gesprekken komen en echt tijd voor elkaar hebben, dan is het eeuwenoude eiland the place to be. Je bent er echt even helemaal uit. Het is ook nog eens een prima plek om bij te komen van de spectaculaire rit in de enige kabelbaan van Ierland.

Zou jij met je kinderen boven de Atlantische oceaan durven bungelen in een kabelbaan?

Wat je verder nog moet weten

Een ritje met de kabelbaan kost 8 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen (prijspeil 2016). Het is een geliefd uitje bij toeristen, het kan zijn dat je even moet wachten voor je mee kunt. Bewoners gaan altijd voor toeristen

Op Dursey Island zijn geen winkels of andere voorzieningen. Bij het kantoortje van de kabelbaan is een gratis openbaar toilet.

Het kan hard waaien op Dursey Island. Het is ook handig om regenkleding mee te nemen voor het geval het weer plotseling omslaat.

Meer lezen

Heb je ook zin gekregen in een vakantie naar het groene Ierland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.