Wat is er te doen in Sibenik? 7 leuke tips!

0
380

Sibenik met kinderen bezoeken, wat kun je dan gaan doen? De man en zoon van blogger Saskia gaan samen een dag deze stad in en komen razend enthousiast terug. Hij heeft er dit blog over geschreven vol met leuke tips voor bezienswaardigheden en activiteiten. Ook geven we tips om te overnachten in Sibenik en omgeving.

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen naar Sibenik:

Sibenik, mooie oude stad in Kroatië

De stad Sibenik in Kroatië staat bekend om haar vier forten, de middeleeuwse oude stad en de Katedrala sv. Jakova.

We zijn middenin de zomer in Sibenik en het is behoorlijk warm. Parkeerplaatsen rondom de oude stad zijn schaars en een stad bezoeken staat niet meteen op het favorietenlijstje. Toch zijn er een aantal goede redenen om ook met warm weer, of misschien wel juist met warm, weer de stad te bezoeken!

Ligging Sibenik:

 

Makkelijk parkeren in Sibenik

Parkeren zonder gedoe kan op de parkeerplaats Prilaz tvornici, voor slechts 20 kn per dag. Vanaf daar lopen we in 10 minuten via een vlakke route langs de kust naar Katedrala sv. Jakova. Onderweg hebben we prachtig zicht op de aangemeerde bootjes, de restaurantjes en de oude stad. Oh ja, vergeet op de terugweg niet om te kijken want dan staat de zon nog mooier!

Ok, auto is geparkeerd in Sibenik. Nu even kijken wat er te doen is in deze Kroatische stad.
Ok, auto is geparkeerd in Sibenik. Nu even kijken wat er te doen is in deze Kroatische stad.
Vanaf de parkeerplaats is er een mooie wandelroute naar het oude centrum van Sibenik.
Vanaf de parkeerplaats is er een mooie wandelroute naar het oude centrum van Sibenik.

Wat is er te doen in Sibenik?

Maar wat is er in Sibenik te doen? Dat vertellen we je in dit blog.

1) Stadsstrand

Sibenik beschikt over een stadsstrand met toezicht. Dit stadsstrand ligt praktisch naast de hiervoor genoemde parkeerplaats. Dus zwemspullen mee voor als je na een dag in Sibenik zin hebt in een frisse duik.

Het stadsstrand van Sibenik.
Het stadsstrand van Sibenik.

2) Katedrala sv. Jakova

Het hart van de oude stad is het ‘plein van de republiek Kroatië’. Aan dit plein ligt het 16e eeuwse stadhuis in renaissancestijl en de kathedraal. De kathedraal is gebouwd in de 15e eeuw en geheel van wit steen. De kathedraal staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is voor toeristen tegen betaling te bezoeken. Het ronde raam is erg mooi maar verder zijn we niet heel erg onder de indruk van de binnenkant.

De kathedraal van Sibenik ziet er van buiten mooi uit.
De kathedraal van Sibenik ziet er van buiten mooi uit.
Binnen valt het een klein beetje tegen.
Binnen valt het een klein beetje tegen.
De kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

3) De prachtige en gezellige oude stad

Het is heerlijk slenteren door de smalle straatjes (vergeet ook de dwarsstraatjes niet!) die altijd voor schaduw zorgen. We zoeken een heerlijk ijsje uit en hebben als concreet doel om nieuwe ‘oortjes’ te vinden. Zo ook geen gepruttel van onze 10-jarige zoon bij het lopen door de stad.

Doelgericht slenteren door de smalle straatjes van Sibenik.
Doelgericht slenteren door de smalle straatjes van Sibenik.

4) Aquarium van Sibenik

We komen onderweg langs het aquarium van Sibenik. Onze zoon is dol op aquaria dus doen we een bezoek. De entree is niet heel erg hoog maar verwacht ook niet teveel. Het aquarium van Sibenik is niet heel groot en oogt wat verouderd. Ook hebben ze aapjes die volgens mij niet in een binnenhok horen zonder dat ze naar buiten kunnen.

Onze zoon maakt in het aquarium zelf foto’s van de vissen, maar ook hij zegt zelf dat hij het aquarium van Pula (waar we eerder geweest zijn) veel mooier vindt.

Toevallig lopen we langs het aquarium van Sibenik.
Toevallig lopen we langs het aquarium van Sibenik.
Onze zoon kan uren kijken naar de aquaria.
Onze zoon kan uren kijken naar de aquaria.
Naast een aquarium is er ook een terrarium.
Naast een aquarium is er ook een terrarium.

5) Verborgen kloostertuin van het voormalige Sv Lovre klooster

Als je door de oude stad loopt vergeet dan niet de bruine bordjes te volgen naar de middeleeuwse kloostertuin van het voormalige Sv Lovre klooster. Je moet er wel een stukje voor naar boven klimmen maar het is echt de moeite waard.

De tuin is niet groot maar heerlijk rustig en erg fotogeniek. Onze zoon maakt er foto’s van de bloemen en van een mooie vlinder terwijl ik heerlijk op een bankje in de tuin zit. Er is ook een terras bij om eventueel een drankje of ijsje te eten.

Wat een pareltje deze kloostertuin.
Wat een pareltje deze kloostertuin.
Mooi om te zien dat hij zo geniet van het foto's maken.
Mooi om te zien dat hij zo geniet van het foto’s maken.

6) Bezoek een van de forten in Sibenik

In Sibenik liggen vier forten, of eigenlijk drie in de stad zelf. Twee hiervan, het St. John Fortress en het Barone Fortress liggen op twee heuvels buiten de oude stad en zijn met de auto te bezoeken. Momenteel (2019) wordt het St. John Fortress gerestaureerd en is daarom tijdelijk niet te bezoeken.

Het St. Michael Fortress ligt wel in de oude stad, een stukje hoger dan de kloostertuin. In het fort is een tribune gemaakt en hier zijn regelmatig voorstellingen ‘s avonds. Ook is het fort tegen betaling overdag te bezoeken.

Omdat wij vanuit ons appartement al een mooi uitzicht over de stad en de eilanden hebben en ik met onze zoon afspreek dat we één fort bezoeken, kiezen wij voor het vierde fort: het fort van St. Nicolaas. Dit fort ligt strategisch voor de ingang van het St. Anthony kanaal naar Sibenik. Het is enkel te bezoeken in combinatie met een boottocht vanuit de oude stad.

Twee van de forten van Sibenik, mooi te zien vanuit een bootje.
Twee van de forten van Sibenik, mooi te zien vanuit een bootje.

7) Met de boot naar het St. Nicolaas fort in Sibenik

Voor de boot naar het St. Nicolaas fort kopen we vooraf kaartjes via deze website. Je kunt ook kaartjes kopen bij een klein kantoortje vlakbij de vertrekplaats van de boot.

De boot naar het St. Nicolaas fort heeft een zeil boven de banken, dus we kunnen heerlijk in de schaduw zitten en er waait een verkoelende bries. Bijkomend voordeel is dat het op deze boot heerlijk rustig is, terwijl de andere toeristische boten vanuit Sibenik overvol zijn als wij Sibenik bezoeken.

Als kers op de taart krijgen we een tablet met koptelefoon met extra informatie, AR en een game. Onze 10-jarige is meteen verkocht, al is de informatie niet in het Nederlands. Hij heeft al gauw Engels als taal gevonden en gezien hoe je de tekst kan meelezen.

We vertrekken, varen door het kanaal en komen een half uur later aan bij het St. Nicolaaas fort. Eerst varen we er omheen en dan leggen we aan. We krijgen vervolgens een uur de tijd om het fort te bezoeken. Dat is een prima tijd.

In het benedendeel is het heerlijk koel en zijn we onder de indruk van het gebouw. We zoeken alle nummers en via de AR komt het fort tot leven. De verhaaltjes duren niet erg lang, dus prima vol te houden voor kinderen. Vooral de game werkt als een dolle. Je moet fictieve kogels verzamelen in het fort waarmee je in de game boten tot zinken kan brengen met je kanonnen. 

We varen terug en hebben een prachtig zicht op de stad die langzaam opdoemt. “We hebben een goede keus gemaakt” zegt onze zoon als we terug zijn. Het is een leuke boottocht, heerlijk koel in het fort en de animatie met een tablet. Een perfecte combinatie.

Beeldscherm erbij, daar worden ze bij ons blij van.
Beeldscherm erbij, daar worden ze bij ons blij van.
We zien het fort al liggen.
We zien het fort al liggen.
Eerst varen we er een rondje omheen.
Eerst varen we er een rondje omheen.
Dankzij de iPad komen de verhalen tot leven.
Dankzij de iPad komen de verhalen tot leven.
Erg leuk om zo met kinderen dit fort te bezoeken.
Erg leuk om zo met kinderen dit fort te bezoeken.

Overnachten tijdens een vakantie in Sibenik en omgeving

Wij verblijven een paar dagen in Sibenik en verkennen vanuit deze stad de omgeving. We gaan onder andere een dag naar de Krka watervallen. Ook Split en Zadar zijn goed bereikbaar vanuit Sibenik.

Appartement in Sibenik

Bij het zoeken van een appartement in Sibenik valt de keuze op Apartments Anamarija. Hier kunnen we de auto makkelijk parkeren, er is een supermarkt vlakbij, het centrum van Sibenik is eventueel met de bus te bereiken en het appartement heeft een goede beoordeling. Dat niet alleen, ik val vooraf voor het schitterende uitzicht dat we hebben. Wauw! Daarnaast was het voor ons fijn dat er een wasmachine in het appartement is, dus halverwege kon de was gedaan worden. Wel zo praktisch.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid van dit appartement

Camping in Sibenik

De bekendste camping bij Sibenik is Camping Solaris. Deze camp