Natuurparken rondom Zadar bezoeken? Een goede reden om een auto te huren!

Kroatië kent vele mooie natuurparken. Blogger Fieke vloog samen met haar gezin naar Zadar en ontdekte de mooiste natuurparken rondom Zadar per huurauto.

De natuurparken rondom Zadar verkennen met een huurauto

Wanneer we voor de meivakantie een vakantie naar Kroatië boeken weet ik dat ik niet 10 dagen op onze camping vlakbij Zadar wil blijven. We hebben ruim de tijd om de regio rondom Zadar, midden Dalmatië, te ontdekken. Ik lees dat er verschillende Nationale Parken in dit deel van Kroatië liggen. De parken zijn niet makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook wil ik niet op de klok hoeven te kijken voor bus- of treintijden. Daarom kiezen we voor een huurauto.

natuurparken rondom Zadar
Een auto tijdens de vakantie geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, je ziet hierdoor nog meer van de omgeving.

Huurauto boeken

Ik vind het zoeken en boeken van een huurauto altijd best een gedoe. Denk je een goedkope deal te vinden, blijken er tijdens het reserveren nog allerlei extra kosten bij te komen. De goedkope huurauto blijkt toch niet zo goedkoop te zijn. Tijdens onze vakantie wil ik bijvoorbeeld dat zowel mijn man als ik kunnen rijden. Ik wil niet in de situatie terecht komen dat alleen mijn man mag rijden en hij om de één of andere reden niet kan rijden.

En dan heb ik het nog niet over de verzekeringen. Welke moet je nou echt hebben? Als je een huurauto op het vliegveld ophaalt vragen de baliemedewerkers altijd of je extra verzekeringen wilt afsluiten. Ze geven je het gevoel dat je onderverzekerd bent. Ik vraag mij dan altijd af of het echt nodig is of niet, maar merk dat ik voor de zekerheid toch vaak bijboek. Dit blijkt achteraf dan niet nodig te zijn en dus jammer van het geld.

Lees hier onze 7 tips voor het boeken van een huurauto voor een gezin

Huurauto boeken bij Sunny Cars

Sunny Cars heeft een all-inclusive formule en dat spreekt mij aan. De prijs is inclusief tweede bestuurder, ongelimiteerd aantal kilometers, verzekeringen en noodhulp. Zelfs je eigen risico krijg je terug mocht er tijdens de vakantie een ongeluk(je) gebeuren. Wil je het nog makkelijker, dan boek je het premium plus pakket. Je regelt dan alle papierzaken online zodat je na aankomst, met voorrang, binnen een paar minuten in je huurauto wegrijdt. Je bent verzekerd van een jonge huurauto en je hoeft geen waarborg te betalen. Huren zonder creditcard is daarom (in een beperkt aantal landen) ook mogelijk.

natuurparken rondom Zadar huurauto
Met een huur auto van Sunny Cars hoeven we niet op te letten hoeveel kilometers we rijden. En de huurauto is ook nog eens hartstikke nieuw

Wij gaan voor het alles-in-één pakket, wel zo makkelijk om na aankomst op het vliegveld niet meer te hoeven wachten met de kinderen. Ik vul op de website in waar en wanneer ik een huurauto nodig heb. Dan kies ik de grootte van de auto. Wij kiezen met zijn vijven voor een compact auto. Misschien een beetje krap met alle bagage. Maar onze camping ligt op 20 minuten rijden van het vliegveld. Mochten we krap zitten dan is het van korte duur. Tijdens de vakantie biedt de auto meer dan voldoende ruimte.

Auto ophalen op Zadar Airport

Een paar weken later is het zover. Na een goede vlucht halen wij onze huurauto op bij de autoverhuurbalie op Zadar Airport. Na het tekenen van de huurovereenkomst en het controleren van de auto op schade, rijden we inderdaad binnen een paar minuten het vliegveld af. Onze bagage (koffer, reistas, 2 trolleys en 2 rugzakken) past in de auto. Allemaal zijn we goed gemutst want we hebben zin om de komende dagen de omgeving en de natuurparken rondom Zadar te gaan verkennen.

natuurparken rondom zadar vliegveld
De parkeerplaats van de huurauto’s ligt op een steenworp afstand van de aankomst- en vertrekhal.
natuurparken rondom zadar klein vliegveld
In slechts 1 minuut lopen we naar het vliegveld van Zadar. Wat trouwens een ideaal vliegveld is als je reist met kinderen

Diverse natuurparken rondom Zadar in Midden-Dalmatië

Dalmatië is het lange smalle stuk van Kroatië dat direct aan zee ligt. Zadar ligt in Midden-Dalmatië. Vanaf de kust heb je zicht op de bergketen van de Dinarische Alpen en het groene achterland. Voor de kust liggen honderden eilanden. Het landschap in dit stuk van Kroatië is heel divers. Met onze huurauto trekken we eropuit en bezoeken een aantal natuurparken rondom Zadar. Hieronder onze ervaringen met de verschillende natuurgebieden.

Nationaal Park Paklenica, wandelen en klimmen

Als we vanaf het vliegveld naar Zadar rijden zien we de bergen iets uit de kust al liggen. In deze bergen ligt Nationaal Park Paklenica, één van de bekendste natuurparken rondom Zadar. Nationaal Park Paklenica is 95 vierkante kilometer groot. Het is opgebouwd uit kalk en dolomieten. Je komt er uitgesleten en gescheurde kalkdalen tegen, glooiende toppen met kiezels en grotten en holen. In het park ligt 150 kilometer aan wandelpaden. Wij kiezen voor een wandeling van twee uur door de kloof, vertrekkend vanuit de Velika Paklenica Canyon richting Boshuis Lugarnica.

natuurparken rondom zadar paklenica kloof
De kloof van witte kalkrotsen en bergen is typerend voor Paklenica National Park.

Paklenica is een klimmersparadijs

We lopen van de parkeerplaats naar het startpunt als dochter J. roept “Kijk mama, daar zie ik mensen tegen de berg op klimmen.” Als ik goed kijk, zie ik een klein rood stipje tegen de bergwand hangen. Al verder lopend zien we steeds meer stipjes. De steile bergwanden in de kloof blijken een waar klimmersparadijs te zijn. Bij het bezoekerscentrum blijkt dit helemaal. Vanaf daar vertrekken er veel klimmers de hoogte in. Hele ervaren klimmers maar ook mensen die het aan het leren zijn. De kinderen zijn verbaasd als ze kinderen van hun eigen leeftijd de hoogte in zien verdwijnen. Wauw, wat dapper!

natuurparken rondom zadar klimmen
Als we uit de auto stappen zien we van veraf de bergbeklimmers aan de steile wanden hangen.
natuurparken rondom zadar bergbeklimmen
Bergbeklimmers in alle leeftijden komen we tegen. Ook jonge kinderen die het klimmen van hun ouders leren.

Wandeltocht naar Boshuis Lugarnica

We volgen de bordjes verder de kloof in. De witte kalkbergen zijn indrukwekkend. Het pad is verre van vlak. We klimmen en klauteren stug omhoog. De zon staat op onze rug. Na tien minuten vraag ik mij af of de hele route zo is, dat zou een pittige tocht worden. We stoppen regelmatig om even op adem te komen en genieten van water dat tussen de rotsen naar beneden klettert. Na drie kwartier komen we gelukkig op een vlakker pad en wordt tegelijkertijd de omgeving groener.

natuurparken rondom zadar paklenica paden
Aan het begin van de wandeltocht denken we nog even dat we op een vlak pad kunnen lopen.
natuurparken rondom zadar steile paden
Maar al snel gaat het pad over rotsblokken en is het flink klimmen om de kloof in te komen.
Natuurparken rondom zadar water in paklenica
Constant lopen we langs het water en genieten we van hoe het water tussen de rotsen door stroomt.

We bevinden ons echt in een stukje onbewoonde wereld. Dat blijkt even later ook als we een man met twee volgepakte muilezels zien aankomen. Ik leg de kinderen uit dat dit de enige manier is om spullen naar de berghutten in het gebied te brengen. We blijven het water volgen. We komen nu echt in het bos te lopen. Als ik iets op het pad zie bewegen blijkt het een slang te zijn. Wat bijzonder om die hier zo te zien.

Na ruim 2 uur komen we uit bij Boshuis Lugarnica. We strijken neer op het kleine terras. Even lekker zitten en wat drinken voordat we de weg weer teruglopen. Meestal vind ik het jammer als we dezelfde weg terug moeten lopen. Maar de vergezichten op de terugweg zijn zo anders dat ik het geen enkel probleem vind. De witte kloof waardoor we wandelen blijft bijzonder.

Natuurparken rondom zadar groene kloof
De route wordt steeds groener naarmate we verder de kloof inlopen.
natuurparken rondom zadar andere vergezichten
Op de terugweg bekijken we de kloof vanaf de andere kant en ook dat levert weer mooie vergezichten op.

Praktische informatie Nationaal Park Paklenica

  • Activiteiten: Wandelen, klimmen en bezoek grot.
  • Reisduur vanaf Zadar: 45 minuten per auto.
  • Toegangsprijs: Volwassenen 3 – 8 euro per dag, kinderen 1,50 – 4 euro per dag. Prijs is afhankelijk van seizoen (prijspeil 2018).
  • Voorzieningen: bezoekerscentrum, toiletten en horeca bij startpunt. In het park zelf nog twee eenvoudige horecagelegenheden.
  • Overig: Vanaf Zadar rijd je een klein stuk over de tolweg naar Paklenica. Voor een enkele reis betaal je ongeveer 50 euro cent (prijspeil 2018). Parkeren doe je nadat je het park in bent gereden. De parkeerplaatsen bevinden zicht langs de weg de kloof in. Omdat de kloof smal is, kan het zijn dat je een behoorlijk stuk moet lopen naar het beginpunt. Zorg dat je op tijd bent. Het dragen van bergschoenen is zeer aan te raden.

Ligging

Nationaal Park Plitvice

Als je denkt aan natuurparken rondom Zadar denk je misschien niet direct aan Nationaal Park Plitvice. Maar dit bekende Kroatische Nationale Park ligt op een kleine 2 uur rijden vanaf Zadar en is dus prima bereikbaar. Het park staat bekend om zijn tientallen watervallen, het heldere water en de groene omgeving. Wij ervaren de omgeving als een sprookje op aarde.

natuurparken rondom zadar plitvice
Nationaal Park Plitvice staat bekend om zijn tientallen watervallen.

Verschillende wandelroutes, voor ieder wat wils

Nationaal Park Plitvice is per voet te ontdekken. Via verschillende wandelroutes kan je kennismaken met de mooie natuur in het park. De wandelpaden lopen over en door de watervallen heen. Onze kinderen zijn goede wandelaars en dus kiezen we voor wandelroute C vanaf ingang 1. Hier staat 5-6 uur voor en brengt ons langs de lager en hoger gelegen meren van het park. Er zijn ook kortere en langere wandelroutes.

Overal op onze wandeltocht zien we watervallen. Tussen het wandelen door staan we regelmatig stil om te kijken naar de vissen die je in het heldere water kan zien zwemmen. Het “Zijn we er al bijna?” horen we niet van de kids. Zes uur later zijn we het er allemaal over eens: een bezoek aan Plitvice mag niet ontbreken bij het bezoeken van de natuurparken rondom Zadar.

Lees hier meer over ons bezoek aan Nationaal Park Plitvice

natuurparken rondom zadar watervallen
Je loopt vlak langs of zelf over de watervallen. We kunnen er allemaal geen genoeg van krijgen.
natuurparken rondom zadar plitvice groen
Sommige watervallen bevinden zich in een bijzonder mooie groene omgeving. De paden van hout vragen wel om goede sportschoenen of sandalen.
natuurparken rondom zadar watervallen in pleitvide
Er zijn watervallen in alle soorten en mater te vinden in het park.

Praktische informatie Nationaal Park Plitvice

  • Activiteiten: Wandelen met optie voor boottocht, rondleiding.
  • Reisduur vanaf Zadar: kleine 2 uur per auto.
  • Toegangsprijs: Kinderen onder de 7 jaar zijn gratis, kinderen tussen de 7-18 jaar 5-15 euro, volwassenen 7,50-35 euro. Prijs is afhankelijk van seizoen (prijspeil 2018).
  • Voorzieningen: Meerdere horeca- en toiletgelegenheden in het park, bus en bootservice in het park.
  • Overig: Vanaf Zadar rij je een stuk over een tolweg naar Plitvice. Voor een enkele reis betaal je ongeveer 3,50 euro (prijspeil 2018). Het pad is niet vlak, sportschoenen zijn aan te raden.

Ligging

Nationaal Park Kornati

Kroatië bestaat naast het vaste land uit een heleboel eilanden. Voor de kust van Zadar liggen er een paar honderd. 140 van deze eilanden behoren tot de Kornati archipel en zijn sinds 1980 formeel een nationaal park. Het park is 220 vierkante kilometer groot en bestaat voor 25% uit eilanden en 75% uit zee. De eilanden bestaan uit kalksteen en zijn niet of nauwelijks begroeid. In het zuidwesten komen de eilanden steil op uit de zee, als kliffen. De hoogste is 82 meter hoog.

natuurparken rondom zadar kornati eilanden
De Kornati Archipel bestaat uit zo’n 140 eilanden.

Met de boot naar de Kornati eilanden

De Kornati eilanden liggen behoorlijk ver uit de kust en kunnen niet per auto bereikt worden. Daarnaast is een groot deel van de eilanden onbewoond waardoor wegen ontbreken. De eilanden groep is met een dagtocht te bezoeken. Wij boeken een dagtocht vanuit Zadar met Travel A