Waar moet je opletten bij het boeken van een huurauto voor een gezin? 7 tips

“Waar moet je opletten bij het boeken van een huurauto voor een gezin?” die vraag krijgen we regelmatig. In het nieuwste Trendrapport van Sunny Cars staan allerlei handige tips en deze heeft Saskia in dit blog gecombineerd met haar eigen ervaringen.

Waar moet je opletten bij het boeken van een huurauto voor een gezin?

Bijna zomervakantie… voor veel gezinnen de periode van het jaar dat ze een auto huren op hun vakantiebestemming. Zeker als je naar het zuiden van Europa gaat is dat handig. Eerst goedkoop vliegen en dan daar de omgeving verkennen met een huurauto. Spanje is het meest geliefde land om een auto te huren (37%), gevolgd door Griekenland (19%) en Italië (15%).

Bij het boeken van een huurauto voor een gezin komt net iets meer kijken dan toen je nog met z’n tweeeën was, daarom delen we onze 7 tips.

#1 Goedkope gezinsauto huren

Wist je dat Nederlanders de prijs het allerbelangrijkste vinden bij het kiezen van een huurauto? We kiezen daarom massaal voor de goedkoopste klasse auto (27%). Deze klasse is meestal voor gezinnen te klein, waardoor je automatisch in een duurdere klasse komt. Bedenk vooraf goed wat je minimaal nodig hebt aan ruimte en baseer daar je keuze op. Meestal kunnen wij goed uit de voeten met net één klasse groter dan de goedkoopste types. Als je meer dan twee kinderen hebt is de kans groot dat je nog een type groter moet kiezen. Je bent niet de enige die voor een extra ruimte auto kiest, 19% van de autohuurders doet dat.

Tip: zorg ervoor dat je je auto tijdig boekt. Als de vraag in een bepaalde periode (zoals de schoolvakantie) groot is, dan zijn de prijzen hoger.

Kies de auto die je nodig hebt. Achteraf bleek een 4x4 niet nodig in IJsland.
Kies de auto die je nodig hebt. Achteraf bleek een 4×4 niet nodig in IJsland.

#2 Aantal zitplekken in de auto en ruimte voor bagage

Misschien een open deur als je drie kinderen of meer hebt, maar let op het aantal zitplaatsen in de auto. Zeker de kleinere types hebben slechts twee gordels op de achterbank, dat is niet handig als je met drie kinderen komt.

Denk goed na hoeveel bagage je bij je hebt. Past dit allemaal in de kofferbak van de huurauto? Het helpt als je bagage in zachte koffers of weekendtassen zit, deze zijn makkelijker in een kofferbak ‘proppen’ dan harde koffers.

Prima auto voor 3 personen, maar met 4 personen snel te klein. Vooral omdat de kofferbak erg klein is.
Prima auto voor 3 personen, maar met 4 personen snel te klein. Vooral omdat de kofferbak erg klein is.

#3 Autostoeltje: huren, zelf meenemen of ter plaatse kopen

Autostoelen voor kinderen kun je zelf meenemen. Informeer vooraf bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt naar regels die zij hiervoor hebben. Als je niet je eigen autostoel mee wilt nemen, dan kan het zelfs voordeliger zijn om ter plaatste goedkope autostoeltjes te kopen, check wel of dit nabij de luchthaven kan. Huren van autostoelen is duur en je weet niet hoe de stoelen eruit zien. Ga je wel huren? Neem dan een wasbare universele hoes mee die je over de autostoel kunt doen. Wel zo fris.

Voor kinderen die voldoende hebben aan een zitverhoger raden we aan om de Bubble Bum mee te nemen, dit is een goedgekeurde opblaasbare zitverhoger voor in de auto. Nieuwsgierig hiernaar? Lees dan onze review over de Bubble Bum.

Must read: ons blog over de regels voor autostoeltjes in Europese vakantielanden.

#4 Let op bij de verzekeringen

Zeven op de tien huurders sluit extra verzekeringen bij een huurauto. Een deel doet dat meteen met het boeken van een huurauto voor een gezin, een deel laat zich op de luchthaven verleiden om extra verzekeringen af te nemen. Dat is ons ook een keer overkomen in de periode dat we nog met z’n tweeeën op vakantie gingen. In Griekenland maakte de lokale verhuurder ons echt bang, we zouden niet goed genoeg verzekerd zijn. Dus betaalden we veel voor een verzekering die we achteraf niet nodig hadden. Deze vervelende verrassing van hogere onverwachte kosten is voor 33% van de autohuurders de grootste irritatie. Door deze ervaring wijs geworden kiezen we nu altijd voor het All-inclusive pakket van Sunny Cars. Geen gedoe meer bij het ophalen en achteraf wordt eventuele schade goed opgelost.

In IJsland kregen we schade aan onze huurauto. Nieuwsgierig hoe dit is afgelopen? Lees dan ons blog over auto rijden in IJsland.

Op dit soort weggetjes heb je snel schade aan de auto. Een goede verzekering is dan prettig.
Op dit soort weggetjes heb je snel schade aan de auto. Een goede verzekering is dan prettig.

#5 Neem je creditcard mee

Voor het huren van een auto heb je een geldige creditcard nodig. Slechts bij een enkele verhuurder is het mogelijk om zonder creditcard te huren, vaak moet je dan een flinke borg achterlaten.

Sunny Cars heeft het ‘Geen waarborgpakket’. Hiermee kun je zonder gebruik van een creditcard een huurauto voor een gezin boeken in onder andere Portugal, Spanje, Kroatië en Griekenland. Je moet dit wel uiterlijk 5 dagen van tevoren doen.

#6 Controleer de huurauto

Na de (lange) vliegreis, het wachten op bagage en het ophalen van de autosleutel is er één belangrijk klusje over: controleer de huurauto op schade. Klopt de schade op de auto met de schade die op het formulier staat? Maak voor de zekerheid foto’s van alle kanten van de auto.

Grote kans dat je kinderen inmiddels ongeduldig zijn. Zet hen vast met iets te eten of te drinken in de auto, dan kan de andere ouder ondertussen de huurauto controleren.

#7 Ken de lokale verkeersregels

Een tip die niet alleen voor gezinnen geldt, maar voor iedereen. Al vind ik het als je met kinderen in de auto rijdt nog een stukje belangrijker om je op dit gebied goed te bereiden. Check dus vooraf hoe hard je in je vakantieland mag rijden en of er andere bijzondere regels.

In Ierland en Engeland moet je aan de andere kant van de weg rijden.
In Ierland en Engeland moet je aan de andere kant van de weg rijden.

Ga jij nog een huurauto voor een gezin boeken? Als je aanvullende tips of ervaringen hebt horen we het graag in de comments hieronder.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor onderweg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Sunny Cars. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.