13 gezinsvriendelijke activiteiten voor een vakantie in en rondom Zadar

Een stedentrip naar Zadar met kinderen? Blogger Fieke verbleef met haar gezin 10 dagen in deze regio en vertelt over de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in en rondom Zadar met kinderen.

Dit blog is in 2018 geschreven en in 2020 voorzien van een update

Zadar, stad met een verleden tot aan de Romeinse tijd

De stad Zadar ligt in Midden-Dalmatië in Kroatië, direct aan de Adriatische zee. De stad kent een lange en bewogen geschiedenis die terug gaat tot de Romeinse tijd. Sinds die tijd is Zadar Byzantijns, Hongaars, Venetiaans, Frans, Oostenrijks en Italiaans geweest. In 1920 werd de stad met een aantal eilanden toegewezen aan Italië.

Zadar bezienswaardigheden oude stad
Het oude centrum van Zadar wordt gekenmerkt door zijn vele oude gebouwen, zeker bij het Forum word je bewust van de lange geschiedenis van Zadar.

Toen in WOII de stad flink gebombardeerd werd, vertrokken de Italiaanse inwoners. In 1947 werd Zadar aan Joegoslavië toegevoegd. Dit duurde tot de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog in 1995. Ook toen werd de stad flink onder vuur genomen.

Sindsdien heeft de stad zich goed hersteld. Bouwwerken zijn gerestaureerd en in 2002 kreeg de stad een universiteit. Zadar is nu een stad met kenmerken uit alle tijden, met de levendigheid van een universiteitsstad. Door deze kenmerken en de prachtige ligging op een schiereiland in de Adriatische zee, is een bezoek aan Zadar en de omliggende regio zeker de moeite waard.

zadar bezienswaardigheden venitiaanse poort
Sommige bouwwerken zijn terug te leiden naar de tijd en heersers die er destijds waren. De Venetiaanse leeuw, met vleugels, op de toegangspoort is uit de tijd dat Zadar onder Venetiaans bewind stond.

Ligging

 

Vakantie in Zadar en omgeving: wat kun je er allemaal doen met kinderen?

Ons lijstje met leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Zadar en omgeving:

#1 Maak een rondwandeling langs de historische monumenten in Zadar

Het oude centrum van Zadar ligt, omringd door een oude stadsmuur, op een schiereiland in de Adriatische zee. Wij parkeren de auto net buiten de muur en lopen het centrum in. Zodra we onder de boog doorlopen wanen we ons terug in de tijd. Kleine straatjes met prachtige gebouwen aan weerszijde. “Hé mama, hier hebben ze op straat de tegels liggen die wij binnen gebruiken,” roept Teun als hij de grote eeuwenoude straatstenen ziet.

We lopen bij de Tourist Information naar binnen om een plattegrond van het centrum te halen waarmee we de stad kunnen verkennen. 

Om de hoek van de Tourist Information ligt een plein met daaraan het stadhuis en het voormalige politiebureau. Een sfeervol plein met verschillende koffiebarretjes. Wat bijna niemand weet is dat binnen bij het koffiebarretje tussen het stadhuis en het oude politiebureau overblijfselen zijn van een tweeduizend jaar oude kerk.

In Nederland zou op deze plek nooit een koffiebarretje gebouwd mogen worden. Maar hier zie je dat in tijden van wederopbouw soms andere keuzes gemaakt moeten worden. Gewoon even naar binnen lopen dus.

zadar bezienswaardigheden 2000 jaar oude kerk
Achter in het koffiebarretje bevinden zich de overblijfselen van een tweeduizend jaar oude kerk.

We lopen vanaf het plein naar het oostelijk gelegen plein. Het stratenplan van het oude centrum dateert ook nog uit de Romeinse tijd. We komen op een plein bij de Kapiteins Toren met vijf waterbronnen. Deze bronnen waren voor de bewoners van de stad. Rijke inwoners hadden hun eigen bron bij huis. Op enkele plekken in de stad kom je deze nog tegen.

zadar bezienswaardigheden
Op het plein bij de Kapiteins Toren zie je de vijf bronnen die er voor zorgden dat de inwoners van Zadar voorzien werden van water.

Net voor het plein liggen glazen platen in de bestrating. Hieronder zie je nog de oude fundamenten van de stad. Deze werden ontdekt toen de stad na de onafhankelijkheidsoorlog zich moest herstellen van de bombardementen. Als je goed kijkt zie je ook nog panden die vol zitten met kogelgaten uit die oorlog.

zadar bezienswaardigheden fundamenten
De oude fundamenten van de stad zijn na de onafhankelijkheidsoorlog bloot gelegd.

Als we vanaf hier richting het westen lopen komen we langs het gerechtsgebouw, een klooster en eindigen we bij het Forum, het Romeinse centrum van Zadar. De overblijfselen zijn niet afgeschermd.

We lopen overal tussendoor en de kinderen mogen zelfs klimmen op de muurtjes en pilaren. We vertellen ze dat deze plek meer dan 2000 jaar oud is en dat hier vroeger winkeltjes waren.

Als we bij de schandpaal komen vertellen we T. dat als mensen vroeger stout waren ze hier aan de paal opgehangen werden. Als ze heel stout waren geweest moesten ze zelfs twee dagen blijven hangen. Als we een paar dagen later nog een keer door de stad lopen moet deze pilaar weer gevonden worden. Het verhaal heeft blijkbaar indruk gemaakt.

De St. Donatus Kerk op dit plein is dicht als wij er zijn. Mocht het open zijn dan schijnt het een bezoek meer dan waard te zijn.

zadar bezienswaardigheden forum
Het Forum is vrij toegankelijk. De kinderen zijn onder de indruk dat hier 2000 jaar geleden al winkeltjes waren.
zadar bezienswaardigheden schandpaal
De schandpaal waaraan mensen vroeger opgehangen werden als straf.

We lopen verder door de stad en bezoeken de St. Anastasia Kerk die gebouwd is in de 12de eeuw. Heel bijzonder om te zien hoeveel prachtige gebouwen er hier zo dicht bij elkaar staan. De afstanden zijn prima te lopen, ook voor kleine kinderen.

Prijs: de stadsplattegrond is gratis op te halen bij de Tourist Information in Zadar. Er zijn ook mogelijkheden voor een stadswandeling met gids.

#2: Slenter overdag en ’s avonds door de eeuwenoude straatjes van Zadar

De oude gebouwen in Zadar zijn prachtig maar kinderen hebben niet altijd zin om echt iets te bekijken. Slenter dan gewoon door de straatjes van Zadar. Geniet van de sfeer en de levendigheid in de stad. Laat de kinderen bepalen waar jullie naar toe gaan. Verdwalen is geen optie. Op een warme dag is het heerlijk koel in deze smalle straatjes.

Bezoek Zadar ook een keer ’s avonds, de straatjes en gebouwen zijn mooi uitgelicht en de stad komt dan tot leven.

Prijs: gratis.

zadar bezienswaardigheden straatjes
T. vindt het heerlijk om door de kleine straatjes te lopen. We zigzaggen wat af.
zadar bezienswaardigheden Avond wandeling
De oude gebouwen zijn ’s avonds prachtig verlicht. Het is dus zeker de moeite waard om Zadar een keer in de avond te bezoeken.

#3: Geniet van een Kroatisch ijsje bij Donat

Het weer in Kroatië is over het algemeen vrij warm en zonnig. Een lekker ijsje op zijn tijd is dan van harte welkom. Je komt op veel plekken ijskramen tegen. Het schepijs ziet er overal heerlijk uit.

We krijgen van meerdere lokale bewoners de tip dat het lekkerste ijs van Zadar te verkrijgen is bij Donat. Tijdens onze rondwandeling lassen we een pauze in als we langs de ijssalon bij de St. Anastasia Kerk lopen.

Het Kroatische schepijs is wat zachter dan het Nederlandse. R. vindt het op een combinatie lijken van schepijs met een beetje softijs er doorheen. We bestellen allemaal een andere smaak en genieten op het mooie historische pleintje van de heerlijk smaak. Wij snappen direct waarom lokale mensen hier een ijsje halen. Aanrader dus!

Prijs: vanaf 1 euro per bolletje (prijspeil 2018).

zadar bezienswaardigheden ijssalon Donat
Het is moeilijk kiezen met al die lekkere smaken ijs voor ons.
zadar bezienswaardigheden ijsje
De keus is gemaakt dus nu kan er genoten worden van het ijsje.

#4: Laat je voor de gek houden in het Museum van Illusies

Aan de rand van het oude centrum van Zadar ligt het Museum van Illusies, oftewel Muzej Iluzija Zadar. Onze kinderen houden van trucs en kijken graag naar Mind F*ck. Ze zijn erg benieuwd naar dit museum en rennen naar binnen als we aankomen.

Door het museum heen hangen verschillende visuele illusies. Bij iedere illusie staat beschreven wat je moet doen. Wij vertalen de Engelse teksten voor de kinderen. Zodra een opdracht klaar is, vliegen ze naar de volgende. Welk van de lijnen is het langst? Hoe kan je een foto maken van je hoofd op een bord die op een tafel staat?

zadar bezienswaardigheden museum of illusions
Zijn de horizontale lijnen op dit schilderij nou schuin of recht?

Er zijn verschillende ruimtes waarin je dingen kunt ervaren. Hoe kan een volwassene kleiner lijken dan een kind? De kinderen proberen samen met hun vader van alles uit. Er is één kamer waarin het lijkt of alles beweegt. R. wordt er misselijk van en gaat snel zitten en hoopt dat het dan minder wordt.

Dan komen we bij het hoogtepunt van het museum. In een donkere ruimte met lampjes moeten de kinderen over een brug lopen. Als de kinderen gaan lopen krijgen ze het gevoel dat de brug ronddraait. Op handen en voeten proberen ze de overkant te halen. Het nodige geschreeuw komt hier bij kijken. In werkelijkheid hangt de brug gewoon stil en draaien de wanden om de brug heen.

zadar bezienswaardigheden museum of illusions
Het blijft leuk. Groter zijn dan papa of juist opeens veel kleiner zijn dan dat je normaal bent.
zadar bezienswaardigheden museum of illusions
Het hoogtepunt van ons bezoek aan het museum, de brug die lijkt te draaien als je er overheen loopt.

Na het herhalen van de brug en het doen van de andere illusie-opdrachten verlaten we het museum met drie dolenthousiaste kinderen. Het museum heeft hetzelfde effect als een speeltuin. De kinderen hebben zich even heerlijk uit kunnen leven en hebben zich verbaasd over hoe je visueel voor de gek gehouden kan worden.

Het museum is niet groot, met een klein uurtje ben je er doorheen. Zo is het ideaal te combineren met een bezoek aan het oude centrum van Zadar.

Prijs: een familieticket kost zo’n 20 euro (prijspeil 2020), of boek tickets van tevoren bij Get Your Guide

#5: Kom tot rust bij de klanken van het grootste zee-orgel ter wereld

De stad Zadar wordt gekenmerkt door oudheid. Maar net buiten de stadsmuur aan de Adriatische zee oogt de boulevard een stuk moderner. Dit is de plek waar overdag en ’s avonds de mensen samen komen. Aan de kade vind je het grootste zee-orgel ter wereld.

Als we vanuit het oude centrum naar het water lopen proberen we het orgel al te horen. R. hoort het als eerste. Zachte lage klanken komen vanaf de rand van de boulevard. Het orgel bestaat uit 35 orgelbuizen die zich onder de trappen van de boulevard bevinden. De golven zorgen ervoor dat er water in de buizen gestuwd wordt. Dit zorgt voor de klanken. Door gaten in de trappen komt het geluid naar boven.

Het kunstwerk is 70 meter lang. De trappen nodigen uit om te gaan zitten. Te genieten van de klanken en het uitzicht over zee. Heerlijk zo’n pauze. De kinderen zijn vooral geïnteresseerd in waar het geluid vandaan komt en liggen vooral met hun oor op de grond bij de gaten.

De zee is rustig dus de klanken zijn zacht, als een boot langs vaart horen we gelijk dat de klanken luider worden. Met storm schijn je de klanken zelfs aan de andere kant van de stad te kunnen horen.

Prijs: Gratis.

zadar bezienswaardigheden zee orgel
De trappen van het zee-orgel zijn mooi breed en nodigen uit om te gaan zitten. Het geluid komt uit de gaten.
zadar bezienswaardigheden zee orgel
Waar komt dat geluid vandaan? En waar kan je het het beste horen?

#6: Sluit je dag af bij de mooiste zonsondergang ter wereld

Alfred Hitchcock heeft ooit geroepen dat de zonsondergang bij Zadar de mooiste zonsondergang ter wereld is. Dat willen we meemaken. Vanaf de boulevard kijken we recht over zee in westelijke richting. De zon zakt hier iedere dag de zee in.

Op zonnige dagen zakt de zon echt als een bal in zee. Is het wat meer bewolkt, dan kleurt de lucht tijdens de zonsondergang mooi geel, rood, roze! Of dit de mooiste zonsondergang ter wereld is kunnen we niet zeggen, maar mooi is het wel.

Prijs: Gratis.

zadar bezienswaardigheden zonsondergang
De ondergaande zon kleurt de lucht mooi geel/roze.
zadar bezienswaardigheden zonsondergang
Net voordat de zon in zee zakt maken we nog een paar mooie tegenlichtfoto’s.

#7: Laat je verbazen door het mooie kleurenspel van Greetings of the Sun

Naast het zeeorgel ligt een modern kunstwerk: ‘Greetings of the Sun’. Op de boulevard ligt een cirkel van zonnepanelen met een diameter van 22 meter. Overdag laadt het kunstwerk zich op om ’s avonds alle energie om te zetten in een prachtige lichtshow. Tijdens ons eerste bezoek aan Zadar besluiten we bij het zien van de cirkel dat we ’s avonds terug moeten komen.

De zon gaat in de meivakantie rond 21 uur onder, dus we zijn er net iets eerder. Het is echter niet gelijk donker en de kinderen zijn teleurgesteld dat het kunstwerk niet aan gaat. Als de eerste panelen opkleuren rennen de kinderen dol over de cirkel heen. “We willen echt blijven tot het helemaal aan is” roept J. enthousiast.

Er gaan steeds meer panelen aan en ze veranderen continue van kleur. Je kunt er naar blijven kijken. Ook fijn zijn de zee-orgel-geluiden op de achtergrond. Maar na een uur vinden wij het mooi geweest. Met tegenzin lopen de kinderen met ons mee terug naar de auto.

Prijs: Gratis.

zadar bezienswaardigheden greetings of te sun
Overdag ziet de grote cirkel er al indrukwekkend uit. Hoe zou dat er ’s avonds uit zien vragen de kinderen zich af?
zadar bezienswaardigheden greetings of the sun
Het is echt de moeite waard om te wachten tot het helemaal donker is. De kleuren zijn dan prachtig.
zadar bezienswaardigheden greetings of the sun
Alle kleuren komen voorbij, groen, blauw, geel, rood. Leuk om er overheen te lopen of rennen!

Wat is er te doen in de directe omgeving van Zadar met kinderen?

De directe omgeving van Zadar heeft gezinnen nog veel meer te bieden. Naast cultuur staat de omgeving vooral in het teken van natuur, fun en water.

#8: Waterpret, achtbanen en een hoge zweefmolen in Funpark Biograd

Ik weet niet hoe het bij andere kinderen is, maar die van ons zijn altijd te porren voor een dagje pretpark. Op een klein half uurtje van Zadar, in Biograd de Muro, ligt Funpark Biograd (voormalig Funpark Mirnovec). Volgens mij het enige echte pretpark in Kroatië. Dat moeten we uitproberen.

Het is rustig als we aankomen, de Kroaten zelf zijn niet vrij. Bij de ingang krijgen we een plattegrond en dan blijkt dat er voor verschillende leeftijden leuke attracties zijn. Het park is opgedeeld in drie gedeeltes, Space, Piraten en het Wilde Westen.

We beginnen met zijn allen in de draaimolen, want dat blijft leuk. We zijn met vrienden en de grote meiden gaan daarna de achtbanen in. De kleintjes vermaken zich in een priatenboot, draaiende theekopjes en een mini-achtbaan. Het reuzenrad en de mega-zweefmolen volgen.

Er is ook een spookhuis. We besluiten met zijn allen te gaan. Ik verwacht er niet zoveel van, zeker omdat het een spookhuis is waar je zelf doorheen moet lopen. Maar we zijn nog geen vier stappen of B. verliest al twee kids die terugrennen naar de ingang. De twee grote meiden grijpen mijn hand vast en knijpen behoorlijk hard. Wat is dit spookhuis cool gemaakt. Zelfs ik schrik behoorlijk vaak.

Tussen de attracties is er genoeg plek om ergens te gaan zitten. Er zijn ook diverse horecavoorzieningen.

Prijs: er zijn familie-tickets te koop voor gezinnen van 3, 4, en 5 personen. Voor vier personen betaal je ongeveer 63 euro in het laagseizoen en 80 euro (prijspeil 2020). Kinderen onder de 100 cm hebben gratis entree, jarige kinderen ook. 

zadar bezienswaardigheden funpark mirnovec
Het pretpark is mooi aangelegd. De drie thema’s zijn goed herkenbaar.