Split met kinderen, dit zijn de 11 leukste activiteiten in deze regio in Dalmatië

2
437
park marjan in split met kinderen
Halverwege de klim stoppen we even om van het uitzicht over Split te genieten.

Naar Split met kinderen? In de grootste stad in de regio Dalmatië in Kroatië is genoeg te doen voor gezinnen. Blogger Fieke gaat voor de tweede keer op vakantie naar Kroatië in de meivakantie. Fieke verzamelde de 11 leukste activiteiten in Split en omgeving, en deelt ze in dit blog.

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen naar Split

Split met kinderen: leuke activiteiten en bezienswaardigheden

Split is de grootste stad van Dalmatië en de tweede stad van Kroatië. We bekijken niet alleen de bezienswaardigheden in Split, maar verkennen ook de omgeving.

Onze 11 tips voor een vakantie in Split met kinderen zijn:

 1. Bezienswaardigheden in het centrum van Split
 2. Wandelen naar Park Marjan
 3. Raften op de Cetina rivier
 4. Nationaal Park Krka in Sibenik
 5. Slenteren door Trogir
 6. Kustroute tussen Sibenik en Split
 7. Ziplinen over de Cetina kloof
 8. Fort Klis
 9. Natuurpark Biokovo
 10. Zwemmen in de Adriatische Zee
 11. Verse vis eten

Meer over deze leuke activiteiten in Split met kinderen lees je hieronder. Ook vertellen we over de camping aan zee waar we verbleven.

#1 De bezienswaardigheden in het centrum van Split 

Middenin de stad ligt het paleis van Diocletianus. Dit paleis is in opdracht van de Romeinse keizer Diocletianus rond het jaar 300 gebouwd. Het paleis wordt gezien als het begin van het ontstaan van de stad Split. De stad heeft een rijke, Romeinse, geschiedenis waarvan vandaag de dag nog veel terug te zien is. Prachtige oude gebouwen uit verschillende periodes. Kleine straatjes waar je doorheen kunt dwalen en verschillende oudheidkundige musea. Dit maakt een bezoek aan Split echt de moeite waard is. 

Wandeling door Split

Wij kiezen ervoor om de stad te verkennen aan de hand van een rondwandeling. Deze is gratis op te halen bij de Tourist Information op de boulevard. De route leidt ons langs de belangrijkste gebouwen in het oude centrum van Split. Natuurlijk het paleis, de ondergrondse toegangsweg naar het paleis en de kathedraal. Op verschillende plekken staan borden die uitleg geven. Op deze manier lopen we niet doelloos door de stad. We worden langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Split geleid. Krijgen een stuk van de geschiedenis mee en genieten volop van de sfeer die in de stad hangt. Voor ons als gezin een prima manier om de stad te ontdekken. 

“We gaan toch niet nog meer oude stenen bekijken” roept onze jongste dochter na de rondwandeling die een kleine 2 uur in beslag heeft genomen. De verschillende oudheidkundige musea in het centrum laten we even voor wat ze zijn. We genieten van een ijsje op de boulevard en verkennen nog wat straatjes per voet.

Split Card

Wil je de musea wel bezoeken of heb je meerdere dagen de tijd om de stad te ontdekken. Dan is de aanschaf van een Split Card mogelijk interessant. Met deze kaart kun je verschillende musea gratis bezoeken en tevens krijg je korting bij diverse ander partijen in Split. De kaart is verkrijgbaar bij de Tourist Information. 

boulevard Split met kinderen
Over de boulevard lopen we naar het oude centrum van Split.
split met kinderen ondergrondse gangen
Via de ondergrondse gangen lopen we van de boulevard het oude paleis van Diocletianus in.
split met kinderen paleis Diocletianus in
Het midden plein van het Paleis van Diocletianus midden in het oude Split.
split met kinderen paleis Diocletianus
Het is heerlijk dwalen door het oude centrum van Split.

#2 Wandeling door het Park Marjan

Ten westen van de stad Split ligt het park Marjan. Denk hierbij aan een gigantisch park bovenop een heuvel. Geheel omringd door de zee. Op verschillende sites lees ik dat we een bezoek aan Marjan niet over mogen slaan. Na een halve dag in de stad Split gaan we naar Park Marjan.  

Wanneer je de boulevard in Split richting het westen verlaat en langs het water loopt zie je na ongeveer 100 meter in de bocht een trap omhoog. Het bordje ernaast geeft aan dat dit de route richting Marjan is. We beginnen aan de klimtocht naar boven. We hebben het park al boven de stad uit zien steken, en weten dat het park flink hoog ligt.

Met de trap naar de top van Park Marjan

De kinderen besluiten de traptreden te tellen. Na zo’n 300 treden komen we bij een eerste uitkijkpunt over de stad en de zee. Wat zijn we al ver geklommen. Onze middelste wil eigenlijk niet meer verder. Maar toch besluiten we verder te lopen.

We lopen op een schuin voetpad omhoog, dus even geen treden en komen bij een klein kerkje aan. In het park staan meer van dit soort kleine kerkjes. We rusten uit en lopen verder. En jawel hoor, daar zijn de traptreden weer.

We lopen er nog ruim 200 traptreden omhoog voordat we op het hoogste punt van het park staan. De waterkraan die er staat wordt goed gebruikt door ons en de twee jongste kinderen rennen gelijk naar de speeltuin. 

Groot park

Als we op de kaart kijken blijken we pas op 1/3 van het park te zijn. Niet te geloven hoe groot dit park is. Als je het hele park wilt verkennen heb je dus veel meer tijd nodig dan de anderhalf uur die wij er voor uit trekken. Aan de westzijde schijn je weer af te dalen naar zeeniveau en zijn er strandjes waar je kan zwemmen. Het park is ook per fiets te verkennen.

Wij vinden het mooie uitzicht over Split en omgeving de 509 treden omhoog en omlaag waard. Ook kan onze jongste even heerlijk uitrazen in het park voordat we weer de stad in gaan. Sla Park Marjan dus niet over tijdens een bezoek aan Split. 

Park Marjan in split met kinderen
Vanaf het centrum van Split lopen, of liever gezegd klimmen, we naar park Marjan.
park marjan in split met kinderen
Halverwege de klim stoppen we even om van het uitzicht over Split te genieten.
park Marjan in split met kinderen
In het park staan op verschillende plekken kleine kerkjes.
klimmen naar park Marjan in split
In totaal lopen we 509 treden naar boven, en natuurlijk ook weer naar beneden.

#3 Ga raften op de Cetina Rivier

In de omgeving van Split ligt op een half uurtje rijden het kustplaatsje Omis. In Omis stroomt de rivier Cetina de zee in. Landinwaarts stroomt de Cetina Rivier door een prachtige groene kloof. Omdat het water behoorlijk daalt richting zee kun je hier raften. Raften kan hier met kinderen vanaf een jaar of 6. Een ideaal actief familie-uitje voor tijdens de vakantie.

Wij boeken een toer van 4 uur waarin we 11,5 kilometer door de kloof afleggen. We genieten van de mooie omgeving. Zwemmen tussendoor in de rivier en natuurlijk genieten we van het afdalen door de stroomversnellingen in de rivier. Een prettige en actieve manier om de omgeving in de kloof te ontdekken. Ik ben onder de indruk van hoe mooi de kloof is en hoe helder het water.

De kinderen kunnen zelf kiezen of ze actief mee peddelen of liever alleen kijken. Wij wisselen het peddelen af zodat de kinderen niet de hele tijd mee hoeven te doen. Als onze gids ‘sit down’ roept duiken ze snel de boot in en gaan we de versnelling af. Ik hoor de kinderen enthousiast gillen als ze drijfnat worden. “Hoeveel versnellingen krijgen we nog?” vraagt de jongste enthousiast, hij krijgt er geen genoeg van.

Wat een leuke activiteit in de omgeving van Split. Met kinderen een echte aanrader!

raften omis
Het raften over de Cetina rivier is een actief uitje dat zeer geschikt is voor families.

#4 Bezoek Nationaal Park Krka in Sibenik

Tijdens onze vakantie een jaar eerder in Kroatië zijn we naar de Plitvice Meren geweest. Alle vijf genoten we van het wandelen langs de watervallen. Kroatië telt echter niet één Nationaal Park met watervallen maar twee. Nationaal Park Krka ligt op een klein uurtje rijden van Split. Iets ten oosten van Sibenik. Een prima reisafstand voor een dagtocht buiten Split met kinderen.

In de meivakantie naar Nationaal Park Krka

We rijden ’s ochtends op tijd richting het park en bij aankomst is het vrij rustig. De meivakantie blijkt opnieuw een ideale reistijd te zijn om Kroatië te bezoeken. Aangenaam weer en geen massa toerisme op plekken zoals Nationaal Park Krka. 

Wandelroute door Nationaal Park Krka

Nationaal Park Krka heeft één wandelroute. Deze route is iets langer dan twee kilometer en is dus geschikt voor kinderen die niet zo lang willen lopen. We lopen over houten vlonderpaden over en langs het water. Bij Plitvice waren er zelden hekken aan de zijkant van de paden, bij Krka is dit grotendeels wel het geval. 

Het water is helder, de beplanting is fris groen en de lucht is blauw. Opnieuw hebben we het gevoel dat we bijna in een sprookjeslandschap lopen. Watervallen blijken niet te vervelen. De jongste rent van waterval naar waterval. “Mama kom snel, deze is echt nog veel mooier” hoor ik hem continue roepen. 

Picknicken en zwemmen in Nationaal Park Krka

Bijna aan het eind van de wandeling komen we op een groot veld. Hier zijn diverse horeca-en souvenirkraampjes. Ook zijn er picknicktafels waar je je eigen lunch kan opeten of even kan uitrusten. Aan de rand van het veld heb je zicht op de grootste waterval van KrKa Nationaal Park. Wat in Plitvice nergens mag, mag hier wel. In een deel van het water voor de grote waterval mag je zwemmen. Helaas hebben wij geen zwemkleding mee. Het blijft dus bij kijken hoe andere mensen het nog zeer frisse water in gaan. 

nationaal park Krka split met kinderen
We lopen de ruim 2 kilometer lange wandelroute door het park.
nationaal park Krka in Sibenek
Bijna de gehele wandelroute bestaat uit houten vlonderpaden over en langs de watervallen.
nationaal park Krka watervallen
Wat zijn de watervallen mooi, je kunt er naar blijven kijken.
Nationaal Park Krka
Bij de laatste watervallen mag er ook gezwommen worden. Helaas hebben wij onze zwemkleding niet mee.

#5 Slenter door de kleine straatjes van Trogir

Wij houden ervan om tijdens onze vakanties oude stadjes te bezoeken. Ze worden vaak gekenmerkt door sfeervolle straatjes, mooie gebouwen en een mooie ligging. Trogir is zo’n plaatsje.

Trogir ligt iets ten westen van Split. Het oude centrum ligt op een klein eiland tussen het vaste land en het eiland Ciovo. Het historische centrum is UNESCO werelderfgoed. Vanaf onze camping kunnen we met de watertaxi in een kleine 30 minuten naar Trogir varen.

Met de boot naar Trogir

“Oh leuk”, roepen de kinderen als we voorstellen met een bootje naar de stad te gaan. Een mooiere manier is er eigenlijk niet om de stad te bereiken. Vanaf het water hebben we mooi zicht op het oude centrum en zien we echt dat het op een eiland ligt.

Kamerlengo kasteel en het centrum van Trogir

De boot legt aan bij het Kamerlengo kasteel. We besluiten het te bezoeken. Alleen de torens en de muren zijn nog intact maar vanaf boven heb je wel een mooi uitzicht.

En dan begint het dwalen door de doolhof van kleine straatjes van Trogir. Soms moet je echt even goed nadenken waar je bent. Uiteindelijk komen we aan de andere kant van het oude centrum bij het plein met de 13de eeuwse St. Laurens Kathedraal. Een prima plek om een broodje te halen en op het plein op te eten en te genieten van alles en iedereen om ons heen.