Lissabon met kinderen: dit zijn de 7 mooiste uitzichtpunten

0
287
Uitzicht op de stad Lissabon vanaf de Arco da Rua Augusta
Uitzicht op de stad Lissabon vanaf de Arco da Rua Augusta

Wat zijn de mooiste uitzichtpunten van Lissabon met kinderen? Annemiek gaat met haar gezin op onderzoek uit en neemt je mee naar haar favoriete miradouros en andere hooggelegen plekken.

Dit blog is in 2020 geschreven en in 2024 voorzien van een update

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een stedentrip met kinderen naar Lissabon

De mooiste uitzichtpunten van Lissabon bekijken met kinderen

De stad Lissabon met kinderen is een bezoek meer dan waard en de bezienswaardigheden liggen gewoon op straat. Maar hoe maak je een stedentrip aantrekkelijk voor kinderen? Door er bijvoorbeeld een terugkerend thema aan te verbinden. In het geval van Lissabon is het voor de hand liggend om te kiezen voor de vele uitzichtpunten.

Doordat Lissabon veel hoogteverschillen kent, zijn er volop plaatsen die je laten uitkijken op de stad, het water en de omgeving. L. en F. maken er tijdens onze driedaagse stedentrip naar de hoofdstad van Portugal een sport van om zich te oriënteren op de bekende plekken van deze fantastische stad.

Ze wijzen aan waar we al eerder waren of waar ze nog naartoe willen. Het is leuk om te zien hoe snel ze de plattegrond in hun hoofd hebben en herkenbare punten kunnen benoemen.

Tip: gebruik de reisgids van Capitool tijdens je reis naar Lissabon.

 

Zeven heuvels, zeven uitzichtpunten

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels en staat bekend om de vele mooie uitzichtpunten. Je kunt op veel verschillende manieren ‘boven’ komen. Natuurlijk kun je te voet gaan en dwalen door de smalle straatjes en steegjes. Je kunt met een trammetje gaan en bijvoorbeeld de beroemde tram 28 nemen.

Maar er zijn ook liften in de stad, zoals je die ook in een flat of parkeergarage tegenkomt. F. vindt het maar een raar idee als ik hem daar vooraf thuis over vertel en hij kan zich er niet veel bij voorstellen.

Eenmaal in Lissabon ziet mijn zoon ze met eigen ogen en proberen we bijna alle liften uit. De een is sober (of noem het gerust saai) terwijl de ander een waar kunstwerk is. Én er zijn op sommige plaatsen trammetjes die alleen maar naar boven en weer naar beneden rijden, net als een… je raadt het al: lift.

mooiste uitzichtpunten van Lissabon voor kinderen
Uitzicht op de wijk Alfama en Castelo de São Jorge

Uitzichtpunt #1: Omkijken in Alfama

Veel toeristen weten de weg naar deze oude visserswijk te vinden. De smalle straatjes leiden je omhoog naar het Castel de São Jorge. Dit is ons eerste bezoek aan de stad Lissabon met kinderen en ze kijken hun ogen uit. Er zijn veel trappen en sommige daarvan zijn zo smal dat je met handen tegelijkertijd de linker- en de rechtermuur kunt aanraken.

De meeste muren zijn betegeld met azulejo’s (beschilderde tegels), er hangt was buiten en zelfs hier en daar een vogelkooi. Verbleekte slingers aan de lantaarnpalen verraden dat er op straat gefeest wordt. De vele graffiti geeft een rommelige maar kleurrijke aanblik. Tussen de ’tags’ zien we ook pareltjes van muurschilderingen. We staan vaak stil en kijken onze ogen uit. Omdat we bergop lopen, moeten we regelmatig bewust achterom kijken, anders missen we veel moois. 

In de deze wijk staat niet één uitzichtpunt centraal. Het zijn er eerder tientallen. Vanaf het kasteel Castel de São Jorge heb je sowieso een prachtig uitzicht op de stad. Om er binnen te komen moet je helaas lang in de rij staan. Wij slaan het over en genieten van al het moois dat we om ons heen zien.

Een plattegrond van de wijk Alfama
Een plattegrond van de wijk Alfama, geschilderd op azulejo’s
Alfama: een verzameling smalle, steile straatjes
Alfama: een verzameling smalle, steile straatjes met veel trappen en veel graffiti

Uitzichtpunt #2: Miradouro de Santa Lucia

Veel bezoekers aan de stad Lissabon nemen tram 28 en komen dan vanzelf bij Miradoura de Santa Lucia. Helaas is dit trammetje zo toeristisch dat je ruim de tijd moet uittrekken om überhaupt te kunnen meerijden. De rij om in te stappen is lang.

Vanaf het startpunt, Praça Martim Moniz, heb je de meeste kans op een plekje. Wil je later op de route instappen, bereid je dan voor op een teleurstelling. De tram is waarschijnlijk zo vol dat je er niet meer bij past. 

Wij zijn te voet en komen langs deze miradoura wanneer we vanaf het Castel de São Jorge terug lopen richting Taag. Vanaf het plein kijk je prachtig uit over de rode daken, de rivier, het nationaal Pantheon en de wijk Graça.

De beroemde tram 28 stopt onder andere op de Miradouro de Santa Lucia
De beroemde tram 28 stopt onder andere op de Miradouro de Santa Lucia
Uitzicht op de Taag vanaf Miradouro da Santa Lucia
Uitzicht op de Taag vanaf Miradouro da Santa Lucia

Uitzichtpunt #3: Miradouro de Sao Pedro da Alcantara

Ben je bij het grote plein Praça Rossio, loop dan een klein stukje de Avenida da Liberdada in en neem aan je linkerhand het liftje met de mooie naam Ascensor da Glória naar Miradouro de Sao Pedro da Alcantara. Neem je tijd want je zult even moeten wachten tot het trammetje komt en de kans is groot dat er een rij staat. 

Wij hebben pech én geluk. Pech omdat het trammetje net naar boven gaat en we er niet meer bij kunnen, maar geluk omdat er vlak na ons een grote groep mensen komt die nu achter ons moeten aansluiten.

Langs de weg die het tramliftje omhoog gaat, zie je prachtige murals. Lokale kunstenaars krijgen hier een podium geboden zodat ze minder schade toebrengen aan de huizen. Nadat we zijn uitgestapt, lopen we een eindje terug om de muurschilderingen te bekijken. “Kijk, Mam, deze is echt heel mooi!” roept L. 

We lopen rechtsaf en komen aan op Miradouro de Sao Pedro da Alcantara, een levendig plein met limonadekraampjes, een schaduwrijk terras en een grote fontein. Vanaf hier genieten we van het prachtige uitzicht op het Castel de São Jorge.

Ascensor da Glória
Hier zie je hoe steil het trammetje omhoog gaat
Lissabon Ascensor da Glória
L. bewondert de prachtige murals
mooiste uitzichtpunten van Lissabon voor kinderen
We genieten van het prachtige uitzicht op het Castel de São Jorge

Uitzichtpunt #4: Miradouro da Santa Catharina

Na ons bezoek aan het uitzichtpunt Sao Pedro da Alcantara lopen we de wijk Bairro Alto in. Vanaf hier lopen we kris kras door de straten op zoek naar het volgende doel: Miradouro da Santa Catharina. Het is even zoeken en omdat de temperatuur inmiddels stijgt, is het een behoorlijk pittige route. We gaan bergop en bergaf en na iedere bocht kijken we tussen de huizen door om van een ander uitzicht te genieten.

Aangekomen bij Miradouro da Santa Catharina is het tijd om te eten. We laten ons adviseren door ons reisgidsje en nemen plaats op het terras van Noobai. Vanaf hier kijken we uit op een heel ander deel van de stad: de brug ‘Ponte 25 de Abril’ en in de verte de wijk Belém.

Wandelen door de straten van Bairro Alto
Wandelen door de straten van Bairro Alto
mooiste uitzichtpunten van Lissabon voor kinderen
Steeds ontdekken we nieuwe uitzichten op de stad Lissabon
mooiste uitzichtpunten van Lissabon voor kinderen
Het uitzicht vanaf Miradouro de Santa Catharina

Weer een klein eindje lopen verder, vinden we een ander liftje, Elevador da Bica, waarmee we naar beneden gaan. Deze ‘lift’ wordt op het moment dat wij er zijn veel minder druk bezocht en dat maakt hem eigenlijk veel leuker dan de Gloria. We nemen uitgebreid de tijd om foto’s te maken en kijken onderweg naar beneden links en rechts de straatjes in die we passeren.

Beneden aangekomen lopen we naar Praça Dom Luis. Hier is een kleine speeltuin en een overdekte foodhall Mercado da Ribeira zoals we die in Nederland inmiddels ook kennen. Hier is het helaas wel erg druk, dus na een kort rondje langs de kraampjes besluiten we terug te keren naar het plein Praça do Comércio.

De in- en uitgang van Elevador da Bica
De in- en uitgang van Elevador da Bica

Uitzichtpunt #5: Arco da Rua August

Een heel ander soort uitzichtpunt dan de Miradouros, is gelegen aan het plein Praça do Comércio: de Arco da Rua Augusta. We willen de enorme triomfboog beklimmen en kopen voor 2,50 euro per persoon tickets. Het eerste stuk kunnen we met de lift naar boven. Het laatste stukje gaan we met de trap. Het is een behoorlijke klim, maar zeer de moeite waard.

Boven aangekomen moeten we eerst even wennen aan het felle licht. Er is nauwelijks schaduw en de zon doet hard haar best. Eenmaal gewend, kijken we aan vier kanten uit over de stad.

Inmiddels hebben we al aardig wat hoogtepunten bezocht en L. en F. wijzen alles aan: Castel de São Jorge, De Elevador da Santa Justa, de brug Ponte 25 de Abril, rivier de Taag. Zo bekeken is Lissabon best een overzichtelijke stad. Ook beseffen we dat we in een paar dagen behoorlijk wat meters gelopen hebben, zowel qua afstand als qua hoogte.

mooiste uitzichtpunten van Lissabon voor kinderen
Uitzicht op de stad Lissabon vanaf de Arco da Rua Augusta
mooiste uitzichtpunten van Lissabon voor kinderen
Uitzicht op het Praça do Comércio vianda de enorme triomfboog

Uitzichtpunt #6: Elevador da Santa Justa

Midden tussen de drukke winkelstraten van Lissabon ligt Elevador da Santa Justa, waarschijnlijk de meest bekende lift van deze stad. Deze lift brengt je naar de hoger gelegen wijk Chiado. De bouwstijl is afgekeken van de Eiffeltoren en de lift is een waar kunstwerk.

Jammer dat het hier zo druk is. We overleggen met de kinderen of ze in de rij willen staan, maar eigenlijk hebben ze daar geen zin meer in vandaag. Stiekem ben ik blij dat ze hem willen overslaan, want ook mijn benen zijn moe van een dag lang lopen door Lissabon.

We zoeken een bakkertje op, laten een doosje met typisch Portugese koekjes en gebakjes vullen en besluiten dan terug te gaan naar het hotel. Daar genieten we na van de dag terwijl we één voor één de lekkernijen opsnoepen.

De bekende lift Elevador da Santa Justa
De bekende en drukbezochte lift Elevador da Santa Justa

Uitzichtpunt #7: Parque das Nações

In het kader van de wereldtentoonstelling die in 1998 in Lissabon werd gehouden, is een moderne woonwijk aangelegd die nog steeds een publiekstrekker is: Parque das Nações. Ga je met de telecabine (het kabelbaantje), dan heb je een prachtig uitzicht op de wijk, de Vasco da Gamatoren en de lange Vasco da Gamabrug.

Wij slaan de kabelbaan over en schuilen voor de regen in het Oceanário de Lisboa. Geen straf overigens, want dit aquarium is werkelijk prachtig. Sla dit aquarium zeker niet over tijdens een stedentrip naar Lissabon met kinderen!

Grote publiekstrekker is het enorme bassin waarin complete scholen vissen zwemmen. We zien haaien, een zeldzame maanvis, manta’s en roggen. In eerste instantie denken we dat er maar één plek is om het bassin te bekijken, maar wanneer we doorlopen blijkt dat we helemaal rondom kunnen lopen en zelf van twee verdiepingen zicht hebben op de vissen.

Oceanário de Lisboa
Dit bassin lijkt al enorm maar blijkt later slechts een opwarmertje