Centraal Portugal met kinderen, een overzicht van leuke activiteiten in deze regio

Centraal Portugal heeft de perfecte afwisseling van steden, natuur en strand. Perfect voor een vakantie met kinderen. Onze bloggers Daphne en Annemiek bezochten deze regio en Daphne maakte een overzicht van de leukste activiteiten en bezienswaardigheden.

Centraal Portugal met kinderen

De regio ‘Centraal Portugal’ beslaat zoals de naam al zegt een groot gebied in het midden van het land. Onze opsomming van leuke activiteiten, bezienswaardigheden en plaatsen is uiteraard niet compleet en richt zich vooral op de westkust van Centraal Portugal. In dit gebied van Centraal Portugal zijn genoeg leuke activiteiten om met kinderen te ondernemen, wij zetten er een aantal voor jullie op een rijtje.

Parque Aventura in Figueira Da Foz

Voor een actief uitje hoog tussen de bomen ga je naar het klimbos, Parque Aventura in Figueira Da Foz. Het leuke aan dit klimbos is dat ze parcours hebben voor alle leeftijden: van een parcours voor kinderen vanaf 4 jaar en 1 meter lang tot een hoog parcours (12- 14 meter hoog), voor de stoere tieners en misschien wel ouders. De parcours zijn oplopend in moeilijkheidsgraad en worden steeds iets hoger. Op deze manier kan je wennen aan de hoogte en steeds beslissen of je nog verder wilt gaan of niet. Met een handig systeem zit je altijd veilig vast en voor de jongste is er een aangepast systeem, zodat zij vrij zelfstandig het eerste parcours kunnen doorlopen. Een leuk uitje voor de stoere, actieve families die wel van een beetje hoogte houden.

Wie durft de hoogte aan?
Wie durft de hoogte aan?
Gelukkig zit je veilig vast
Gelukkig zit je veilig vast
De koala-sluiting die voor de jongste gebruikt wordt

Mosteiro de Alcobaça

Dit klooster van Alcobaça is door de Portugezen uitgeroepen tot één van de zeven wonderen van het land en heeft een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO veroverd. Bij binnenkomst zie je meteen de indrukwekkend grote en mooie tegelschilderingen. Je kan niet anders dan onder de indruk zijn van de grootte de hoogte en de rust die dit klooster uitstraalt.

Mosteiro de Alcobaça
Mosteiro de Alcobaça

Dino Parque Lourinhã

Op zoek naar een fantastisch uitje voor je dinofan? Bezoek dan Dino Parque Lourinhã. Naast verschillende paden waarmee je door de geschiedenis van de dinosaurussen heenloopt, kunnen kinderen ook zelf aan de slag. Deels tegen betaling, zijn er leuke activiteiten te doen, zoals zelf een dino uithakken. Daarnaast zijn er fijne plekken om te spelen, bijvoorbeeld een enorme zandbak waar kinderen met borstels het zand van de botten van een dino kunnen bloot leggen. Doordat het park tussen de bomen ligt, is de temperatuur een paar graden koeler dan in de zon, best fijn op een warme dag! Meer informatie over dit leuke dinopark lees je in het blog over Dino Parque Lourinhã.

Dino Parque Lourinha
Een aanrader voor iedere dino-fan
Een aanrader voor iedere dino-fan

Obídos

Wanneer je in de buurt bent, is een bezoekje aan de verstigingsstad Obídos een bezoekje waard. De smalle, knusse straatjes, omringd door kasteelmuren, maken deze plek sfeervol. Bijzonder zijn alle boeken die in dit dorp te vinden zijn. Een paar jaar geleden besloot Obídos een literaire stad te worden. Neem een kijkje in de kerk van Santiago waar tegenwoordig boeken verkocht worden en Mercado Biológico die naast groenten en fruit ook boeken verkoopt. Je zult hier bijzondere combinaties tegenkomen. Als je in Obidos bent mag je het proeven van de lokale likeur, Ginjinha (of kortweg Ginja), uiteraard niet overslaan. Leuk detail: voor kinderen hebben ze een versie zonder alcohol.

Uitkijken vanaf de kasteelmuur in Obídos
Uitkijken vanaf de kasteelmuur in Obídos
De gezellige, knusse straatjes van Obídos
De gezellige, knusse straatjes van Obídos
Porta da Senhora da Piedade
Porta da Senhora da Piedade
Ook kinderen kunnen Ginja proeven
Ook kinderen kunnen Ginja proeven

De surfstranden rondom Peniche

Tot nu toe heb ik in Portugal vrijwel alleen maar mooie kustlijnen gezien, zo ook in de buurt van Peniche. De stranden rondom Peniche zijn ideaal voor de surfliefhebbers. Het bijzondere aan dit plaatsje is dat je er altijd kan surfen. Afhankelijk van de wind aan de linkerkant of de rechterkant van de rotspartij. Wil je zelf leren surfen of kijken naar één van de wedstrijden die hier gehouden worden, dan ben je in Peniche op de juiste plek. Wanneer je hier toch bent, neem dan meteen een kijkje in de prachtige kapel. Waan jezelf terug in de tijd zonder telefoons en internet op deze plek waar de vrouwen kwamen om te bidden dat de mannen die op zee waren veilig weer thuis kwamen. En waar de klok geluid werd als het schip in zicht kwam. Of wandel langs de prachtige rotspartijen langs de kust. Ook wanneer je niet van surfen houdt, is Peniche een bezoekje waard.

Peniche
Peniche
Een perfecte plek om te surfen
Een perfecte plek om te surfen
De kapel in Peniche
De kapel in Peniche
De prachtige kustlijn
De prachtige kustlijn
Cabo Carvoeiro
Cabo Carvoeiro

Een bezoekje aan universiteitsstad Coimbra

Een bezoekje aan universiteitsstad Coimbra mag niet ontbreken als je de westkust van Centraal Portugal met kinderen bezoekt. Met de allerkleinste breng je bijvoorbeeld een bezoekje aan Portugal dos Pequenitos, Portugal in het klein. Hier zijn huisjes en bijvoorbeeld ook de universiteit van Coimbra in het het klein te zien. Voor jonge kinderen is er van alles te zien en te ontdekken.

Met wat oudere kinderen breng je een bezoekje aan het Exploratorio, een interactief museum. De universiteit van Coimbra is ook zeker een bezoekje waard, sla dan zeker de bibliotheek niet over. Daar vind je Museu de Ciênca, een museum voor kinderen met een interactef gedeelte, Museu da Ciência. Lees meer over Coimbra in het blog over deze universiteitsstad.

De universiteit van Coimbra
De universiteit van Coimbra
Portugal dos Pequenitos
Portugal dos Pequenitos

Grutas de Mira de Aire

Als afwisseling met alle buitenactiviteiten kan je in Mira de Aire grotten bezoeken. Deze grotten zijn in 1947 ontdekt en hoewel er veel grotten in deze omgeving te vinden zijn, zijn de grotten van Mira de Aire de grootste en de bekendste. Met licht worden de stalactieten en stalagmieten prachtig beschenen. Deze sprookjesachtige grot wordt ook wel de ondergrondse kathedraal genoemd. Als je hier in de grotten rondloopt snap je precies waarom het deze naam gekregen heeft. Voor de kinderen zijn de bijzondere namen die de stalactieten en stalagmieten hebben gekregen hebben soms lachwekkend. Dit maakt het bezoek aan de grotten van Mira de Aire een leuke en indrukwekkende activiteit voor het hele gezin.

Grutas de Mira de Aire
Grutas de Mira de Aire
De ondergrondse kathedraal